Apa enzimatică – o explozie de enzime, vitamine şi antioxidanţi

apa enzimatica cu visine, menta si lamaita

De multe ori, poate te-ai întrebat şi tu ce să mai bei, cu ce să te hidratezi în fiecare zi.

Uneori poate te-ai plictisit doar de aparent banala apă plată (eventual şi cu lămâie), dar nici nu vrei să intri în patima sucurilor din comerţ, bogate în zaharuri rafinate, conservanţi, coloranţi şi alte chimicale şi substanţe artificiale.

Ai vrea să alternezi şi să variezi puţin lichidele care te hidratează, însă în limita unei băuturi naturale şi sănătoase.

 

Îţi doreşti să te hidratezi cu ceva sănătos, răcoros şi gustos care să îţi ofere doar

nutrienţi necesari corpului tău şi nicidecum substanţe dăunătoare sau nefolositoare?

 

Ei bine, există şi aşa ceva şi se numeşte apă enzimatică.

 

Se ştie foarte bine deja că enzimele sunt cele care menţin şi întreţin viaţa, iar în lipsa enzimelor viaţa nu ar fi posibilă pentru mult timp.

Enzimele fac parte din corpul nostru încă din momentul naşterii şi fac viaţa posibilă prin acţiunile lor de scindare, reparare şi construcţie a corpului şi celulelor sale. Practic, enzimele funcţionează precum un catalizator ce permite celulelor corpului nostru să funcţioneze corect.

În absenţa enzimelor, funcţionalitatea organismului se degradează, iar cu timpul apar afecţiunile şi bolile.

Prin munca/activitatea lor, enzimele asigură starea de sănătate în corp, pentru că ele reprezintă însăşi esenţa vieţii.

Din păcate, omul nu poate reuşi să creeze enzime vii aşa cum le creează natura, iar dacă ar fi putut, probabil ar fi reuşit să creeze viaţă din orice materie moartă. Însă omul poate beneficia de bogăţia de enzime care există în regnul vegetal şi astfel îşi poate menţine starea de sănătate la cote maxime.

Enzimele se regăsesc doar în alimentele vii ….  în special, în crudităţi, iar dintre acestea verdeţurile, fructele şi legumele sunt cele mai bogate în enzime.

Dr. Anthony Cichoke, în cartea sa „Enzimele şi terapia cu enzime”, subliniază importanţa enzimelor în viaţa şi sănătatea noastră şi afirmă că organismul nostru depinde de enzime atât pentru a mânca şi a digera hrana, cât şi pentru a gândi, a respira, a merge, a vorbi şi a funcţiona la capacitate optimă.

Pentru ca organismul nostru să poată să funcţioneze în cea mai bună stare, să învingă bolile şi să îşi refacă celulele afectate, este necesar ca enzimele să fie vii şi în cantitate mare.

Enzimele ne refac organismul, îl apără şi îl susţin.

… iar apa enzimatică este o băutură care nu ar trebui să lipsească nici o clipă din alimentaţia şi hidratarea ta zilnică.

 

Ce este apa enzimatică?

Apa enzimatică este o băutură naturală al cărui conţinut în enzime, vitamine şi minerale a fost mult îmbogăţit datorită vegetalelor proaspete şi vii care au fost adăugate în această apă.

 

Cum se prepară/obţine apa enzimatică?

Apa enzimatică este foarte uşor de obţinut şi de preparat. Pentru a obţine o cantitate de apă enzimatică este necesar să parcurgi câteva etape de bază. Acestea sunt:

  1. Adaugă într-un borcan câteva funze, fructe sau legume sau un mix din toate acestea – ingredientele le alegi după preferinţele proprii sau după fructele/legumele pe care le ai la îndemână sau sunt de sezon.
  2. Peste vegetalele din borcan adaugă apă plată până la umplerea borcanului.
  3. Aşează borcanul într-un loc liniştit pentru minim 8 ore, astfel încât vegetale din borcan să se întrepătrundă cu apa, iar schimbul de materii, enzime, vitamine şi minerale să se realizeze eficient.

Notă:

  • dacă păstrezi borcanul într-un loc însorit sau călduros, atunci apa enzimatică va fi gata în aproximativ 8-10 ore
  • dacă păstrezi borcanul într-un loc răcoros, atunci apa enzimatică se va obţine în aproximativ 12-24 de ore, chiar până la 48 de ore.
  • de obicei, apa enzimatică pe bază de fructe se realizează cel mai repede, în aproximativ 8-12 ore dacă este păstrată într-un loc călduros, însă nu este  o regulă. Cu cât fructele stau în apă mai aproape de 48 de ore la o temperatură ambiantă, cu atât apa va deveni poate uşor acidulată (sifonată). Este foarte bună şi aşa, iar concentraţia de enzime se măreşte, ceea ce este un proces foarte benefic pentru sănătate.

    • dacă îţi doreşti să obţii o apă enzimatică uşor acidulată, atunci poţi să adaugi, odată cu fructele, şi un îndulcitor natural (zahăr brun, miere, sirop de arţar, etc – 30-100 grame pentru 1 litru de apă), care va favoriza declanşarea procesului de fermentaţie. După aproximativ 24-48 de ore, apa va fi uşor fermentată. După filtrare, se va păstra la rece în sticle închise ermetic.

Ce fructe, legume sau verdeţuri se pot folosi pentru a prepara apa enzimatică?

 

… totul este atât de simplu, iar apa enzimatică se poate obţine într-o multitudine de variante, gusturi şi arome.

