10 cărţi care te învaţă cum să trăieşti sănătos

carti

De cele mai multe ori, cărţile sunt cele care te învaţă să trăieşti sănătos. Prin cărţi, marii doctori naturişti şi vindecători te ghidează să descoperi calea spre un stil de viaţă sănătos.

Ca să înveţi să trăieşti sănătos, trebuie mai întâi să îţi clarifici anumite aspecte: să înţelegi cine eşti tu ca fiinţă umană, ce rol are corpul tău, mintea ta şi sufletul tău în această existenţă şi cum funcţionează aceste părţi/laturi ale tale.

Iar când izbuteşti să înţelegi aceste aspecte ale vieţii tale, atunci eşti în măsură să reuşeşti să trăieşti sănătos, frumos, în  fericire, armonie, prosperitate şi aşa mai departe. Dar până nu înţelegi aceste lucruri  ale tale, nu ai cum să te bucuri de o viaţă minunată, pentru că nu ştii încotro să te îndrepţi.

 

După cum ţi-am promis în articolul trecut, am să creez o listă cu cele mai importante 10 cărţi care te învaţă cum să trăieşti sănătos.

Sunt cărţi care pe mine m-au ajutat foarte mult şi m-au făcut să înţeleg cum funcţionează viaţa şi care sunt regulile ei, cum funcţionează corpul şi cum să interpretez semnalele pe care mi le transmite, cum să-mi folosesc gândirea într-un mod pozitiv, cât de importantă este sănătatea pentru a avea o viaţă de care să te poţi bucura, cum pot să îmi recâştig sănătatea pierdută, ce alimente să consum şi cum să mă hrănesc sănătos.

Bineînţeles, cea mai importantă carte probabil că este Biblia. Ea reflectă, practic, toată cunoaşterea şi tot adevărul, dar ca să o înţelegi corect, trebuie să fii în armonie deplină cu tine şi cu tot ceea ce există. Nu poţi să înţelegi Biblia corect atâta timp cât eşti în frică, în suferinţă, în boală şi tot soiul de emoţii negative.

Ca să ajung să fiu atrasă de un stil de viaţă sănătos şi de o alimentaţie sănătoasă, bazată pe hrană vie, eu mi-am început călătoria mai întâi prin înţelegerea şi tratarea mea psiho-emoţională. Cu mulţi ani în urmă, eram marcată emoţional şi nu aveam pic de încredere în mine, aşa că am avut nevoie de o înţelegre şi recunoaştere profundă a mea, ca suflet şi fiinţă ce sunt. De aceea, înainte de a-ţi prezenta cărţile care te ajută să înţelegi importanţa hrănitului sănătos şi cum efectiv să te hrăneşti sănătos, îţi voi prezenta mai întâi 4 cărţi care te ajută să te înţelegi mai bine, să îţi înţelegi trăirile, suferinţele, emoţiile şi reacţiile. Practic te ajută să te cunoşti, să aflii cine eşti, să fii mai aproape de tine şi de sufletul tău.

Se ştie că bolile nu au doar o cauză fizică, ci mai întâi una spirituală, emoţională. Aşadar, dacă te regăseşti şi tu în situaţia mea, atunci abordează mai întâi problema sănătăţii din perspectiva regăsirii propriului tău suflet.

 

Acum, să trecem la suita de cărţi care te învaţă cum să trăieşti sănătos ….

Cărţile care mie mi-au schimbat existenţa şi m-au făcut să descopăr viaţa în adevăratul sens al cuvântului ca să pot să mă bucur că trăiesc, sunt:

 

I. Cărţi psihologice şi spirituale – pentru un suflet împăcat şi sănătos … emoţii, sentimente şi gânduri sănătoase

 

1. Dacă m-aş asculta, m-aş înţelege (Jaques Salome, Sylvie Galland) – o găseşti aici.

 

Este cartea care, mie personal, mi-a marcat pentru prima dată existenţa. A fost punctul de plecare în aventura mea de regăsire, dezvoltare şi redobândire a sănătăţii (în special emoţionale).

daca-m-as-asculta-m-as-intelege-multicrudiEste o carte psihologică, o carte care te face să înţelegi care sunt cauzele problemelor tale interioare, de ce te deranjează reacţiile şi comportamentele celor din jurul tău şi care sunt soluţiile pentru aceste probleme ale tale.

