Ce faci când nu ai bani să mănânci sănătos?

nu am bani sa mananc sănătos

 

Promovez un stil de viaţă sănătos şi o alimentaţie sănătoasă de mai bine de 2 ani de zile, iar în tot acest timp am întâlnit oameni cu fel şi fel de obiecţii pentru care nu au adoptat încă o alimentaţie sănătoasă.  Dar astăzi am ales să vorbesc despre acei oameni care îşi doresc să mănânce sănătos, dar ei consideră că nu îşi permit şi cred că nu au suficienţi bani … iar mâncarea sănătoasă li se pare prea scumpă ….

De când am creat site-ul www.multicrudi.ro, dar chiar şi înainte, am întâlnit destul de mulţi oameni care veneau să se scuze că nu au suficienţi bani ca să mănânce sănătos, deşi ei îşi doresc acest lucru.

Îmi spuneau că reţetele pe care le prezint (în special torturi şi prăjituri raw vegan) par gustoase şi sănătoase, dar sunt foarte scumpe, iar ei nu îşi permit să mănânce sănătos.

 

Când spun că există oameni care se justifică şi se scuză că nu au suficienţi bani ca să mănânce sănătos, nicidecum nu mă refer la acei oameni care aproape că nu prea au ce mânca. În cazul lor, principala grijă este (bineînţeles) supravieţuirea. Ei mănâncă orice, numai ca să rămână în viaţă, numai ca să trăiască şi să nu moară … de foame. Dar acesta nu este cazul tău!

Atâta timp cât ai un calculator, laptop, telefon sau o tabletă şi conexiune la internet, nici nu se pune problema că nu ai avea suficienţi bani ca să mănânci. Însă dacă, în aceste condiţii, tu consideri că nu ai suficienţi bani ca să mănânci sănătos, principala lipsă pe care tu o ai, este atitudinea necesară pentru a mânca sănătos.

Da, atitudinea!

Ca să mănânci sănătos, este nevoie să ai o atitudine pe măsură! … însă nu toată lumea poate avea o astfel de atitudine şi nivel de conştiinţă …

În consecinţă, apar scuzele şi justificările …

Un cunoscut mentor de-al meu, Lorand Soares, de la care învăţ foarte multe aspecte legate de bani şi latura financiară a vieţii, spune cam aşa:

Când ai o problemă, ori vii cu o scuză, ori cu o soluţie, dar nicidecum nu poţi veni cu amândouă.

Aşadar,

 

Când îţi doreşti să te hrăneşti sănătos şi să adopţi un stil de viaţă sănătos,

banii nu sunt o piedică reală niciodată.

Însă, dacă tu consideri că nu ai suficienţi bani ca să mănânci sănătos, înseamnă că a mânca sănătos nu este o prioritate pentru tine.

Iar când ajungi să te scuzi sau să te justifici că nu ai suficienţi bani ca să mănânci sănătos, e grav!

Tot ceea ce reiese din această situaţie, este faptul că tu ţi-ai dori să te hrăneşti sănătos, dar nu eşti încă dispusă să renunţi la absolut nimic … la nici un obicei nesănătos, la nici un aliment nesănătos, la nici o mâncare preferată, etc.

Nu eşti dispusă încă să faci schimbări în alimentaţia ta, aşa cum nu eşti dispusă nici să înveţi şi să începi să te hrăneşti sănătos.

Cu alte cuvinte, ţi-e lene să faci vreo schimbare în modul tău de alimentare. Eşti conştientă că ai destul de multe lucruri de schimbat şi de aceea îţi vine greu să te apuci de treabă, dar nu îţi este greu să spui, că dacă ai avea suficienţi bani, ai mânca mai sănătos …

Nicidecum!

Banii sunt o energie. Iar dacă tu acuzi că nu ai suficienţi bani ca să mănânci sănătos, tu, de fapt, transmiţi că nu ai suficientă energie ca să faci acest lucru.