Pentru a obţine apa enzimatică, tu poţi folosi orice fructe, legume sau frunze verzi preferi, fie ele de sezon sau în extrasezon (sub formă congelată). Totuşi vegetalele de sezon sunt cele mai indicate a fi folosite, fiindcă sunt mult mai savuroase şi poate chiar mai bogate în nutrienţi.

Eu personal, prefer să îmi prepar apa enzimatică lăsându-mă ghidată de abundenţa şi deliciul vegetalelor de sezon, astfel încât iarna îmi prepar adesea apă enzimatica din legume, rădăcinoase şi fructe de sezon – în special citrice, gutui, mere şi pere de iarnă, primăvara din diverse verdeţuri, citrice, mere, căpşuni, cireşe şi vişine, iar vara din pere, pepene galben sau verde, zmeură, afine, caise, piersici, etc.

Indiferent de fructele sau legumele pe care le folosesc pentru a obţine apa enzimatică, eu obişnuiesc să adaug şi câteva frunze verzi de plante medicinale sau plante aromatice, în funcţie de tipul de fructe sau legume folosite. Nu este o regulă, dar este un obicei care completează apa enzimatică prin aromă şi gust.

Apa enzimatică se poate obţine pe baza a:

  • diverse fructe: mere, pere, pepene, struguri, vişine, cireşe, zmeură, citrice, caise, piersici, măceşe, porumbele, mango, fructul pasiunii şi alte fructe exotice, etc.
  • diverse legume: morcov, gulie, sfeclă roşie, varză, roşii, ardei, etc.
  • diverse plante/verdeţuri aromatice: ghimbir, pătrunjel, busuioc, cimbru, mărar, etc (în funcţie de preferinţe)
  • diverse plante medicinale: frunze de zmeur, muşeţel, coada şoricelului, pătragină, flori de soc, flori de salcâm, etc
  • diverse combinaţii din categoriile de vegetale enumerate mai sus

Cantităţile de plante adăugate în apă pentru a obţine apa enzimatică pot varia în funcţie de cât de concentrată, aromată sau diluată vrei să obţii apa. Nu există limite minime, maxime sau restricţii, atâta timp cât foloseşti fructe, legume şi plante comestibile.

Combinaţiile de vegetale folosite pentru a obţine apa enzimatică sunt, de asemenea, foarte variate şi se pot face în funcţie de intuiţia, gusturile şi poftele proprii.

După ce obţii apa enzimatică, poţi să o bei ca atare sau să adaugi un îndulcitor natural (în special, în cazul apei enzimatice fructate).

Variante de apă enzimatică

Mai jos, îţi ofer doar câteva exemple de apă enzimatică preparată de mine, pentru a-ţi stârni imaginaţia şi dorinţa de a-ţi prepara şi tu această apa enzimatică.

Este atât de simplu, gustos şi sănătos …

 

Apa enzimatică pe bază de gulie apa enzimatica de gulie

Apa enzimatică pe bază de gulie este o apă bogată în enzime, vitamine şi mai ales minerale.

Are un gust pronunţat de gulie şi este o apă suficient de hrănitoare.

Pentru a obţine aproximativ 2 litri de apa enzimatică am folosit o gulie mică pe care am tăiat-o felii şi am lăsat-o să stea în apă de-a lungul unei nopţi (aprox. 12 ore) la temperatura ambiantă. A doua zi am strecurat apa şi am băut-o ca atare.

 

Apa enzimatică pe bază de vişine, mentă şi melisa (lămâiţă)

Apa enzimatică cu vişine, mentă şi lămâiţă este o apă acrişoară, uşor mentolată şi aromată. Este plină de enzime, vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali corpului tău.apa enzimatica cu visine, menta si lamaita

Este aliatul perfect în lupta cu kilogramele, cu radicalii liberi şi cu diversele toxine acumulate în corp.

Fiind bogată în antioxidanţi, este nemaipomenit a fi băută o perioadă cât mai lungă de timp.

Pentru a obţine apa enzimatică mai repede, este indicat să zdobeşti vişinele uşor cu mâna, iar menta şi lămâiţa să o freci uşor între palme. După aproximativ 12 ore se poate consuma, iar dacă se păstrează mai mult (maxim 24 de ore), aromele şi gustul se intensifică substanţial.

Tot pe bază de vişine, poţi obţine o apa enzimatică delicioasă în următoarea combinaţie: flori de soc (proaspete sau uscate), grapefruit şi vişine, iar la final poţi îndulci apa cu miere sau alt îndulcitor natural.

Pur şi simplu divin!

 

Apă enzimatică pe bază de spanac şi vişineapa enzimatica cu visine si spanac

Această apa enzimatică are un gust destul de pronunţat de mineralele provenite în special de la spanac şi o tentă destul de acrişoară de la vişine.

Este o apă hrănitoare, vitaminizantă şi mai ales mineralizantă (Fe, Ca, Mg, K, etc), însă gustul său s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.

Pentru a obţine aproximativ 3 litrii de apa enzimatică am folosit 3-4 frunze mari de spanac şi aproximativ 300 grame de vişine, dar cantităţiile pot varia în funcţie de preferinţele tale.

De asemenea, atunci când bei această apa enzimatică, o poţi îndulci după propriul tău gust.

 

Apa enzimatică pe bază de zmeură, pepene verde şi grapefruitapa enzimatică zmeură, pepene verde şi grapefruit

Această apa enzimatică are o aromă puternică de zmeură şi subtilă de pepene verde, cu un gust acrişor şi uşor amărui şi de o culoare minunată.

Este foarte gustoasă, aromată şi acceptată de orice persoane, fie chiar şi copii.

