9 secrete (paşi) către o alimentaţie cu hrană vie

hrana vie hrană vie

 A mânca sănătos, a te hrăni cu hrană vie este cu adevărat un gest de apreciere şi respect faţă de tine şi de corpul tău. Este un semn că te respecţi pe tine, ca fiinţă vie.

Exact aşa cum încerci să te dezvolţi personal, profesional şi social, tot aşa trebuie sa te educi şi alimentar!

Alimentaţia, hrana pe care tu o consumi zi de zi, seară de seară, este cea care îţi dă energia şi puterea de a merge mai departe.

Nu ajunge doar să îţi formezi o carieră frumoasă şi să citeşti permanent cărţi de dezvoltare personală şi să faci mult sport, dacă tu în realitate mânânci la întâmplare şi derută. Mai devreme sau mai târziu, vei ajunge să resimţi primele semne ale epuizării, ale stresului, ale îmbolnăvirii şi ale îmbătrânirii. 

Mintea şi puterea de concentrare, nivelul de energie, entuziasmul, starea de sănătate trebuie să îţi fie la cote maxime!

Zi de zi!

 

Pentru a începe să te alimentezi cu hrană vie, există câteva reguli simple bune de luat în serios.

Iată principalele trepte/secrete (paşi) ale alimentaţiei cu hrană vie (raw vegan):

 

1. Procedează pe etape şi evoluează gradual, treptat.

Este imprudent să te decizi să mănânci 100% crud încă de la început. Entuziasmul poate fi o alegere bună, dar trebuie şi puţină măsură!

Creierul şi corpul tău este obişnuit cu mâncărurile gătite, sărate, condimentate şi cu zahăr adăugat … iar toate acestea înlăturate dintr-o dată din alimentaţia ta – riscă să creeze o lipsă prea mare, iar după un timp este probabil să revii la vechile tale obiceiuri alimentare. Şi ar fi păcat!

Dându-ţi timp să descoperi noile gusturi şi plăcerea prospeţimii în propria ta gură, … după un timp vei aprecia lejeritatea, energia şi bunădispoziţia de după o masă alcătuită doar din crudităţi. Astfel vei putea face diferenţa şi vei putea compara mereu starea ta de spirit de după o masă obişnuită (din alimente convenţionale) cu cea de după o masă cu hrană vie.

Pentru început, dacă ţi se pare prea mare provocarea de a-ţi găsi o modalitate, un plan de a include hrana vie în dieta ta, nu te stresa.

  • Ia-ţi la tine, în fiecare zi, câte 1-2 fructe – în caz că te ia foamea pe parcursul zilei – acestea vor înlocui bucăţile de plăcinte, cornuri, covrigi, chips-uri sau prăjituri – cumpărate în grabă şi la derută.
  • După un timp ( zile/săptămâni) începe să îţi limitezi/restrângi puţin câte puţin alimentele gătite de la masa de prânz şi seară, compensând, în paralel, cu alimente crude (de exemplu diverse salate).

 

2. Alcătuieşte-ţi micul dejun din fructe şi smoothie-uri verzi – îţi vor da un plus de energie şi vitalitate.

Ce mănânci prima dată în zi, îţi va da startul pentru restul zilei – aşadar asigură-te că te umpli cu energie şi mâncare revigorantă chiar de dimineaţă. Ce energie crezi că îţi dă pâinea prăjită, cerealele comerciale, laptele, cafeaua şi mezelurile?

Fructele conţin vitamine, fructoză şi apă pură – ceea ce îţi vor da un plus de energie şi hidratare.

În plus, diminaţa – organismul tău e în faza de detoxifiere, aşa că nu e indicat să îl încarci cu alimente ce au un timp de digerare îndelungat, fiindcă îţi vor lua din energia acumulată de peste noapte.

Frunzele verzi din smoothie sunt nutritive şi hrănitoare. Conţin aproape toate elementele nutritive necesare bunei funcţionări a corpului tău.

Eu mănânc dimineaţa  în special fructe de sezon. Ador să mă hrănesc în acest mod. Este un mic dejun delicios şi zemos. Mă hidratează şi mă răsfaţă cu minunatele arome ale fructelor. Primăvara şi vara îmi prepar adesea pentru micul dejun 1-2 pahare de zmuti verde (smoothie), toamna mă alimentez mai ales cu struguri şi fructe specifice, iar iarna, pe lângă fructe specifice (mere, pere, banane, etc) consum şi lapte vegetal cu  mix de cereale germinate şi fructe uscate.Delicios, gustos şi cu adevărat sănătos.

