HRANA VIE şi importanţa ei în menţinerea sănătăţii şi a vieţii tale

hrana vie

Conceptul de hrană vie devine tot mai des auzit şi răspândit, însă tot mai des întâlnesc persoane care habar nu au la ce se referă, de fapt,  acest concept – hrana vie.

În ideea multora, hrana vie presupune consumarea alimentelor în stare pur şi simplu crudă. Dar nu e tocmai aşa: doar CRUD nu înseamnă HRANA VIE, chiar dacă conceptul de hrană vie se asociază automat cu hrana crudă. Este o oarecare dilemă în rezolvarea acestei ecuaţii şi îmi aduce foarte bine aminte de problemele pe care le regăseam în testele de inteligenţă pe care mi le făceam când eram mică, dintr-o carte veche ce-şi avea locul pe unul dintre rafturile bibliotecii familiei mele. Cu siguranţă cartea a fost cumpărată de tatăl meu, fiindcă de la el moştenesc această dorinţă de-a căuta adevărul şi de a găsi logica în orice situaţie, concept, idee, etc …

Dar să revenim la hrana vie …

Potrivit dr. Lorenzo Acerra, „Oamenii se tem cel mai tare de alimentele vii, pentru că sunt învinuite că le-ar genera bolile şi moartea şi nu ar asigura o alimentaţie „echilibrată”, în schimb apreciază alimentele moarte, care (cică) ar trebui să îi ţină în viaţă!!! Dar e o viaţă de ZOMBI! (morţii vii).”

Naturopatul Robert Morse este de părere că o alimentaţie cu adevărat sănătoasă care este în măsură să menţină sănătatea organismului şi nu boala, este acea alimentaţie alcătuită preponderent din hrana vie (aproximativ 80%), iar restul alimente gătite uşor, însă de origine vegetală.

Deasemenea, dr. T. Colin Campbell, în urma multitudinii de studii efectuate atât de el, cât şi de colegii lui, a ajuns la concluzia că alimentaţia cea mai potrivită consumului uman este cea alcătuită doar din vegetale, iar dacă în tinereţe se considera „tânărul care îşi bătea joc de vegetarieni”, cu timpul a ajuns să adopte şi el (împreună cu întreaga lui familie) o astfel de dietă, iar acum după 15 ani de hrană vegetală, afirmă că „Din punct de vedere fizic stau mult mai bine decât la douăzeci şi cinci de ani.”

De ce nu orice „cruditate” poate fi interpretată ca fiind o hrană vie?

Răspunsul e simplu! … hrana vie se referă doar la acele alimente care sunt încărcate de energie (de energia vieţii) şi chiar conştiinţă de sine, adică sunt vii şi poartă în ele esenţa vieţii.

Cum îţi dai seama dacă un aliment este viu, adică este o hrana vie?

… hrana vie se referă doar la acele alimente stric de origine vegetală, care în momentul consumării lor, se află mai mult sau mai puţin într-un stadiu de creştere, evoluţie sau dezvoltare a ansamblului din care face parte. Aşadar, orice plantă pe care tu alegi să o consumi, ea şi-ar putea continua ciclul şi transformările vieţii, în condiţiile în care tu nu ai culege-o. Orice fruct pe care tu alegi să îl consumi, în condiţiile în care nu ai face-o, el s-ar putea transforma mai târziu într-o noua plantă, datorită maturării şi ulterior germinării seminţelor şi a informaţiilor genetice conţinute în nucleul celulei vegetale.

Dacă alegi să consumi o frunză sau o tulpină de plantă, aceeaşi logică se aplică şi în acest caz … dacă rupi sau nu o frunză de la o plantă, planta în sine îşi poate continua viaţa şi ciclul biologic, cu sau fără acea frunză, astfel planta se află în continuă evoluţie, ghidată de o conştiinţă proprie. Însă dacă tu alegi să consumi întreaga plantă, atunci ea, cu siguranţă, se află într-un oarecare stadiu al evoluţiei sale şi nu o consumi moartă, ci o consumi aşa crudă cum e, adică vie.