Practic această carte te învaţă să comunici în primul rând cu tine şi abia apoi cu cei din jurul tău. Este o carte care te ajută să te înţelegi, să te cunoşti şi să te accepţi aşa cum eşti … să nu te mai învinovăţeşti pentru lucrurile care nu merg bine în jurul tău şi cum trebuie să priveşti o situaţie negativă, astfel încât să nu îţi mai creeze durere, suferinţă şi stres.

Exemplele practice din această carte, te vor face să înţelegi că orice problemă are o rezolvare. Citind cartea vei învăţa cum să comunici cu tine şi cu cei de lângă tine, astfel încât să nu mai simţi nici o tensiune, nici un stres, nici o presiune.

Înţelegându-te pe tine şi reuşind să exprimi exact ceea ce simţi, scapi de frica/ruşinea de îţi expune propriile idei, dorinţe, plăceri, vise şi aspiraţii, etc. Nu mai aştepţi ca celălalt să îţi ghicească gândurile şi să reacţioneze aşa cum tu ai vrea. Iar dacă nu reacţionează aşa cum tu ai vrea, atunci tu devii o persoană frustrată, stesată şi tot mai îndepărtată de sufletul ei. Practic o persoană pierdută în propria-i suferinţă.

Ei bine, citind cartea, vei reuşi să te redescoperi, să-ţi înţelegi sufletul, emoţiile şi sentimentele, să-ţi recapeţi puterea, încrederea şi să devii o persoană tot mai plină de etuziasm, care începe să se simtă tot mai bine în pielea ei.

Este o carte nemaipomenită, care te unge pe suflet, atunci când sufletul îţi este rănit şi abandonat, iar tu nu mai ai încredere în tine şi te simţi ca un rătăcit prin lume.

 

2. Poţi să-ţi vindeci viaţa  (Louise L. Hay) – o găseşti aici.

 

Este o carte care îţi atinge sufletul din toate punctele de verede. Îţi oferă toate explicaţiile de care ai nevoie ca să înţelegi de ce te confrunţi cu problemele care te macină şi te seacă de energie.

poti-sa-ti-vindeci-viataEste o carte plină de explicaţii şi exerciţii practice, pe care dacă le urmezi în ordinea în care îţi sunt prezentate, viaţa ta începe să se schimbe iremediabil în bine.

Această carte, dacă o citeşti şi o aplici, practic îţi modifică pentru totdeauna percepţia despre rolul pe care mintea ta crezi că îl are asupra stării tale de sănătate (a corpului fizic şi a bunăstării psihice).

Louise L. Hay, autoarea cărţii îţi dezvăluie părerea ei cu privire la aspectele importante ale vieţii şi la profunda legătură care există între minte şi corp. Ea te face să înţelegi că toate gândurile pe care le ai şi toate ideile limitative care îţi guvernează mintea (eu nu pot, eu nu merit, eu nu ştiu, etc) sunt cauze „ascunse” ale bolilor şi discomfortului cu care te confrunţi.

Merită să citeşti această carte, ca să înţelegi cât de strânsă e legătura între minte (gânduri) şi sănătate fizică şi emoţională. Ca să îţi redobândeşti sănătatea, trebuie mai întâi să îţi faci ordine şi printre gânduri.

Aici găseşti şi o variantă video a ideilor prezentate în carte, dar e necesar să citeşti şi cartea dacă vrei ca în viaţa ta să aibă loc o schimbare.

 

3. Conversaţii cu Dumnezeu (Naele Donald Walsch) – toate volumele le găseşti aici.

 

Este o carte superbă care descrie perfect relaţia dintre noi şi divinitate. Fiecare suntem o creaţie divină, iar Dumnezeu există în fiecare dintre noi şi ne vorbeşte prin intuiţia noastră proprie.

conversatii-cu-dumnezeuÎn aceste volume scrise de Naele Donald Walsch, ideea principală pe care ţi-o transmite autorul este că, indiferent unde te afli şi în ce situaţie eşti, nu eşti singur.

