Mănâncă şi taci! … cel mai mare secret atunci când vrei să începi să mănânci sănătos

taci si mananca sănătos

Te-ai hotărât să mănânci sănătos …

Ai descoperit hrana şi stilul de trai sănătos care îţi asigură o viaţă sănătoasă?

Rezonezi cu un anumit stil alimentar, iar entuziasmul noii descoperiri te face să vrei să împărtăşeşti cu cei din jurul tău aceste informaţii?

Atunci îţi recomand următorul îndemn:

Mănâncă şi taci! – acesta este sfatul meu.

Şi ştii de ce?  Hai să îţi redau un fragment dintr-o discuţie în care împărtăşeam cu mult entuziasm şi voie bună intenţiile mele în ceea ce priveşte alimentaţia corpului meu:

„- M-am hotărât să mănânc sănătos! îi spun eu mamei mele cu multă bucurie şi entuziasm.

– Mă bucur mult, îmi răspunde ea. Dar cum vrei să mănânci sănătos?

– Păi ştii mama, am descoperit că alimentaţia cu hrană vie este una dintre cele mai sănătoase moduri de a-ţi hrăni corpul şi de a-i asigura toţi nutrienţii de care el are nevoie, iar în plus digestia se face şi uşor şi natural, iar tu te umpli de energie şi voie bună 🙂 Şi partea frumoasă e că nu prea mai ai şanse să te îmbolnăveşti!

– Aşa, şi ce vei mânca totuşi?

– O să mănânc multe crudităţi, de fapt, aproape doar crudităţi … fructe, legume, salate, nuci, seminţe, germeni, vlăstari, frunze verzi …

– Stai, cum adică? … o să mănânci doar verzituri? Cum vine asta? Vrei să spui că nu o să mai mănânci carne, ouă, lactate … ? Nimic?

– Mama, dar o să mănânc fructe, legume, ciuperci, nuci, seminţe, salate, germeni, vlăstari, frunze verzi … sunt pline de vitamine, minerale, enzime, proteinte … e tot ce am nevoie …

– Proteinele sunt doar în carne, ele îţi dau energia de zi cu zi. Tu vrei să mori şi să ajungi un schelet viu? De unde o să îţi mai iei tu calciul, magneziul, fierul şi proteinele atât de necesare, fără de care nu poţi trăi – dacă tu nu o să mai mănânci deloc carne, lactate şi ouă? Eu nu sunt de accord cu regimul ăsta pe care vrei să îi ţii!!!”

Cam aceasta a fost discuţia în care i-am împărtăşit cu bucurie mamei mele întenţia mea de a consuma hrană vie, o alimentaţie pe care o consider cu adevărat sănătoasă 🙂

Mă aşteptam la reacţii pozitive, pline de încurajare şi susţinere, dar reacţiile au fost fix pe dos. Iar acest lucru m-a demotivat puţin.

Această discuţie, ce s-a petrecut cu mult timp în urmă, m-a determinat, la acel moment,  să mai amân termenul demarării unui stil de trai sănătos, bazat pe o alimentaţie sănătoasă.

Mai rău, în tot acest timp, am început  să caut tot mai multe păreri contra, care dezinformează şi sperie noii adepţi ai acestui stil de alimentare …. şi nu mică mi-a fost mirarea că am descoperit o groază de oameni, care deşi nu au încercat nici măcar o săptămână sau o zi să mănânce raw vegan (măcar într-un procent de 50%), blamează cu înverşunare aceast mod de hrănire.

Iată de exemplu, ce se spune în prezent legat de dieta raw vegană de către cei care nici măcar nu au încercat să o consume:

 • „Cred că trebuie să fii puţin dus cu capul ca să mănânci ce mâncau strămoşii noştrii, care erau mai scunzi cu 20 de centimetri în medie, mai prostuţi (cred că e evident doar dacă le citim inscripţiile) şi mai şi mureau la 40-50 de ani!”
 • „Sunt împotriva regimului vegetarian … mă enervează cel mai mult veganii, adică acea categorie sinistră care nu manancă nici ouă, nici lactate, ci numai buruieni, legume şi fructe. Orice doctor (şi, mă iertaţi, tind să am mai multa încredere în doctori decât în yoghinii fanatici) vă poate confirma că regimul lacto-ovo-vegetarian e o tâmpenie, iar cel complet vegetarian şi raw vegan e regina tâmpeniilor.”
 • „Raw vegan presupune să mănânci doar buruieni. Spre deosebire de “vegan”, care tot buruieni presupune în dietă, “raw vegan” mai taie o componentă: gătitul. Deci nu-i destul că mănânci doar cartofi şi salată, trebuie ca acei cartofi să nu fie copţi. Trebuie să-i mănânci cruzi. Ştiţi ce-mi vine în minte atunci când aud “raw vegan”? Ierbivorele. Calul, vaca, oaia, capra…”

