Tort raw cu multe căpşune

tort raw cu căpşune, prune şi scorţişoară

Dacă tot e sezonul căpşunelor, iar căpşunele se găsesc din plin peste tot, hai să profităm la maxim de beneficiile lor! Pentru asta, vezi Sănătatea ascunsă din căpşune

Deşi nu de mult am făcut primul tort raw cu căpşune proaspete din acest an, după câteva zile mi s-a făcut poftă de altul. Aşa că m-am apucat să mai fac unul. Cu şi mai multe căpşune!!

Dar, aşa cum poate ţi-am mai zis, eu tare de puţine ori reuşesc să fac aceeaşi reţetă de două ori fix la fel, fiindcă mereu îmi vine inspiraţia, ideile şi dorinţa de inovare … aşa că … am creat o nouă verisune de tort, după reţeta tortului trecut :))

tort raw căpsuneNu pot să spun care e mai bun, primul sau acesta, pentru că amândouă au fost foarte bune.

Aşadar, să începem:

Tort raw cu multe căpşune

Tortul a fost făcut într-un inel culinar cu diametrul de 26 cm. Sâmburii de nucă, de caju, prunele şi curmalele au fost puse la hidratat de cu o seară înainte … în total le-am ţinut vreo 15 ore la înmuiat.

Notă: Dacă e deja prea cald la tine în bucătărie şi nu faci tortul dimineaţa la prima oră, hidratarea, de peste noapte o poţi continua şi în frigider.

 

Ingrediente:

Ingrediente pentru blat:

  •  200 grame sâmburi de nucă hidrataţi minim 8 ore
  • 10 curmale hidratate minim 2-3 ore în aproximativ 70 ml apă plată
  • 3-4 linguri fulgi de cocos
  • 2-3 linguri făină de migdale (opţional – dacă e prea moale compoziţia)
  • 2 linguriţe rom sau câteva picături esenţă de rom
  • opţional câţiva ml de lapte vegetal, dacă e prea tare compoziţia

Strat de căpşuni peste blat: aproximativ 10-15 căpşune tăiate felii şi aşezate una lângă alta

Ingrediente pentru crema de căpşune:

  • 200 grame caju hidratat minim 8 ore
  • 500 grame căpşune
  • o păstaie de vanilie (merge şi mai mult, dacă vrei o aromă mai puternică)
  • 2-3 linguri miere (sau mai mult, dacă preferi mai dulce)
  • 1 banană mare şi bine coaptă
  • 1 vârf linguriţă tărâţe de psillium – dacă e pre moale crema (opţional)

Strat de căpşuni peste crema de căpşune: aproximativ 10-15 căpşune tăiate felii şi aşezate una lângă alta

Ingrediente pentru crema cu prune şi scorţişoară:

  • 4 banane mari şi bine coapte
  • 200 grame prune deshidratate şi rehidratate în 50-80 ml apă minim 2-3 ore
  • o linguriţă rasă pudră de scorţişoară
  • 2 linguriţe rom sau câteva picături esenţă de rom
  • un sfert baton de vanilie
  • 2 mere mici golden coapte bine, fără coajă şi fără sâmburi

Decor final: felii de căpşuni (aprox. 200-300 grame), 1 kiwi bine copt şi fulgi de cocos

 

Preparare:

De cu o seară înainte se pun la hidratat în apă din abundenţă şi în boluri separate – sâmburii de nucă şi nucile de caju. Curmalele şi prunele se pun deasemenea la hidratat, însă în apă doar cât să le acopere. Nu mai mult, fiindcă apa o vom folosi în tort.

Hidratarea e necesară, nu doar pentru înmuierea ingredientelor şi mixarea lor uşoară, ci şi pentru activarea enzimelor conţinute în aceste ingrediente, mai ales în nuci şi caju, pentru o digestie foarte uşoară.

Preparare blat:

1. Din sâmburii de nucă am făcut mai întâi un lapte vegetal şi abia apoi am folosit pulpa pentru blatul tortului. Laptele l-am făcut aşa: se limpezesc sâmburii de nucă în câteva ape, după care se adaugă în blender, alături de 1000 ml apă, puţină sare şi puţină miere. Se blenduieşte totul până la omogenizare, după care se strecoară printr-un tifon. Pulpa se stoarce destul de bine, însă nu extrem de mult, să nu fie nici prea seacă.

