Pesto de leurdă … din frunze proaspete şi crude

pesto de leurdă

Pesto de leurdă … ??? Hmmm …. Nu ştiu câţi dintre voi aţi auzit de leurdă sau aţi inclus-o în alimentaţia voastră …

Nu ştiu câţi dintre voi aveţi acum bucătăriile şi vazele pline cu frunzele superbe de leurdă … sănătoase şi atât de frumoase … dar eu vă spun că mie, toată bucătăria mi-e verde … de la atâta minunăţie de leurdă. E o adevărată plăcere să stau în bucătărie zilele astea 🙂

leurdă

Deoarece, cu ani în urmă ştiam să pregătesc leurda doar gătită la foc sau crudă în salată, acum de când consum totul cât mai crud şi mai proaspăt, am căutat alternative … şi după o documentare temeinică şi experimente prin bucătărie … iată ce ieşit: un pesto de leudă – varianta raw vegană, fără pic de parmezan sau alte brânzeturi.

 

Noţiunea de pesto şi originile lui …

Pesto îşi are originea în Italia şi este un sos tradiţional genovez care se prepară într-un mojar cu pistil din marmură din următoarele ingrediente: frunze de busuioc, seminţe de pin, usturoi, ulei de măsline şi parmezan … şi se serveşte adesea peste o porţie zdravănă de  paste. Este un sos foarte îndrăgit de italieni, iar cu timpul a fost adoptat şi în Franţa, însă sub o altă reţetă (din care lipsesc sâmburii de pin) – frunze de busuioc proaspete, usturoi şi ulei de măsline şi uneori brânză.

Eu am plecat de la această idee, care adaptată după ingredientele pe care le aveam în bucătărie, a generat cel mai bun mod în care aş fi putut să mănânc leurda vreodată, în varianta crudă, bineînţeles 🙂

Sosul acesta –  pesto de leurdă – trebuie să fie un sos cremos şi catifelat şi a ieşit întocmai aşa … datorită sâmburilor de nucă bogaţi în grăsimi vegetale.

Eu am folosit sâmburii de nucă în preparearea pesto-ului de leurdă, fiindcă îi aveam la îndemână (proveniţi de la nucul din grădină), însă se pot folosi la fel de bine seminţe de pin sau chiar migdale hidratate (sau orice alte nuci ai la dispoziţie – nu cred că ar ieşi rău nici măcar cu alune, fiindcă singura aromă pe care o vei simţi puternic este cea de leurdă).

 

Ce ingrediente îţi sunt necesare pentru a prepara un pesto de leurdă …..

Ingrediente necesare la prepararea unui pesto de leurdă:

pesto de leurdă

  • 70 grame sâmburi de nucă (hidrataţi) pentru minim 8 ore
  • 30 grame seminţe de floarea soarelui hidratate 8 ore
  • o legătură mare de leurdă (aproximativ 150 grame) sau doar jumătate – dacă vrei să nu fie prea iute la gust.
  • 2-4 linguri de ulei de măsline presat la rece (sau chiar şi mai mult, dacă vrei)
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece (opţional)
  • 2 linguri zeamă de lămâie (opţional)
  • 3 fire frunze de pătrunjel (sau o frunzuliţă de ţelină)
  • sare marină – un vârf de linguriţă
  • apă atât cât este necesar*

* dacă observi că blenderul învârte greu compoziţia de pesto, atunci adaugă câte puţină apă sau chiar ulei. Presează mereu frunzele cu o spatulă din silicon, astfel încât să ajungă în contact cu lamele cuţitului din blender.

** Notă: dacă ai uitat să pui nucile şi seminţele de floarea soarelui la hidratat, merge şi cu ele nehidratate, însă gustul nu va fi tocmai la fel. În plus, hidratarea seminţelor se face, nu atât pentru gust, cât şi în scopul de a reactiva enzimele digestive conţinute … pentru a facilita o digestie uşoară şi rapidă. Dacă nucile şi seminţele nu sunt hidratate suficient, digestia va fi mai îndelungată, fiindcă hidratarea şi activarea enzimelor digestive va avea loc în interiorul corpului.

 

Cum prepari pesto de leurdă?

Preparare:

1. Spală bine frunzele de leurdă şi mărunţeşte-le puţin cu un cuţit. Apoi adaugă-le în blender.

2. Nucile şi seminţele de floarea soarelui hidratate le limpezeşti în 1-2 ape, după care le adaugi şi pe ele în blender peste frunzele de leurdă.

