Cum să te umpli de energie, chiar şi atunci când încerci să mănânci sănătos

 

Zilele trecute, aveam în vizită nişte cunoştiinţe proaspăt venite din Franţa, români stabiliţi în afara ţării – într-o ţară plină de farmec, de artişti şi de pasiune.

O ţară care abundă în natură, în care florile sunt peste tot şi te îmbie cu mireasma lor, parcurile sunt asemenea unui colţ de rai, iar oamenii stau întinşi pe iarba proaspăt cosită, cântă la chitară, citesc o carte, sau pur şi simplu savurează un măr. Atâta linişte şi realaxare … plăcere şi încântare!

 

Şi cu toate astea, există oameni care sunt lipsiţi de energie şi de vlagă, care se simt mereu obosiţi şi fără chef. Şi paradoxal, cu toţii convieţuiesc în acelaşi loc, în acelaşi oraş, cu aceleaşi resurse, cu aceeaşi hrană.

Dar ce-i face să se simtă diferit, să trăiască diferit şi să se diferenţieze prin energia care pe unii îi caracterizează, iar pe alţii nu?

Paradoxal sau nu, dar aceste cunoştinţe de-ale noastre, Dan şi Ana, au un mister aparte.

El este energic şi plin de viaţă, dar ea … nu este aşa. Nu are atâta energie, atâta vlagă şi atâta entuziasm precum soţul ei Dan.

Fiindcă Dan şi soţul meu şi-au găsit repede ceva de făcut, eu m-am retras cu Ana pe un colţar, aproape de gura sobei (parcă şi acum îmi amintesc de serile frumoase din copilărie petrecute la gura sobei cu scumpa mea bunică) şi am început să povestim. Aşa am aflat că ea, în ciuda faptului că încercă să fie atentă la alimentele pe care le consumă şi a introdus tot mai multe fructe şi legume crude bio în alimentaţia ei, este mereu lipsită de energie.

Când a aflat Ana despre proiectul meu – de nutriţie şi viaţă sănătoasă – multicrudi.ro – mi-a cerut o groază de sfaturi:  ce să facă să fie şi ea mai energică, mai vioaie, mai plină de viaţă?

Ana era de-a dreptul disperată, în ciuda faptului că a înceut să mănânce tot mai multe fructe, salate, legume, etc, ea mereu este lipsită de energie şi oboseşte şi extrem de repede! Ce poate să mai facă?

 

„Nu mai rezist aşa, simt că mă îmbolnăvesc!

Încă nu vreau să îmbătrânesc.”

(mi-a mărturisit ea agitată).

 

Tu ştii să mănânci, să te alimentezi şi să te hrăneşti, astfel încât să primeşti o doză de energie în urma produselor ingerate în organismult tău?

 

Tu te alimentezi sau te hrăneşti?

Există o mare diferenţă între aceste două noţiuni aparent sinonime.

 

HRĂNIREA – îţi dă energie, vitalitate, nutrienţi de care organismul tău are nevoie, pe când alimentarea este de cele mai multe ori un gest făcut în grabă, doar ca să îţi umple stomacul şi să nu îţi mai fie foame.

Aşadar, hrănirea este o acţiune făcută conştient, o acţiune care ţine cont de necesităţiile reale ale corpului tău, o acţiune prin care tu îţi iei corpul în serios şi îi oferi nutrienţii de care într-adevăr are nevoie pentru a funcţiona la cel mai înalt nivel.

Alimentarea corpului cu mâncare, o faci uneori poate şi  …. în timp ce citeşti dintr-o revistă, în timp ce îţi vizualizezi notificările de pe Facebook, de pe email, sau în timp ce mai faci alte lucruri aparent extraordinare, poate chiar în timp ce conduci maşina către destnaţia unde vrei tu să ajungi. Dar procedând aşa, cât de conştientă eşti tu de mâncarea pe care o consumi, de alimentaţia pe care ţi-o administrezi?

Prea puţin îţi dai seama că acesta este şi momentul în care tu te alimentezi; este momentul în care îţi umpli corpul cu mâncare – care ar avea  rolul de a te umple de energie, dacă nu ar fi bruiat de gândurile care îţi apar în timp ce vezi ce au mai postat prietenii tăi pe Facebook. Ei bine, tu chiar resimţi energie, după ce îţi iei masa într-un asemenea mod?

Fii aşadar, conştientă de tot ce ţi se întâmplă şi ceea ce faci. Fii conştientă de cum te hrăneşti, când te hrăneşti, cu ce te hrăneşti, cât te hrăneşti, de câte ori te hrăneşti, etc.

 

E important ca atunci când te hrăneşti

să te pui în linişte la masă, să fii în calm şi armonie,

pentru ca organismul tău şi corpul tău să îşi ia energia de care are nevoie

– din simplul gest de hrănire.

 

Contează enorm de mult şi ceea ce consumi, cu ce te hrăneşti, deoarece tu trebuie să primeşti ceea ce ai cu adevărat nevoie, atât pentru corp, cât şi pentru sfera emoţională şi mentală a existenţei tale.

 

Fii conştientă de ce mănânci şi ce trăieşti, corpul nostru nu are neaparat nevoie de hrană gătită, de hrană preparată termic, de grăsimi animale şi de carne, dar are nevoie de atenţie, de linişte pentru a putea absorbi întreaga valoare şi energie a cea ce mănânci. Ştiu că sună ciudat ceea ce afirm, dar noi putem trăi foarte bine şi cu hrană vegetală – în mare parte crudă.

