11 Motive pentru a înlocui laptele de vacă cu laptele vegetal

lapte vegetal migdale

Laptele vegetal – alternativa sănătoasă a laptelui animal

Tot mai des circulă informaţia despre cât de nesănătos este laptele animal şi ce efecte negative are asupra sănăţăţii noastre. Aşa şi este! Laptele animal, în special laptele de vacă, nu îţi asigură calciul în oase, nu îţi face oasele puternice şi nici dinţii mai sănătoşi. Dar nici organismul mai rezistent!

„Să ţii departe de corpul tău ceea ce este destinat viţelului” – este titlul primului capitol din cartea „Il mal di latte (un percorso per la guarigione)”, scrisă de dr. Lorenzo Accera. În traducere … Nocivitatea laptelui (drum spre vindecare)

Dacă este să privim lucrurile în mod natural (şi logic), observăm că laptele de vacă este destinat creşterii viţelului, viţel care este programat să îşi dubleze greutatea în aproximativ o lună şi jumătate. În schimb, un copilaş, un pui de om, ajunge să îşi dubleze greutatea după abia aproximativ 180 de zile, ceea ce însemnă 6 luni.

Cred că ai auzit şi tu că laptele de vacă conţine hormoni de creştere, chiar foarte mulţi – 59 la număr 😉

Chiar şi Osho spunea:

“Laptele care vă este dat să-l beţi nu a fost produs pentru voi, ci pentru viţei.

O dată devenit adult, nici un animal nu mai bea lapte.

Să pui puţin în cafea sau ceai mai merge, dar nu deveniţi consumatori de lapte.”

Eu cred că mai există doar un singur motiv pentru care încă mai bei lapte:  VREI  SĂ  BEI  LAPTE!

Te-ai obişnuit atât de mult cu gustul lui, încât a început să îţi placă. Laptele (şi majoritatea lactatelor) face parte din obiceiurile tale alimentare de zi cu zi … şi te-ai obişnuit atât de tare cu gustul lui, încât îţi vine greu să te gândeşti să renunţi la el?

„Pentru fiecare în parte este benefic laptele propriei specii,

dar cel ce aparţine altor specii este dăunător.”

Hipocrate

Cred că ţi-e greu să accepţi acest lucru şi să admiţi faptul că laptele nu îţi este sănătos, fiindcă numai eu ştiu cât m-am zbătut în mine şi câte gânduri rele mi-au trecut prin cap când am aflat prima dată că laptele nu ar fi atât de sănătos precum se zice. Nu-mi venea să cred şi nu vroiam să accept! Însă atunci nici nu ştiam exact care sunt consecinţele consumului de lapte de vacă.

Eu … care atunci când eram mică, căutam prin toate oalele mamei mele după lapte, iar mama era nevoită să ascundă mereu laptele de mine, ca să îi rămână şi surioarei mele mai mici 🙂  Eu … care consumam mult lapte şi îmi plăcea aproape orice lactat …. Eu …. care evitam cărnurile şi alegeam întotdeauna lactatele, fiindcă le consideram ca fiind mult mai sănătoase decât carnea! Dar cine îmi spunea că sunt sănătoase? … părinţii (care şi ei ştiau tot de la părinţi şi familie), televizorul, mass-media şi uneori doctorii 🙂

Cum să nu fie sănătos laptele??? De ce??? Mie îmi place atât de mult ….

 

Ştii de ce cred că încă mai bei lapte de vacă şi mai consumi produse lactate? Fiindcă încă nu ştii exact care sunt consecinţele nefaste ale unui asemenea consum 😉

Când afli cât de devastator este laptele în organismul tău – de om adult, atunci nu ţi se mai pare atât de atrăgătoare, gustoasă şi hrănitoare nici ciocolata, nici caşcavalul, nici îngheţata, nici telemeaua, nici pizza şi nici orice alt lactat sau preparat cu lactat.

Când am realizat acest lucru şi când am înţeles cât de nesănătos este laptele de vacă pentru organismul meu, am căutat soluţii alternative, care să fie mult mai sănătoase şi să îmi susţină corpul, nu să îl îngreuneze şi degradeze … şi uite ce am găsit:

LAPTELE VEGETAL! 🙂

Ce este laptele vegetal?