3. Adaugi şi restul ingredientelor în blender (uleiurile, sarea marină, funzele de pătrunjel/ţelină şi zeama de lămâie) şi mixezi totul pentru aproximativ 30 de secunde.

4. Guşti, iar dacă doreşti să mai adaugi sare, ulei sau zeamă de lămâie – le adaugi şi mixezi din nou pentru câteva secunde – pentru o omogenizare completă.

* dacă observi că blenderul învârte greu compoziţia de pesto, atunci adaugă câte puţină apă sau chiar ulei. Presează mereu frunzele din blender cu o spatulă din silicon, astfel încât să ajungă în contact cu lamele cuţitului din blender – ca să poată fi tocate şi omogenizate.

 

Atenție:

  • în loc de frunze de leurdă se pot folosi și frunze de sapanac, urzică proaspătă sau alte verdețuri de sezon, dar la care să adaugi automat câtiva căței de usturoi. Este delicios și așa acest pesto cu „verdeață”.

 

……………………

pesto de leurdă

Cum consumi acest pesto de leurdă?

E atât de simplu de consumat acest pesto de leurdă, încât poate fi considerat o mâncare rapid de preparat, uşor de mâncat, hrănitoare şi atât de  sănătoasă ….

Poţi consuma acest pesto de leurdă pe rondele sau batoane din gulie, castravete, ardei, ridichi sau alte legume preferate. Au un gust delicios, de care foarte greu te saturi (în cazul meu aşa a fost)

Dacă nu vrei să consumi totul în stare crudă, merge foarte bine să consumi acest pesto delicios din leurdă şi pe felii de pâine integrală, peste o porţie de paste sau legume gătite la aburi sau cuptor …  e pur şi simplu o delicateţe de zile mari 🙂

Dacă nu consumi întreaga cantitate de pesto de leurdă imediat după preparare (aşa cum a fost în cazul meu), atunci acest pesto de leurdă se poate păstra într-un borcan la frigider pentru câteva zile sau, după unii, chiar câteva săptămâni – însă cu o condiţie … să netezeşti conţinutul din borcan şi să acoperi totul cu un strat subţire de ulei.

 

De ce este acest pesto de leurdă atât de delicios?

Nici nu am cuvinte să descriu acest sos de leurdă … catifelat şi cremos, gustos şi iute … de la gustul intens de usturoi al frunzelor de leurdă atât de apreciată şi benefică pentru sănătate …

Apropo, dacă ai ştii cât de sănătoase sunt frunzele de leurdă, nici nu ai mai sta pe gânduri când vine vorba să o mănânci în stare crudă ….

Frunzele de leurdă nu degeaba răsar primăvara, atunci când corpul nostru este cel mai încărcat şi congestionat, după iarna lungă, în care accesul la crudităţi a fost mult mai limitat.

Frunzele de leurdă au un puternic rol depurativ şi detoxifiant mult mai puternic decât usturoiul şi este considerată ca fiind şi o plantă medicinală.

Cât de sănătoase sunt frunzele de leurdă … ???

Leurda sau Allium Ursinum după cum este ea numită în botanică, este recunoscută după proprietăţile ei depurative şi detoxifiante ale sângelui şi organelor cu rol digestiv şi nu numai.

Prin consumul în stare crudă, frunzele de leurdă aduc beneficii şi puteri vindecătoare asupra bolilor gastrointestinale (inclusiv în combaterea paraziţilor intestinali), anumite afecţiuni cardiovasculare, boli respiratorii, renale şi anumite afecţiuni ale sistemului nervos.

Practic frunzele de leurdă, prin simplul fapt că ajută şi determină o bună curăţare şi alcalinizare a sângelui, generează o serie de reacţii pozitive (de vindecare) şi sănătoase în tot organismul.

Pe lângă faptul că frunzele de leurdă conţin o serie de vitamine (vit. A, vit. C, etc) şi minerale (calciu, cupru, fosfor, fier, natriu, etc), ele mai conţin şi o serie de alte principii naturale foarte importante pentru sănătate.

Leurda are caracteristici expectorante, cicatrizante, depurative, antiseptice, bactericide, hipotensive, antiscrelotice, vermifuge.

Uz intern:

– hipertensiune, ateroscreloza, scade nivelul colesterolului, insuficienta biliara, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, insomnie, ameteala, depresie, guta, boli cardiace, boli gastrointestinale, dizenterie, paraziti intestinal, afectiuni ale plamanilor, gripa – sub forma de infuzie, decoct.