Eu am preparat această apă enzimatică într-un borcan de 15 litrii, iar pentru asta am adăugat aproximativ 1 kg de zmeură, un grapefruit roşu şi 1-2 felii de pepene verde. În plus, am mai completat şi cu4-5 frunze de zmeur (ca şi plantă medicinală) şi o tulpină de mentă.

Opţional se mai poate adăuga un îndulcitor natural, pentru un gust mai dulceag.

Pur şi simplu delicioasă!

 

Apa enzimatică pe bază de frunze verzi

Această apă răcoroasă, cu un gust şi o aromă subtilă este foarte simplu de preparat.apa enzimatică pe bază de frunze verzi

Pentru prepararea acestei ape, eu am adăugat doar frunze verzi, de această dată, din plante aromatice şi medicinale: frunze de zmeur, mentă şi melisa în proporţii variabile.

Pentru a se îmbina gusturile şi aromele cât mai bine, este necesar ca apa să stea împreună cu frunzele verzi minim 12-24 de ore la o temperatura ambinată sau chiar într-un loc răcoros. Pentru apoximativ 4-5 ore, eu am păstrat borcanul cu apă şi la soare, astfel încât tranziţia de enzime, minerale şi vitamine să se realizeze mai repede.

Este o apă suavă şi subtilă care poate fi băută ca atare sau poate fi îndulcită cu diversi îndulcitori naturali şi îmbogăţită cu puţină zeamă de lămâie – astfel devine precum un ceai rece nemaipomenit de gustos.

………………………………………………………………………

Acum, te invit şi pe tine să îţi laşi imaginaţia purtată de simţuri, de pofte şi de abundenţa vegetală de sezon şi să îţi prepari în fiecare zi apa enzimatică preferată.

Sunt foarte curioasă ce conbinaţii te tentează să le probezi şi cât de mult îţi place această băutură numită apă enzimatică, care nu doar că este atât de bogată în enzime, dar este bogată şi în vitamine şi minerale atât de esenţiale organismului tău.

Ce îţi poţi dori mai mult decât să te răsfeţi cu o băutură delicioasă, aromată şi parfumată, care nu doar să te hidrateze, ci şi să îţi ofere sănătate şi o doză de nutrienţi necesari corpului tău?

Te invit să îmi laşi un comentariu imedit sub acest articol şi să îmi spui ce combinaţie de vegetale vrei să îţi pregăteşti pentru apa ta enzimatică de mâine dimineaţă? 😉

 

P.S. Nu uita să îmi laşi părerea/ideea ta într-un comentariu mai jos.

 

Like & Share daca ţi se pare util articolul şi vrei să îl împarţi cu prietenii.

Comments

comments

76 comentarii la articolul Apa enzimatică – o explozie de enzime, vitamine şi antioxidanţi

  • Apa enzimatică – Tolba Cu DeToate  spune:

    […] sursa […]

  • Sivlia Stanescu  spune:

    Imi place,de abia astept sa prepar si eu,mai ales pt nepotelul meu,as fii foarte fericita daca ar bea

  • Lazar Steluta  spune:

    Multumesc pentru acest articol.Am facut si eu apa enzimata din nectarina,mar,patrunjel,ghimbir si lamaie.Foarte buna si sanatoasa.Vreau sa intru si eu in aceasta comunitate.O zi binecuvintata va doresc.

  • Emanuela Si Ionel Dinu  spune:

    pot sa folosesc si fructe congelate?

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      In principiu s-ar putea folosi si fructe congelate, doar ca cele mai aromate si nutritive ape enzimatice le obtii cu fructe proaspete, de sezon. In general, fructele congelate eu le folosesc iarna, cand nu am alta alternativa. Dar atata timp cat sunt fructe proaspete in piete si gradini, le prefer pe acestea 🙂

  • Gabriela Lixandru  spune:

    Buna, te rog sa imi spui daca fructele/ legumele din apa enzimatica pot fi consumate. Multumesc!

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Buna Gabriela, sincera sa fiu, eu nu mai consum fructele si legumele dupa ce am facut din ele apa enzimatica. Mi se par fara gust si fara aroma. Dar, daca tu doresti, le poti consuma, nu este nici o problema.

  • Florentina  spune:

    Buna ziua am preparat apa enzimatica din mere lămîie am adăugat busuioc si menta are un gust f bun este a doua oară de cînd am început să beau această apă o să fac mai multe combinații pe parcurs va multumesc

  • Dumitra Petre  spune:

    apa cu lamaie imi place si o folosesc zilnic caci am lamii biologice din gradina in Sicilia Ribera

  • Hohota Marinela  spune:

    Multumesc Raluca pt sfaturile utile .Am 48 de ani sunt supraponderala si de o saptamana m-am hotarat sa-mi schimb stilul de viata .De fel sunt cam puturoasa nu prea am vointa dar acum sunt hotarata ,eu beau sucuri de fructe si legume ,le procur mai usor pt.castau la tara .Am sa incerc apa enzimatica .

  • Jessi Gessi  spune:

    cu siguranta am sa incerc si eu apa enzimatica

  • Ioana Anton  spune:

    Multumesc, chiar am sa incerc sa prepar si eu aceasta Apa enzimatica,eu oricum consum in fiecare zi cite 2 litri de apa este o ideie buna.O seara buna!

  • Maria Mihalcea  spune:

    Multumesc. Acum m-am lamurit. Am facut din ghimbir ,castravete si menta. O sa beau miine dimineata. Am pus si lamiie . O zi buna!

