Sănătatea ascunsă într-o porţie de căpşune

căpşuni

Nu ştiu cât de mult îţi plac ţie căpşunele, dar eu sunt, pur şi simplu, înnebunită de aroma divină şi gustul lor inconfundabil …. iar când afli cât de sănătoase sunt şi câte beneficii şi proprietăţi au asupra organismului uman, îţi dai seama că natura ne oferă mereu tot ceea ce avem nevoie ca să ne menţinem sănătatea şi să ne bucurăm de viaţă! … tot ce avem de făcut este să ne lăsăm în voia naturii şi să ne eliberăm de prejudecăţi …

Ce poate fi mai frumos decât să îţi dai seama că fructele tale preferate pot constitui un mic dejun complet, sănătos, plin de vitamine, minerale, enzime, fibre, antioxidanţi şi alte substanţe sănătoase care îţi menţin şi îţi aduc organismul într-o stare perfectă de funcţionare. Iar când spun asta, am în vedere proprietăţile miraculoase ale căpşunelor.

cultură de căpşuneNu cred că este dificil să îţi imaginezi cum este …  să te trezeşti într-un pat pufos şi călduros şi imediat după ce te cobori din el, să dai fuga în grădină ca să vezi câte căpşune s-au mai copt de aseară. Îţi dai seama de nerăbdarea care mă cuprinde în preajma coacerii căpşunelor ….

… am îngrijit căpşunii un an întreg, am avut grijă să îi ud mereu, să îi menţin liberi de buruieni şi să le curăţ stolonii … ca să nu se împădurească, iar acum mă răsplătesc cu minunatele, delicioasele şi sănătoasele căpşune. Iar în timp ce te înfrupţi cu primele căpşune zemoase, naturale, bio şi atât de gustoase, nici nu-ţi mai pasă că te-ai udat la picioare cu picăturile de apă rămase de la ploaia din noaptea trecută. cultură de căpşunePăsărelele îţi ciripesc în semn de bună dimineaţa, iar când soarele îşi trimite imediat razele lui calde şi luminoase … şi astfel îţi dai seama ce bine e să trăieşti la casă şi să ai o grădină mare, plină şi … delicioasă!! În aceste clipe, uiţi de munca imensă ce ai depus-o pentru a obţine tot ceea ce ai acum. Unii spun că sunt foarte norocoasă, însă totul a început cu un vis frumos şi îndrăzneţ … dar asta e o altă poveste 🙂

Căpşunele sunt fructele care au atât de mult grijă de sănătatea ta, încât e şi păcat să nu le consumi din plin, mai ales că deja încep să se coacă şi cele din grădini, care sunt mult mai gustoase şi mai sănătoase (mai pline de nutrienţi) decât cele importate şi crescute forţat.

Unii specialişti consideră căpşunul ca fiind o plantă miraculoasă, iar alţii sunt de părere că ascunde secretul longevităţii.

În orice caz, potrivit unor surse, căpşunele sunt fructele clasate pe locul al 4-lea în ceea ce priveşte nivelul de antioxidanţi – după mure, afine şi zmeură. Antioxidanţii sunt acele substanţe care apară organismul de efectele dăunătoare a „radicalilor liberi”, care dăunează şi perturbă activitatea normală a organismului şi îl fac să îmbătrânească (să se degradeze) mult mai repede. Unii specialişti sunt de părere că radicalii liberi sunt cei care cauzează declanşarea anumitor boli, dintre care  cele arteriale – ateroscleroză, cancer, etc.

Căpşunele au şi puternice proprietăţi antiinflamatorii şi anticancerigene. Ele constituie un aliment alcalin, ce reduce aciditatea existentă în corp, motiv pentru care, prin reglarea echilibrului acido-bazic, determină reducerea inflamaţiilor. Inflamaţiile au loc în prezenţa unei alimentaţii acide, alcătuite din produse de origine animală, alimente gătite termic şi intens procesate, etc. Aşadar, coloratele căpşune, fiind o hrană vie, consumate în stare crudă, ajută organismul să-şi recapete sănătatea şi vitalitatea.

Căpşuni sau căpşune?

Căpşunii reprezintă plantele în sine, iar delicioasele căpşune sunt fructele căpşunilor.

Pe lângă faptul că sunt foarte bogate în antioxidanţi – aromatele căpşune sunt pline de vitamine: C, E, B1, B2, B6, K, PP, acid folic (indispensabil mai ales pentru femeile gravide, deoarece contribuie la dezvoltarea fătului), minerale: fier, calciu, magneziu, potasiu, fibre, enzime şi alte ologoelemente esenţiale.

E o adevărată explozie de nutrienţi … condensată în doar câteva căpşune.

Consumul de căpşune are un efect puternic de vitaminizare şi remineralizare a întregului organism, mai ales prin acţiunea de fluidizare, alcalinizare şi purificare a sângelui.