 

Corpul tău are nevoie de enzime, iar acestea le găseşti foarte bine în tot ce este crud: fructe, legume, seminţe, germeni, frunze, etc. Profită acum de fructele şi legumele care le găseşti proaspete peste tot în pieţe la ţărani.

Dar nu ajunge doar să mănânci sănătos!

 

Este neaparat necesar să fii prezentă trup şi suflet (şi gând) atunci când mănânci.

Trebuie să te dedici acţiunii de hrănire a corpului tău.

Nu poţi lua masa în fugă sau pe stradă şi să te aştepţi să devii energică şi plină de viaţă!

 

Educaţia în alimentaţie e foarte importantă!

E absolut necesar să te educi chiar şi alimentar. Şi ştii de ce? Fiindcă dacă tu nu eşti atentă la ce şi cum mănânci, dacă tu nu ai grijă de sănătatea ta şi de starea ta de bine, atunci ce rost mai are să te ocupi de celelalte proiecte ale tale, dacă momentan te aflii pe drumul de a-ţi pierde sănătatea?

 

Fără sănătate, nimic nu mai are valoare!

 

Aşadar, dedică-ţi mereu timpul necesar să îţi iei masa în linişte. te umpli de energie

Nu mai fugi către servici în timp ce înfuleci un sandwich,  un măr sau o banană.

Nu îţi mai citi notificarile din contul personal în timp ce bei un fresh de portocale!

Nu mai ronţăi din pachetul de biscuiţi în timp ce conduci maşina spre servici!

 

Toate aceste alimentări inconştiente nu au să îţi aducă beneficii corpului tău şi stării tale.

Tu nu eşti un robot, o maşină – care să trebuiască să fie alimentată mereu cu ce îţi pică la îndemână şi în orice condiţii.

EŞTI UN OM, O FIIINŢĂ VIE, care are nevoie de atenţie şi îngrijire. Are nevoie de a se hrăni corespunzător, dacă vrei să trăieşti înălţător.

 

Atunci când îţi alimentezi maşina cu benzină, cum procedezi?

Rulezi în continuare cu viteză pe şosea şi aşa bagi benzină în ea? Sau te opreşti la o benzinărie, alegi benzina de cea mai bună calitate, deschizi orificiul de alimentare al rezervorului şi apoi alimentezi în pace, fără grabă şi agitaţie, fără stres şi deplasare?!?! Iar la urmă înfiletezi capacul rezervorului, „închei procesul de alimentare” şi abia apoi o iei din nou la drum!?!?! Procedezi într-un mod diferit?

 

Reguli de urmat atunci când te hrăneşti

 

Atunci când e momentul să te hrăneşti, să îţi refaci rezervele de energie şi nutrienţi, este absolut necesar să:

 1. îţi faci timp să savurezi în linişte şi repaos  alimentele pe care le ai în faţă.
 2. închizi şi te debarasezi de orice sursă de distragere a atenţiei (tv, laptop, tableta, telefon, etc). E momentul reîncărcării tale acum, şi nu a aflării ştirilor cotidiene şi uneori total neimportante.
 3. te deconectezi de la orice gânduri ai şi te dedici total procesului de hrănire, de încărcare a bateriilor tale.
 4. te aşezi frumos la o masă şi îţi delectezi de minune papilele tale gustative. Corpul tău va fi încântat că ia parte la un astfel de „ritual”, iar starea ta de spirit se va îmbunătăţii simţitor.
 5. (facultativ) îţi aprinzi şi două lumânărele şi îţi creezi o ambiantă de vis. Bine, acest lucru nu e posibil oricând şi oriunde, dar măcar o dată la câtva timp, îţi va genera o stare de bine, de maximă tandreţe şi respect faţă de tine şi de persoana, corpul tău!

 

               Ai probleme cu lipsa de energie şi asta îţi dă peste cap toată ziua?

              Eşi mai tot timpul într-o continuă stare de moleşeală şi oboseală?

Vrei să ai mai multă energie, să te simţi mai plină de viaţă, să te simţi mai vioaie şi mai activă?

 

Dacă te confrunţi şi tu cu astfel de provocări, atunci e momentul să faci ceva!

 

Fă-ţi timp să te hrăneşti în linişte şi repaos!

 

te umpli de energie   Treci la acţiune şi fă acest gest pentru tine!

    Rezervă-ţi în fiecare zi timpul necesar să îţi iei mesele principale relaxată.

   Nu mai fugi după fel şi fel de lucruri, e momentul să îţi dai voie să te hrăneşti!

     Doar să te hrăneşti!

 

Acum te întreb pe tine:

Tu te alimentezi sau te hrăneşti?

Răspunde-mi mai jos la această întrebare şi nu pleca fără să îţi spui şi părerea ta!

Iar dacă ţi-a plăcut tema pe care am detaliat-o în acest articol – dă-i un LIKE şi anunţă-ţi şi prietenii printr-un SHARE

 

 

Comments

comments

2 comentarii la articolul Cum să te umpli de energie, chiar şi atunci când încerci să mănânci sănătos

 • Dora Manuela Cretu  spune:

  Buna draga Raluca, esti o peroana minunata care se preocupa de persoane care nu stiu sa manance sanatos…asa este cum spui tu………acum nu am timp ….dupa ce termin cu examenle si de invatat …o sa vorbim mai multe.. …sa ai o zi minunata. si fara probleme ,cu drag ,pupici Manuela ,

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Multumesc mult, Dora. Bafta si succes la toate examenele pe care le mai ai de sustinut si abia astept sa vorbim mai multe.

   Te pup cu drag si o zi excelenta iti doresc si tie!

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.