  • […] Sursa foto: Multicrudi […]

  • Maria Ardelean  spune:

    Mare bucurie sa vad ca lumea incepe sa respecte si sa foloseasca fructele si plantele naturale!sunt fantastice! Dumnezeu nu le-a creat degeaba!

  • Diana Elena  spune:

    Multumesc de articol. Pe mine m ar tenta apa enzimatica cu aleo vera si menta proaspatainsa nu stiu daca planta de aloe este recomandata

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Elena, exista varietati de aloe vera comestibile si cred ca s-ar putea face si cu aloe vera. Sincera sa fiu eu nu am incercat aceasta varianta, fiindca nu am la indemana aloe vera comestibila, insa nu vad de ce nu ar merge. Ramane doar sa incerci si sa ne spui si noua ce ai experiementat si daca functioneaza 🙂 Tinem legatura 😉

  • Otilia Puiulet  spune:

    Multumesc,de azi am sa imi prepar si eu aceasta Apa enzimatica.

  • Istrate Raluca  spune:

    Salut Tatiana! La multi ani!! Ma bucur tare mult ca ai intrat in comunitatea MultiCrudi si ca iubesti acest stil de viata! Bravo!! 🙂
    Legat de apa enzimatica, eu am posibilitatea sa folosesc apa de izvor, fiindca sunt izvoare potabile in padurile din imprejurimi. Iar cand nu reusesc sa ma aprovizionez la timp cu apa de izvor, atunci recurg la apa plata din magazinele locale, dar aleg o apa plata care este imbuteliata in zona mea, la doar cativa zeci de km si nu apuca sa stea foarte mult timp in pet.
    Ca sa eviti sa bei apa imbuteliata in pet-uri ai putea sa iti montezi un filtru de apa la chiuveta din bucatarie. Exista o varietate foarte mare de astfel de filtre, incat iti este destul de greu sa faci o alegere rapida. Eu inca nu am reusit sa ma hotarasc in acest sens si nu am testat aceasta varianta a filtrelor de apa, dar din cate m-am documentat (fiindca ma bate gandul de mult timp sa imi montez un filtru de apa), sunt de evitat total filtrele cu ozmoza inversa, cel putin eu m-am convins ca nu mi-as cumpara asa ceva niciodata. Iar dintre cele mai ieftine si suficient de bune filtre de apa par a fi cele cu carbon.
    Oricum, incearca sa iti "binecuvantezi" apa pe care o bei, asa cum ne indeamna si Bogdan Rosculet. Mai exista si varianta sa tii apa la soare in sticle albastre, dar acum iarna e mai putin soare.

    Atata controversa exista in ceea ce priveste apa de baut, incat uneori te zapaceste si te nauceste, incat nici nu mai stii ce sa alegi 🙁 … asa ca te intorci la fortele proprii si puterea ta interioara 🙂

  • Tatiana Taniusa  spune:

    Salut Raluca si La multi ani! Sunt novice in comunitatea multicrudi, dar sunt "fana" a astilului de viata pe care il iubesti si tu, dar cum in fiecare zi avem de invatat, abia astazi am aflat de aceasta apa enzimatica. Am o intrebare si eu: ce fel de apa folosesti pentru aceasta licoare? Te intreb fiindca locuiesc in oras si nu prea am cum sa fac rost de apa de munte, iar cea din pet am inteles ca nu ar fi in regula din cauza plasticului in care sta?

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Salut Tatiana! La multi ani!! Ma bucur tare mult ca ai intrat in comunitatea MultiCrudi si ca iubesti acest stil de viata! Bravo!! 🙂
      Legat de apa enzimatica, eu am posibilitatea sa folosesc apa de izvor, fiindca sunt izvoare potabile in padurile din imprejurimi. Iar cand nu reusesc sa ma aprovizionez la timp cu apa de izvor, atunci recurg la apa plata din magazinele locale, dar aleg o apa plata care este imbuteliata in zona mea, la doar vreo 30 de km si nu apuca sa stea foarte mult timp in pet.
      Ca sa eviti sa bei apa imbuteliata in pet-uri ai putea sa iti montezi un filtru de apa la chiuveta din bucatarie. Exista o varietate foarte mare de astfel de filtre, incat iti este destul de greu sa faci o alegere rapida. Eu inca nu am reusit sa ma hotarasc in acest sens si nu am testat aceasta varianta a filtrelor de apa, dar din cate m-am documentat (fiindca ma bate gandul de mult timp sa imi montez un filtru de apa), sunt de evitat total filtrele cu ozmoza inversa, cel putin eu m-am convins ca nu mi-as cumpara asa ceva niciodata. Iar dintre cele mai ieftine si suficient de bune filtre de apa par a fi cele cu carbon.
      Oricum, incearca sa iti „binecuvantezi” apa pe care o bei, asa cum ne indeamna si Bogdan Rosculet. Mai exista si varianta sa tii apa la soare in sticle albastre, dar acum iarna e mai putin soare.

      Atata controversa exista in ceea ce priveste apa de baut, incat uneori te zapaceste si te nauceste, incat nici nu mai stii ce sa alegi 🙁 … asa ca te intorci la fortele proprii si puterea ta interioara 🙂

  • Nicoleta Tausend  spune:

    Buna seara, enzimele sunt foarte sensibile la acidul din stomac, ce se intampla atunci cu cele din apa enzimatica, dupa ce o bem?

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Buna seara, Nicoleta.