2. Curmalele se blenduiesc câteva secunde, împreună cu apa în care s-au hidratat.

3. Într-un bol se amestecă toate ingredientele şi se omogenizează bine, până când se obţine o pastă uniformă. Dacă este prea moale blatul, mai adaugi făină de migdale sau chiar fulgi de cocos. Dacă e prea tare compoziţia, mai adaugi puţin lapte vegetal.

4. Când ai obţinut o pastă omogenă, o răstorni într-un inel culinar şi o întinzi uniform cu degetele şi eventual o paletă de silicon, pe toată suprafaţa tăvii.

5. Pregăteşti acum câteva căpşune în felii. Vei aşeza feliile de căpşune deasupra blatului, una lângă alta. Apoi introduci inelul culinar cu blatul în congelator, până când prepari şi crema de căpşune.

 

Preparare cremă de căpşune: tort raw cu căpşune

1. Limpezeşti şi cureţi de codiţă căpşunele, le mărunţeşti puţin şi le adaugi în blender.

2. Limpezeşti în câteva ape nucile de caju, apoi le adaugi şi pe acestea în blender. Porneşti blenduirea. Blenduirea o vei face în mai multe etape succesive, cu pauze între ele, ca să nu îţi suprasoliciţi blenderul. Pentru aprox. 20 secunde de blenduire, ia vreo 30 secunde pauză. Blenduieşti, în acest fel, până devine o cremă omogenă.

3. Adaugi acum şi restul ingredientelor (banana, mierea, vanilia) şi mai blenduieşti câteva secunde. Dacă ţi se pare prea subţire crema, atunci adaugă şi câteva tărâţe de psillium şi blenduieşte din nou. Dar nu mai mult de o linguriţă rasă. Ele vor îngroşa compoziţia.

4. După ce obţii o cremă fină, scoţi blatul din congelator şi răstorni crema de căpşune peste blat, o nivelezi puţin cu o paletă de silicon şi introduci totul la congelator până când îţi faci şi crema de prune.

 

Preparare crema de prune:

1. Adaugi prunele în blender împreună cu apa în care s-au hidratat (dar nu mai mult de 50-70 ml de zeamă). Blenduieşti amestecul pentru câteva secunde, până devine omogen.

2. Decojeşti bananele, le mărunţeşti puţin cu mâna şi le adaugi în blender. Adaugi şi restul ingredientelor. Blenduieşti totul până devine un amestec omogen şi cremos (maxim 30 secunde).

3. Pregăteşti alte câteva căpşune felii, iar după ce scoţi tortul din congelator, aşezi feliile de căpşune peste crema de căpşune.

4. Răstorni crema de prune în forma culinară, peste feliile de căpşune. Nivelezi uşor cu paleta de silicon şi introduci tortul din nou în congelator. După minim 30-60 de minute poţi decora şi orna tortul.

tort raw cu capsuneeDecorul final e realizat din felii subţiri de căpşune (300-400 grame), un fruct bine copt de kiwi şi fulgi de cocos.

Feliile de căpşune începi să le aşezi una lângă alta din exteriorul tortului spre centru, iar apoi le aşezi într-un al doilea strat supra-etajat de la interior spre exterior.

Ulterior aşezi feliuţele de kiwi şi presari fulgii de cocos, pentru un decor mai spectaculos.

În ansamblu, tortul arată cam aşa:

 tort raw cu căpşune, prune şi scorţişoară

Se poate consuma după câteva ore de la terminare sau chiar şi după mai multe zile. Mie mi-au mai rămas vreo 2-3 felii pe care le-am devorat peste vreo săptămână şi au fost la fel de gustoase.

Sfat practic: dacă tortul este prea tare îngheţat şi nu se poate tăia, lasă-l 1-2 ore să se mai dezgheţe şi feliază-l pe tot. Dacă nu îl consumi pe tot o dată, atunci nu va mai trebui să dezgheţi întreg tortul ca să îţi poţi tăia o felie. Pur şi simplu vei avea deja feliile porţionate şi îţi va fi mult mai uşor.

tort raw din capsuneCel mai bun gust îl simţi atunci când tortul este perfect decongelat, chiar aproape topit.