Bineînţeles, consumul de hrana vie presupune un întreg ansamblu de obiceiuri şi modalităţi de alimentare, care diferă cu mult faţă de cele ale persoanelor care se alimenteză preponderent cu hrană gătită, adică moartă (ştiu că sună crunt când spun hrană moartă, dar acesta este adevărul şi nu ne rămâne altceva de făcut decât să îl acceptăm sau să îl renegăm sau ignorăm, dar în orice moment alegerea acceptării adevărului ne aparţine nouă înşine, a fiecăruia dintre noi). Modalităţile de hrănire, precum şi alimentele celor care se hrănesc preponderent cu hrana vie sunt mult mai diversificate şi variate decât a celor care se alimentează cu hrană preparată termic şi de origine animală. În momentul în care începi să mai renunţi la hrana gătită şi mai ales cea de origine animală şi accepţi să intri pe tărâmul cu hrană vie, o nouă lume se deschide în jurul tău, însă e o lume pe care tu nu o poţi descoperi decât prin alegere şi renunţare.

Nu promovez hrana vie pentru că nu îmi place să gătesc îndelungat şi complicat sau să omor animalele pentru a mă alimenta, ci promovez hrana vie pentru că îmi place să trăiesc şi să trăiesc viaţa într-un mod cât se poate de conştient şi de viu, plin de energie şi vitalitate. Poate este un pleonasm în toată această expresie, dar scopul meu de acum este să îţi dezvălui secretul şi toată şmecheria din spatele alimentaţiei cu hrana vie.

Hrana vie vizează, în special, doar acele alimente care poartă în ele energia vieţii.

Expresia de hrana vie, face referire la faptul de a-ţi consuma alimentele şi hrana în starea sa naturală, fără gătire termică (la o temperatură mai mare de 38-40 de grade Celsius). Prin aplicarea căldurii asupra alimentelor, structura lor moleculară este modificată, iar, de exemplu, grăsimile nesaturate se transformă în grăsimi saturate şi chiar anumiţi compuşi nesănătoşi, toxici şi cancerigeni.

Enzimele prezente în  hrana vie îţi asigură energia zi cu zi.

Enzimele constituie elementele indispensabile vieţii. Fără aceste enzime, aproape nici o reacţie nu ar avea loc în interiorul corpului nostru. Descompunerea alimentelor în vitamine, minerale şi toţi nutrienţii esenţiali corpului nostru are loc cu ajutorul acestor enzime, care se regăsesc doar în structurile vii, atât în corpul nostru viu, cât şi în vegetalele vii. Astfel consumarea hranei vii, nepregătite termic, abundă în enzime. În schimb, căldura distruge enzimele prezente în hrană. Enzimele sunt absolut indispensabile vieţii organismului nostru, datorită proprietăţilor de catalizatori.

Noţiunea de enzimă provine din grecescul zymosis şi înseamnă un ferment. Enzimele sunt structuri proteice fără de care celule vii nu pot înfăptui reacții complexe într-un timp scurt, la temperatura mediului înconjurător. Ele catalizează reacțiile biochimice din organism, avînd un rol esențial în biosinteza și degradarea substanțelor din materia vie, întîlnindu-se în toate organismele animale, vegetale și în microorganisme, mai fiind denumite din această cauză biocatalizatori.

 Aşadar, enzimele sunt nişte fermenţi sau drojdii naturale produse doar de către celulele vii, care  intervin în numeroase reacţii biochimice, îndeplinind rolul de biocatalizatori. Activitatea enzimatică este una dintre însuşirile esenţiale ale materiei vii, iar hrana vie, nepreparată terminc abundă în aceşti fermenţi naturali.

Fără enzime , procesele biochimice s-ar desfășura cu viteze foarte mici. Aşa este şi în cazul unei alimentaţii sărace în hrană vie, digestia este mult îngreunată şi se desfăşoară foarte greu, de aceea apare, de cele mai multe ori constipaţia şi diverse probleme intestinale.

Digerarea unei mâncări sau a unui aliment necesită şi absoarbe o mare cantitate de energie, însă nu şi atunci când hrana pe care tu o consumi este vie şi plină de enzime.