Mi-am dat seama că e uşor să critici şi să judeci atunci când simţi că tu nu ai putea să renunţi la alimentele nesănătoase pe care le consumi în prezent – doar cu gândul că ai să renunţi la atâta plăcere şi deliciu. Ţi-e frică de ce s-ar putea întâmpla dacă ar trebui să renunţi la aceste plăceri culinare (care de multe ori nici măcar plăceri nu sunt, ci doar obişnuinţe). Iar cel mai mare impediment este cel mental, fiindcă îţi este greu să accepţi o restricţie. Dar lucrurile nu trebuie privite aşa, drept o restricţie.

Ai dreptul să mănânci orice, doar nu lăsa obişnuinţa să te conducă!

 

1. Ai încredere în tine şi în ceea ce simţi, în ceea ce simţi că vrei să faci.

Adevărul este relativ, iar ceea ce este bine pentru tine, s-ar putea ca altuia să nu îi priească, să nu îi facă bine.

Este evident că familia şi marea majoritate a apropiaţiilor tăi nu favorizează şi nu acceptă cu uşurinţă schimbarea şi adoptarea unor noi obiceiuri alimentare, mult mai sănătoase.

Scopul tău nu este de a schimba întreaga lume din jurul tău, ci de a-ţi schimba tu însăţi propriul tău mod de a gândi şi de a te HRĂNI.

Nu te lăsa influenţată de ceilalţi, chiar dacă îţi sunt foarte apropiaţi.

Este poate chiar mai bine să nu vorbeşti cu nimeni nimic despre noua ta hotărâre, în ceea ce priveşte dorinţa ta de a-ţi shimba modul de hrănire şi de a adopta atitudini alimentare ce au rolul să îţi susţină corpul.

Începe prin a lucra în interior.

 mananca sănătos sanatos

2. Pune-ţi încetul cu încetul hotărârile în practică şi oamenii din jurul tău vor începe treptat să îşi dea seama despre schimbarea pe care ai făcut-o.

Lasă-i pe ei să descopere şi să devină curioşi de schimbarea ta! 😉

 

3. Nu e cazul să îţi dezvălui dinainte gândurile nimănui.

Ştiu că eşti entuziasmată de noua ta descoperire şi vrei să o împărtăşeşti tuturor, dar s-ar putea ca dorinţa, credinţa şi forţa ta interioară să nu fie încă suficient de puternice pentru a face faţă criticilor.

Trebuie să accepţi că fiecare îşi exprimă doar propriul său adevăr. Chiar şi prin critică.

Fiecare crede în propriul său adevăr, tot atât de mult cum crezi şi tu într-al tău!

Dacă te-ai decis că vrei să te hrăneşti sănătos şi că vrei să adopţi o atitudine pozitivă faţă de tine şi de corpul tău, FĂ-O! Dar nu avea gândul ascuns de a-i influenţa şi pe cei din jurul tău. Sau de a te aştepta să le primeşti aprobarea.

 

4. Nu căuta să obţii accordul nimănui.

E viaţa ta, e corpul tău! Eşti liberă să decizi cum vrei să trăieşti, ce vrei să trăieşi şi să experimentezi.

Când cei de lângă tine vor fi pregătiţi să îşi schimbe la rândul lor atitudinea, o vor face. Dar toate la momentul şi locul potrivit. Fiecare e liber să experimenteze ce vrea, chiar şi boala şi suferinţa.

Fiecare îşi învaţă propriile lecţii. Fiecare îşi urmăreşte propria evoluţie.

 

5. Nu încerca să judeci şi să laşi orgoliul să te conducă. Nu crede că tu eşti mai evoluată, doar fiindcă vrei să mănânci sănătos. Fiecare ştie ce este cel mai bine pentru sine, iar fiecare are propriul drum către fericire, sănătate şi împlinire.