Atunci când felia de tort bălteşte într-o zeamă colorată şi aromată, precum un fel de toping, are gustul cel mai uniform şi potenţat.

Dacă îl consumi destul de îngheţat, nu vei simţi gustul la adevărata lui valoare. Alegerea îţi aparţine ;)

Poftă bună!!!

P.S. să mă anunţi când prepari acest tort şi spune-mi dacă îţi place şi ţie precum mie ;)

Like & Share dacă îţi place reţeta ;) … nu o păstra doar pentru tine, împarte-o cu prietenii!

 

 

Opt In Image
Învaţă să te preţuieşti!
Abonează-te la newsletter-ul Multi Crudi şi primeşti chiar acum cartea cadou

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi vrei să fii mereu la curent cu noile informaţii de valoare, atunci nu ezita şi ALĂTURĂ-TE  COMUNITĂŢII noastre!

Înscrie-te şi TU în comunitatea noastră!

... şi priemeşti automat o serie de beneficii!

Comments

comments

4 comentarii la articolul Tort raw cu multe căpşune

  • Nicoleta  spune:

    Intrebarea mea anterioara de la tortul pe care l-ai facut de ziua ta e pt toate torturile cu crema. Mie imi place crema sa fie cremoasa, insa nu am chiar tot ce pui tu in ea si pun doar fructe si putina faina de psillium. E buna tare dupa blenduire insa dupa dezghetare nu mai e chiar asa cremoasa si frumoasa. Toate torturile cu crema se tin in congelator sau se pot tine si in frigider?
    Ce se poate pune in crema ca sa ramana usoara(nucile,alunele,nucile caju sunt putin greoaie cred si destul de scumpe) si totusi sa fie cremoasa si sa nu curga dupa decongelare? Mi-ar place sa nu mananc asa de rece si totusi sa ramana forma frumoasa a feliei de tort. Poate imi dai tu niste sugestii. Multumesc.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Nicoleta, pentru a reusi sa faci niste creme foarte consistente, care sa isi mentina foarte bine forma si dupa decongelare, iar in plus sa fie si destul de cremoase, ai putea sa folosesti in loc de lapte vegetal, unt de cocos, pe care sa il topesti in prealabil prin bain-marie. Untul de cocos, chiar si la temperatura camerei are o forma solida si consistenta, nicidecum lichida.

      Eu nu obisnuiesc sa folosesc untul de cocos la creme si torturi, pentru ca mi se pare foarte gras de consumat in cantitati atat de mari si, in plus, si destul de scump. Ceea ce eu folosesc mai des la creme sunt taratele de psyllium si faina de in. Ele absorb din lichid, iar crema devine mai consistenta.

  • Sorina Markhus  spune:

    Da, Raluca, am facut 2 torturi astazi cu capsuni. Am gustat din fiecare compozitie, a iesit demential. De multe ori mi se intampla sa nu-mi iasa prajiturile asa cum apar in poze, dar acesta a iesit identic cu al tau.
    E prima data cand fac un tort raw vegan, si vreau sa iti spun ca imi place atat de mult multitudinea de arome pe care le-ai folosit in prepararea acestui desert foarte gustos. Singurul lucru a trebuit sa astept mai mult timp sa se congeleze crema de capsuni, ca sa pot adauga crema de prune,( ca sa nu se intrepatrunda) la fel am asteptat si cu crema de prune cateva ore ca sa adaug decoratiunile si am si feliat torturile si le-am pus la congelator. Banuiesc ca pot sa stea si cateva sapt. pana sa fie consumate, dat fiind faptul ca sunt 2 torturi.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Sorina, nici nu stii cat ma bucur ca ti-au reusit bine torturile si mai ales ca iti si place gustul cremelor! … mai ales ca e prima data cand faci un tort raw vegan. Minunat!!! Felicitari!!

      Da, pot sa stea destul de mult in congelator torturile. Eu cel mai mult cred ca am tinut cateva felii de tort vreo 2 saptamani si au fost la fel de bune. Doar ca trebuie sa le lasi mai mult la dezghetat, poate chiar mai bine de 1 ora, fiindca vor fi bocnă.

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>