Spaghete din dovlecel cu turmeric şi sos de roşii

spaghete din dovlecel crud raw hrana vie

Spaghete din dovlecel cu sos de roşii  …  o mâncare uşoară, de vară, plină de nutrienţi esenţiali corpului tău … sănătos, gustos şi uşor de preparat!

Dovlecelul este o legumă care se pretează de minune a fi consumată în stare crudă. Însă acest lucru nu l-am învăţat de acasă, de la părinţi. Mama nu pregătea niciodată dovlecelul în stare crudă, nici ea nu ştia că s-ar putea mânca crud, aşa că eu nici o şansă nu aveam să învăţ acest lucru din familie.

Cu timpul, am descoperit că dovlecelul este nemaipomenit şi negătit pe foc. De câtva timp îl adăugam în salate de crudităţi, mai ales lângă ardei, roşii şi castraveţi, dar de curând am început să experimentez şi să inventez alte reţete şi combinaţii.

Citisem cu ani în urmă, pe site-ul Ligiei Pop sau al Corinei Bacalu sau poate nici nu mai ştiu exact unde, de varianta de spaghete din dovlecel crud.

Atunci mi se părea o idee interesantă, dar nu m-am încumetat să o pun în practică ….  tocmai pentru că nu aveam o maşină de făcut spaghete din dovlecel. Ce prostie!

Nici acum nu am o maşină de făcut spaghete din dovlecel, dar nici nu mai am chef să tot aştept sau să amân să îmi prepar această reţetă.

Am găsit într-un magazin o ustensilă ce seamănă foarte bine cu un curăţător de legume, însă are o lamă ce taie legumele chiar sub formă de spaghete. De când am văzut ustensila, visam deja, cu nerăbdare, la spaghetele mele din dovlecel.

Sfat practic: Dacă nu ai nici o astfel de ustensilă de făcut spaghete din dovlecel, nu e absolut nici un bai.Poţi folosi, la fel de bine, şi curăţătorul de legume. Îţi va tăia în fâşii subţiri dovlecelul, astfel încât să te poţi bucura şi tu de această reţetă simplă, gustoasă şi sănătoasă.

Ştiai că dovlecelul este originar din Mexic şi era folosit în alimentaţia omului încă de acum 7000 de ani?

Dovlecelul este bogat în nutrienţi esenţiali corpului tău: enzime, vitamine (A, B1, B2, B9, C), minerale & oligoelemente (natriu, potasiu, calciu, fosfor, fier, zinc), etc şi luptă împotriva multor boli şi afecţiuni: cancer, afecţiuni ale prostatei şi afecţiuni intestinale, cancer, afecţiuni şi boli oculare, astm, tromboze, reumatism, diverse boli cardiace şi valori crescute ale colesterolului, carenţe de calciu, constipatie, pe timp de sarcină (mai ales în primul trimestru – datorită vitaminelor A şi B9 – esenţiale în dezvoltarea fătului), etc.

 

Spaghete de dovlecel cu sos de roşii – ingrediente şi mod de preparare

 

Ingrediente spaghete: (pentru o porţie)

  • 1 dovlecel curăţat de coajă (dacă nu e bio)
  • 1-3 linguriţe oţet de mere (sau zeamă de lămâie)
  • 1 linguriţă ulei presat la rece de floarea soarelui
  • un vâtf de linguriţă cu praf de turmeric
  • sare marină, după gust

Ingrediente sos de roşii:

  • 1 roşie
  • 2 linguri seminţe de floarea soarelui hidratate câteva ore (mer şi nehidratate şi râjnite în prealabil)
  • 1 lingură ulei presat la rece de floarea soarelui
  • sare marină, după gust
  • 1 vârf de linguriţă cu pudră de turmeric
  • 1 vârf de linguriţă cu fulgi de drojdie inactivă (opţional)
  • 1-2 căţei de usturoi (depinde de cât de iute îţi place să fie)
  • 1 sfert de ardei (opţional)

Preparare spaghete:

1. Se spală şi se curăţă dovlecelul de coajă (dacă nu e bio), iar apoi se feliază fie cu un curăţător de legume, fie cu o ustensilă/aparat de făcut speghete din legume.

2. Se condimentează fâşiile/spaghetele din dovlecel cu sarea, turmericul, uleiul şi oţetul de mere.

Se amestecă totul câteva secunde cu mâna, până la omogenizarea completă a ingredientelor. Spaghetele vor începe să cedeze o parte din sucul propriu.

Se gustă şi eventual se mai adaugă oţet de mere şi sare, după gust. Eu prefer spaghetele să fie puţin mai acrişoare, aşa că mai adaug oţet de mere.

3. Se lasă la marinat minim 5-10 minute, timp în care se va pregăti sosul de roşii.

4. După marinare, se strecoară spaghetele / fâşiile de dovlecel de zeama lăsată şi se aşează pe o farfurie plată.

 

Preparare sos de roşii:

1. Se adaugă în blender roşia spălată bine şi tăiată în bucăţele, seminţele de floarea soarelui hidratate sau râjnite (măcinate – dacă nu au fost hidratate anterior) şi restul ingredientelor.

