Fibre alimentare … despre miracolul digestiei şi sănătăţii tale

fibre fibrele alimentare

Digestie şi Fibre alimentare

… ai tot auzit cât de important este să consumi fibre alimentare …

Ai aflat şi tu că o alimentaţie sănătoasă se bazează mereu pe o cantitate însemnată de fibre alimentare …

Dar niciodată nu ai ştiut care este exact rolul fibrelor alimentare în dieta ta … ???

Multă vreme m-am confruntat şi eu cu această lipsă acută de informaţii, de informaţii care să îmi deschidă ochii, că alimentaţia pe care o am – e cauza problemelor mele de sănătate.

Îmi amintesc şi acum, de exmplu, că mulţi ani la rând am suferit de … constipaţie. Era insuportabil. Ajunsesem într-o asememnea situaţie încât uram şi chiar evitam să merg la baie … fiindcă deja bănuiam ce chin şi dureri mă aşteaptă. Doar cu groază mergeam la baie, motiv pentru care ţineam în mine oricât de mult puteam, doar ca să merg cât mai rar la toaletă. Aveam scaun doar la câteva zile, aşadar cam de 2 ori pe săptămână mă chinuiam să evacuez mâncarea acumulată în vreo 3 zile.

Stările de balonare şi constipare erau de-a dreptul infernale. Auzeam destul de des că alimentaţia este cauza constipaţiei, dar cine lua în serios acest lucru? Cine credea că mâncarea de tip fast-food şi lipsa de alimente crude (fructe, legume, salate) din alimentaţia mea este cauza tuturor relelor? Niciodată nu aş fi recunoscut şi crezut că ceea ce eu mănânc mă face să mă simt atât de rău ... şi chiar foarte rău (fiindcă deja începuse să mă doară mai multe).

Nu vroiam să admit că eu singură îmi provocam starea de rău – prin mâncarea pe care o consumam, iar constipaţia nu era altceva decât efectul atitudinilor mele alimentare. Dar până odată, când nu am mai rezistat, dieta mi s-a schimbat, iar tranzitul intestinal mi s-a reglat. Povestea o găseşti aici.

Ce sunt fibrele alimentare?

Fibrele sunt carbohidraţi ce nu aduc nici un aport de calorii organismului tău.

Fiindcă nu pot fi digerate – nu îngraşă!!!

Termenul „fibre alimentare” a fost folosit pentru prima oară de către nutriționistul E. H. Hipsley, în anul 1953.

Fibrele alimentare se găsesc doar în alimentele de origine vegetală.

Fibrele alimentare sunt un anumit tip de carbohidrați ce provin exclusiv din alimentele vegetale, şi anume: fructe, legume, cereale integrale. Acest gen de carbohidrați nu pot fi atacați sau digerați de către enzimele din tubul tău digestiv.

Fibrele îţi ajută însă, la stimularea digestiei, la reducerea nivelului de colesterol din sânge, la prevenirea cancerului de colon și la controlarea glicemiei.

Fibrele alimentare joacă, aşadar, un fel de  rol de balast, care se elimină împreună cu celelalte reziduuri rezultate din procesul de digestie și de fermentație intestinală.

Fibrele vegetale se împart în două mari categorii: există fibre solubile și fibre insolubile.

  1. Fibrele solubile (pectina și hemiceluloza)  previn şi reduc absorbția unor substanțe în sânge (sângele angrenat în circulaţie duce oxigenul şi substanţele nutritive la ţesuturi), rețin intrarea glucozei în sânge, fapt important pentru diabetici și reduc nivelul de colesterol. Când se dizolvă în apă, acest tip de fibre formează o substanță gelatinoasă. Fibrele solubile se găsesc în cantități mari în ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz și în semințele de psyllium.
  2. Fibrele insolubile (celuloza și lignina) au o putere mare de absorbție și se umflă ca un burete după ce ajung în intestin. Ele joacă un rol important în constituirea bolului fecal și în reglarea digestiei. Aceste fibre se găsesc în special în morcovi, păstârnac, căpşune, grâu, ridichi, varză, etc.