Nu vreau acum să intru în prea multe detalii despre ce sunt banii, dar atât vreau să reţii: banii sunt o energie. Iar dacă tu acuzi că nu ai suficienţi bani ca să mănânci sănătos, tu, de fapt, transmiţi că nu ai suficientă energie ca să faci acest lucru.

Nu ai suficientă energie şi putere ca să schimbi ceva, ca să adopţi o atitudine nouă, un nou mod (sănătos) de a trăi şi de a te hrăni.

Nu mi-am propus ca prin acest articol să îţi demonstrez scriptic că a te hrăni sănătos cu alimente vegane şi raw vegane, nu este absolut deloc mai scump (pe termen lung) decât a te alimenta cu alimentele de bază existente pe masa românului (carne, lactate, ouă). Acest lucru mi-ar consuma multă energie şi oricum nu cred că te-ar convinge prea mult … pentru că „obiecţia” ta nu este una legată efectiv de lipsa de bani, ci mai degrabă denotă o lipsă de atitudine necesară pentru a face acest lucru. Totuşi, dacă vrei să arunci o privire şi să îţi faci o idee despre costurile alimentare sănătoase vs. nesănătoase, atunci te invit să citeşti articolul Deliei despre acest subiect. Vei observa că, practic, pe termen lung, nu prea există diferenţe în acest sens.

În fond, banii (lipsa lor) sunt doar o justificare ieftină care maschează o lipsă de apreciere a vieţii şi a sănătăţii tale.

Practic, tu nu te apreciezi pe tine.

Nu îţi apreciezi viaţa.

Nu îţi apreciezi sănătatea.

Ştiu că întotdeauna este mai comod să nu faci nimic, să nu schimbi nimic, să rămâi cu obiceiurile vechi. Şi eu am trecut prin această etapă.

E mai uşor să nu te chinui să îţi schimbi un obicei, o mentalitate greşită şi nesănătoasă. E mai simplu să te scuzi şi să te justifici „… din păcate, eu nu îmi permit să mănânc sănătos, pentru că nu am suficienţi bani …”

Dar permite-mi să te întreb ceva …

Câţi bani nu ai ca să mănânci sănătos?

Câţi bani îţi lipsesc pentru a te hrăni sănătos, cu alimente care să îţi asigure şi susţină sănătatea şi vitalitatea?

Câţi bani îţi lipsesc?

Nu ştii?

Cum nu ştii? ….  parcă spuneai că lipsa banilor te împiedică să mănânci sănătos şi să îţi prepari mâncare după reţete sănătoase. Am înţeles eu greşit?

Iar dacă lipsa banilor te împiedică să mănânci sănătos, atunci cât este această lipsă?

Câţi bani îţi lipsesc ca să mănânci sănătos?

Tot nu ştii câţi bani îţi lipsesc să mănânci sănătos?

 

Ok, permite-mi să te mai întreb ceva …

Dacă ai avea suficienţi bani ca să mănânci sănătos, ce alimente ţi-ai cumpăra, ce condimente, ce ingrediente? Ce reţete ţi-ai prepara?

Cât de des ţi-ai prepara tu mâncarea acasă şi cât de rar ai alege să mănânci în oraş sau să îţi cumperi/comanzi mâncarea?

Dacă ai avea suficienţi bani ca să mănânci sănătos, ai avea suficient timp ca să îţi prepari mâncarea sănătoasă?

Eşti sigură?

… ţi-am pus nişte întrebări simple, dar răspunsul lor te poate ajuta să îţi dai seama cât de mult îţi doreşti şi cât de prioritar este pentru tine acum să mănânci sănătos …

 

Sinceră să fiu, hrana sănătoasă nu este pentru toată lumea.

Este nevoie de puţină conştiinţă, conştienţă, dorinţă şi recunoştiinţă …

Nu lipsa banilor sunt o problemă, ci atitudinea pe care tu o ai.