 

3. La prânz şi la cină – eşti atentă să te asiguri că cel puţin jumătate din ce ai în farfurie e hrană vie şi de preferat proaspătă.

Ai grijă ca mâncarea ta să fie cât mai simplă şi mai naturală, fără prea multe combinări de elemente diferite. Îţi va ajuta la digestie şi îţi va păstra energia.

Poţi include nuci, seminţe, salate, legume, fructe (în special la prânz), germeni, vlăstari, etc – dar nu le amesteca pe toate odată.

Alege să consumi în special mai multe fructe şi legume decât nuci şi seminţe.

Fructele şi legumele au cei mai mulţi nutrienţi şi au multă apă, iar tu ai nevoie de hidratare cu apă de cea mia bună calitate.

Nucile şi seminţele nu sunt precum fructele şi legumele – sunt foarte bune de consumat, dar în cantităţi mult mai reduse … până la un pumn de nuci pe zi, maxim.

 

4. Mănâncă doar ce îţi face plăcere

A te alimenta cu hrană vie nu presupune să mănânci zi de zi doar salate făcute din 1-2 tipuri de frunze. 

Mâncarea crudă, hrana vie nu trebuie să fie o corvoadă pentru tine.

Mâncarea îţi este dată pentru a-ţi satisface papilele gustative, pentru a te bucura de culorile ei minunate, naturale şi apetisante şi nu doar pentru a o consuma şi atât. Mâncarea ta trebuie să aibă un gust delicios, iar prin aromele şi culorile ei … să îţi aducă bucurie în fiecare zi.

Ceea ce mănânci trebuie să îţi placă. Creierul tău asociază de multe ori mâncarea cu emoţia, iar dacă tu vei consuma doar salate alcătuite din 1-2 feluri de frunze … în scurt timp o să deteşti ceea ce mănânci, iar acest lucru se va înregistra în creierul tău cu o emoţie negativă.

Nu cred că vrei să te chinui şi să asociezi hrana vie cu o corvoadă şi un chin. Ar fi păcat să renunţi la a mai consuma crudităţi, doar fiindcă, neştiind ce şi cum să mănânci, ţi se pare o alimentaţie de-a dreptul insuportabilă, nesatisfăcătoare şi dezgustătoare – ceea ce nu este deloc adevărat!

Dacă nu îţi plac salatele (fiindcă încă nu prea ştii cum să le prepari cât mai variat) şi te-ai săturat de ele, mănâncă fructe şi legume în stare naturală, aşa cum le găseşti sau mixează-le într-un  zmuti, dar nu te obliga să mănânci ce nu îţi face plăcere.

Până înveţi să „găteşti” câteva feluri de salate şi alte preparate, mănâncă cât mai simplu şi mai variat. Oricum, ideea mea este că atunci când decizi să te alimentezi cu hrană vie, nu trebuie să reproduci tot ce aveai înainte în bucătărie (pizza, prăjituri, sandwichuri, etc). Hrana vie e o mâncare simplu şi rapid de preparat.

 

5. Mănâncă suficiente calorii

Dacă nu mănânci suficiente calorii într-o zi, nu-ţi vei putea hrăni suficient toate celeulele organismului tău, iar asta te va slăbi. Procedând astfel, rişti să te simţi obosită, să cazi în excese alimentare şi să faci alegeri alimentare negative … până când ai să renunţi la hrana vie şi ai să laşi baltă toată treaba cu hrănitul sănătos. Şi ar fi păcat!

Caloriile pe care tu le consumi într-o zi sunt absorbite de către metabolismul tău de bază, adică energia de care organismul tău are nevoie pentru a se menţine viu (funcţionarea inimii, a creierului, respiraţia, digestia, menţinerea temperaturii corpului, etc), iar pe lângă asta, tu mai ai nevoie de calorii şi pentru activităţiile tale zilnice (deplasare, efort fizic şi intelectual, etc).

Dacă nu mănânci suficient şi nu absorbi suficiente calorii – nu-ţi vei putea hrăni corect toate celeule corpului tău şi astfel te vei slăbi (vei slăbi în putere şi lipsă de concentrare).

