De ce e important să mănânci sănătos? (PROVOCARE)

Tu ai timp să mănânci sănătos?

Zilele trecute eram în vizită la o cunoştiinţă mai veche. Nu ne-am mai văzut de mult timp, aşa că am povestit destul de mult, despre ce-a mai făcut una şi cealaltă. Am ajuns să povestim despre mâncare 🙂 Aşa că nu a trecut mult timp şi i-am detaliat despre băutura mea celebră ZMUTI (smoothie).

– Zmuti? Oooo … păi asta e sănătate curată! afirmă ea.

– Hai că te învăţ şi pe tine să îţi faci, iar când vii la mine, te aştept cu un zmuti, i-am zis eu cu mult entuziasm.

Aaaa … apoi altă dată, că acum oricum nu avem timp, mi-a răspuns în grabă ea şi apoi a schimbat subiectul.

Nu avem timp acum? am insistat eu.

– Nu, nu! …. hai să îţi mai spun ce am mai păţit în vacanţă în Italia …„‘

 

Cu toţii ne dorim să fim sănătoşi nu-i aşa, dar de cele mai multe ori „nu avem timp”  să facem ceva.

Corpul nostru funcţionează pe baza energiei provenite din alimentele pe care le consumăm, iar un aport echilibrat şi corect asigură o bună funţionare a corpului tău. O alimentaţie sănătoasă îţi ajută corpul să fie puternic, să funcţioneze normal, să aibă o imunitate bună – să se apere de boli şi de stres.

Sunt sigură că ştii toate aceste lucruri deja! Multă lume ştie ce e sănătos şi ce nu e sănătos să mănânce, însă puţini chiar respectă ceea ce ştiu!

„Sănătatea nu este preţuită până când nu apare boala. ”    

(Thomas Fuller)

Din lipsă de timp, de chef sau din cauză că ţi-e greu să te obişnuieşti să mănânci sănătos, mai amâni acest proces, în ideea că o să adopţi mai încolo o alimentaţie sănătoasă. Acum tu eşti ok, nu ai încă probleme de sănătate, aşa că mai ai timp să te hotărăşti să mănânci sănătos.

„Sănătatea e o comoară, pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea.”        

(Hipocrate)

Majoritatea dintre oameni doresc să respecte ceea ce ştiu, abia după ce s-au îmbolnăvit deja.

Substanţele nutritive sunt cele care oferă hrana pentru ca organismul să poată funcţiona. Dacă acestea lipsesc, organismul devine foarte susceptibil îmbolnăvirii produse de viruşi, ori bacterii.

Un dezechilibru alimentar poate provoca ori obezitate, ori malnutritie, însă oricare ar fi consecinţa, nu face decât să afecteze corpul şi să devină extrem de vulnerabil bolilor de inimă, diabet, cancer, osteoporoză, etc.

În schimb, o dietă echilibrată şi sănătoasă, menţine o funcţionalitate bună a organismului, fără fluctuaţii importante de greutate, iar toate acestea dau o stare generală de bine. Corpul uman nu-şi poate lua toţi nutrienţii dintr-un singur aliment, aşadar are nevoie de un aport variat de alimente care să îi asigure necesarul de vitamine, minerale, fibre, enzime, etc – de care are nevoie.

E important să mănânci sănătos deoarece:

 1. atunci când corpul tău e sănătos şi tu te poţi bucura de viaţă – gândeşti sănătos
 2. organismul tău poate funcţiona la parametrii normali şi primeşte toţi nutrienţii de care are nevoie
 3. scapi de balonare, constipaţie şi apatie (lipsă de chef)
 4. stările depresive îşi iau adio de la tine
 5. tu te vei simţi plină de energie şi chef de viaţă
 6. migrenele şi durerile de cap încetează şi te lasă
 7. te poţi bucura de tot ceea ce trăieşti şi experimentezi, fiindcă starea ta de sănătate ajunge la cote maxime
 8. poţi munci uşor, fără să te simţi mereu extenuată şi atât de obosită
 9. scapi de dureri şi diveste deranjamente din corp
 10. beneficiezi de o atenţie sporită şi o gândire pozitivă
 11. eşti mult mai veselă şi mai zâmbitoare
 12. reuşeşti să înţelegi farmecul vieţii – corpul tău este sănătos şi în armonie perfectă
 13. reuşeşti să menţii relaţii de calitate cu cei din jurul tău
 14. te vei putea bucura din plin de relaţiile tale amoroase
 15. vei fi mult mai atrăgătoare, fiindcă vei radia a fericire şi sănătate
 16. vei avea parte de un corp de invidiat
 17. părul îţi va străluci de sănătate şi vitalitate
 18. unghile îţi vor fi mai tari şi nu se vor exfolia atât de uşor
 19. aspectul pielii tale se va îmbunătăţii simţitor
 20. vei economisi bani – mâncând mai multe legume şi fructe, şi nu vei mai cheltui atâta e medicamente şi consultaţii la doctor. În plus carnea e mult mai scumpă decât vegetalele.