 

6. Acceptă orice critică, indiferent când vine şi de la cine vine.

Acceptă că fiecare are propriul său adevăr şi poţi chiar să le răspunzi astfel :

„Accept punctul tău de vedere, chiar dacă nu coincide cu al meu. Înţeleg că tu nu ai putea să adopţi o astfel de decizie acum, dar eu sunt pregătită să mănânc sănătos şi să am grijă de corpul meu, de acum înainte. Este doar alegerea mea.”

 

Odată ce ţi-ai recâştigat sănătatea, fericirea şi pacea interioară … acest lucru se vede şi nu e nevoie să strigi în gura mare pe stradă.

Cei din jurul tău vor observa şi vor simţi îndată.

Fii sigură de asta 🙂

 

Ce am învăţat din această experienţă, de a împărtăşi cu cei de lângă mine intenţiile mele?

 

Am învăţat că cea mai bună metodă de a-ţi schimba stilul alimentar este să o faci în tăcere, în secret.

Nu te aventura să îţi împărtăşeşti intenţiile celor din jurul tău şi nu aştepta ca cineva să te încurajeze în direcţia pe care vrei să o urmezi. E o mare greşală să procedezi în acest fel! Fiindcă te vei descuraja destul de mult, dacă nu eşti tare pe poziţia ta!

Mănâncă şi taci! – este cea mai bună metodă de a experimenta şi adopta un stil de hrănire sănătos, bazat pe o alimentaţie cu hrană vie.

Mănâncă şi taci! …. şi lasă efectele să vorbească de la sine!

Mănâncă şi taci! …. şi nu încerca să convingi pe nimeni că intenţia/descoperirea ta este cea mai bună soluţie pentru o viaţă fericită, împlinită şi lipsită de boli.

 

Aşadar, ce te îndemn să faci?

Mănâncă şi taci! – este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci atunci când te hotărăşti să mănânci sănătos.

Nu-ţi mai pierde energia şi elanul încercând să împărtăşeşti cu cei din jurul tău intenţiile tale, să încerci să îi convingi şi pe ei de marea ta descoperire.

Doar mănâncă şi taci, iar rezultatele vor face diferenţa 🙂

 

Sunt curioasă, tu ai discutat cu familia, părinţii, iubitul, soţul, etc despre faptul că vrei să începi să mănânci sănătos? Le-ai oferit mai multe detalii despre cum vrei să mănânci sănătos?

Ce reacţii au avut? Te-au încurajat sau te-ai dezaprobat?

Lasă-mi un comentariu şi împărtăşeşte-mi din experinţa ta.

P.S. eu nu te voi dezaproba 😉

 

Dacă tu crezi că le este de folos şi prietenilor tăi acest îndemn „Mănâncă şi taci”, care de altfel se poate aplica în orice domeniu al vieţii tale … sub dictonul „Taci şi acţionează”, nu ezita să dai un SHARE la acest articol.

Împărtăşeşte cu ei informaţiile valoroase, dar nu-ţi dezvălui intenţiile 😉

… şi nu le aştepta aprobarea 😉

 

Te pup cu drag,

a ta prietenă Raluca.

Comments

comments

7 comentarii la articolul Mănâncă şi taci! … cel mai mare secret atunci când vrei să începi să mănânci sănătos

 • Iulia Cojocariu  spune:

  Zilele trecute ma gandeam daca sunt singura care trece prin aceasta problema cu parintii. Chiar ma întreb de ce reactioneaza asa. Oare le e teama pt noi sau ii sperie ideea de nou?

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Iulia, le este si teama, dar ii sperie si ideea de nou. Gandeste-te ca ei au crescut si trait cu anumite convingeri pe care si le-au format ei sau le-au preluat de la altii. Iar cand venim noi cu alte idei care le contrazic aceste convingeri, practic ei inteleg ca toata viata lor au trait in minciuna … si nu pot sa accepte o asemenea situatie. Nu spune nimeni ca in ceea ce au crezut ei este fals, dar sunt convingerile lor si atat. Iar pentru noi, copiii lor, nu mai sunt adevarate. Avem alte mentalitati si aspiratii. Insa trebuie sa ii intelegem si sa ii asiguram ca asa cum ei fac ce cred ca e mai bine pentru ei, asa si noi facem cum consideram ca e mai bine pentru noi. Iubeste-i si accepta-i asa cum sunt si fa-i doar sa inteleaga ca, la fel ca ei, tu ai dreptul sa decizi in numele tau si al familiei tale 🙂