2. Se blenduiesc toate pentru câteva secunde, până când se obţine o pastă omogenă. Se degustă şi eventual se mai adaugă condimente, după gustul propriu.

3. Peste farfuria cu spaghetele din dovlecel, marinate şi strecurate în prealabil, se deşartă sosul de roşii şi se decorează după pofta inimii.

spaghete din dovlecel crud raw hrana vie

 

Acum spaghetele din dovlecel sunt gata!

Poftă bună!sunt chiar gustoase …. şi nu doar eu am zis asta 😉

 

Aceste spaghete din dovlecel cu sos de roşii sunt o mâncare uşoară, de vară, plină de nutrienţi esenţiali corpului tău.

Sănătos, gustos şi uşor de preparat! … la fel ca toată hrana vie şi mâncarea raw vegană 🙂

 

Cum ţi se pare această reţetă şi când te încumeţi să ţi-o prepari?

Lasă-mi un comentariu mai jos şi anunţă-mă cum ţi se pare reţeta. 

Scrie-mi chiar acum!

 

Like & Share dacă îţi place reţeta. Nu ezita să o împarţi şi cu prietenii tăi. Mulţi dintre ei or să îţi mulţumească 😉

 

Cu drag şi prietenie,

Raluca Andreea Istrate.

 

 

 

 

Opt In Image
Învaţă să te preţuieşti!
Abonează-te la newsletter-ul Multi Crudi şi primeşti chiar acum cartea cadou

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi vrei să fii mereu la curent cu noile informaţii de valoare, atunci nu ezita şi ALĂTURĂ-TE  COMUNITĂŢII noastre!

Înscrie-te şi TU în comunitatea noastră!

... şi priemeşti automat o serie de beneficii!

Comments

comments

10 comentarii la articolul Spaghete din dovlecel cu turmeric şi sos de roşii

  • VreauSaStiu  spune:

    Mi-am luat inima-n dinți și am încercat (fără turmrnic, de teama gustului, încă necunoscut). In loc de tagliateli, mi- au ieșit ceva gen fulgi mai mari (pe-o răzuitoare ca de varză).. dar gustul a fost bun, deci voi căuta la Dedeman scula-unealtă cea deșteaptă 🙂 Apropo, în locul oțetului de mere eu folosesc oțet preparat acasă din Kombucha (e mai puțin acru și se poate aroma după chef, cu mărar, hrean, țelină și pătrunjel sau alte ”buruieni”) 😉
    P.S: Totuși ce gust are turmenicul? N-am găsit nimic referitor la gustul turmenicului, decăt că are ”gustul sărat-pipărat-amărui (care se intensifică prin gătire), iar aroma de portocale și ghimbir (cu care-i înrudit) Aș încerca și ceaiul de turmenic, sau ”laptele de aur”… dar…nu le iuțește?
    Mulțumesc pentru tot ! 🙂

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Sincera sa fiu, nu pot sa iti explic ce gust are turmenicul. Practic, mie nu mi se pare sa aiba un gust pronuntat, doar intensifica placut aroma preparatelor crude pe baza de legume. Nicidecum nu da un gust iute preparatelor, asa cum face ghimbirul. Eu zic ca merita sa incerci si sa iti cumperi o punga de turmenic pudra si sa incepi sa il folosesti. M-as mira sa nu iti placa 🙂

  • pandelea mihaela  spune:

    Foarte interesant.Foloseam dovlecelul la spaghetele clasice dar ideea ta este excelenta.Cu prima ocazie am s-o incerc,mai ales ca am dovlecei.Multumesc.

  • Miriam  spune:

    Am facut,mi-a placut.Multumesc!

  • Monica  spune:

    Buna Raluca,

    am descoperit de curand site-ul tau si-mi place ceea ce faci. Am trecut si eu pe hrana raw de un am jumatate si efectele sunt remarcabile.
    Si eu ca si tine nu am facut spaghete din dovlecei, morcovi sau alte legume pt ca nu am apucat inca sa-mi cumpar masina de facut spaghete, asa ca vestea ca exista un instrument cu care sa tai dovleceii gen spaghete mi-a placut tare mult.
    Fa te rog o poza cu instrumentul si scrie-mi te rog de unde l-ai cumparat ca tare as vrea sa-mi cumpar si eu.
    Multa sanatate si spor in tot ce faci 🙂
    O zi minunata,
    Monica

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Monica, mă bucur tare mult că îţi place ceea ce fac. Mulţumesc pentru apreciere 🙂
      E minunat că ai trecut şi tu pe hrana raw. E minunat!

      Instrumentul care mă ajută să fac spaghete din vegetale, eu l-am cumparat chiar dintr-un magazin Dedeman. Nici nu mă aşteptam să găsesc aşa ceva acolo, dar la raionul de accesorii şi vase pentru bucătărie l-am găsit. Însă dacă nu găseşti să îţi cumperi un asemenea instrument, poţi să te foloseşti şi de curăţătorul de legume. Eu m-am ajutat şi de curăţătorul ceramic de legume şi îmi place cum au ieşit. Bineînţeles că nu arată ca şi spaghetele, ci mai degraba ca şi tagliatelele, dar sunt excelente şi aşa.

  • anca onofrei  spune:

    Foarte interesant. Trebuie sa incerc si eu. Multumesc.

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>