Deasemenea facilitează tranzitul intestinal (digestia alimentelor) şi implicit absorbţia nutrienţilor în corp.

Consumând căpşune, nu doar că îţi menţii starea de sănătate, energie şi vitalitate, dar te poţi vindeca şi de o serie de boli şi afecţiuni, printre care: afecţiuni stomacale, tulburări intestinale, diverse afecţiuni cardiovasculare, multiple cancere, reducerea colesterolului din sânge, a hipertensiunii şi a problemelor provocate de diabet, ajută la scăderea în greutate, combaterea stărilor de stres şi nervozitate, gută şi reumatism (mai ales pentru conţinutul de acid salicilic), anemie, astenie, insomnie chiar,  varice şi hemoroizi, etc. Află mai multe aici şi aici.

Deasemenea, doar nişte aparent banale căpşune îţi ajută organismul să se elibereze de anumite toxine şi substanţe nefolositoare nocive, cum ar fi, de exemplu, nicotina în cazul fumătorilor … aşadar, dacă te-ai lăsat deja de fumat şi vrei să îţi eliberezi şi purifici cât mai repede corpul de nenumăratele substanţe nocive pe care le-a acumulat, fă o cură cu căpşune … şi în rest lasă-le pe ele să acţioneze cum ştiu mai bine.

Poate ţi se pare ciudat că doar nişte simple căpşune îţi pot face atât de mul bine şi îţi pot redobândi starea de sănătate, dar nu uita că întotdeauna sănătatea ţi-o recuperezi cu ajutorul naturii!!!

Eliberează-te de orice prejudecată şi profită din plin de vegetalele pe care natura ni le oferă mereu.

Acum e momentul să mănânci căpşune!!!

Nu sunt adepta consumului de căpşune în extrasezon şi nu îţi recomand nici ţie să consumi căpşune iarna, când nu doar că sunt exagerat de scumpe, dar nu au nici gust şi nici atâţia nutrienţi. Ca să beneficiezi la maxim de proprietăţile înmagazinate în căpşune, la fel ca şi orice alt fruct, ele trebuie să fie bine coapte înainte de a fi culese, pentru că doar aşa vei regăsi în ele maximul de nutrienţi. Ei, acum, în această perioadă, te poţi bucura de nişte căpşune care au fost destul de coapte înainte de a fi culese.

Acum e momentul să te înfrupţi din căpşune!!

Cura cu căpşune

După cum ai observat, căpşunele sunt foarte sănătoase şi pline de nutrienţi esenţiali benefici corpului tău, aşa că ar fi excelent să faci o cură de minim câteva zile (7-10 zile) în care să consumi măcar vreo 500 grame de căpşune în fiecare dimineaţă pe stomacul gol, bineînţeles, după ce bei un pahar cu apă în prealabil (află de aici motivul paharului cu apă : Apa şi importanţa paharului cu apă)

Dacă reuşeşti să consumi şi seara în loc de obişnuita cină încă un bol plin de căpşune, ar fi excelent, iar efectele curei s-ar face simţite încă din primele zile. Vei avea mai multă energie, vitalitate şi chef de viaţă, iar corpul se va curăţa şi purifica.

Totuşi, să nu te sperii, dacă pe timpul curei cu căpşune îţi vei simţi corpul obosit sau moleşit. Acesta nu este un semn că ţie nu îţi fac bine căpşunele, ci este un simptom că organismul tău şi-a început în forţă curăţirea. Pe măsură ce purificarea se realizează, toxinele şi substanţele nefolositoare sunt reintroduse în sânge şi apoi conduse spre organele de eliminare, în vederea evacuării totale din corp. E normal să nu te simţi excelent în primele zile atunci când NU ai un organism tocmai curat. Însă pe măsură ce detoxifici, starea ta de bine va atinge cote tot mai înalte. 

Ce variante ai de a consuma căpşune?

căpşune

 

1. Căpşunele le poţi consuma ca atare.

Sunt excelente dimineaţa, în loc de micul dejun (o farfurie plină – până simţi că te saturi) pentru că îţi oferă foarte multă energie şi te ajută să îţi începi ziua în forţă … însă nu e o regulă să consumi căpşune doar dimineaţa.

Ele pot fi consumate aproape în orice moment al zilei, însă cu o condiţie: niciodată după mâncare gătită termic sau de origine animală, fiindcă vor stagna foarte mult în intestine, vor fermenta şi îşi vor degrada proprietăţile lor atât de miraculoase.

Nu le consuma nici tocmai seara, înainte de culcare, fiindcă îţi vor da o energie, ce nu te va lăsa să adormi prea repede :)) (eu am păţit-o de câteva ori, dar nu mă puteam abţine)

 

2. Smoothie verde cu căpşune

Căpşunele sunt ideale de a fi consumate şi în smoothie verde: alături de o farfurie plină de căpşune (cu tot cu codiţele şi frunzuliţele aferente), adaugi o mână de frunze de spanac, salată, etc, 2-3 frunzuliţe de lămâiţă (dacă ai), şi o banană bine coaptă. Şi puţină apă – vreo 200 ml.

