
De câte ori nu ai vrut să prepari ceva delicios, sănătos şi mai presus de toate, foarte gustos?
De câte ori nu ai ştiut ce să faci cu pulpa rămasă de la laptele de cocos, migdale sau nuci?
… eu, de multe ori … motiv pentru care am improvizat fel de fel de reţete şi preparate, până când a ieşit reţeta de faţă.
Nu crede că mie mi-au ieşit perfecte toate din prima! Nicidecum 🙂 … îmi aduc şi acum aminte, de prima încercare de a face acest tip de bombonele raw …
… ştiam reţeta pentru acest gen de bombonele cu mult timp în urmă, de pe site-ul Ligiei Pop – bomboane „Raffaello” … însă mi-a luat ceva timp până să o prepar şi eu 🙂 …. până ne-am mutat la căsuţa noastră şi îmi aşteptam naşii în vizită …. atunci am preparat pentru prima dată bombonele raw 🙂
Nu e o idee tocmai inspirată să pregăteşti un desert nou chiar atunci când îţi aştepţi naşii în vizită … ca să te felicite că te-ai mutat în casă nouă … însă dacă ai suficient curaj şi încredere în tine, dar şi un pic de „nebunie”, atunci faci tot ce nu a mai făcut nimeni :)) … ei, aşa sunt eu, îmi place mereu să ies din tipare 😉
…. şi fiindcă îmi place mereu să improvizez şi personalizez, nu te gândi că am copiat exact reţeta Ligiei … nu, nu a fost deloc aşa :)) … normal că eu, nu doar că am încercat o reţetă nou nouţă, dar am mai şi modificat şi adăugat ingrediente noi :)) … că doar îmi aşteptam peste vreo 2 ore naşii în vizită … şi trebuia să fac ceva cu totul deosebit şi special! 🙂 …. Si aşa a şi fost!!!
Mi-au ieşit o minunăţie de bombonele raw …. atât de delicioase şi de gustoase, încât au trecut foarte repede!!! …. şi mi-a părut rău că nu am făcut mai multe. Deşi era prima dată când am încercat să prepar aceste bombonele raw … au ieşit foarte gustoase. Totuşi nu au fost perfecte, însă atunci nici unul nu ne-am dat seama …. au fost puţin seci …. motiv pentru care am băut cu toţii suc de casă … cu o poftă de zile mari 🙂
Dar, după ce „m-am mai perfecţionat” …. am notat reţeta. Hai să îţi dau şi ţie reţeta mea de bombonele raw …
Bombonele raw din nucă, cocos şi curmale … cu gust de ciocolată
Ingrediente:
– 200 grame fulgi de cocos sau pulpa rezultată de la prepararea laptelui de cocos
– o cană cu miez de nucă (poate fi şi pulpa rămasă de la alt laptele vegetal din nucă, migdale, samburi de floarea soarelui, etc)
– 15-20 curmale desfăcute de sâmburi
– 2-3 linguri fulgi de ovăz (optional)
– 1-3 linguri pudră de cacao sau roscove (depinde cat de intens vrei sa fie gustul)
– 2-3 linguri fulgi de cocos uscaţi – pentru decorat bombonelele
– 1-2 linguri miere – opţional – dacă vrei să fie compoziţia mai dulce – eu prefer să nu o fac prea dulce
– apă plată
– opţional alte arome – vanilie, rom, etc
Instrumente / aparate utile:
– râşniţă electrică – pentru mărunţit sâmburii de nucă şi fulgii de ovăz
– maşină pentru măcinat nuca – dacă nu ai râşniţă electrică
– blender pentru mărunţirea curmalelor hidratate
– un bol mare (preferabil din sticlă) – ca să amesteci toate ingredientele – compoziţia
– o paletă de silicon – pentru a omogeniza cât mai bine compoziţia
– o farfurie / platou pentru aranjarea finală a bombonelelor
– un bol mic în care vei tăvăli bombonele prin fulgii de cocos
Mod de preparare:
Înainte de prepararea efectivă a reţetei, curmalele trebuie puse la hidratat (2-3 ore) într-un bol cu apă (vreo 50-100 ml) – cât să le acopere bine.
2. Alegi un bol mare în care răstorni fulgii de cocos şi imediat şi celelalte ingrediente. Sâmburii de nucă îi macini într-o râşniţă electrică şi îi adaugi în bolul pregătit anterior.
3. Curmalele hidratate le transformi într-o pastă de curmale – prin mixarea în blender alături de apa în care s-au înmuiat. Când totul devine precum o pastă (după câteva secunde de blenduit) le adaugi peste celelalte ingrediente din bol.