Tu eşti cea care nu mănânci sănătos şi nici nu ai încă atitudinea/mentalitatea necesară ca să faci acest lucru.

Nu vreau să crezi că te iau la rost prin ceea ce ţi-am transmis şi te-am întrebat, nu acesta este scopul meu. Dar cu toate că întrebările mele au fost destul de directe, tu nu trebuie să îmi dai mie vreun răspuns acum la ele, e suficient să îţi răspunzi doar ţie. Ceea ce vreau, este să te ajut să îţi dai seama că …

NU lipsa banilor sunt o problemă în viaţa ta, ci lipsa ta de atitudine îţi crează această problemă!

 

La un moment dat, un domn mi-a spus pe Facebook chiar aşa:

„Reţetele sunt sănătoase, dar există o problemă … lipsa banilor ne face să nu avem posibilitatea să le punem în practică … !!!

– Silviu-

Iar eu, i-am răspuns atunci aşa:

„Silviu,  lipsa banilor nu este cu adevărat o problemă, ci doar te face să crezi că ai o problemă şi nu îţi permiţi să mănânci sănătos! Doreşte-ţi doar să începi să mănânci sănătos şi toate se vor aranja îndată. De exemplu, în loc să îţi iei şi să ronţăi un covrig, mai bine încearcă să ronţăi un măr sau o banană … nu e nici o diferenţă financiară în acest tip de abordare. Un kilogram de carne costă cu mult mai mult decât un kilogram de mere, banane sau chiar alte fructe/legume … iar dacă îţi cauţi mere în piaţă, de la bătrânii şi muncitorii „ţărani”, atunci ai să îţi dai seama ce ieftin e totul şi cu suma cu care îţi iei un kilogram de carne – îţi poţi lua câteva kilograme de mere …. iar ăsta e un început excelent! Aşadar, totul ţine doar de tine, de cât de mult îţi doreşti să mănânci sănătos! Dacă încă pui problema banilor în calea sănătăţii tale, înseamnă că încă nu îţi doreşti suficient de mult să te vindeci şi să redescoperi minunăţia de a fi sănătos, liber, armonios şi plin de bucurie ….. mai gândeşte-te la aceste aspecte şi moduri de a aborda „problema banilor” în calea hranei sănătoase!”

 

Bineînţeles, la prima vedere, alimentele vegane şi raw vegane (vegetale crude, hrană vie) par mai scumpe şi par mult mai greu accesibile. Sunt multe condimente şi ingrediente de cumpărat la început. Iar în plus, nu ştii să îţi prepari prea multe mâncăruri sănătoase.

Dar ca vegan, după o perioadă de timp (în funcţie de cât de mult îţi doreşti să te alimentezi sănătos) începi să identifici noi surse de aprovizionare mult mai avantajoase, începi să cumperi vegetalele direct de la ţărani, din grădini unde încă se practică o agricultură naturală, cu îngrăşământ natural şi practici agricole bio.

Iar dacă nu găseşti astfel de surse de aprovizionare periodică, atunci eşti mult mai receptiv la anumite reduceri din supermarketuri şi pieţe. Când găseşti fructe şi legume la un preţ ff mic, nu îţi iei doar 2-3 kg, ci îţi iei cel puţin 10 kg … iar costurile sunt mai mult decât minime. Sincer îţi spun, că nu odată mi s-a întâmplat să merg la cumpărături şi să vin acasă cu peste 10 kg de sfeclă roşie, clementine, mere, etc.

Erau oferte de moment, iar preţurile erau jenant de mici.