      Ca sa intelegi mai bine, stomacul secreta „acid” puternic, doar atunci cand in alimentele pe care le consumi, exista proteine. Insa daca alimentele consumate nu contin proteine, atunci stomacul nu secreta acid gastric, ci se comporta ca si un rezervor temporar in care stau alimentele ingerate si se continua digestia inceputa inca din cavitatea bucala, din momentul in care alimentele s-au combinat cu saliva (care este o digestie alcalina).

      Asadar, daca tu bei doar apa enzimatica, iar stomacul tau este gol sau nu contine alimente cu proteine, enzimele din apa enzimatica „supravietuiesc” si merg mai departe in intestin si isi continua activitatea. Iar daca in stomac se gasesc alimente ce contin proteine, atunci ezimele din apa enzimatica, cel mai probabil devin inactive (cat timp se afla in stomac) sau sunt descompuse.

      Oricum, sa stii ca indiferent cat am incerca noi sa gasim explicatii stiintifice despre modul in care functioneaza corpul nostru, tot nu vom reusi sa il intelegem perfect. Dar ceea ce face diferenta, este rezultatul asupra sanatatii care se vede si se observa la oamenii care au anumite obiceiuri alimentare sanantoase fata de cei care nu practica aceste obiceiuri.

  • Maria  spune:

    Intrebare: Cum punem citricile la enzimat . cu coaja sau curatate de coaja ??

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Maria, daca citricele sunt bio si nu sunt cerate si tratate cu substante chimice, le poti folosi cu intreaga coaja. Insa daca nu cunosti daca citricele tale sunt tratate chimic sau nu, atunci foloseste-le fara coaja. Aceasta regula o poti aplica aproape la orice fruct 🙂

      Un sfat util: cand prepari apa enzimatica din citrice, marunteste pulpa citricelor inainte (cu un cutit ceramic, in robot sau in blender). Astfel, omogenizarea citricelor cu apa si transferul de nutrienti va avea loc mult mai repede si mai omogen.

  • Apa enzimatica – apa vie | BucatariaVegana.ro  spune:

    […] să lipsească nici o clipă din alimentaţia şi hidratarea ta zilnică.” Am citat din articolul mama multicrudi.ro  si o s-o mai fac […]

  • Ion Iorga  spune:

    Cea mai veche apa enzimatica este sucul de soc si lamaie, si este delicios. Conteaza apa cu care este preparat. Eu prefer Kangen pentru ca are un potential de oxido-reducere exceptional si neintalnit nicaieri in comert, dar este comparabil cu apa de izvor de munte. Daca mai este tinuta si 24 de ore in piramida atunci rezulta ceva mai bun decat orice energizant. O ultima observatie: apa de izvor de munte este in general mai buna si datorita continutului redus in deuteriu care nu permite diviziunea celulara; de aceea sunt convins ca folosind o apa saracita in deuteriu (Qlarivia) trecuta prin celelalte procese: Kangen, piramida si aditie de enzime, obtinem o apa terapeutica extraordinara.

  • Teia  spune:

    Eu personal imi fac fresh-uri la blender: mere, morcovi, sfecla rosie, banane, piersici sau orice alte fructe / legume, date prin blender in care se adauga apa. Daca fresh-ul este prea gros, se mai adauga apa. Este cea mai sanatoasa bautura racoritoare, plina de vitamine si minerale. Atentie, acest preparat se consuma in aceeasi zi, nu de pe o zi pe alta.

  • irene  spune:

    si cu ingredientele cu care faci apa enzimatica, ce faci apoi? le arunci? nu mai pot fi valorificate in vreun fel, stiu eu?, la suc, la smoothie, etc

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Irene, eu nu mai fac nimic cu vegetalele din care prepar apa enzimatică … nu mai au nici un gust nici o aromă şi probabil nici un nutrient. Toate elementele nutritive şi sănătoase din vegetale sunt transferate în apa enzimatică.

      Prepară-ţi şi tu acest gen de apă enzimatică şi vezi dacă prefer să mai foloseşti în vreun fel fructele sau legumele pe care le-ai folosit. Dacă ţi se par ok, le poţi folosi la alte preparate, iar dacă nu, le poţi arunca sau folosi eventual ca şi compost pentru plante.

      • Alex  spune:

        De cele mai multe ori prepar cu pepene, zeama de lamaie si cu frunze de menta. Eu mananc pepenele pentru ca lamaia parca il face mai aromat si imi place mult. Si cu putina menta…e si mai bun.

  • Gina SALAS  spune:

    Multumesc pentru retete, am preparat, apa, cu mere ,pere pepene galben si frunze de menta,am lasat,8 ore(o linguta de miere ) am baut searami sa parut placut la gust, si cred ca din cauza merelor am dormit bine dar dar apami a dat un efect diuretic, si a trebuit sa ma scol de vreo 4 ori sa ma duc la baie .., cred e normal, azi incerc cu capsuni, mere, pere si frunza de lamaie o intrebare nu e aceelasi lucru apa enzimatica, cu sucul preparat acasa,cu blenderul si fructe sde sezon, si care se pot bea imediat care e diferenta decate ore sta fructa in apa sa elibereze enzimas? Va rog sa mi raspundeti !.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Gina, mă bucur tare mult că îţi sunt de folos reţetele mele şi te inspiră şi pe tine.

      Dacă bei apa înainte de culcare, e normal să trebuiască să mergi la baie noaptea. Oricum, apa enzimatică are şi efect terapeutic şi în funcţie de combinaţia de fructe pe care o faci, va avea efecte diferite. E firesc să aibă şi efect diuretic sau tu să resimţi diverse efecte. Nu trebuie să te îngrijoreze, ci mai degrabă să ai încredere în corpul tău şi să fii atentă cum reacţionează în fucţie de combinaţiile pe care le faci.