4. Adaugi şi pudra de cacao şi/sau de roşcove şi te apuci de omogenizat şi amestecat toate ingredientele.
5. Omogenizezi cât mai bine ingredientele în compoziţia de bombonele …. până totul devine o pastă uniformă.
Fulgii de ovaz sunt optionali. Înainte de utilizare, îi transformi în făină cu ajutorul râşniţei electrice. Cel mai degrabă, această făină se poate folosi la final, daca constaţi că aluatul pentru biluţe este prea moale.
Notă: Dacă nu ai râşniţă ca să mărunţeşti fulgii de ovăz, atunci îi poţi adăuga şi aşa întregi (eventual înmuiaţi în prealabil) – însă se vor înmuia/omogeniza mai greu. O altă variantă ar fi să îţi cumperi direct făină de ovăz.
6. Guşti din compoziţia şi mai adaugi eventual miere – dacă vrei să fie mai dulce …. sau diverse arome.
* Dacă observi că aluatul este prea tare, poţi să adaugi puţin lapte vegetal sau chiar câteva picături de apă.
8. Într-un bol, la îndemână, pregăteşti 2-3 linguri fulgi de cocos uscaţi …. pentru că urmează să tăvăleşti bombonelele prin ei.
9. Modelezi compoziţia în bombonele – o linguriţă de compoziţie pentru o bombonică. Te ajuţi de ambele pălmi pentru a modela armonios şi frumos bombonica.
Sfat practic:
- dacă ţi se pare că toată compoziţia este destul de groasă şi nu se poate modela uşor sub fomă de bombonele, mai adaugi câteva linguri de apă şi omogenizezi din nou … repeţi acestă operaţie până când totul devine moale şi uşor de modelat ….
10. Pe măsură ce modelezi bombonelele, le tăvăleşti – pe fiecare în fulgii de cocos … pentru a le da o înfăţişare de sărbătoare 🙂
Aranjezi frumos bombonelele pe o farfurie şi … gata!
Ai deja pregătit cel mai rapid, gustos şi delicios desert raw – crud …. adică desert din hrană vie!!!
Sper să îţi placă şi ţie această reţetă şi să te bucuri de ea ori de câte ori ai ocazia 🙂
P.S. Încercă şi tu, dacă simţi, să adaugi şi alte ingrediente … nu-ţi fie frică să testezi şi să experimentezi …. din hrană vie, numai bunătăţuri pot ieşi 😉
P.S.S. Aceste bombonele sunt foarte bune de consumat imediat după preparare, dar chiar şi după 1-2 zile (dacă sunt păstrate la rece). După câteva ore de la preparare, aromele şi texturile se întrepatrund şi mie îmi plac mai mult atunci.
Spor şi poftă bună!!
Like & Share.
Ce tort se poate face din pulpa ramasa de la nuci si migdale? Mai exact ce blat de tort si ce mai tb adaugat? Mulțumesc
Chiar mă gândeam ce pot face cu pulpa de la nuca de cocos rămasă după extracția laptelui. Am să încerc sigur această rețetă. Nu este complicată deloc!
Mulțumesc pentru rețetă!
Intr-adevar prin aceasta reteta poti „recupera” pulpa ramasa de la prepararea laptelui de cocos. Dar, ca si idee, eu personal, tocmai pulpa ramasa de cocos nu o mai folosesc. Prefer sa mai fac pe ea un pahar de lapte (iese mai diluat) ca sa recuperez nutrientii ramasi, iar apoi sa o arunc. Practic ramane fara gust si fara aroma … si extrem de multa fibra goala.
Un dulce cu adevarat sanatos!
🙂
Cam cate calorii au aceste bomboane daca folosesc nuci raw, fulgi de ovaz,cocos si migdale?
Andreea, ca sa afli exact cate calorii au aceste bomboane, trebuie doar sa iti notezi cantitatile exacte pe care le folosesti din fiecare ingredient si sa calculezi cate calorii are fiecare cantitate de ingredient. Apoi insumezi caloriile si le imparti la numarul de bomboane rezultate … si aflii cate calorii are o bombonica 🙂
Hai, ca e destul de simplu 😉
Cred ca sunt delicioase !
Ovidiu, noua ne plac tare mult si facem destul de des, aproape mereu cand pregatim lapte din cocos sau din nuci … daca nu fac bombonele de genul asta, atunci fac cate un tortuleţ raw … foarte bune si gustoase, iar ce imi place mai mult e ca stiu si simt ca sunt sanatoase 🙂 … incearca sa iti prepari si tu cand ai ocazia, fiindca nu e deloc greu, dar nici costisitor 😉