Laptele vegetal este soluţia ideală pentru cei care vor să înlocuiască laptele animal (în special de vacă) cu o variantă mult mai sănătoasă. Acest lapte vegetal se obţine prin mixarea în apă a diverselor tipuri de nuci (nuci româneşti, migdale, alune, nucă de cocos, fistic, nuci braziliene, caju, etc) sau din diverse cereale (quinoa, orez, ovăz, grâu, soia). Deja se găseşte de cumpărat şi în magazine acest lapte, dar cel mai gustos şi sănătos este cel preparat acasă, chiar de tine.

Vezi aici reţeta laptelui vegetal din migdale.

11 Motive pentru care să înlocuieşti cu lapte vegetal – laptele animal

Iată, în continuare câteva dintre motivele demne de luat în serios, atunci când îţi sare gândul la o bucată de brânză/caşcaval, la o îngheţată, o bucată de ciocolată, o pizza cu multă mozzarella, sau pur şi simplu la un pahar cu lapte.

1. Laptele vegetal nu produce mucus

Ştiai că laptele de vacă şi produsele lactate sunt produsele nr. 1 care creează mucus în organismul uman?

Laptele de vacă conţine cazeină în proporţie de până la 80%, iar cazeina este cel mai greu digerabilă proteină. Cazeina este foarte lipicioasă şi se lipeşte cu uşurinţă de toate mucoasele existente în corpul uman, iar cel mai rapid se lipeşte de pereţii intestinului subţitire. Aşadar, produsele lactate îţi deteriorează mucoasa intestinală, iar absorbţia devine deficitară. Nu înţelegi care sunt consecinţele acestei deteriorări? … Este simplu: pereţii intestinului tău nu mai pot să reţină toxinele şi substanţele nocive şi să le transmită mai departe în fecale (care ajung să fie evacuate) … motiv pentru care acestea ajung cu uşurinţă în sânge, alături de substanţele nutritive. Din sânge mai e un pas ca toxinele să ajngă în organele tale. Iar efectele le cunoşti şi tu …. dureri, dereglări şi boli.

2. Laptele vegetal se poate digera cu multă uşurinţă la orice vârstă

Din cauza faptului că laptele de vacă conţine până la 80% cazeină, cu 400% mai multă cazeină decât laptele uman, organismul nostru se află adesea în incapacitatea de a digera acest lapte.

„În timp ce laptele uman formează în intestin mici „fulgi” pufoşi care sunt uşor de digerat, laptele de vacă formează conglomerate ca nişte bătături, mari, groase şi dense pe care organismul uman are dificutăţi în a le digera.”

„(…) Renina, o enzimă necesară pentru „demolarea” cazeinei, dispare din organismul adultului datorită programării genetice.”

-dr. Lorenzo Accera, în cartea sa „Il mal di latte (un percorso per la guarigione)”

Pe de altă parte, acidul clorhidric – care este atât de necesar digestiei, odată cu vârsta nu mai poate fi produs de către organismul nostru, astfel la peste 60 de ani, acidul clorhidric mai este produs doar în proporţie de 20% din cât ar fi necesar.

3. Laptele vegetal îmbunătăţeşte memoria, comunicarea verbală şi funcţionarea creierului.

Laptele vegetal conţine vitaminele, mineralele, enzimele, grăsimile, etc perfect necesare şi adaptate nevoilor creierului tău. Gândeşte-te numai la nucă şi laptele vegetal obţinut din nucă. În plus, nuca are o formă asemănătoare creierului uman. Crezi că e chiar întâmplătoare această asemănare?

În plus, s-a dovedit ştiinţific că persoanele care prezintă o stare generală de intoxicare cu produse lactate sunt caracterizate de un anumit grad de deficeinţă în comunicare şi o încetinire a timpului de formulare a frazelor.