Ei bine, în astfel de momente, te aprovizionezi în stil en gros …

Nu poţi să faci un calcul corect şi un cost estimativ al alimentaţiei vegane. Ca să refleţi corect cheltuielile, trebie să ţii cont de mai multe aspecte colaterale şi cheltuieli care se datorează unui stil greşit de alimentare, ex: cheltuieli pentru sănătate, cheltuieli cu medicamente, spitalizare, operaţii, lipsa energiei de muncă, etc. Aceste cheltuieli sunt destul de mari atunci când ai o alimentaţie omnivoră, pe când la vegani acestea tind şi ajung către zero.

Dacă arunci o privire în jur, vezi adesea reclame de genul: „Vine revelionul şi eşti îngrijorat că nu o să poţi mânca tot ce vrei şi cât vrei ?  Colebil este soluţia, i-a Colebil şi poţi mânca ce vrei şi cât vrei! Colebil pune bila leneşă la treabă.”

Păi de ce e bila leneşă? … pentru că îi dai mai mult decât poate duce!

Ia pune-te pe tine să lucrezi din târnăcop 18 ore pe zi, iar dacă vrei mai mult, lucrează chiar 20 de ore pe zi. Cum crezi că te vei simţi la sfârşitul zilei? Lenesă? Atunci ia un energizant, bea o cafea sau ce crezi că ţi-ar da mai multă energie şi mai lucrează măcar 2 ore. Şi dacă încă nu ai scăpat de lene, mai bea o cafea şi un energizant şi mai lucrează încă 2 ore.

Îndoapă-te cu energizante şi cafele până când scapi de lene!

 

Oare chiar nu realizezi cum stau lucrurile?

Mâncăm prost şi o rezolvăm cu medicamente.

Oare chiar e corect?

Şi ne mai mirăm că „bila e leneşă”?

 

Bani suficienţi pentru medicamente ai?

Faptul că nu ai suficienţi bani în viaţa ta, este tot din cauza acestei atitudini delăsătoare pe care, probabil, ai adoptat-o cu mult timp în urmă. Poate ai copiat-o de la cei din jurul tău, dar indiferent cum ai reuşit să adopţi o astfel de atitudine, îţi spun sincer că nu e bine şi nu e sănătos pentru tine să continui şi să transmiţi mai departe această atitudine negativistă „nu am bani şi de asta nu mănânc sănătos …”.

Crezi că scuzându-te în acest mod, boala te va evita?

Ce părere ai?

Dă dovadă de atitudine şi lasă-mi, te rog, un răspuns mai jos.

 

Cu prietenie şi recunoştiinţă,

Raluca Andreea Istrate

(fondator MultiCrudi)

Comments

comments

25 comentarii la articolul Ce faci când nu ai bani să mănânci sănătos?

 • Iulia  spune:

  Doar ce am descoperit site-ul tau si am ramas placut impresionata nu pot decat sa te felicit penrru munca pe care o faci si ai foarte mare dreptate nu prea stiu nici eu momentan ce trebuie sa mananc si cat dar o sa ma obisnuiesc si o sa incerc din retele tale multumesc mult ??

 • Diana  spune:

