Cand ai o alimentatie carnivora, sunt mici sanse sa ai un deficit de proteine, insa daca ai adoptat o alimentatie bazata pe vegetale, atunci e foarte usor sa cazi in capcana de a nu consuma suficiente proteine.
Prima intrebare care ti se pune atunci cand devii vegan este dar tu de unde iti iei proteinele?
Stiu ca e o intrebare dureroasa pentru tine, care nu iti inspira decat un sentiment negativ si o lipsa de incredere a celorlalti in tine si in optiunile tale.
Cu toate ca nici eu nu am agreat multi ani aceasta intrebare si chiar nu mi-am pus problema proteinelor, am ajuns acum la concluzia ca atunci cand renunti la a mai consuma produse de origine animala, ai mari sanse de a cadea in capcana de a nu consuma suficiente proteine.
Mult timp, nici eu nu am consumat suficiente proteine, iar semnele nu au intarziat sa apara. Dar asta nu inseamna ca o alimentatie vegana este deficitara in proteine … doar ca nu stii tu cum sa te alimentezi suficient si echilibrat din punct de vedere nutritional.
Corpul tau dispune intotdeauna de suficiente moduri de a-ti transmite ca in alimentatia ta exista un anumit deficit. Chiar daca tu nu iti dai seama, el stie intotdeauna ce ii lispeste si de ce anume are nevoie.
Cand ai o viata agitata, aglomerata si esti tot timpul pe drumuri, poate ajungi sa iti neglijezi oarecum alimentatia din fiecare zi si preiei tendinta de a manca pe fuga ceea ce iti e mai la indemana, fara sa iti faci o planificare a meniului dinainte.
Daca alegi sa ai o alimentatie vegana, vegetariana sau raw vegana, uneori o parte din proteine pot sa lipseasca din alimentatia ta. Cu toate ca, la inceput, e posibil sa nu prea simti lipsa proteinelor, dupa un timp, pot sa apara diverse simptome care sa iti indice clar lipsa proteinelor in alimentatia ta.
Iata, mai jos, o lista cu 7 semne care iti pot indica, cel mai probabil, ca alimentatia ta nu contine suficiente proteine in fiecare zi.
1. Te simti mereu obosit si infometat
Contrar parerilor vehiculate adesea pe internet cum ca nu am avea nevoie de atatea proteine pe cat credem, proteinele sunt totusi o categorie de macronutrienti importanta corpului nostru.
Toate structurile celulare din organismul nostru sunt formate pe baza proteinelor si a lipidelor. Iar daca acestea lipsesc, e normal ca tu sa sa te simti infometat si mereu cu sensatia de as mai manca ceva. Bineinteles, aceasta senzatie nu e specifica doar lipsei de proteine, ci si altor carente. Dar intotdeauna cand corpului tau ii lipseste ceva, el iti va transmite acest lucru. Ramane doar ca tu sa intelegi si descifrezi ceea ce el int
2. Muschii tai au o alura anemica
Daca muschii tai si-au pierdut forma si parca tind sa cada de pe tine, cu toate ca te straduiesti sa faci sport in mod regulat, atunci cel mai probabil alimentatia ta nu contine o cantitate suficienta de proteine necesara corpului tau.
Zilnic, organismul are nevoie de o cantitate optima de proteine din care sa sintetizeze aminoacizii, dar daca acestia lipsesc din alimentatia ta, atunci corpul nu are alta sansa decat sa ii caute in interiorul tesuturilor si extraga din interiorul fibrelor musculare.
O parte a corpului foarte relevanta pentru aceasta lipsa de proteine este clavicula. Daca clavicula este extrem de proeminenta, atunci a venit timpul sa iti revizuiesti alimentatia si sa consumi mai multe alimente bogate in proteine si implicit calorii.
3. Te straduiesti sa slabesti si nu reusesti, ba chiar tinzi sa te si ingrasi
Pentru a digera, metaboliza si utiliza alimentele bogate in proteine, este nevoie de un timp mai indelungat decat ar fi necesar in cazul glucidelor sau lipidelor.
Dupa ce au fost ingerate, dureaza mai mult timp pana cand alimentele bogate in proteine parasesc stomacul, iar asta nu inseamna decat ca tu vei resimti senzatia de satietate pentru un timp indelungat.