În prezenţa hranei vii, corpul tău nu va mai trebui să îşi consume energia descompunând alimentele pentru a-şi extrage nutrienţii necesari, ci enzimele care însoţesc această hrana vie vor face această muncă în locul corpului tău. Ce înseamnă acest lucru? … că tu vei beneficia de energie în orice moment al zilei şi nu te vei mai simţi niciodată oboseala sau moleşeala şi starea de somnolenţă imediat după ce îţi serveşti masa. Sună interesant, nu-i asa?

Carnea crudă nu este niciodată o hrană vie

Deşi poate părea o enigmă, dar carnea crudă a animalelor moarte nu poate fi catalogată ca fiind hrana vie, deoarece nu mai conţine nici o forţă vitală şi nici o esenţă a vieţii, ci doar a morţii.

Dintr-o bucată de carne crudă, nu vei reuşi niciodată să dai viaţă unui animal, însă dintr-o nucă, o sămânţă, o varză, un morcov, o gulie fără rădăcină şi fără frunze, etc … vei putea da naştere cu uşurinţă unei noi plante.

Chiar dacă ţi se pare ciudat şi abstract şi crezi că doar seminţele generează alte plante, află că şi anumite tulpini sau bucăţi de plante pot da viaţă unei noi plante, iar acest lucru nu cred că îţi este chiar atât de necunoscut, mai ales dacă stai să te gândeşti măcar la cazul florilor, care multe dintre ele se înmulţesc şi prind rădăcini şi viaţă doar dintr-o simplă frunzuliţă pusă în apă.

Aşadar, niciodată hrana vie nu poate include carnea crudă a animalelor moarte … şi cred ca ai înţeles care este motivul. Iar aceeaşi explicaţie este valabilă şi în cazul lactatelor de origine animală.

Chiar dacă laptele crud abundă în enzime care ajută la descompunerea anumitor compuşi şi nutrienţi, el niciodată nu va putea crea o nouă viaţă. Iar laptele animal, chiar dacă este consumat în stare crudă, conţine anumite substanţe, pe care organismul nostru nu le poate descompune, digera şi asimila … aşa este şi cazul lactozei.

Scopul hranei vii este să îţi susţină organismul şi să îţi ofere toţi nutrienţii de care corpul tău are nevoie şi nu cei pe care nu îi poate descompune şi nu îi poate asimila, ba mai mult îi îngreunează activitatea şi buna funcţionare.

 

Care este legătura dintre hrana vie şi sănătatea ta?

Când spui hrană vie, poate nu îţi dai încă seama ce legătură există cu sănătatea ta sau cât de puternică este această legătură, însă chiar dacă este o legătură aparent greu de înţeles, odată ce îţi este explicată şi disecată, nu cred că îţi mai rămân multe motive de îndoială în ceea ce priveşte potenţialul hranei vii în menţinerea şi recăpătarea sănătăţii tale.

Nu e nici un bai dacă încă nu ai înţeles perfect care este secretul hranei vii, iar prin acest articol vreau să te fac să înţelegi de ce eu, la fel ca toţi cei care au descoperit secretul ascuns în hrana vie, suntem atât de entuziasmaţi de această descoperire, încât nu ne putem abţine să nu îl dezvăluim tuturor celor cu care intrăm în contact în fiecare zi … iar acest entuziasm şi poftă de viaţă, se trage cu siguranţă de la … hrana vie 😉

Singura întrebare pe care trebuie tu să ţi-o pui, pentru a descoperi acest secret evident şi în acelaşi timp atât de necunoscut, este: care este scopul pentru care tu mănânci?

… bineînţeles, principalul scop pentru care noi toţi mâncăm, este pentru că ne e foame, iar scopul şi mai profund este – mâncăm pentru ca să ne menţinem în viaţă.

Este o lege universală, conform căreia pentru menţinerea vieţii, este nevoie mereu de un fel de hrană şi de un schimb de energie.

La un nivel de conştientizare foarte înalt, există oameni (foarte puţini, ce-i drept) care nu se mai hrănesc cu alimente solide, nici lichide, ci doar gazoase (cum este aerul) şi intrinseci (conectarea la energia lăuntrică, la forţa directă a vieţii).

În momentul în care îţi pui întrebarea şi afli scopul pentru care tu mănânci şi alături de puţină documetare, ghidare şi conectare la propria ta intuiţie şi eliberare de prejudecăţi, ai cele mai mari şanse să înţelegi care este rolul alimentaţiei în viaţa ta şi cum poate ea să te susţină sau să te îmbolnăvească.