Acestea sunt doar câteva dintre avantajele unei hrăniri corecte şi sănătoase a corpului. Un corp sănătos este cheia oricărui succes şi a oricărei relizări!

„Fericirea constă, în primul rând, în sănătate.”

(George William Curtis)

Şi totuşi, de ce e atât de important să mănânci sănătos? Eu cred că îţi doreşti să te bucuri din plin de această viaţă. Cred că ştii deja că:

„Fiecare om este autorul propriei sale sănătăţi sau boli.”

(Buddha)

Vrei să îţi faci timp să mănânci sănătos şi să te îngrijeşti de sănătatea ta?

Vrei să îţi iei viaţa în propriile tale mâini şi să ţi-o trăieşti aşa cum îţi doreşti?

 

Nu ştii ce să faci şi de unde să începi ca să ai şi tu o alimentaţie sănătoasă?

 

Iată primii paşi care vin în întâmpinarea ta!

 1. Doreşte-ţi cu adevărat să fii sănătoasă!
 2. Fă o cură de detoxifiere a corpului. Chiar şi o lingură de tărâţe de psyllium dizolvate într-un pahar mare cu apă şi băute dimineaţa pe somacul gol – face minuni. Îţi curăţă intestinele de toate toxinele acumulate peste noapte şi cele acumulate de-a lungul vieţii tale – care sunte depuse deja pe pereţii intestinelor tale. Efectele sunt minunate – după câteva zile, tenul se luminează şi uniformizează, iar coşurile încep să dispară, în plus începi să slăbeşti. În zilele când iei tărâţele ai grijă să consumi cât mai multă apă – vreo 2 litri.
 3. Bea în fiecare dimineaţă pe stomacul gol un pahar mare cu apă (plată şi eventual cu lămâie). Descarcă de aici materialul care e pregătit să te ajute.
 4. Înlocuieşte-ţi micul gejun cu un pahar de zmuti (smoothie)
 5. Mănâncă în fiecare zi cel puţin 2 fructe (între mese/pe stomacul gol) şi un bol mare de salată din legume crude.
 6. Informează-te mereu despre o alimentaţie cu adevărat sănătoasă.
 7. Renunţă măcar 3 zile pe săptămână să mai consumi carne. Şi evită pe cât posibil carnea procesată – care e plină de substanţe chimice şi dăunătoare corpului tău.
 8. Consumă la cină exclusiv doar vegetale – legume, seminţe, fructe şi salate – în stare crudă, sau gătite uşor (la cuptor sau aburi). Dimineaţa te vei trezi mai energică şi cu un gust plăcut în gură.

 

Te-ai gândit vreodată cum ar fi ca într-o zi să te trezeşti bucuroasă, liniştită şi odihnită?

Să fii sănătoasă, împlinită şi frumoasă?

Iar când te duci în baie la oglindă să descoperi că ai o piele mai fermă, păr mai strălucitor, unghii mai tari şi ten mai curat?

 

Totuşi care ar fi primul pas în dobândirea frumuseţii şi sănătăţii tale?

HIDRATARE ŞI DETOXIFIERE!

 

Provocare pentru săptămâna ce urmează!

Bea în fiecare dimineaţă un pahar mare cu apă în care ai adăugat o lingură de tărâţe de psyllium şi consumă câteva pahare bune cu apă de-a lungul întregii zile! Renunţă pentru o săptămână  la a mai consuma carne şi produse animale (lactate şi ouă) şi include în dieta ta cât mai multe vegetale crude sau preparate uşor (fierte, la aburi sau cuptor).