  Bine v am gasit:) Am citit articolele tale, ai dreptate cand spui despre alimentatia raw vegana ca este singura optiune in zilele noastre de a ne pastra cat de cat sanatatea. Eu am experienta de ani de zile cu parintii mei dar si cu rudele si am vazut rezultatele. Insa acum, oleaginoasele s au scumpit foarte tare pentru cineva cu buget redus, in afara de asta ca sa treci la un program aratat de tine mai sus, trebuie sa stai acasa, sa ai timp pentru a le procura mereu proaspete. Spui ca in loc de 2 kg sa iei 10, bine si cine sa le consume in 3 zile ca pe urma incep si se strica. Eu sunt una cum as putea sa le termin? Deci trebuie sa ai timp sa bei apa enzimatica, mai stai bei apa cu lamiae, sau invers, nu mai conteaza, sa faci smoothie, cu un minim de interval de timp intre ele, pai daca pleci la munca la ora 7.00 da? cand ai timp sa le prepari si sa le bei?? Ah, ca sa reduce carnea sau s o elimini, zaharul, sucurile, etc, asta poti, sa introduci cruditati dar trebuie sa fie variate si asta iti ia timp si bani. Ca sa faci dulciuri raw, eu am facut si stiu, ai nevoie de niste ingrediente mai scumpe, unt de cacao, ulei de cocos, etc. Nu poti prepara numai cu nuci, stafide, curmale, avocado. Sunt multe de spus, ca sa te hranesti correct este greu in zilele noastre. Pai de unde sa luam noi fructe si legume bio? In piata nu sunt bio, am cumparat fructe fara gust care s au stricat, de fapt nu mai au de multa vreme gust, aroma, dulceata. Trebuie sa dispui de timp pentru a cauta ceva mai natural. Ori, spune mi daca ai sot, copii, servici cand ai timp pentru asta? Cand vi acasa rupt de oboseala si poate te mai doare una alta. Eu sunt foarte de accord cu tot ce se spune despre raw, salveaza vieti, dar ce vreau eu sa explic este ca in conditiile actuale viata este prea scumpa in tara asta si de proasta calitate. Toti vrem sa gandim pozitiv dar cand ne ajunge cutitul la os fara sa vrm ajungem si in partea negative. Mai este un aspect al acestui regim, ai nevoie si de aparatura, un blander cu viteza de 900W, robot la fel cu viteza mare, ori acestea sunt foarte scumpe. Plus de asta nu poti consuma in fiecare zi acelasi fel de suc, smoothie sau salata, cate trebuie sa cumperi atunci?
  Nu vreau sa ma contrazic cu nimeni nici sa conving pe cineva pur si simplu v am impartasit din experienta mea personala.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Diana draga, cand iti doresti ceva cu adevarat, faci tot posibilul si pas cu pas, azi un mar, maine o sfecla si o ridiche, se aduna, iar in timp se observa rezultatele asupra sanatatii. Trebuie doar sa iti doresti din tot sufletul tau.

   Iar cand vointa nu e suficienta, se gasesc scuze.

 • Fodor marinela Corina  spune:

  Buna, scumpa mea Raluca..doresc sa iti spun ca ma bucur din tot sufletul ca am avut ocazia sa te descopar si sa dau peste acest sait minunat.Tin sa te anunt cu bucurie ca mi-am facut cadou un aparat pt facut lapte vegetal si un storcator manual de facut suc verde de iarba de grau verde, am achizitionat si cateva carti minunate despre hrana vegetariana, germeni de grau, orz..si alte nebuni..:), sucuri si smoothies si alte nebuni minunate…despre alimentatia corecta si sfaturi despre digestie…in fine multe carti…ma bucur din suflet ca si sotul meu a fost dragut sa ma sustina si moral si financiar..:)deoarece el a inteles cu adevarat ca sunt hotarata sa fac o schimbare radicala.Am suferit destul trei operatii si nu mai doresc decat sa pot trai fericita , linistita si implinita sufleteste ca tot ce a tinut de mine am facut…asa ca mai bine sa fac ceva decat nimic.Recunosc ca nu pot spune ca sunt bogata material..dar cred ca pot schimba si eu modul de a gandi si a trai sanatos..intr-uncuvant..se poate daca vrei..eu una cred ca am sa reusesc incet incet sa ma educ si sa schimb stilul de viata si de cumma hranesc..deja fac pasi marunti dar eficienti…..te pup si iti multumesc pt toate incurajarile…fi binecuvantata de Dumnezeu..!

 • Olteanu Cornelia  spune:

  daca vrei,POTI [si cu asta basta]

 • gabriela  spune:

  Buna! In afara san stati protejate prin hrana vie, (neprocesata ) se protejeaza si portofelul; cum? Se economiseste mult la capitolul gaz , apa , detergenti si mai ales la timp petrecut in bucatarie.
  Hipocrate a spus:” FIE ca hrana sa va FIE medicament”!