      Sucul de fructe pe care îl storci cu blenderul nu este tocmai acelaşi lucru cu apa enzimatică. Deşi ca şi conţinut nutritiv, practic sunt aceeaşi nutrienţi iniţiali, însă în concentraţii diferite, pe măsură ce fructele stau la macerat în apă, intervine uşor, în prezenţa căldurii, şi fermentaţia lactică, care creşte cantitatea de enzime şi bacterii sănătoase. Pe măsură ce laşi fructele în apă mai multe ore, vei observa cum începe uşor să se aciduleze … ei bine, conţinutul de enzime e mult mai mare. Este un proces similar cu cel de preparare a verzei murate …

      Deşi, poţi să bei, la fel de bine suc proaspăt de fructe, eu personal prefer să beau apa enzimatică, fiindcă îmi oferă şi mult mai multă hidratare. Mi se pare mai gustoasă şi mai vie decât apa simplă, iar astfel reuşesc să beau cu mare plăcere peste 2-3 litri de apă pe zi.

  • Mariana Aristide  spune:

    Cum distribui articolul cu apa enzimatica? MELISA este lamaita o am in curte si nu am folosit-o pana acum!…

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Aşa e, melisa este lămâiţa şi are o aromă divină!

      Cum poţi distribui articolul cu apă enzimatică? Simplu: copiezi linkul articolului si îl trimiti prietenilor prin mail sau il postezi pe facebook. Ba mai mult, daca vrei sa il distribui pe Facebook, twitter sau google plus, pur si simplu apesi pe unul dintre butoanele de mai sus: Share, Tweet, inShare, g+1 aflate imediat sub butonul rosu „Vin si eu în comunitate!”
      Anunta-ma daca nu te descurci 🙂

    • Mariana Aristide  spune:

      De ce nu se pot amesteca vegetalele cu cojile de ou? Cojile de ou eu nu le consider alimente animale doar continutul lor este… pe cand cojile sunt doar un ambalaj!

  • Mariana Aristide  spune:

    Am sa fac si eu apa enzimatica am in curte menta,lamaita,corcoduse,prune, am sa pun si coji de ou doar spalate putin…cum se face laptele de susan?

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Mă bucur că îţi vei prepara şi bea de acum înainte apa enzimatică! Totuşi, eu nu aş amesteva vegetalele cu alimentele animale (cojile de ou) pe care vrei să le adaugi atunci când îţi prepari apa enzimatică. Însă alegerea îţi aparţine ţie.

      Laptele de susan este simplu de preparat: pui la hidratat câteva ore aproximativ 100 grame seminţe crude de susan, iar apoi le blenduieşti cu 1 litru de apă, puţină miere şi 1 gram de sare. După blenduire, poţi să strecori laptele printr-o bucată de tifon sau chiar să îl bei aşa. Poţi să adaugi şi diverse fructe sau arome (banane, curmale, vanilie, scorţişoară, etc) .. toate adaptate la gustul tău.

      • Mariana Aristide  spune:

        Multumesc frumos pentru reteta lapelui cu susan, am cumparat foarte demult susan, am si saculet special de strecurat cumparat si mai de foarte de demult si nu l-am folosit inca…am sa pun acum semintele de susan la inmuiat si maine de dimineata fac lapte de susan!

    • Mariana Aristide  spune:

      Am terminat de baut primul meu borcan de patru litri cu apa enzimatica si mi-a placut asa neindulcit!…si nu stiam de unde sunt in bucatarie atatia betivi(musculite) au venit la apa enzimatica!…la inceput am crezut ca au venit de la tuica pe care am facut-o din corcoduse afara! Mi-am pus sa-mi fac alta apa enzimatica am pus pepene rosu, menta si melisa(lamaita), apa si maine am sa pun si corcoduse mai multe culori din gradina, nu le mai vad acum noaptea!

      • Raluca Andreea Istrate  spune:

        Interesanta povestea ta cu musculitele betive :)) … mie niciodata nu mi-au venit la borcanul cu apa enzimatica si s-a intamplat ca am tinut fructele in apa chiar si aproape 48 de ore :))

      • Razvan  spune:

        :)))))) esti amuzant,teribil

  • atena  spune:

    Pare interesant. Am sa incerc chiar de maine. Apoi va spun parerea.

  • Zenobious  spune:

    Dupa cele 8-12 ore apa poate fi tinuta la rece sau trebuie consumata in aceeasi zi? stiu ca parte din proprietatile enzimelor se pierd prin pastrare la rece sau fierbere (incalzire)….

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Zenobious, dupa cele 8-12 ore, apa enzimatica poate fi tinuta la frigider pana in momentul consumului. O poti filtra si tine in sticle inchise ermetic, chiar si intr-un loc racoros (nu neaparat frigider), dar sub actiunea enzimelor si bacteriilor, apa va tinde sa se aciduleze usor, mai ales daca este facuta pe baza de fructe. Enzimele se distrug, daca sunt supuse la o temperatura de peste 40 de grade, insa la o temperatura mica, aproape de zero grade Celsius, doar isi incetinesc activitatea, nu mor.

      • Zenobious  spune:

        Multumesc pentru raspuns. Pe timpul „procesarii” borcanul sau recipientul respectiv va fi inchis total sau doar acoperit cu o tesatura pentru a lasa continutul „sa respire”, cum se face la Kombucha, de exemplu?