… eu chiar cunosc câteva astfel de persoane, care consumă lactate regulat, zi de zi şi culmea e că sunt caracterizate de o încetinire în acţiune, gândire şi exprimare. O fi având acest lucru legătură cu lactatele?

4. Natura nu a creat laptele de vacă (şi nici un alt lapte animal) pentru om, ci pentru viţel

Aşa cum fiecare mamifer are laptele său caracteristic, aşa şi viţelul are laptele său. Dar omul este singurul mamifer care nu se mulţumeşte doar cu laptele său.

O dată devenit adult, nici un animal nu mai bea lapte.”                -Osho-

Stomacul viţelului are 4 comartimente special adaptate pentru buna digestie şi asimilare a laptelui văcuţei (mămicii) sale. Astfel stomacul viţelului poate transforma cazeina şi proteinele din laptele de vacă în aminoacizii esenţiali de care organismul lui are nevoie. Dar stomacul omului este format doar dintr-un singur compartiment …

Laptele de vacă diferă cu mult de laptele uman. În timp ce laptele uman conţine în medie (deoarece compoziţia laptelul uman diferă de-a lungul perioadei de lactaţie şi este adaptată strict nevoilor puiului de om, în funcţie de evoluţia lui) 1% proteine, din care doar 4 % este cazeina, laptele de vacă conţine aproximativ 80%  cazeină dintre toate proteinele existente în lapte.

5. Laptele vegetal conţine calciu ce poate fi asimilat de către organismul nostru.

Laptele vegetal este o sursă excelentă de calciu, care este un calciu organic – ce poate fi asimilat de către corpul nostru foarte uşor.

Laptele de vacă, însă,  conţine calciu, dar organismul nostru nu îl poate asimila. Din contră, organismul nostru pierde o parte din calciu existent deja în el, încercînd să metabolizeze excesul de proteine adus de lapte de vacă şi derivatele sale. Aşadar, în loc să ne protejeze de osteoporoză, carii dentare, etc, consumul zilnic de produse lactate determină demineralizarea oaselor şi a dinţilor. În plus, determină slăbirea întregului organism.

6. Laptele vegetal nu afectează autoimunitatea organismului tău.

Laptele vegetal este o sursă importantă de vitamine, minerale, enzime, proteine, etc care contribuie eficient la buna funcţionare şi apărare a organismului tău în faţa diverselor boli, viruşi, infecţii. În schimb, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre laptele animal, în special cel de vacă.

După cum ai aflat deja, laptele de vacă produce foarte mult mucus (până la 4-5 kg), mucus care se leagă de pereţii intestinali, ceea ce duce la o alterare a permeabilităţi intestinale şi o absorbţie deficitară. Ştii ce înseamnă acest lucru?

Atunci când mucoasa digestivă din intestinul tău este inflamată, se ajunge în stadiul în care tot ceea ce se găseşte în intestin (de la substanţe nutritive necesare corpului tău şi până la substanţe toxice, bacterii şi infecţii care sunt foarte dăunătoare corpului tău) trece cu uşurinţă în sânge şi ajunge la organele interne, inclusiv şi la creier. Aceasta este etapa în care boile autoimune îşi fac apariţia (artrită, reumatism, osteoporoză, diabet, probleme legate de glanda iroidă, celiaca sau intoleranţa la gluten, ciroza, dermatoza, acneea, scleroza multiplă, lupusul, etc). În cazul în care te confrunţi cu o astfel de afecţiune, elimină pentru o lună măcar consumul de lactate şi produse ce conţin lactate şi notează-ţi diferenţele.

7. Laptele vegetal nu contribuie la dezvoltarea celulelelor canceroase.

În urma nenumăratelor studii, cercetări ştiinţifice şi observaţii/concluzii medicale, s-a demonstrat că proteinele din laptele animal, în special cazeina determină dezvoltarea, creşterea şi multiplicarea celulelor canceroase. Însă în prezenţa proteinelor doar de origine vegetală, celulele canceroase nu au puterea să se dezvolte, chiar dacă în corpul nostru există toxine responsabile de „naşterea” celulelor canceroase.