Un studiu publicat in Women’s Healt arata ca oamenii la regim, care cresc aportul lor de proteine cu 30% mai mult fata de cat consumau inainte (raportat la consumul caloric zilnic), absorb cu 450 de calorii mai putin in fiecare zi si pierd 5 kilograme in 3 luni. Sa mananci o cantitate usor marita de proteine in fiecare zi este important in special daca urmezi un regim de slabire, pentru ca acest lucru iti va asigura atunci cand slabesti ca vei pierde mai degraba o parte din tesutul adipos, decat din masa musculara.
Consumand mai multe proteine iti stimulezi metabolismul de a accelera arderea grasimilor si nu de a-si prelua energia din celulele musculare.
4. Te imbolanvesti destul de usor in ciuda faptului ca mananci tot mai sanatos
Pentru eliminarea eficienta a resturilor metabolice din organism alimentatia corecta este fundamentala. Chiar daca tinzi sa ai o alimentatie din ce in ce mai sanatoasa, daca nu consumi suficiente proteine, atunci cresti sansele sa te imbolnavesti si racesti mai usor.
Atunci cand ai o alimentatie sanatoasa, iti protejezi organismul si in special sistemul limfatic de acumularea prea multor reziduuri, deseuri si toxine. Insa atunci cand proteinele sunt deficitare in alimentatia ta, exista mari sanse ca sistemul tau imunitar sa se slabeasca. Pentru o buna functionare a sistemului imunitar, acesta are nevoie de o cantitate optima de proteine, iar o lipsa severa de proteine in alimentatia ta se poate traduce uneori printr-o slabire a sistemului imunitar.
In urma unui studiu recent, publicat in Progress of Food and Nutrition Science, s-a ajuns la concluzia ca o carenta de proteine in alimentatie determina dupa sine o pierdere de limfocite T, care sunt niste celule soldat importante in lupta contra microbilor, bacteriilor si virusilor.
5. Iti creste greu parul sau incepe sa iti cada tot mai mult
Parul, inainte de toate, este alcatuit din proteine si are nevoie zilnic de o anumita cantitate de proteine pentru a creste si a ramane intr-o buna sanatate.
In prezenta unui deficit de proteine, corpul va incerca sa-si mentina activitatea la un nivel optim, evitand astfel dezvoltarea si cresterea de noi celule. Astfel, cresterea parului va fi pusa in stand by, la fel ca si dezvoltarea si reinoirea celorlalte celule.
6. Ti se umfla picioarele brusc (in partea de jos)
Atunci cand nu consumi suficiente proteine, exista mari sanse de a face adesea retentii de lichide in jurul talpilor si partii de jos a picioarelor.
In acest caz, o nutritie adecvata in proteine te poate ajuta prin faptul ca proteinele retin sarea si apa in interiorul vaselor de sange.
Atunci cand proteinele sunt deficitare in alimentatia ta, aceste fluide tind sa se raspandeasca in tesuturile din jur, ceea ce va determina umflarea picioarelor – numita edem – care adesea poate fi o situatie inconfortabila.
7. Pielea devine rugoasa si aspra in anumite locuri
O carenta in proteine poate uneori sa cauzeze craparea si uscarea a pielii sau chiar diverse dermatite si iritatii la nivelul pielii.
In orice caz, lipsa de proteine in alimentatia ta zilnica va conduce catre o vulnerabilitate crescuta in fata alergenilor si altor substante iritante pielii.
Chiar mai mult, pielea poate deveni excesiv uscata in diverse zone expuse uzurii (calcai, cot, etc) sau in spatele coapselor si sub fese.
Bineinteles, cantitatea de proteine necesara organismului fiecaruia dintre noi variaza in functie de mai multi factori (sex, tipul de activitate fizica, varsta, etc), insa nu trebuie sa neglijezi deloc acest macronutrient necesar corpului tau.
Vegheaza asupra sanatatii corpului tau si mananca zilnic 2-3 portii de alimente bogate in proteine. Si astfel vei evita aparitia anumitor neplaceri si dezechilibre produse in organismul tau de cantitatea insuficienta a proteinelor.
Tu consumi suficiente proteine in fiecare zi?
Te confrunti cu unul din semnele enumerate mai sus?
Lasa-mi, te rog, raspunsul tau intr-un comentariu mai jos.
Din ce surse iti preiei proteinele? 🙂
Revin pe blog cu un articol suuperrr pentru voi. M-am gândit ce se poate face pentru a economisi timp şi a nu mai merge la sală?
http://slabestecorect.blogspot.ro/2017/02/efort-fizic-acasa-kilograme-in-minus.html