Lipsa de fibre din alimentația ta zilnică şi asociată cu sedentarismul, constituie cea mai frecventă cauză a constipației cronice,iar aceasta, la rândul ei, determină modificarea microflorei intestinale. În aceste condiţii, timpul unui tranzit intesinal creşte considerabil, astfel încât alimentele ingerate petrec prea mult timp prin intestinele tale.

Sub acțiunea microflorei modificate din cauza lipsei de fibre, în colon se formează resturi de putrefacție care conțin compuși carcinogeni (ce provoacă cancerul).

Prezența fibrelor face ca volumul fecal să fie mai mare, iar timpul de tranzit intestinal să fie mai redus, ceea ce scade șansele ca substanțele mutagene şi cancerigene, să acţioneze asupra epiteliului (învelişului) intestinal.

Sursa: Wikipedia

 

Care este rolul fibrelor alimentare în dieta ta?

Fibrele alimentare sunt foarte importante pentru sănătatea ta. Ele sunt vitale, chiar dacă nu sunt în totalitate digerate. Se ştie că fibrele alimentare sunt grau de digerat. Dar acesta este farmecul lor 😉

Aşadar, deoarece fibrele alimentare sunt alcătuite din molecule foarte complexe de carbohidraţi, organismul nostru nu le poate digera aproape deloc. Dar rolul fibrelor nu este să fie digerate!

Rolul fibrelor este să creeze saţietate, să reducă densitate de calorii a hranei noastre … şi chiar să ne reducă pofta excesivă de mâncare.

Fibrele alimentare nu conţin calorii!   Ele sunt perfecte … fiindcă îţi reduc foamea şi îţi limitează consumul excesiv de calorii.

Fibrele absorb apa din organism şi o conduc mai departe prin intestine, iar astfel ele asigură un tranzit intestinal foarte bun.  Pe de altă parte, fibrele sunt precum o sugativă! Ele absorb substanţele chimice (uneori nocive) care ajung în intestine şi ar putea cauza boli grave, inclusiv cancer.

Totuşi, consumul de fibre alimentare trebuie asociat cu o hidratare corespunzătoare.

Dacă nu consumi suficiente fibre alimentare, atunci eşti predispusă la multe boli,

în special cele care ţin de o proastă funcţionare a întregului aparat digestiv.

 

constipatia

Cea mai des întâlnită afecţiune care este cauzată de un deficit de fibre în alimentaţie este CONSTIPAŢIA!!!

Pe lângă constipaţie, dacă dieta ta continuă să conţină foarte puţine fibre alimentare, este foarte uşor să te poţi îmbolnăvii de CANCER al intestinului gros, cancer de colon şi rect, hemoroizi, vene varicoase, iar colesterolul din sânge să aibă valori tot mai mari, etc.

În ce cantitate este recomandat să consumi fibrele alimentare?

” Aşa-zişii  „experţi” spun că nivelul maxim de fibre alimentare ar trebui să nu depăşească 30-35 grame pe zi, ceea ce reprezintă doar jumătate din media consumului de fibre din China rurală.”                                 – Dr. T. Colin Campbell-

(Citat din cartea Studiul China)

Sfat practic:    Dacă îţi place să consumi carne, atunci îţi este recomandat să consumi şi  cât mai multe fibre în alimentataţia ta zilnică. Pentru o bucată de carne, se recomandă să mănânci de trei încă pe atât legume bogate în fibre, precum fasole verde păstăi, mazăre, sfeclă roşie, fenicul, salate bogate în roşii, castraveţi, ceapă, pătrunjel şi multe alte frunze verzi.

Citeşte mai multe despre

Poate acum te întrebi dacă nu cumva … „un consum prea mare de fibre alimentare poate să-mi împiedice organismul să absoarbă fier şi alte substanţe minerale ce sunt necesare corpului meu?”

Nu, fibrele alimentare nu-ţi împiedică organismul să absoarbă fierul şi mineralele din alimentaţie.