Niciodată nu eşti singur. Mereu este Dumnezeu lângă tine şi te iubeşte aşa cum eşti. Mereu există cineva în spatele tău care te îndrumă şi te ghidează. Numai să fii deschis să auzi această ghidare.

Cea mai mare frică a noastră a oamenilor este să fim singuri, dar citind aceste volume, vei înţelege că niciodată nu eşti singur, că întotdeauna eşti împreună cu sufletul tău, cu ghidarea ta divină, cu Dumnezeu. Citind aceste volume, înţelegi că Dumnezeu te iubeşte aşa cum eşti şi te ghidează mereu, în orice situaţie, prin intuiţia pe care sufletul tău ţi-o sugerează. Prin intuiţia noastră proprie, Dumnezeu ne vorbeşte şi ne transmite calea pe care să o urmăm în această viaţă.

Religia ne sugerează că există un Dumnezeu care ne judecă pentru faptele pe care noi le facem, motiv pentru care trăim ani la rând în frică şi suferinţă pentru „păcatele” pe care le-am făcut. Dar citind volumele Conversaţii cu Dumnezeu, ne dăm seama că, de fapt, Dumnezeu ne iubeşte enorm şi ne ghidează mereu, dar ne oferă şi posibilitatea să greşim şi să învăţăm din greşelile noastre.

Este o carte superbă care descrie perfect relaţia dintre noi şi divinitate. Fiecare suntem o creaţie divină, iar Dumnezeu există în fiecare dintre noi şi ne vorbeşte prin intuiţia noastră proprie. Depinde doar de noi cât alegem să ne încredem în ea şi cât o ignorăm. Cu cât o ignorăm mai mult, cu atât suntem mai departe de noi înşine şi implicit de Dumnezeu.

 

4. Puterea prezentului. Ghid de dezvoltare spirituală ( Eckhart Tolle) – o găseşti aici.

 

Prin această carte, cea mai puternică credinţă pe care Eckhart Tolle reuşeşte să ţi-o elimine, că este că tu eşti acelaşi lucru cu mintea ta.

puterea-prezentuluiPuterea prezentului este o carte care îţi prezintă ideea că toată această viaţă este o călătorie. O călătorie spirituală. Iar lucrul cel mai important într-o călătorie este să fii mereu prezent la ce se întâmplă cu tine.

Într-o călătorie, trebuie să te bucuri de ceea ce trăieşti şi nicidecum să te gândeşti la ceea ce se va întâmpla atunci când vei termina această călătorie sau la ce a fost atunci când ai precat în această călătorie. Gândind în trecut sau în viitor, nu trăieşti niciodată prezentul. Iar cel care creează întotdeauna viitorul (care se va reflecta în trecut) este prezentul.

Cea mai puternică credinţă pe care Eckhart Tolle reuşeşte să ţi-o elimine, că este că tu eşti acelaşi lucru cu mintea ta.  Nimic mai fals. Tu nu eşti acelaşi lucru cu mintea ta!

E adevărat că mintea poate fi un instrument extraordinar pentru tine, dar în acelaşi timp este principala cauză a fricii şi anxietăţii care te conduce într-un mod subtil viaţa, dacă nu eşti conştient de acest lucru.

Cu fluxul constant de gânduri despre trecut şi griji legate de viitor, mintea îţi macină personalitatea, liniştea, potenţialul şi te împiedică să te dezvolţi spiritual şi să trăieşti sănătos.

Îţi poţi descoperi autenticitatea, te poţi recunoaşte şi cunoaşte, poţi deveni tu însuţi – stăpân pe propria viaţă, doar dacă te abandonezi momentului prezent.