Pe de altă parte, hormonii de creştere conţinuţi de laptele de vacă ( care sunt foarte mulţi la număr) contribuie activ la dezvoltarea cancerului. Aceşti hormoni bovini determină o creştere anormală a celulelor, atât canceroase, cât şi sănătoase! (duc la creşterea în volum a corpului şi chiar obezitate).

Este paradoxal când vezi că bolnavii de cancer fac pe de o parte chimioterapie pentru a încetinii creşterea celulelor canceroase, dar pe de altă parte continuă să consume proteine animale (carne, ouă, lactate) şi lactate pline cu hormoni de creştere, care determină creşterea şi multiplicarea celulelor canceroase. 🙁

8. Laptele vegetal nu conţine hormoni de creştere.

Se ştie că laptele de vacă conţine o sumedenie de hormoni de creştere, care sunt special produşi pentru ca viţelul (căruia îi şi este destinat acest lapte) să crească rapid în greutate. Conţinând aceşti hormoni,  laptele de vacă consumat de către om, dezechilibrează atât sistemul endocrin al femeii, cât şi pe cel al bărbatului.

Hormonii din laptele de vacă transmit viţelului informaţii specifice speciei bovinelor. Informaţia de creştere şi dezvoltare se adresează viţelului, care la 6 luni atinge 300 kg. Însă copilul omului nu este proiectat să atingă o asemenea greutate niciodată!

Copii şi adulţii care se alimentează cu lapte de vacă şi alte produse derivate din acesta, suferă deseori perturbări ale mecanismelor sistemului hormonal şi apar dereglări de natură fiziologică: irascibilitate, dureri de abdomen şi cap, diaree, gaze, acnee, etc. Organismul uman se adaptează la acest consum, dar adesea ajunge să sufere şi dereglări ale altor funcţii.

Pericolul nu vizează atât cantitatea absorbită de lapte, cât informaţia pe care o poartă acest lapte.

Există studii ştiinţifice care demonstrază că laptele de vacă are un impact direct asupra creşterii corpului (în înălţime, dar şi în greutate), dar şi asupra sexualităţii precoce, mai ales în rândul fetiţelor.

 9. Laptele vegetal nu conţine lactoză, deci nu provoacă simptomele specifice intoleranţei la lactoză

Ştii că aproximativ 70% din populaţia lumii este intolerantă la lactoza conţinută de laptele animal? Această intoleranţă nu este precum o alergie, dar nici nu este o boală.

Intoleranţa la lactoză se datorează faptului că organismul uman, după o anumită vârstă, nu mai poate digera şi asimila lactoza.

Lactoza este un carbohidrat macromolecular compus din două molecule: glucoză şi galactoză. Pentru ca lactoza să fie absorbită în intestin, ea trebuie să fie mai întâi divizată în cele două molecule conţinute. Enzima care se ocupă cu absorbţia şi divizarea lactozei este numită lactaza şi este localizată la suprafaţa celulelor mucoasei intestinale.

Omul, de la începutul existenţei sale a fost programat ca imediat după „înţărcare” să piardă capacitatea de a digera lactoza. Organismul adultului nu mai produce enzima lactaza, cu ajutorul căreia poate digera lactoza din lapte.  O altă enzimă care ajută la digerarea laptelui este renina. Ei bine, şi această enzimă este produsă cu uşurinţă de către stomacurie copiilor mici, însă stomacurile adulţiilor nu o mai produc. Oare de ce?

Dintre simptomele intoleranței la lactoză, printre cele mai frecvente sunt: balonarea, crampele, diarea, flatulența, acneea, urticaria, etc.

10. Laptele vegetal abundă în vitamine, minerale şi enzime

Dacă laptele vegetal este o explozie de vitamine, minerale, enzime, grăsimi vegetale, fibre, etc – laptele de vacă este un aliment mort din punct de vedere nutriţional. Astăzi laptele este standardizat, pasteurizat, omogenizat, tratat, congelat, evaporat, condensat, pulverizat, aromatizat şi … alterat înainte de a ajunge la consumatori. Chiar crezi că mai conţine vre-un element nutritiv benefic corpului tău? Ca să nu mai vorbim de impurităţile care se pot infiltra uşor în lapte (de exemplu urme de detergenţi, rezultaţi din spălarea insataţiilor de muls).

