Ciuperci champignon umplute cu legume … în stil vegan

ciuperci champignon vegan

Ciuperci champignon umplute şi pregătite la tigaie … în stil vegan

Când vrei să te alimentezi vegan, fără produse de origine animală, ciupercile devin o alegere potrivită … pentru că îţi aduc un aport însemnat de proteine.

Spre surprinderea mea, am constatat că există multe persoane care nu prea ştiu cum să gătească ciupercile Champignon, decât la cuptor sau la grătar.

Dar uneori nu ai timp sau nu ai nevoie de o tavă întreagă de ciuperci pregătite la cuptor …

Îţi trebuie să mănânci ceva rapid şi în cantitate mult mai mică. În acest caz, varianta de a pregăti ciupercile în tigaie, e cel mai rapid mod. Şi nu mă refer la orice variantă de a pregăti ciupercile, ci mă refer la ciupercile umplute … cu legume.

Există mai multe modalităţi de a pregăti ciupercile, dar varianta cipercilor umplute cu legume, mie îmi place cel mai mult, atunci când aleg să consum ciupercile champignon în variantă gătită. Când nu vreau să le gătesc, le consum crude, dar marinate.

Aşadar, hai să îţi spun cum îmi pregătesc eu (înăbuşite la tigaie)  ciupercile champignon umplute cu legume şi condimente.

Ciuperci champignon umplute cu legume şi înăbuşite la tigaie …. ideal pentru cantităţi mici

Ingrediente (pentru 2 porţii):

  • 8-10 ciuperci champignon mari (sau mai multe dacă sunt mici)
  • 1 ceapă albă
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 1 ardei roşu
  • sare marină neiodată
  • ulei presat la rece de floarea soarelui
  • turmeric pudră
  • opţional – 50 ml bulion de casă (sau o mică rosie mixată în blender)

Preparare:

1. Curăţă ceapa şi usturoiul, spală-le şi toacă-le mărunt. Pregăteşte tigaia (preferabil ceramică) în care vei găti ciupercile şi adaugă în ea ceapa şi ustuoiul tocate mărunt. Adaugă peste ele apă, astfel încât să le depăsească puţin nivelul. Pune tigaia pe foc şi acoperă-o cu un capac. Lasă ceapa şi usturoiul să se „călească” la foc mic. Între timp, apa se va evapora din tigaie.

2. Spală ciupercile, rupe-le codiţele şi apoi lasă-le puţin la scurs. Spală ardeiul, curăţă-l de sâmburi şi taie-l cubuleţe.  După ce apa s-a evaporat din tigaie, iar ceapa şi usturoiul s-au gătit, condimentează-le cu puţină sare şi pudră de turmeric şi ia-le de pe foc.

3. Aşează ciupercile cu gura în sus pe o farfurie, pentru că vei începe să le umpli. Fă-ţi un amestec din puţină sare şi pudră de turmenic (şi opţional fulgi de drojdie inactivă sau alte condimente preferate) şi presară din acest amestec câte puţin în fiecare ciupearcă. Tot în fiecare ciupercă toarnă câteva picături de ulei presat la rece (eu folosesc de floarea soarelui), nişte ceapă şi usturoi gătite anterior şi multe cubuleţe de ardei roşu … până umpli ciupericile cu vârf 🙂

Sfat practic:

  • ca să nu torni prea mult ulei în ciuperci, toarnă întâi uleiul într-o lingură, iar apoi cu lingura toarnă câteva picătui în fiecare ciupearcă. Sau înmoaie o pensulă în ulei şi unge fiecare ciupearcă cu ulei în interior (iar abia apoi presară sarea şi turmericul în ea).

4. Aşează ciupercile umplute în tigaia în care s-au gătit ceapa şi usturoiul. Nu-i nimic dacă nu ţi-ai terminat ceapa şi usturoiul din tigaie, lasă-le acolo printre ciuperci. Dacă ţi-a rămas şi ardei roşu, adaugă-l, deasemenea, printre ciuperci. Dacă ciupercile au fost proaspete, atunci poţi adăuga şi codiţele acestora în tigaie (eventual mărunţite puţin sau tăiate în 4 pe lungime).

5. Adaugă în tigaie printre ciuperci bulionul de casă (şi eventual sare sau alte condimente) şi pune tigaia la foc mic. Acoperă tigaia cu un capac şi lasă ciupercile să se înăbuşească (gătească) la focul mic vreo 10 minute.

Când sunt gata, ciupercile le poţi servi ca atare, alături de diverse salate, murături sau garnituri.

Poftă bună!

 ciuperci champignon vegan

 

 

Sper să îţi fi plăcut reţeta de ciuperci champignon umplute cu legume pe care ţi-am prezentat-o acum şi sper să ţi-o prepari ori de câte ori vrei să mănânci ceva rapid, gustos şi săţios.

E destul de simplu de preparat, iar gustul minunat 🙂

 

Dacă ţi-a plăcut reţeta, împărtăşeşte-o şi cu prietenii tăi.

Like & Share

 

Cu pasiune,

Raluca Andreea Istrate.

(fondator MultiCrudi)

 

Opt In Image
Învaţă să te preţuieşti!
Abonează-te la newsletter-ul Multi Crudi şi primeşti chiar acum cartea cadou

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi vrei să fii mereu la curent cu noile informaţii de valoare, atunci nu ezita şi ALĂTURĂ-TE  COMUNITĂŢII noastre!

Înscrie-te şi TU în comunitatea noastră!

... şi priemeşti automat o serie de beneficii!

Comments

comments

3 comentarii la articolul Ciuperci champignon umplute cu legume … în stil vegan

  • Mariana Aristide  spune:

    Eu ciupercile champignon le curat de coaja pentru ca am auzit ca sunt stropite cu chimicale…

  • Marin Filofteia  spune:

    Hrana are un rol important in pastrarea sanatatii dar si celelalte componente ale vietii cat, cum si cand dormim, optimismul sau pesimismul care ne caracterizeaza starea de activitate, familia si prietenii si nu in ultimul rand relatia noastra zilnica cu Dumnezeu.

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>