 

 

II. Cărţi despre nutriţie, alimentaţie şi hrană sănătoasă – pentru un corp fizic sănătos şi implicit o minte sănătoasă

 

5. Studiul China (Collin T. Campbel) – o găseşti aici.

 

Ideea de bază a acestei cărţi este următoarea: Dacă îţi doreşti să fii sănătos, atunci schimbă-ţi dieta alimentară şi nu mai cheltui inutil pe medicamente şi tratamente.

studiul chinaEste o carte foarte controversată, plină de studii şi cercetări a căror rezultate nu au cum să nu te convingă şi să te ajute să tragi o concluzie despre care sunt alimentele sănătoase pentru corpul uman.

Cartea, prin studiile şi observaţiile menţionate, te conştientizează de realitatea nesănătoasă în care se află omenirea în acest moment.

Dacă, în trecut, era ceva obişnuit ca oamenii mai bătrâni să fie bolnavi, acum, tinerii şi copii reuşesc să se îmbolnăvească tot mai des, ba chiar mulţi dintre noi se nasc bolnavi din naştere. Ei bine, există o explicaţie majoră pentru toată această situaţie cu care omenirea se confruntă acum.

Citind cartea vei înţelege foarte multe aspecte ce vizează o alimentaţie sănătoasă, dar şi ce alimente s-au dovedit a fi responsabile de pierderea sănătăţii şi îmbolnăvirea organismului.

Studiul China prezintă un mesaj clar şi concis de speranţă în vederea redobăndirii sănătăţii, demontând multe mituri şi dezinformări legate de starea de sănătate.

Deşi, la început, pare o carte plictisitoare şi greu de parcurs, te încurajez să o citeşti până la capăt. Merită din plin, dacă vrei să înţelegi principiile de bază ale unei alimentaţii sănătoase şi ale unui stil de viaţă sănătos.

 

6. Să trăim sănătos fără toxine (Robert Morse) – o găseşti aici.

 

Este cartea care m-a scos din ceaţă şi m-a determinat cu adevărat să acţionez. M-a făcut să înţeleg cum funcţionează corpul meu, cum reacţionează el la alimentele pe care le consum şi care gen de alimente îmi asigură un corp sănătos şi o minte sănătoasă.

sa-traim-sanatos-fara-toxineRobert Morse este precum un tată blând care îţi explică cine eşti, cum funcţionezi şi cum este sănătos să trăieşti … şi te susţine pe acest drum până în cel mai mic detaliu.

El merge pe ideea de regenerare celulară completă care te conduce la adevarata vindecare a ta, ca întreg. Iar principalul „instrument” de vindecare, în viziunea sa, este detoxifierea. Te învaţă şi îţi explică în cel mai mic detaliu cum să faci acest lucru.

Este o carte pe care o recomand din toată inima şi e o carte cu care am rezonat cel mai mult dintre toate cărţile de nutriţie şi sănătate pe care le-am citit până acum.

Este o carte care ţine cont de toate laturile existenţei tale (corp, minte, suflet) şi îţi arată cum poţi să trăieşti sănătos şi în armonie.

Cartea te învaţă cum este alcătuit organismul tău, cum funcţionează el, ce (alimente şi gânduri) îl susţin şi ce anume îî impiedică activitatea şi îl îmbolnăvesc, distrugându-ţi astfel sănătatea pe care ai avut-o odată …

Totodată, din această carte, reuşeşti să înţelegi cum poţi să îţi redobândeşti sănătatea, cum să îţi detoxifici corpul şi cum să îţi cureţi corpul de „otrăvurile care vă distrug sănătatea”.

 

7. Hrana vie. O speranţă pentru fiecare (Ernst Gunter) – o găseşti aici.

 

Cartea cuprinde atât concluziile lui Gunter despre alimentele sănătoase şi nesănătoase pentru corpul uman, cât şi diverse reţete de hrană vie şi numeroase sfaturi şi îndemnuri menite să te conducă spre însănătoşire şi un stil de viaţă sănătos.

hrana-vie-o-speranta-pentru-fiecarePrin această carte, Ernst Gunter îţi explică cum alimentele pe care noi le consumăm contribuie la îmbolnăvirea sau la însănătoşirea noastră.