Din contră, potrivit unor studii s-a demonstrat (s-a descoperit) că rolul fibrelor e important în absorbţia de minerale şi fier, mai ales, că în prezenţa fibrelor alimentare, hemoglobina – unul dintre cei mai importaţi indicatori ai fierului din organism – creşte proporţional cu cantitatea de fibre.     (explicaţia o găseşti în cartea Studiul China).

În plus, multe dintre alimentele bogate în fibre alimentare, conţin şi cantităţi însemnate de fier (porumb, fasole, grâu – tărâţe, cereale integrale, mazăre, zarzavaturi cu frunze verzi, seminţe de in, nuci, smochine, prune, pere, etc).

Ce alimente conţin fibre?

Toate alimentele de origine vegetală conţin fibre alimentare. Fibrele alimentare sunt tocmai acele substanţe care conferă rigiditate pereţilor celulelor plantelor. Ele se găsesc în foarte multe variante chimice şi au formule diferite.

Dintre alimentele bogate în fibre alimentare, am să enumăr doar cele care au un aport mult mai ridicat de fibre. Printre acestea sunt:

  • porumbul – fulgi de porumb, porumb fiert, mămăliguţă, etc.
  • fasolea – mai ales fasolea neagrăalimente bogate in fibre
  • grâul – (tărâţele) – în pâinici coapte sau raw (deshidratate)
  • cerealele integrale – mai ales la micul dejun, cu lapte vegetal
  • tărâţele de psyllium – dizolvate într-un pahar cu apă şi băute dimineaţa pe stomacul gol
  • mazărea – vlăstari în zmuti sau preparată tradiţional
  • zarzavaturile cu frunze verzi – mai ales în salate sau în zmuti verde (smoothie)
  • fructele de pădure
  • seminţele de in – hidratate în prealabil
  • nucile – hidratate minim 8 ore (peste noapte) … ideale pentru lapte vegetal
  • smochinele, prunele – uscate sau proaspete
  • merele  şi perele, etc.

 

De unde îţi poţi cumpăra alimentele bogate în fibre?

Locul în care poţi găsi cel mai aproape de tine alimente bogate în fibre este un magazin cu profil naturist sau în supermarketuri – la raioanele de produse naturale.

Există situaţii în care îţi este uneori greu să găseşti anumite alimente în orăşelul tău (cum este şi cazul meu), motiv pentru care, varianta cumpărăturilor online rămâne la îndemâna oricui. 🙂

  – 

de unde poţi cumpăra online alimente bogate în fibre

 

Îndemnul meu pentru tine:   Consumă zilnic fibre!

 

Fie că mănânci un măr, o salată, o farfurie cu linte sau un bol cu cereale, nu uita să incluzi în alimentaţia ta cât mai multe fibre zilnic!

Iar dacă îţi place să consumi carnea, atunci creşte (triplează) doza de fibre din acea zi. Carnea se digeră foarte greu singură, motiv pentru care e necesar să îţi ajuţi corpul în procesul de digestie.

 

Ştiai până acum cât de „preţioase” sunt fibrele alimentare pentru sănătatea şi digestia ta?

Ştiai că fibrele alimentare se găsesc doar în alimentele de origine vegetală?

Ai fost atentă până acum la consumul tău de fibre din fiecare zi?

Sper că de acum înainte, să ţii cont de importanţa fibrelor în alimentaţia ta zilnică şi  să nu uiţi să le consumi! Iar dacă mănânci şi carne, atunci mănâncă şi mai multe fibre!

Lasă-mi un comentariu mai jos şi răspunde-mi la întrebarea:

Ce alimente bogate în fibre ai consumat azi?

 

Dacă informaţia din acest articol ţi se pare valoroasă şi utilă … şi crezi că şi prietenilor tăi le-ar prinde bine să o afle, atunci nu ezita să dai SHARE & LIKE 😉

Cu drag,

Raluca,

…  persoana din spatele Multi Crudi.

Comments

comments

Un comentariu pentru Fibre alimentare … despre miracolul digestiei şi sănătăţii tale

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

    P.S. … eu azi mi-am început ziua cu două mere 😉 … deci nu am uitat de fibre 🙂
    Tu?

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.