Blenduieşti bine totate ingredientele maxim 30 de secunde … şi apoi te lingi pe degete! Glumesc, dar nu exagerez 😉 … rezultă o bunătate de smoothie verde, ce doar acuma poţi să o savurezi din plin, iar farmecul se ascunde în aroma inconfundabilă de căpsune.

 

3. Îngheţată de căpşune

Un deliciu!!!

Şi atât de simplu de preparat: adaugi în blender vreo 300 grame de căpsune proaspete, 1-2 banane bine coapte, un sfert păstaie de vanilie (sau câteva frunzuliţe de mentă) şi eventual puţin lapte de cocos (doar cât să faciliteze blenduirea).

Dacă amestecul e prea moale, poţi include câteva seminţe de chia sau 1-2 linguri de pudră de psilium, după care să reomogenizezi crema. Dacă vrei să obţii o îngheţată mai dulce, mai adaugi 1-2 linguri de miere. Apoi, dai tot acest amestec la rece, în congelator, pentru 1-2 ore şi pe urmă îl savurezi din plin. Nu doar că e delicios, dar e şi atât de sănătos!!

……………………………………………………………………..

Sunt multe modalităţi sănătoase de a prepara şi savura căpşunele.

Acestea sunt doar câteva, dar suficiente încât să îţi trezească imaginaţia, pofta şi dorinţa 😉

În articolul viitor, îţi prezint o reţetă de tort delicios cu căpşune! … este un tort raw, crud cruduţ, gustos, aspectuos …. şi mai presus de toate foarte sănătos!!

 

Apropo, ţie cât de mult îţi plac căpşunele?

Ştiai cât de sănătoase sunt?? … şi câte boli pot vindeca?  

Lasă-mi un răspuns, imediat sub articol, iar dacă ţi se pare util articolul, nu ezita să îl împarţi cu prietenii. Distribuie-l cât mai multor persoane, ca să profite şi ele din plin de beneficiile căpşunelor, care doar acum, în această perioadă, sunt atât de aromate, gustoase şi sănătoase.

 

Până data viitoare, multă bucurie şi chef de viaţă îţi doresc!!

Cu drag,

Raluca Andreea Istrate

 

Like & Share … dacă îţi sunt de folos informaţiile 😉

 

Încă de dimineaţă am dat fuga în grădină ca să vad câte căpşune s-au mai copt de aseară. Sunt, pur şi simplu, înnebunită de aroma divină şi gustul inconfundabil al căpşunelor mele … şi nu că aş vrea să îmi laud căpşunele din grădina mea, însă mi se par cele mai bune căpşune pe care le-am mâncat vreodată :) )

Nu ştiu dacă îţi poţi imagina cum este …  să te trezeşti într-un pat pufos şi călduros şi imediat după ce te cobori din el, să dai fuga în grădina plină de căpşuni şi de căpşune … iar cei care te urmeză îndată sunt 2 căţeluşi jucăuşi, drăgălaşi şi pufoşi care cred că ai ieşit ca să le dai ceva de mâncare … însă ei încă nu au înţeles că primul moment al zilei mi-l dedic mie. Doar păsările înţeleg această intenţie a mea şi mă încântă cu ciripitul lor atât de melodios, iar picăturile de apă ce au mai rămas de la ploaia de noaptea trecută, împodobesc căpşunii ca nişte cristale preţioase şi îmi fac trezirea completă, într-un ritm voios, răcoros şi drăgăstos.

– Bună dimineaţa, soare!!! … şi te aştept în fiecare zi să mă încălzeşti cu razele tale călduroase şi luminoase.

Căpşunele sunt fructele care au atât de mult grijă de starea ta de bine, de sănătatea ta, de silueta ta, încât e şi păcat să nu le consumi din plin, mai ales că deja încep să se coacă, inclusiv şi cele din grădină.

Căpşunele sunt unele dintre fructele cele mai bogate în antioxidanţi, ceea ce face ca

– See more at: http://multicrudi.ro/?p=2197&preview=true#sthash.kO3a0Q2A.dpuf

Comments

comments

3 comentarii la articolul Sănătatea ascunsă într-o porţie de căpşune

  • Tort raw cu multe căpşune - Multi Crudi  spune:

    […] Sănătatea ascunsă într-o porţie de căpşune […]

  • Ovidiu Munteanu  spune:

    Acuma in gradina noastra au inceput sa se coaca capsunele ,din care vom avea pana da inghetul.In fiecare dimineata culegem cca.500-1000gr,pe care le mancam savurand aroma si gustul delicios.La smoothie punem si capsune.Multumim pentru informatii si iti dorim o zi frumoasa!

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.