11. Laptele vegetal nu conţine antibiotice şi alte substanţe chimice

Atunci când vacii i se administrază penicilină, aceasta va fi prezentă în laptele produs până la 4-7 mulgeri succesive. Numai în SUA, de exemplu, peste 11 tone de antibiotice sunt administrate anual animalelor, ceea ce înseamnă o cantitate de 8 ori mai mare decât cea a antibioticelor administrate americanilor în sine.Îţi dai seama că o mare parte din aceste antibiotice, administrate animalelor, ajunge în laptele din supermarketuri? Unde crezi că se acumulează aceste antibiotice, vaccinuri, pesticide, etc? În tine, iar o mare parte din ele ies la suprafaţă, luând forma „coşurilor” … a acneei şi problemelor legate de ten şi multe alte afecţiuni şi boli. 

Ei bine, laptele vegetal nu îţi provoacă aceste probleme 😉

 

Ce poate fi mai frumos, decât să bei o cană de lapte sănătos?

Ce lapte vegetal ai făcut până acum? Ce te-a determinat să încerci varianta laptelui vegetal?

Lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi dacă ştiai ce efecte are laptele de vacă asupra corpului tău? Cunoşti şi alte efecte negative, pe care nu le-am menţionat în acest articol?

LIKE  &  SHARE dacă ţi se pare important 🙂

Comments

comments

4 comentarii la articolul 11 Motive pentru a înlocui laptele de vacă cu laptele vegetal

  • Raluca  spune:

    Cu cat o vaca este multa mai mult cu atât produce mai mult lapte. La fel se întâmplă și în cazul femeii după naștere. Cu cat copilul suge mai mult cu atât mai mult lapte produce sânul mamei. În momentul în care nu mai este cerere de lapte atunci treptat se oprește și lactația

  • B.  spune:

    Ok , si de ce nu ai patit nimic pana acum daca laptele de vaca este atat de nefast si tu ai baut atat de mult in copilarie? :))) Si pana la urma, care ziceai ca sunt acele consecinte nefaste? Aaa si totusi, daca zici ca laptele de vaca este bun doar pentru vitei (care daca nu stiai ei sug doar la inceput, si atunci cum explici din ce motiv da vaca lapte constant), omul de ce nu bea laptele lui (sau matern,in fine) toata viata?:))

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Ei, draga B., faptul ca nu am murit dupa cat lapte animal am consumat in copilarie si adolescenta, nu inseamna ca nu am patit nimic.
      Din pacate o alimentatie nesanatoasa nu te ucide pe moment. Dar iti provoaca, incetul cu incetul, diverse neplaceri, afectiuni si dezechilibre, care in timp indelungat se transforma in boli. Deci consecintele nu sunt imediate si directe, dar se regasesc in bolile care napadesc populatia din zilele noastre.

      Pe de alta parte, draga B., oare tu stii de ce da vaca lapte mereu? Pentru ca mereu este dusa la monta, ca sa ramana gestanta, ca dupa aproximativ 9 luni sa fete. Si cu tristete iti spun ca vitelul suge doar la inceput, pentru ca nu este lasat de catre om sa suga mai mult. Este intarcat cat mai repede posibil doar pentru ca omul sa poata folosi laptele vacii in scopuri mult mai rentabile financiar. E o intreaga industrie … pur si simplu de exploatare a animalelor pentru a da lapte.

      Ca orice mamifer, vaca da lapte cand are un pui nou nascut.

      De ce omul nu bea laptele lui toata viata?
      Pentru ca organismul mamei nu secreta lapte decat dupa o sarcina. La fel si vaca, nu produce lapte decat dupa o perioada de gestatie care se finalizeaza printr-o fatare (nastere).

      Iar intrebarea este urmatoarea: De ce omul se crede cel mai destept de pe pamant si exploateaza tot ceea ce gaseste in jurul lui, doar in scopuri pur financiare?

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.