  • gabriela  spune:

   S-a strecurat o eroare…Sanatatii

 • Gabriela  spune:

  BRAVO! Un articol pe gustul meu. Mult adevar scris aici, si eu vad asta in fiecare zi. Am ales totusi sa nu judec pe nimeni, deoarece stiu si unele cazuri mai putin fericite. Dar chiar si asa, cine isi doreste cu adevarat ceva, face tot psobililul. Numai bine!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Mersi Gabriela! Ma bucur ca iti place si tie articolul pe care l-am scris.

   Cu timpul, iti dai seama ca nu e nevoie sa judeci pe nimeni, fiindca fiecare isi alege anumite experiente pe care sa le experimenteze. Si eu am trecut printr-o perioada in care nici habar nu aveam ce inseamna sa iti apreciezi sanatatea si viata. Habar nu aveam de notiunea de a manca sanatos, iar efectele asupra sanatatii nu au intarziat sa apara.
   … iar datorita acestei experiente am ajuns sa scriu articolul de fata 😉 si sa imi formez o astfel de mentalitate si viata sanatoasa …

 • Radu Rodica  spune:

  Bravo Raluca! Foarte "acid" articolul tau, dar adevarat. Drum drept si lumina.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Rodica, in articol am expus situatia asa cum e, nu am vrut sa o ascund dupa degete. Imi place intotdeauna sa spun lucrurilor pe nume 🙂 … altfel ce rost ar mai avea sa scriu? 😉

 • Ana Munteanu  spune:

  Buna seara, Raluca!
  Imi place ceea ce faci si cum gandesti, dupa sederea ta in Franta. Am trait si eu o asemenea experienta cand, dupa un stagiu de 3 saptamani la Caen, am terminat cu greutatea de 50 de kg. pe care o avusesem pana atunci. Voi incerca, din cand in cand, sa intru in dialogul pe care ni-l propui. Multumesc pentru provocarea pe care ne-ai lansat-o. Sanatate si inima buna! Ana Munteanu

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Ana, ma bucur tare mult ca imi impartasesti asemena sentimente. Asa e, sederea mea in Franta, a schimbat ceva in mine si a reusit sa ma faca sa imi deschid ochii. Ma bucur tare mult ca am avut parte de o asemenea experienta, altfel tot ceea ce sunt si am creat acum nu stiu daca ar fi existat.

   Te incurajez sa intri mai des in dialogul pe care ti-l propun. Provocarile pe care le lansez sunt menite sa te ajute sa iti imbunatatesti alimentatia, stilul de trai si nu in ultimul rand viata.

   Sanatate, fericire si implinire iti doresc! Cu mare drag.

 • Onofrei Anca  spune:

  Daca un cuplu are 20 de lei pe zi si pt mâncare si pentru restul cheltuielilor ce sfat le ai da. Cu ce sa înceapă, pt început pt a avea o alimentație sanatoasa? Mulțumesc aștept cu interes un sfat ca sa pot sa l dau mai departe.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Anca, mersi de intrebare. Daca acest cuplu e la inceput de drum in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, dar si veniturile sunt f mici, dar totusi isi doresc sa se hraneasca sanatos, atunci pentru inceput ar fi bine sa caute sa gaseasca surse foarte ieftine de aprovizionare cu vegetale (tarani, oferte ocazionale de pret din magazine, etc ), sa testeze piata ca sa observe unde gasesc cele mai ieftine legume, nuci, seminte, fructe, etc si sa citeasca cat mai mult despre alimentatia vegana + raw vegana, avantajele si beneficiile ei.

