In ultimul timp, tot mai multa lume se confrunta cu o infectie urinara. Cu toate ca cel mai des, infectiile urinare apar la femei, nu inseamna ca barbatii sunt total ocoliti.
Dar partea cea mai proasta este ca atunci cand organismul isi face un obicei din a manifesta frecvent cate o infectie urinara, nu-i deloc un semn de sanatate.
Atunci cand o data la 3-4 luni te pomenesti din nou cu o infectie urinara, nu e o situatie pe care sa o mai neglizeji si sa o lasi sa se agraveze.
Gandeste-te ca ai nevoie de corpul tau pentru tot restul vietii tale si ar fi pacat sa-ti petreci batranetea captiv intr-un corp din ce in ce mai dureros si mai bolnav.
Cu multi ani in urma, am trecut si eu prin nenumarate infectii urinare si ma apuca groaza cand simteam ca simptomele infectiei urinare reincep sa apara. Iar simptomele nu sunt tocmai usor de tolerat …
Nu-i deloc placut sa simti nevoia de a merge la baie din 5 in 5 minute, sa ai senzatia de usturime la urinare, febra si chiar dureri in partea de jos a abdomenului si a spatelui.
In aceasta situatie, stiu ca primul impuls e sa mergi la doctor ca sa iti prescrie un tratament, dar cel mai probabil medicul iti va recomanda un tratament cu antibiotice, care nu fac altceva decat sa inlature simptomele aferente acestei infectii urinare, fara sa actioneze macar putin asupra cauzei.
Deja tot mai multe studii si cercetari demonstraza rezistenta bacteriilor la antibiotice. Si nu sunt decat o modalitate de a neutraliza simptomele, fara a descoperi adevarata cauza care declanseaza infectia si fara a o elimina o data pentru totdeauna.
Principala cauza pentru care o infectie urinara apare, in special cistita, este pentru ca in organism exista o stare inflamatorie.
De la naturopatul Robert Morse am auzit prima data ca toate afectiunile care se termina in „…ita” nu sunt altceva decat niste stari inflamatorii in organism. Iar aceste stari inflamatorii apar ca o consecinta a stilului nostru de viata si a modului de a ne hrani.
Atunci cand nu esti atent la alimentatia ta si mananci orice, fara sa ai niste principii alimentare sanatoase, e foarte usor sa cazi prada diverselor afectiuni, infectii si chiar boli.
Potrivit naturopatiei, toate infectiile si simptomele de boala apar atunci cand alimentatia ta se bazeaza pe alimentele de origine animala, iar cele de origine vegetala sunt gatite si procesate prea mult.
Stiu ca iti e mai usor sa te hranesti asa, pentru asa ai fost invatat si astfel gasesti de mancare la tot pasul, dar atunci cand iti doresti un organism sanatos pentru cat mai mult timp, trebuie sa iti creezi niste principii alimentare sanatoase, care sa plece de la o alimentatie sanatoasa, bazata pe cat mai multe cruditati, fructe si legume.
Eu si nu numai eu, de cand am inceput sa ma alimentez intr-un mod vegan si raw vegan, am scapat nu doar de infectiile urinare, dar si de foarte multe alte probleme de sanatate.
Atunci cand te confrunti cu o infectie urinara, corpul nu incearca altceva decat sa iti transmita un semnal de alarma.
Un semnal de alarma care sa te faca sa intelegi ca rinichii si vezica ta urinara sunt deja slabite. Aceste organe din corpul tau sunt niste organe vitale in procesul de eliminare al organismului.
In absenta unei evacuari corespunzatoare a deseurilor rezultate in urma metabolizarii hranei, acesti produsi secundari de care organismul tau nu mai are nevoie, vor ramane in corp si vor crea o autointoxicare a celulelor.
Iar rezultatul nu va fi altceva decat o epuizare din ce in ce mai mare a tesuturilor si organelor alcatuite din aceste celule. Iar cand aceasta epuizare persista un timp prea indelungat, moartea celulara nu este decat un ultim prag.
Asadar, varianta sigura de a scapa de orice infectie urinara este schimbarea stilului tau de alimentatie.
Adoptand un mod de alimentatie (preponderent) vegan, bazat pe alimente de origine vegetala, iti creezi toate sansele de a scapa de infectiile urinare si alte afectiuni care ti-au atacat corpul.
Alimentele de origine animala, atunci cand sunt metabolizate, creaza o mare aciditate in organism. Iar aceasta aciditate ridicata, este principala cauza a oricarei infectii.
Orice infectie tratata superficial (la nivel de simptom), va recidiva. Asa se explica si repetarea infectiilor urinare.
Fara a i se inlatura cauza declansatoare, orice infectie urinara sau de alt tip, dupa nenumarate repetari, se va transforma, la un moment dat in ceva mult mai grav, deoarece organele si tesuturile afectate vor functiona din ce in ce mai putin.
Totusi, ce faci daca te confrunti chiar acum cu o infectie urinara?