 Uz extern:
 – rani si leziuni cutanate cronice, scrofuloza, herpes, furuncule eczeme, dureri reumatice – sub forma de cataplasma, comprese.

sursa: Sfatul Medicului

Află toate beneficiile nemaipomenite aduse de conssumul frunzelor şi bulbilor de leurdă – citeşte articolul special dedicat beneficiilor aduse de leurdă de pe site-ul Infuzie de Sănătate – un site dedicat special plantelor medicinale – izvor de sănătate!

Leurda – Infuzie de sănătate

 

Sunt tare curioasă cât de multă leurdă reuşeşti TU să consumi primăvara şi mai ales în stare proaspătă şi crudă? .… iar dacă vrei să te bucuri de o sănătate de fier, atunci nu ezita să te încarci cu forţele naturii 😉

Lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi când vrei să încerci această reţetă cu leurdă proaspătă şi crudă …. abia aştept să-mi împărtăşeşti impresiile.

O zi excelentă să ai … şi ne auzim pe data viitoare 😉

 

Raluca Andreea Istrate,

Fondatorul comunităţii MultiCrudi – Comunitatea oamenilor sănătoşi şi bucuroşi

Like & Share

Opt In Image
Învaţă să te preţuieşti!
Abonează-te la newsletter-ul Multi Crudi şi primeşti chiar acum cartea cadou

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi vrei să fii mereu la curent cu noile informaţii de valoare, atunci nu ezita şi ALĂTURĂ-TE  COMUNITĂŢII noastre!

Înscrie-te şi TU în comunitatea noastră!

... şi priemeşti automat o serie de beneficii!

Comments

comments

10 comentarii la articolul Pesto de leurdă … din frunze proaspete şi crude

  • Iordache Clara  spune:

    Buna! azi am sa prepar acest pesto,vroiam acum de dimineata dar nu am pus nucile la hidratat asa ca o sa o las pentru seara.Dar leurda am folosit-o in salate in combinatie cu salata verde,ridichi etc. si-mi place la nebunie gustul ei.Multumesc pentru reteta!

  • Maria  spune:

    Multumesc mult. Am folosit leurda doar in salata. dupa Pasti merg la tara si am de gand, o saptamana, cat stau acolo sa mananc zi de zi leurda si urzici si spanac. Multumesc , multa sanatate si sa aveti parte de tot ce e bun si frumos!

  • anca  spune:

    Am savurat din plin acest pesto ieri dupa masa ai avut dreptate cat e de gustos.iti multumesc din suflet si astept in continuare ideile tale

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Ma bucur tare mult ca ti-a placut si tie acest pesto, Anca. Chiar e foarte gustos si sanatos 🙂

  • Letitia Poparca  spune:

    Multumesc .Raluca!Folosesc leurda de ani de zile.Este salvatorul meu de la oboala hematologica,asa zisa incurabila.Multumesc pt. retete asa le pot trimite mai usor celor ce au nevoie de ele.Multumesc ca existi.Lumina,iubire si bucurie Letitia

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Letitia, e minunata experienta ta de vindecare cu leurda!

      Esti o fiinta minunata. Iubire, lumina si multa bucurie si tie 🙂

  • Ovidiu Munteanu  spune:

    Sambata voi prepara acest pesto de leurda.Acum,in fiecare dimineata eu si Doamna mea bem cate un pahar mare de smoothie verde(in ficare zi compozitia este alta-in special frunzele).Pur si simplu este minunat si delicios ! Cu prietenie,Ovidiu.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Abia astept sa iti prepari si tu acest pesto de leurda! … si sa imi spui daca iti place. Eu, pur si simplu, m-am indragostit de gustul lui. Mi se pare fabulos de gustos, mai ales ca imi place atat de mult gustul de usturoi si textura cremoasa de la nuci si seminte, iar pe felii subtirele de ridiche rosie si de gulie (asa cum imi place mie sa il mananc)are un gust nemaipomenit, dar merge foarte bine si pe paine sau paste integrale, doar ca nu e la fel de “curat” gustul de pesto.

      Ma bucu tare mult, Ovidiu, de vestile pe care mi le dai!!! … si ma bucur atat de mult ca iti place si ca v-ati obisnuit sa beti dimineata cate un pahar cu smoothie verde 🙂 … in plus, ati inceput sa diversificati si sa creati variante noi de smoothie verde. Minunat!!!

      Chiar daca smoothie-ul verde pare o bautura banala, el poate fi facut in nenumarate combinatii si gusturi, incat rareori reusesti sa faci doua bauturi la fel 😉 … iar despre proprietatile lor pentru sanatate nici nu mai am ce sa povestesc 😉

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>