   La un buget de 20 de lei pe zi, pentru un cuplu, adica 10 lei/zi de persoana, uite cu ce as recomanda sa inceapa: in primul rand, sa se invete si sa isi prepare apa enzimatica si sa bea 1-2 litrii pe zi – e plina de vitamine, enzime, minerale, etc, dar este si hranitoare. Apoi, in functie de cum si cat isi permit,
   – dimineata (cand se trezesc) pe stomacul gol cu un pahar mare cu apa (si eventual cu putina lamaie) (detoxifica si curata intestinele). Apoi,
   – in loc de micul dejun sa isi faca si sa bea 1-2 pahare cu smoothie din fructe (mere, banane, portocale, etc) si frunze verzi daca au la dispozitie (spanac, salata, etc) (nu costa mai mult de 1-2 lei).
   – pana in pranz, mai consuma 1-2 fructe (daca le e foame) si/sau o mana de nuci (alune, migdale, etc) si seminte combinate (floarea soarelui, susan, etc). Depinde de unde se aprovizioneaza, dar nu ar trebui sa coste mai mult de 2-3 lei. Din nuci si seminte isi pot face si lapte vegetal si sa il ia cu ei la servici – e consistent si hranitor si destul de ieftin daca e facut in casa. Tot din nuci, seminte, fructe si diverse arome isi pot prepara dulciuri sau torturi raw vegane si sa isi ia cu ei cate o felie de tort sau cateva prajiturele raw – bineinteles, asa costa mai mult, insa din cand in cand cred ca si-ar permite. Ideea e sa isi faca in casa toate preparatele si apoi sa le ia cu ei la servici. E mult mai ieftin.
   -la pranz – o salata combinata din diverse legume de sezon (de preferat sa isi faca salata acasa si sa o ia cu ei la pachet, ca sa se incadreze in buget) alaturi de niste legume gatite usor (chiar si cateva cuperci) sau un pate din nuci, seminte, leguminoase (fasole, linte, naut, etc). Aici costurile incep de la 4-5 lei, in functie de ce consuma si de unde se aprovizioneaza.
   – la cina pot consuma o supica usoara din legume (gatita sau cruda), o salata din legume de sezon (inclusiv radacinoase) sau cateva fructe.
   Intre mese, e indicat sa se hidrateze cat mai mult, iar pentru asta isi pot prepara apa enzimatica – e ieftina si hranitoare.

   In functie de cum isi permit si jongleaza cu banii, ideea e sa inceapa cu ceva, macar cu un smoothie din fructe si frunze verzi la micul dejun si un pahar de lapte vegetal – le ofera majoritatea nutrientilor necesari. Atunci cand iti doresti suficient de mult, solutile nu au cum sa nu apara 😉

 • Anonim  spune:

  Multumesc Ralu!

 • Renata  spune:

  Draga mea,eu cred ca a manca o salata,grau inmuiat sau tarate,niste seminte nu e costisitor,desi as putea manca oricum si oricat m-am decis sa o fac cred!cat mai mult posibilsau cel putin vegetal.Cu cat consumi mai mult crud,cu atat te saturi mai repede,sa fac un calcul dupa 3 luni am ajuns sa mananc dimineata un sfert castravete,2 kiwi,o juma gulie si seminte de tot felul,de pe la noi…blenduite toate ,cu ghimbir…cam cat ar costa?putin ,zic eu…deci curaj celor care nu au!si ca sa zic ca mama(sunt prea sarac sa cumpar pantofi ieftini)SUNT PREA SARAC SA DAU BANII PE PROSTII(CARNE,CIPSURI)cred ca in primul rand cei cu venituri mici ar trebui sa se orienteze spre salate si altele.Strabunica mea manca pita cu prune din gradina si a trait pana la 86!
  Sarbatori frumoase tuturor si aveti grija ce mancati de Craciun!Sarbatoarea nu consta in ghiftuiala si alcool!