Nu vreau să îţi spun eu şi nimeni nu îţi poate impune cu ce fel de alimente să te hrăneşti, însă atât vreau să ştii: alimentele pe care tu le consumi zi de zi, poartă în ele esenţa vieţii sau a morţii.

Tu ce alegi să trăieşti? … VIAŢA sau MOARTEA?

… viaţa înseamnă vitalitate, energie, bucurie, chef şi voie bună, supleţe, frumuseţe, etc – pe când

… moartea înseamnă durere, neplăcere, nemulţumire, discomfort, kilograme în plus, colăcei pe burtică, celulită, boală, etc.

… iar ceea ce contează cel mai mult este direcţia spre care te îndrepţi tu acum: spre viaţă sau spre moarte?

… sună macabru, dar acesta este adevărul. Nu-ţi rămâne altceva de făcut decât să îl ignori şi să îţi vezi în continuare de vechile tale obiceiuri alimentare … sau să îl accepţi şi să iei o decizie în legătură cu alimentaţia ta.

Alegerea îţi aparţine doar ţie, în orice moment.

Ştiu că ai impresia că nu tu eşti în măsură să alegi cum vrei să îţi trăieşti viaţa, ci viaţa îţi este condusă de alţii, dar vreau să înţelegi foarte bine un luncru: viaţa îţi este condusă de alţii, pentru că tu le-ai cedat puterea, tu ţi-ai cedat controlul asupra propriei tale vieţi şi le-ai creat altora posibilitatea să îţi conducă viaţa, după propriile lor interese şi concepţii, care de multe ori, s-ar putea să difere de propriile tale interese şi concepţii.

Recapătă-ţi controlul şi puterea asupra propriei tale vieţi şi alege ce vrei să trăieşti:

VIAŢA SAU MOARTEA?

Abia după ce alegi conştient ce vrei să experimentezi în această viaţă, poţi alege, la fel de conştient, cu ce fel de alimente doreşti să te alimentezi … cu cele care conţin esenţa vieţii sau pe cea a morţii.

Ideea este să faci o alegere conştientă şi în perfectă armonie cu tine şi cu dorinţele tale … şi nu în acord perfect cu dorinţele şi interesele altora.

Multă lume îţi spune că fără carne, lactate şi ouă nu se poate trăi. Dar eu te asigur că fără carne, lactate şi ouă se poate trăi şi încă foarte bine!!! Nu-ţi fie niciodată frică de moarte, fiindcă cu această frică nu ai să faci niciodată cele mai bune alegeri. Din frică, numai fericire şi sănătate nu se poate obţine!

Aşadar, alege tu în locul tău şi nu-i mai lăsa pe alţii să decidă şi să aleagă în locul tău, fiindcă ceea ce este de trăit, îndurat şi suportat, vei suporta doar tu şi niciodată alţii în locul tău 😉 … şi nu-ţi mai ajută cu nimic să dai vina şi să araţi „vinovatul” pentru ceea ce tu înduri, deoarece realitatea nu ţi-o mai poate schimba nimeni, decât tu singur.

Alege hrana vie şi trăişte-ţi viaţa cât mai conştient! … şi fă în aşa fel încât toate alegerile să îţi aparţină în totalitate ţie!

Nu ştii care ar fi primul pas?

Nu ştii de unde să începi şi cum să începi în ceea ce priveşte hrana vie?

… pur şi simplu înlocuieşte-ţi micul dejun cu hrană vie: fructe şi verdeţuri consumate pe stomacul gol (eventual sub formă de smoothie verde), iar până la prânz poţi savura un mix de nuci şi seminţe crude, neprăjite şi nesărate (nuci, migdale, sâmburi de floarea soarelui, alune, arahide) alături de câteva stafide, etc. Nu e nevoie să mănânci multe nuci, ci maxim un pumn sunt suficiente, ele îţi asigură tot ceea ce ai nevoie pentru a-ţi începe o zi bună!

O zi bună îţi doresc,

Cu prietenie,

Raluca Andreea Istrate.

P.S. Spune-mi cât de importantă crezi că este hrana vie în menţinerea sănătăţii tale?