        • Raluca Andreea Istrate  spune:

          Eu las borcanul deschis sau acoperit cu o panza subtire, precum la ceaiul de Kombucha. Doar dupa filtrarea apei enzimatice, pastrez apa in recipiente inchise ermetic, la rece.

          • Zenobious  spune:

            Acum e cristal clear, multumesc inca odata….

  • Mariana  spune:

    Buna ! Prepar acest fel de apa fara sa realizez ca poate avea atatea calitati. Am folosit frunze de salvie , menta, felii de mar, coacaze numai din dorinta de a schimba gustul si aroma. Cu toate ca nu folosesc indulcitor este destul de gustoasa. Acum, pentru ca tocmai am aflat ca este si hranitoare, am s-o prepar mereu.

  • Carmen  spune:

    Se mănâncă și fructele după ce se bea apa enzimatică?

    Mulțumesc!

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Carmen, daca vrei poti sa mananci si fructele, insa nu mai au nici un gust … e doar fibra goala. Eu nu mai consum fructele dupa ce filtrez apa enzimatica.

  • Cristi Constantin  spune:

    Foarte interesant. Chiar nu am mai citit despre asa ceva pana acum si sunt destul de la curent cu tot ce e sanatos. 🙂 Intr-o vreme am baut Kombucha, pana cand a venit iarna si nu imi mai fermenta ceaiul.
    Citisem demult despre oameni care tineau busuioc in apa o zi si apoi beau apa. Cred ca poate fi considerata tot o apa enzimatica.
    Succes in continuare!

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Eu beau Kombucha mai ales iarna, pentru ca atunci nu am atatea fructe proaspete si variate la indemana, iar ceaiul de Kombucha se potriveste de minune. Il tin in bucatatie, la caldura si fermenteaza mai lent, dar in 6-8 zile tot este gata.

      Apa de pe busuioc proaspat, nu doar ca e bogata in enzime, dar are, pe langa alte vitamine, minerale si principii active de planta medicinala. Si are un gust mai placut decat ma asteptasem initial.

  • Ovidiu Munteanu  spune:

    O sa incerc diferite combinatii;in gradina mai am visine ,capsune si zmeura.Iti voi spune ce am reusit.O zi minunata !

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Abia astept sa ma tii la curent. Sunt curioasa ce combinatii vei pregati.

      Spor la preparat si hidratat 🙂

  • Ana Maria  spune:

    Imi place ft mult ideea,as vrea sa incerc,dar m-ati putea ajuta cu o informatie,va rog! Vreau sa stiu daca aceasta combinatie de fructe si legume nu produce aciditate in organism,pt ca ati mentionat ca lasate la soare mai mult timp fermenteaza,apa devine acidulata!!Multumesc anticipat pentru raspuns,Raluca!!

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Ana Maria, ma bucur tare mult ca iti place ideea si vrei sa incerci si sa iti prepari si tu apa enzimatica. Eu vreau sa iti spun, ca mai ales in perioada verii, beau peste 2 litri de apa enzimatica si imi cade tare bine.

      Apa enzimatica, chiar daca devine usor acidulata (atunci cand e lasata sa stea peste fructe mai mult timp, peste 12 ore) nu ar trebui sa iti creeze aciditate in corp.

      Ceea ce face ca apa sa se aciduleze, este fermentatia lactica, care este un proces pur natural determinat de bacteriile lactice, de lactobacili (cei care sunt adaugati in iaruturi pentru a regla tranzitul intestinal). Iar acidul lactic rezultat din fermentatia lactica este foarte sanatos pentru corpul nostru.

      Oricum, de regula, in special doar apele enzimatice fructate vor fermenta usor, fiindca fermentatia lactica se realizeaza pe baza zaharurilor continute in fructe.

      Nu trebuie sa iti fie teama de fermentatia lactica, fiindca o bautura fermentata lactic iti aduce numai beneficii in corp si nicidecum acea aciditate de care ne ferim cu totii.
      Termenii de apa acidulata, fermentatie, etc, creaza o oarecare confuzie, insa nu trebuie sa iti fie frica de apa enzimatica acidulata, care ESTE PRECUM O SOCATA. Se produce pe acelasi tip de ractii chimice.

      Totusi, daca tu nu iti doresti sa bei o apa acidulata, atunci nu lasa apa si fructele la macerat mai mult de 12 ore. In acest caz, textura apei va fi precum un ceai aromat.

      Daca nu esti inca obisnuita cu alimentele usor fermentate, atunci bea apa, eventual, in cantitati mai mici la inceput … si creste doza treptat. Observa cum reactioneaza corpul, iar daca totul este ok, consuma in continuare aceasta apa. Fii atenta la reactii si ai incredere in natura 😉

  • Ioana Bobocea  spune:

    FELICITARI ! VA IUBESC PENTRU CEEA CE FACETI CU MULTA IUBIRE DE SEMEBNI !
    ENZIMELE SUNT ESENTA VIETII SI …VECHIUL PROVERB „ESTI CEEA CE MANANCI SE INLOCUIESTE CORECT …ESTI CEEA CE ASIMILEZI ! DAR ACEASTA ESTE CONDITIONATA DE ENZIMELE DIGESTIVE ,POATE APROFUNDATI SI ACEST SUBIECT ATAT DE NECESAR !

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Iti multumesc tare mult, Ioana, pentru cuvintele tale minunate!

      Asa e, nu e suficient sa consumi alimente sanatoase, daca sistemul tau digestiv este incarcat si nu reuseste sa asimileze prea multi nutrienti. Insa apa enzimatica pe care am prezentat-o acum, favorizeaza curatarea reziduurilor intestinale si chiar declanseaza o usoara detoxifiere, mai ales daca e consumata in cantitati mai mari (peste 500 ml) dimineata, pe stomacul gol. Astfel, imbunatateste si activitatea florei intestinale, responsabila, printre altele, de digestie si asimilarea nutrientilor. Implicit, e favorizata si asimilarea nutrientilor in organism.