Fructele sunt alimentele naturale care îţi oferă cel mai mare aport din caloriile de care tu ai nevoie, şi asta – datorită fructozei conţinute (zaharuri simple). Tu trebuie să consumi la o masă până chiar şi 600 de kcal, iar asta nu înseamnă doar o singură banană.

Când consumi hrană vie (raw) – cantitatea de hrană ingerată creşte considerabil. Hrana vie raportată la gramaj cu hrana gărită şi animală nu conţine atâtea calorii.

Hrana vie conţine foarte multă apă (pură şi de cea mai bună calitate), motiv pentru care, atunci când tu mănânci – te şi hidratezi, iar asta înseamnă că trebuie să mănânci mai mult cantitativ.

Nu te rezuma la a mânca dimineaţa o pară, la prânz o salată de 200 de grame, iar seara 3 nuci şi 5 migdale. Nu o să îţi ajungă şi nu o să te simţi hrănită, fiindcă nu ai suficeinte calorii în corp.

 

6. Mănâncă cât mai multe frunze verzi şi legume verzi.

Să mănânci legume verzi este foarte important.  Frunzele verzi conţin clorofilă, iar consumul lor e precum o infuzie de sânge curat.

Clorofila este o substanţă foarte importantă şi benefică corpului uman! Ea ajută extrem de mult prin faptul că îţi oxigenează foarte bine sângele, iar într-un mediu foarte bine oxigenat, celulele anormale (bolnave) nu mai au cum să se dezvolte. Şi ăsta este un lucru bun!

Clorofila, este o substanţă care, ca şi fomulă chimică se aseamănă mult sângelui uman, motiv pentru care orice zmuti din fructe şi frunze verzi constituie o infuzie de sănătate şi purificare a sângelui.

Este esenţial să mănânci frunze verzi, salate, spanac, legume, etc în fiecare zi … chiar până la un jumătate de kg. Aceste vegetale conţin minerale indinspensabile, pe care fructele nu le contin în cantitate atât de mare. Alături de legume, tu poţi adăuga şi grăsimi vegetale sub formă de nuci sau mici seminţe oleaginoase. Este de preferat să consumi nuci şi seminţe în stare lor întreagă şi completă, mai degrabă decât uleiul în sine. În orice caz, uleiul pe care îl foloseşti la salate, este indicat a fi nerafinat şi obţinut exclusiv prin presare mecanică, la rece.

Clorofila este o substanţă foarte importantă şi benefică corpului uman! Ea ajută extrem de mult prin faptul că îţi oxigenează foarte bine sângele, iar într-un mediu foarte bine oxigenat, celulele anormale (bolnave) nu mai au cum să se dezvolte. Şi ăsta este un lucru bun!

Clorofila, este o substanţă care, ca şi fomulă chimică se aseamănă mult sângelui uman, motiv pentru care orice zmuti din fructe şi frunze verzi constituie o infuzie de sănătate şi purificare a sângelui.

– See more at: http://multicrudi.ro/puterea-unui-zmuti/#sthash.CxcMdkDX.dpuf

Clorofila este o substanţă foarte importantă şi benefică corpului uman! Ea ajută extrem de mult prin faptul că îţi oxigenează foarte bine sângele, iar într-un mediu foarte bine oxigenat, celulele anormale (bolnave) nu mai au cum să se dezvolte. Şi ăsta este un lucru bun!

Clorofila, este o substanţă care, ca şi fomulă chimică se aseamănă mult sângelui uman, motiv pentru care orice zmuti din fructe şi frunze verzi constituie o infuzie de sănătate şi purificare a sângelui.

– See more at: http://multicrudi.ro/puterea-unui-zmuti/#sthash.CxcMdkDX.dpuf

 

7. Nu consuma în exces nuci, seminţe şi torturi (prăjituri) raw (crude)

Corpul tău are nevoie de diversificare şi echilibru.

Pentru a-ţi asigura necesarul de calorii zilnice, nu trebuie să abuzezi de caloriile conţinute în lipidele (grăsimile) vegetale.

Atunci când te-ai hotărât să treci la o alimentaţie cu hrană vie, nu trebuie să cauţi mereu să reproduci preparatele gătite odinioară – acum în varianta crudă (gen pizza, prăjituri, torturi şi tarte). Acţionând în acest fel, vei ajunge să consumi mult prea multe grăsimi (avocado, nuci, seminţe, etc) şi zaharuri (curmale şi îndulcitori naturali – sirop de agave, de arţar, etc). E drept că sunt grăsimi şi glucide de cea mai bună calitate, dar în toate trebuie puţină moderaţie.