Lasă-mi un comentariu mai jos chiar acum şi împărtăşeşte-mi părerea ta!!

 

Like & Share

Comments

comments

7 comentarii la articolul HRANA VIE şi importanţa ei în menţinerea sănătăţii şi a vieţii tale

  • Vasile  spune:

    Frumos, interesant si util articol. Multumesc Raluca Andreea.

  • Sorina Markhus  spune:

    Buna, mutumesc ca m-ai primit in comunitate. Apropo de mix, chiar azi mi-am facut un mix de seminte de floarea soarelui, migdale si stafide, cam asta aveam in dulap, si mi-a placut la nebunie.Vreau o schimbare in alimentatia mea si a familiei mele asa ca de acum am sa te urmaresc pas cu pas Raluca.Recent am decsoperit ca am intoleranta la lactoza eu si fetita mea de 2 ani,am avut multe discomforturi, balonari, constipatie, imunitate scazuta, fetita mea a suferit f mult,multe raceli peste raceli, dar acum stim ce nu trebuie sa mai consumam. Iti multumesc f mult pt ceea ce faci pe acest blog, apropo, am citit cartea ta si m-am regasit f mult in descrierile tale.
    Salutari cordiale, Sorina.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Sorina, mă bucur nespus de mult că ai ales să ni te alături şi, cu această ocazie, te felicit pentru atenţia pe care o acorzi sănătăţii tale şi a familiei tale. Bravo!! … că ai devenit conştientă de importanţa alimentaţiei în vederea păstrării şi recuperării sănăttăţii.

      Multă lume are intoleranţă la lactoză, dar partea proastă este că la fel de multă lume nici măcar nu ştie de acest lucru!! Şi eu am avut şi habar nu am avut. De aceea acum vreau să împart aceste informaţii cu tot mai multă lume!!! E momentul să aflăm toate aspectele negative din spatele alimentelor intens promovate şi consumate. Nu mai trebuie să suferim nici o clipă!! Avem dreptul să fim sănătoşi, dar pentru asta trebuie să fim corect şi „sănătos” informaţi 😉

      Mă bucur tare mult că îţi sunt de folos şi ţie aceste informaţii, pe care eu le împărtăşesc prin acest blog.

  • Ovidiu Munteanu  spune:

    Raluca te felicit pentru straduinta,perseverenta si nu in ultimul rand pentru tenacitatea de a cauta permanent lucruri noi(pentru unii-pentru altii reamintindu-le)dar pline de povata pentru o sanatate cat mai buna, prin modul in care ne alimentam si ne preparam alimentele.Si vreau sa-ti spun ca de cand ne cunoastem(chiar fara sa ne vedem) in fiecare dimineata bem un smmothie verde,mereu cu alte ingrediente(unele din gradina noastra).Au fost unele zile in care nu am baut si i-am simtit lipsa ca unui drog(de sanatate).PS Pe dulapul din bucatarie este permanent un castronel cu fel de fel de seminte , samburi si miez de nuca.Cu stima,Ovidiu.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Ovidiu, nici nu ştii cât de mult mă bucur să aud aceste veşti de la tine!!! Felicitări!! Eşti un exemplu viu că dacă vrei, se poate să ai grijă de sănătatea ta … şi nici nu este chiar atât de greu şi nici costisitor, nici obositor, ci mai degrabă plăcut şi voios şi gustos 😉

      Asemenea veşti, Ovidiu, să îmi tot dai!!! … simt că ceea ce fac eu aici pe MultiCrudi are sens şi rost, nu e în zadar 😉

      … şi dacă tot ai pomenit de nuci şi seminţe, iată ce mix de nuci şi seminţe îmi fac eu zilele astea: sâmburii de la 2-3 nuci, 1-2 linguri seminţe de floarea soarelui, 5-6 migdale, 5-6 alune de pădure, 1 lingură arahide … toate crude şi uscate, iar la final adaug 1-2 linguri stafide. Hmm, îmi place atât de mult combinaţia asta, mai ales gustul de nuci cu stafide. Delicios!! 🙂 … şi hrănitor şi sănătos şi plin de nutrienţi şi gustos 🙂 … şi usor de pregătit (ca şi o gustare între mese)

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.