Cu toate ca iti ofer mai jos cativa pasi care te vor ajuta pe moment sa scapi mai repede de o infectie urinara, daca vrei ca si pe termen lung sa iti protejezi organismul de astfel de infectii, atunci ar trebui sa adopti o alimentatie bazata pe alimente de origine vegetala gatite usor, cu cat mai multe cruditati incluse (fructe si legume).
5 practici pentru a trece mai usor printr-o infectie urinara:
1. Bea multa apa si infuzii de plante medicinale cu LAMAIE
- Apa ajuta la eliminarea deseurilor din organism si permite prevenirea cistitelor repetate si ameliorarea celor deja instalate.
- Infuziile din plante medicinale, pe langa drenare mai au si rolul de purificare si curatare a toxinelor din tractul urinar. Dintre cele mai indicate sunt urzica, coada soricelului, echinaceea, bruste, matase de porumb, papadie, etc. Daca nu poti sa bei in fiecare zi ceai, atunci poti opta in favoarea tincturilor din plante medicinale.
- Lamaia e foarte indicata in afectiunile renale, deoarece are un efect diuretic favorizand curatarea cailor renale si a vezicii urinare. In plus, prin efectul alcalin pe care il are in organism, ajuta la reducerea mediului acid care a facilitat declansarea infectiei.
2. Mananca multe cruditati si sucuri proaspete din fructe si legume
- renunta pentru cateva zile la alimentele de origine animala si mancarea semipreparata sau gatita intens si adopta un meniu vegan cu multe cruditati incluse. Consuma cate o salata mare inainte de fiecare masa, urmata de niste legume gatite usor, la cuptor sau la aburi. Iar intre mese poti consuma cat mai multe sucuri si smoothie-uri din fructe proaspete si frunze verzi.
- o alimentatie bazata pe vegetale are rolul de a reduce din aciditatea organismului prin efectul alcalin pe care il au fuctele si legumele crude.
3. Evita constipatia
- constipatia creste riscul de a contracta o infectie urinara. Stagnarea alimentelor prea mult in intestine, nu face altceva decat sa favorizeze dezvolatarea bacteriilor care pot migra foarte usor spre peretii tractului urinar, creand infectia.
- Cele mai simple metode de a scapa de constipatie sunt: consumul ridicat de fibre (prezente din abundenta in vegetale crude), bautul a minim 1,5 litri de apa/ceaiuri pe zi si chiar masarea usoara a abdomenului.
4. Respectarea unei bune igiene intime
- igiena este primordiala in vederea dezvoltarii bacteriilor si nu cred ca este o noutate acest lucru.
- cu toate ca lenjeria din dantela si alte fibre sintetice este mai aspectuasa si mai sexi, este de preferat sa o folosesti doar cu ocazii foarte speciale, iar in rest sa porti o lenjerie din fibre naturale (bumbac) care iti mentine zona uscata, iar intr-un mediu uscat bacteriile nu se dezvolta usor.
5. Consuma nuci, alune si alte vegetale bogate in antioxidanti – in stare cruda
- nucile, alunele si migdalele au un efect antioxidant excelent asupra organsimului, iar pentru a beneficia la maxim de proprietatile lor, trebuie consumate in stare cruda. Cel mai placut mod de a consuma nucile sunt in stare cruda sunt hidratate (au stat minim 8 ore la inmuiat) sau sub forma de lapte vegetal preparat in casa. Un ghid complet de preparare a laptelui vegetal gasesti aici.
- afinele proaspete sunt foarte eficiente in prevenirea si vindecarea cistitelor. Prin continutul ridicat de flavonoide, afinele impiedica fixarea bacteriilor de peretii cailor urinare, evitand astfel raspandirea infectiei.
- alte alimente care au un efect antioxidant puternic sunt: strugurii, cacao, pudra de roscove, rosiile, morcovii, coacazele, brocoli, murele, zmeura, ghimbirul, scortisoara, usturoiul, etc.
Iar pe langa toate aceste bune practici, ai putea apela si la un tratament cu uleiuri esentiale. Cele mai bune uleiuri esentiale pentru o infectie urinara sunt cele de oregano, scortisoara, cimbru, etc. Uleiurile esentiale se pot administra pe cale interna sau externa – prin bai de abur cu uleiuri esntiale. Daca le vei folosi intern, atunci asigura-te ca sunt dintr-o sursa sigura si „comestibila” si incapsulate intr-o capsula vegetala. Nici un ulei esential nu se administreaza oral daca nu se afla intr-o capsula vegetala, deoarece, in contact cu smaltul dentar, il poate ataca (dizolva).
Tu cat de des te confrunti cu o infectie urinara?
Si cum incerci sa o tratezi?
Raspunde-mi, te rog, printr-un comentariu mai jos. 🙂
Si eu mă confrunt foarte des cu infectii urinare – cistite , de obicei iau renostim de la Dacia plant si tinctura de ienupăr . Recidiveaza foarte des insa pt faptul ca sunt optimista fac fata mai usor la suferinta care nu este chiar asa de usor de suportat.