El prezintă ideea că alimentele nefierte pot contribui la vindecarea sau ameliorarea multor boli ale civilizaţiei noastre. El demonstrează că s-au înregistrat multe rezultate pozitive atunci când pacienţii au fost „trataţi” cu terapita prin crudităţi, mai ales în cazul unor boli cronice, cum sunt reumatismul, diabetul, bolile de piele, bolile aparatului cardio-vascular, cancerul, scleroza multiplă, etc.

Este ferm convins că, în cazul unor boli grave, alături de alte măsuri „de urgenţă”, consumul de crudităţi reprezintă o importantă terapie de bază atunci când vrem să obţinem într-adevăr o vindecare. „Nici o altă terapie nu poate influenţa atât de profund metabolismul ca terapia nutriţională.”

Citind această carte, ai acces la principiile de bază ale alimentaţiei cu hrană vie.

 

8. Germenii – mâncarea miraculoasă (Steve Meyerowitz ) – o găseşti aici.

 

Atunci când vrei să te hrăneşti sănătos, germenii nu ar trebui să lipsească din alimentaţia ta.

germenii mancarea-miraculoasaAtunci când descoperi şi te convingi care este alimentaţia potrivită şi sănătoasă pentru a-ţi menţine un organism sănătos, nu ai cum să nu incluzi în alimentaţia ta o listă întreagă de germeni şi vlăstari.

Germenii sunt seminţe care au fost puse la încolţit, iar odată germinate acestea conţin o sursă imensă de nutrienţi benefici şi esenţiali organismului nostru pentru a se menţine sănătos. În plus, germenii sunt uşor de obţinut în casă şi constituie o hrană uşor de asimilat în corp.

În carte găseşti tot ceea ce trebuie să ştii despre germinarea seminţelor:

 • ce seminţe să alegi, cum să le cultivi, de ce echipamente ai nevoie;
 • ce efecte benefice va avea consumul acestora asupra organismului tău;
 • ce combinaţii de germeni să consumi pentru: întărirea sistemului imunitar, detoxifiere şi vindecarea diferitelor tipuri de afecţiuni (cancer, boli de inimă, dermatologie, anemii, etc).

 

 

9. Eşti ceea ce mănânci. Programul care vă va schimba viaţa (Dr. Gillian McKeith) – o găseşti aici.

 

Este o carte atât pentru începători în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă, cât şi pentru cei care au adoptat deja un stil de alimentare vegan sau raw vegan.

esti-ceea-ce-mananciDeşi în carte găseşti şi recomandări spre alimente de origine animală, merită să citeşti informaţiile noi despre nutriţie şi alimentele de origine vegetală pe care le prezintă.

Practic, din această carte, alegi doar informaţiile cu care rezonezi tu.Cartea este plină cu explicaţii logice şi soluţii naturale ale anumitor simptome nesănătoase cu care poţi să te confrunţi inclusiv tu.

Autorul vorbeşte mult despre ce efecte miraculoase au anumite categorii de vegetale (nuci, seminţe, alge, germeni, vlăstari, etc), dar  şi despre interpretarea unor diferitele reacţii pe care corpul tău le manifestă (piele uscată, pete albe sun unghii, crăpături pe limbă, cearcăne sub ochi, tălpi crăpate, varice, dureri articulare, mătreaţă, etc). În carte găseşti în acelaşi timp şi soluţii naturale pentru toate aceste probleme cu care este posibil să te confrunţi.

 

10. Postul cu sucuri naturale şi detoxifierea (Steve Meyerowitz) – o găseşti aici.

 

Aşa cum nici o maşină nu merge în mod continuu, aşa şi organismul tău are nevoie de momente de repaos, de concediu.

postul-cu-sucuri-naturale-si-detoxifiereaPrin această carte, autorul îţi explică ce capacitate incredibilă are corpul fiecăruia dintre noi de a se vindeca şi de a trăi cât mai mulţi ani sănătoşi, dar secretul acestui stil de trai sănătos este detoxifierea.