În general, aproximativ 10% din caloriile tale zilnice trebuie să vină din grăsimi, ceea ce înseamnă maxim un pumn de nuci, seminţe sau un jumate de avocado. Iar prea mult dulce, prea multe glucide au să-ţi slăbească sistemul imunitar … şi ar fi păcat.

 

8. Echilibrează-ţi bine mese dintr-o zi

În primul rând încearcă să consumi cât mai mult fructe şi legume de sezon, care cresc natural şi nu sunt forţate să crească în extrasezon.

Fructele sunt bogate în vitamine, apă şi calorii – şi mai puţin bogate în minerale şi fibre. Legumele şi salatele sunt cele mai bogate în minerale şi fibre, dar mai sărace în vitamine, apă şi calorii.

Fructele – sunt cel mai indicat a fi consumate în prima parte a zilei. Conţin fructoză şi apă pură – ceea ce îţi vor da un plus de energie, hidratare şi se digeră rapid. În plus, diminaţa – organismul tău e în faza de detoxifiere, aşa că nu e indicat să îl încarci cu alimente ce au un timp de digerare îndelungat.

Poţi consuma fructele ca atare, sau le poţi combina (şi ar fi ideal) cu frunze verzi – pline de clorofilă …. iar acest lucru e posibil datorită smoothie-ului verde.

Atenţie însă la fructele care nu sunt bio – este absolut necesar să le cureţi de coajă, dacă nu vrei să ingerezi şi tu o parte din insecticidele, pesticidele şi toate fungicidele administrate asupra culturilor convenţionale.

Legumele, seminţele şi nucile – le poţi consuma foarte bine la prânz şi în a doua parte a zilei sau chiar la cină.

Consumă sucuri de frunze verzi bogate în clorofilă şi de rădăcinoase proaspete mai ales vara (când le găseşti la îndemână), iar în anotimpul rece încearcă să consumi în special nuci, seminţe şi rădăcinoase locale (fiindcă au înmagazinate în ele energia zonei în care trăieşti, iar tu de acestă energie ai nevoie).

Germenii şi vlăstarii consumă-i mai ales iarna, în anotimpul rece, fiindcă sunt o sursă excelentă de nutrienţi complecşi.

 

9. Evită cafeaua, sarea şi tutunul, băuturile carbogazoase … şi alcoolul în exces

A continua să bei cafea, înseamnă pierdere de apă, calciu, magneziu, complexul de vitamine B, etc din organismul tău. Cafeaua provoacă în corpul tău o reacţie acidă şi are nevoie de mineralele alcaline pentru a se neutraliza. Corpul tău are nevoie de alimente alcaline ca să funcţioneze la cei mai buni parametrii, dar dacă tu continui să bei cafea în fiecare dimineţă … toată determinarea ta de a mânca sănătos s-a dus pe apa sâmbetei.

Cafeaua îţi dă energie pe moment, dar ţi-o ia mai încolo, cu tot cu minerale şi apa pe care le ai în corp.

Deasemenea, deşi nu cred că e cazul tău, nu crede că dacă începi să mănânci sănătos, poţi fuma în continuare, fără a mai avea probleme de sănătate. Problemele nu vor întârzia să apară – dacă tu continui să te intoxici, dar în altă manieră decât prin hrană. Normal că nu vei resimţi deranjamentele la fel de repede precum o persoană care consumă frecvent shaorma, pizza şi hamburgher … şi altă mâncare grasă, gătită şi fără nutrienţi esenţiali.

 

 Sănătatea ta este importantă!

Informează-te pe acest subiect, găseşte informaţiile de care ai nevoie şi citeşte cele mai bune cărţi.

Spune-mi dacă ţi se par utile aceste informaţii şi dacă te ajută să începi şi tu o dietă cu hrană vie. Lasă-mi un răspuns.

Nu mai amâna!

Viaţa e prea scurtă ca să mai mănânci la derută şi să nu te hrăneşti cu cea mai bună alimentaţie posibilă, cea care îţi va permite să trăieşti viaţa la cote maxime … şi debordând de energie în fiecare zi 🙂

O zi excelentă îţi doresc!

… şi plină de crudităţi 😉

 

Cu drag,

Raluca.

Comments

comments

Un comentariu pentru 9 secrete (paşi) către o alimentaţie cu hrană vie

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.