 • Laudă toate salatele de pe masa de Crăciun! - Multi Crudi  spune:

  […] Mănâncă şi taci! …. este cel mai bun îndemn pe care ţi-l pot da, atunci când eşti hotărâtă să mănânci sănătos. […]

 • Gabriela  spune:

  Raluca, ce bine ai scris tu aici. Si eu am avut de a face cu multe prejudecati si critici dar mi-am tinut pozitia si am continuat sa fac ce e mai bine pentru sanatatea si organismul meu.
  Eu ma bucur ca am avut sustinere din partea parintilor mei care s-au obisnuit cu alegerile mele (fiind vegetariana de 5 ani si raw vegana de 1 an si putin). Ei sunt fericiti ca sunt sanatoasa si ca nu mai am problemele de sanatate cu care ii necajeam mereu inainte.
  Prietenii mei m-au apreciat mai mult cand au vazut determinarea mea si schimbarea in bine care s-a produs mai ales din punctul de vedere al aspectului fizic:). Desi stiu ca ei nu sunt intru totul de acord cu renuntarea la produsele animale si procesate nu mi-au reprosat acest lucru si s-au abtinut de la comentarii de cele mai multe ori. Mai greu mi-a fost cu colegii de munca si asa zisele cunostiinte care au reusit sa ma puna la pamant cateodata cu rautatile lor.
  Pacat ca traim intr-o lume unde s-a pierdut respectul pentru semenii nostri si orice deviere de la „normal” nu e privita cu ochi buni.
  Multa sanatate iti doresc! ^_^

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Gabriela, ce bucurie ma inconjoara cand citesc raspunsul tau. 🙂
   Ma bucur de sustinerea pe care ai avut-o si de faptul ca parintii tai sunt de accord cu tine. Mama mea si acum, cand vine in vizita la noi, ma indeamna sa mananc ce crede ea ca ii mai bine pentru mine, adica ce ii place ei 😉 Dar am invatat sa ii accept punctul de vedere si sa inteleg ca ea nu ar fi in stare sa traiasca in stilul meu.
   Dar fiecare are propriul stil de trai. Important e sa fie sanatos si bucuros de viata lui 😉 (doar ca mama mea nu prea e, dar e alegerea ei).

   Ideea e sa avem incredere in noi si in ceea ce ne face placere. Iar treaba altuia sa nu ne intereseze 🙂

   Sa ne respectam noi pe noi si sa fim un exemplu pentru cei din jur, sa fim o sursa de inspiratie … si incetul cu incetul toata lumea va invata sa se asculte, sa se respecte si sa se iubeasca.

   Pupici si o zi minunata iti doresc!

 • Mada  spune:

  Multumim mult. E un articol tare frumos si tare mi-as fi dorit sa ma comport si eu asa, silentios, de la bun inceput.As fi evitat multe critici, multe neconstructive… dar prin transparenta mea, am si atras oameni care mi-au dat sfaturi nepretuite. Asa ca, pe de o parte,m-am suparat, dar pe alta, mi-a prins bine. :* Sanatate multa si spor! Eu merg de-o vreme cu un regim alimentar care se potriveste grupei mele de sange. M-am convins ca ma prinde si ma ajuta. Am si slabit si am inceput si sa elimin cateva dintre problemele ce le aveam inainte. Incet incet… 🙂

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Ma bucur mult Mada, ca iti place articolul. Imi sare inima in sus de bucurie, cand aud ca ceea ce fac, vine in ajutorul cititorilor. 🙂

   Asa e, nici eu nu am stiut sa tac, cand era de tacut. Dar toate se invata la timpul lor. Orice experienta iti aduce o lectie in plus si un dram de intelepciune.

   Ma bucur ca ti-ai gasit dieta care ti se potriveste, dar asta nu inseamna sa uiti sa iti asculti mereu semnalele corpului 😉

   Iti multumesc pentru gandurile tale calde si o zi excelenta iti urez.
   – See more at: http://multicrudi.ro/cel-mai-importan-secret-atunci-cand-vrei-sa-incepi-sa-mananci-sanatos/#comment-481

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.