Chiar dacă, aparent, o cură de detoxifiere ţi se pare greu de urmat, cartea de faţă îţi demonstrează că nu este atât de greu pe cât pare.

Aşa cum nici o maşină nu merge în mod continuu, aşa şi organismul tău are nevoie de momente de repaos, de concediu.

Gândeşte-te cât de bine te simţi când mergi în concediu, câtă nevoie de puţină relaxare ai câteodată? Exact la fel este şi corpul nostru. Uneori chiar simte nevoie să se relaxeze puţin, doar că mulţi dintre noi nu îi oferim această posibilitate.

E bine, în această carte, Steve îţi explică cât de important este să îţi detoxifici corpul periodic şi îţi demonstrează cât de uşor se poate face acest lucru …. prin post cu sucuri.

Este mult mai simplu şi mai uşor decât te-ai aştepta. Iar tu ai numai de câştigat dacă îţi formezi astfel de obiceiuri, de detoxifiere periodică: corpul ţi se curăţă, se întinereşte, se vindecă, se relaxează.

Dacă ţie îţi place să te relaxezi din când în când, atunci oferă-i şi coprului tău acest privilegiu, iar bucuria şi plăcerea ta vor fi enorme!

 

 

…………………………………………………..

Bineînţeles, educaţia şi studiul în domeniul autovindecării, a redobândirii sănătăţii proprii şi a adoptării unui stil de viaţă tot mai sănătos şi mai natural, nu se termină niciodată.

Aşa că, nici această listă nu se termină aici.

Chiar dacă am vrut să îţi recomand doar 10 cărţi care te învaţă cum să trăieşti sănătos, nu pot să omit şi alte studii şi cărţi care vin în sprijinul tău atunci când îţi doreşti să trăieşti din ce în ce mai sănătos şi la un nivel de conştiinţă tot mai ridicat. Succint, mai enumăr şi următoarele titluri:

 • Puterea miraculoasă a apei. Nu eşti bolnav, doar însetat! Nu trata setea cu medicamente! (Fereydoon Batmanghelidj) – o găseşti aici.
 • Hrană pentru viaţă. Miracolul vindecării prin alimentaţie şi puterea minţii – o găseşti aici.
 • Enzima miracol – o găseşti aici.
 • Reţete din crudităţi. Pentru sănătate, pentru viaţă – o găseşti aici
 • Din tainele vietii si ale universului – Scarlat Demetrescu
 • Cărţile Elenei Niţă Ibrian –  care este numită adesea „mama bucătăriei fără foc din România.
 • Cărţile Ligiei Pop – le găseşti aici.

 

 

Citind aceste cărţi, vei înţelege care este misterul vieţii şi vei descoperi care sunt „regulile” după care se ghidează această viaţă.

Doar învăţând mereu despre tine şi despre viaţă vei reuşi să găseşti formula unui stil de viaţă frumos şi sănătos, care să îţi aducă numai sănătate, bucurie, împlinire şi poftă de viaţă.

 

 

Care este cartea care te atrage cel mai mult să o citeşti, dintre cele pe care le-am enumerat mai sus? Sau din câte ai citit, care carte ţi-a plăcut cel mai mult?

 

Lasă-mi răspunsul tău printr-un comentariu mai jos.

 

O zi minunată şi plină de energie şi sănătate îţi doresc,

Raluca Andreea Istrate

… pasionată de sănătate  🙂

Comments

comments

6 comentarii la articolul 10 cărţi care te învaţă cum să trăieşti sănătos

 • Ioana  spune:

  Multumesc mult pentru titlurile mentionate. O parte di ele le am deja. Sunt foarte utile.

 • Radu Vasile  spune:

  Buna ziua,

  ….. cartile mentionate sant f bune, pt. mine as sublinia -Puterea prezentului si Studiul China!
  Va propun – Remediu dovedit pentru diabet prin Stilul de Viață Natural- Dr. Mantena Satyanarayana: ceva mai simplu NU EXISTA!!!

 • Simona Zamfir  spune:

  Foarte folositor articolul! multumesc din suflet!

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.