 • manta  spune:

  Buna Raluca!In mare parte ai dreptate dar,crede-ma ca sant si situatii cum e la mine cand,chiar daca mananc ,zic eu foarte sanatos ,banutii sant putini.Nu mananac niciodata in oras,am tel si laptop pentru ca am nevoie de informatii dar,nu am tv ,radio…si alti consumatori inutili;cumpar din piata nu de altundeva ,acele produse care nu le am de la tara dar,si asa nu e usor.Puiuta mea are o leziune pe creier ,alimentatia ei e super diversificata,ma minunez eu ce am ajuns sa gatesc dar ,si asa…si,sa nu punem in calcul ca mananc putin.Nu beau cafea-chefir,kombucha,rejuvelac,ceai…nu rontaiele-placinte de cereale si fructe facute acasa…dar ,oricum nu as schimba stilul nostru „iesit din comun de ciudat”etichetat chiar si de medici renumiti cu stilul majoritati..nu-i usor ,poate pentru ca VREAU mai mult,cine stie.Asteptam chiar zilele astea niste produse noi ce vor intra in meniul nostru-si nu sant fan mese de craciun sau revelion-dar trebuie sa calculez atat de atent totul ca nu ai crede…succes in toate

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Manta, e minunat ca in ciuda multiplelor tale greutati, reusesti sa iti asiguri in continuare, tie si puiului tau, o hrana sanatoasa. Felicitari! Asa cum am mai spus, hrana sanatoasa nu este pentru oricine. Poti sa te simti privilegiata.

   Fii sigura, ca toate aceste provocari cu care te confrunti acum, nu ti-au venit intamplator. Toate au rolul lor, iar la momentul potrivit, vei afla care este rolul lor. Poate chiar si pentru a te ghida spre o viata si o alimentatie sanatoasa. Si eu, asa am ajuns sa imi deschid ochii spre acest aspect al vietii.

   Atata timp cat esti fan hrana sanatoasa, nici nu ai cum sa mai fi si fan mese de Craciun, Revelion, etc.

   Multa inspiratie, ghidare, fericire si sanantate va doresc!

 • Mihaela Taran  spune:

  Superb articolul. Va apreciez tot ceea ce faceti.Va urez Sarbatori Fericite!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Multumesc, Mihaela. Sarbatori minunate sa ai si tu!

   • Paula Paltineanu  spune:

    Iti multumesc,Raluca, pentru sfaturile foarte utile.Eu am trecut la o alimentatie sanatoasa de aproape 3 ani…din pacate, abia dupa ce ”mi-a ajuns cutitul la os”,adica ma simteam rau, iar imi iesisera analizele(transaminaze,gamma,etc)ridicate,avand o hepatita cronica,etc…si atunci am decis…stop! de maine voi trece la alimentatia vegetariana,bazata mai mult pe cruditati…si asa am si facut. Nu este adevarat ca este mai scumpa ca pret,am verificat nu odata,trebuie doar sa te obisnuiesti cu procurarea ingredientelor si prepararea lor,dupa o atenta si continua documentare si informare.Pas cu pas, am reusit,am optat mai mult pentru ingrediente simple,preparate in casa,multe mi le procur din gradinita mea sau ale cunoscutilor mei.Acum ma simt excelent,la cei 70 ani ai mei am energie si pofta de viata,cheltui mult mai Putin,pentru mancare, decat sotul meu,care mananca ”normal” cum zice elsi nu voi renunta niciodata la acest minunat dar al naturii:alimentatia raw-vegana!

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

     Minunat, doamna Paula! Ma bucur sa aud asemenea vesti bune!

     Si aveti dreptate, alimentatia pe baza de vegetale si cruditati este mult mai ieftina decat cea „normala”. Asa mi se pare si mie si tuturor celor care au adoptat acest stil de alimentare. Putin mai costisitor s-ar putea sa fie chiar la inceput, cand faci trecerea spre o astfel de hrana, cand trebuie sa iti faci un stoc de ingrediente si alimente specifice, dar in rest e mult mai ieftin, iar daca ai acces si la o gradina proprie sau din vecini … costurile aproape ca se injumatatesc ….

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.