Ai mai ţinut vreodată o cură de detoxifiere a corpului?

Da? Cum te-ai simţit după?

Nu? Ce te-a împiedicat?

Răspunde-mi mai jos şi hai să dezbatem care au fost efectele unei cure de detoxifiere şi care au fost motivele pentru care nu ai făcut încă o detoxifiere?

 

Accepţi provocarea mea?

Răspunde cu „NU” sau „DA”.

Haide, nu mai aştepta!

LIKE & SHARE

Corpul uman functioneaza datorita energiei provenite din mancare, iar un aport corect si echilibrat de alimente asigura o buna functionare a corpului uman. O alimentatie sanatoasa este foarte importanta deoarece ajuta organismul sa fie puternic, sa creasca, sa reziste factorilor de stres si bolilor. De asemenea, de la mic la mare, toti avem nevoie de o dieta sanatoasa pentru o viata cat mai lunga. Sunt sigura ca multe din noi stim deja aceste lucruri, dar sunt la fel de sigura ca foarte putine respecta ceea ce stiu. Majoritatea doresc sa respecte ceea ce stiu dupa ce deja s-au imbolnavit. – See more at: http://www.ileen.ro/sanatate/articol/156/De-ce-este-important-sa-mancam-sanatos#sthash.uCPQjrjJ.dpuf
Corpul uman functioneaza datorita energiei provenite din mancare, iar un aport corect si echilibrat de alimente asigura o buna functionare a corpului uman. O alimentatie sanatoasa este foarte importanta deoarece ajuta organismul sa fie puternic, sa creasca, sa reziste factorilor de stres si bolilor. De asemenea, de la mic la mare, toti avem nevoie de o dieta sanatoasa pentru o viata cat mai lunga. Sunt sigura ca multe din noi stim deja aceste lucruri, dar sunt la fel de sigura ca foarte putine respecta ceea ce stiu. Majoritatea doresc sa respecte ceea ce stiu dupa ce deja s-au imbolnavit. – See more at: http://www.ileen.ro/sanatate/articol/156/De-ce-este-important-sa-mancam-sanatos#sthash.uCPQjrjJ.dpuf

Comments

comments

4 comentarii la articolul De ce e important să mănânci sănătos? (PROVOCARE)

 • Ecaterina Marcas  spune:

  Cura cu tărâțe de psylium se poate ține dacă alăptez?

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Ecaterina, eu nu cunosc nici o contraindicatie pentru cura cu tărâţe de psyllium. Practic este vorba de niste fibre in plus, care iti curata mai bine intestinele si elimina din reziduurile depuse prin ele. Incearca eventual sa iei o cantitate mai mica de tarate si fii atenta cum te simti, daca te influenteaza in vreun fel ….. iar daca nu simti nimic rau, atunci mareste doza pana la 1 lingurita pe zi.

 • Nella Chirila  spune:

  BUNA RALUCA AI DREPTATE EU AM INVINS PSORIAZISUL CU DEZINTOXICAREA ORGANISMULUI SI MINCIND TOTUL CRUD CEI DREPT AM LUCRAT SI LA NIVEL PSIHOLOGIC ACUM MANINC DOAR SUCURI FRUCTE SI LEGUME SI ZMUTI MA SIMT EXCELENT NUSTIU PINA CIND VOI FACE CE-MI VA ZICE ORGANISMUL AA TOFU DE CINEPA SEMINTE DE CHIA ,LAPTE DE MANDORLE DE SUSAN MULTUMESC PENTRU ARTICOLE SINT FOARTE INTERESANTE NELA

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Nella, te felicit ca ai reusit sa treci peste aceste provocari ale vietii. Stii, uneori boala e beculetul care se aprinde ca sa ne avertizeze ca ceva nu facem bine.
   Normal ca orice boala, are si o cauza psihologica/sufleteasca, bolile nu apar doar din corpul fizic, ele se manifesta fizic – abia dupa ce s-au infiltrat in psihic.

   Ma bucur mult cand aud ca articolele pe care le scriu ajung acolo unde trebuie si sunt citite de persoane absolut minunate, de persoane curajoase si intelepte.

   Iti multumesc pentru ca ai impartasit din experienta ta si te rog sa povestesti cu noi ori de cate ori simti placerea de a oferi mai departe din experientele si invataturile tale.

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.