      Pe viitor, este posibil sa scriu un articol si pe tema tipurilor de enzime si mai ales cele digestive, insa pana atunci hai sa ne hidratam cu cat mai multa apa enzimatica, pentru ca enzimele sa isi poata face treaba pana cand noi deslusim teoria 😉

      E tare important sa inteleaga toata lumea cum functioneaza sistemul digestiv, in ansamblul sau, dar pana atunci, este foarte indicat sa consumam cat mai mutle alimente bogate in enzime, fiindca enzimele sunt primordiale in procesul de digestie si asimilare a nutrientilor din hrana.

    • Elena Hususan  spune:

      Este important sa discutam de ENZIMELE SISTEMICE si apoi de minunile ENZIMELOR DIGESTIVE, intr-un cuvant : ENZIMOTERAPIE

  • marieta  spune:

    Buna Raluca ,
    Esti o scumpa, iti multumesc pentru ceea ce faci pentru semenii tai ,legat de aceste ape ,ce pot sa-ti spun ,le voi incerca pe rand pe toate ,cred ca fiecare e benefica in felul ei.Sigur imi vor placea mie si tuturor prietenilor la care voi trimite mesajul tau.
    Inca o data MULTUMESC!
    Marieta.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Marieta draga, iti multumesc pentru cuvintele tale frumoase!
      Ceea ce fac aici, pe multicrudi.ro, fac cu multa pasiune, daruire si bucurie, pentru ca imi doresc sa impart cu voi tot ceea ce stiu si practic eu pentru sanantatea mea. Imi place sa ma inconjur cu oameni sanatosi, fericiti si impliniti … pentru asta am si creat acest site.

      Marieta, dupa ce incerci variantele de apa enzimatica propuse de mine, poti sa iti creezi si prorpiile tale variante si sa le adaptezi gusturilor tale. In articol am prezentat doar cateva retete, dar exista o infinitate de retete si combinatii pentru obtinerea apei enzimatice. Nici macar eu nu imi mai amintesc si nu mai retin cate combinatii si concentratii am preparat. Ideea e ca unele sunt mai gustoase, altele mai satioase, mai colorate, mai aromate, dar toate sunt sanantoase 🙂

      … sa ma tii la curent cu retetele pe care ti le prepari 🙂

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

    O alta combinatie delicioasa de apa enzimatica, dar pe care am omis sa o mentionez in articol, este cea pe baza de ghimbir si citrice (grapefruit si portocala).

    Pentru aproximativ 2-3 litri de apa ai nevoie de o felie mai groasa de ghimbir (rasă pe răzătoarea mică), 1-2 portocale si un grapefruit. Totul se lasa la macerat pentru cateva ore, dupa care se filtreaza si se pastraza la rece. Optional se mai poate adauga un indulcitor natural sau alte sucuri proaspete de fructe (ex: visine, zmeura, mure – pentru culoare). Delicios!

  • doinita tudorache  spune:

    buna,o sa incerc apa enzimatica pe baza de spanac si visine:))))))

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Doinita sa ma tii la curent daca iti place apa enzimatica pe baza de spanac si visine. Desi nu este chiar pe gustul tuturor, este o apa destul de aromata si plina de nutrienti. Cat timp am avut spanac proaspat prin gradina, imi faceam destul de des aceasta combinatie … e o apa bogata si in Fe si alte minerale esentiale 🙂

  • Ramona  spune:

    Buna, nu am mai auzit pana acum de apa enzimatica, eu beau apa solara. Ma tenteaza cea pe bază de zmeură, pepene verde şi grapefruit, si cea pe bază de vişine, mentă şi melisa. celelalte nu prea sunt pe gustul meu.
    Multumesc pentru idei
    O zi plina de succese si impliniri

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Ramona apa enzimatica cu zmeura, pepene verde si grapefruit imi place foarte mult si mie … iar acum chiar este sezonul ei, asa ca apa mea, in fiecare zi, este roz :))

      Oricum, tu poti sa iti creezi propriile tale combinatii ideale, retetele pe care le-am prezentat sunt doar cu titlu informativ, asa pentru inspiratie 🙂

      Apropo, tu cum prepari apa solara?

      • Ioana Bobocea  spune:

        APA SOLARA SE PREPARA FOLOSIND STICLE DIFERIT COLORATE PENTRU CELE 7 CHAKRE , SI PUSE LA SOARE DIMINEATA DEVREME !

        • Leda  spune:

          Eu puneam chiar si coaja de oua, bine spalata si oparita inainte, pentru aportul de calciu.
          E calciul cel mai usor asimilabil pentru organism.
          Cand imi fac suc de legume, peste resturile care raman, pun apa pana a doua zi si iese apa enzimatica usor acidulata
          si foarte frumos colorata( in rosu, de ex., de la sfecla).

          • Raluca Andreea Istrate  spune:

            Uite ce idee buna! … sa folosesti pulpa ramasa de la sucurile de legume la prepararea apei enzimatice 🙂

            Coji de oua, eu personal, nu as folosi pentru aportul de calciu. Mie imi plac variantele vegetale, care mi se par extraordinare, nu doar ca sunt bogate in calciu, dar mi se par si foarte gustoase. De exemplu, laptele de susan, extrem de bogat in calciu, il ador din toata inima.

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.