Ciorbă de linte roşie (portocalie)

ciorba de linte rosie

Cu toţii avem nevoie de proteine, cu toţii suntem în căutarea unor surse mai sănătoase de proteine.

Mulţi dintre noi ne-am dat seama şi am acceptat că preparatele din carne nu ne oferă cele mai bune proteine, iar în plus ne aduc şi o groază de efecte secundare, pe care poate pe moment, nu le prea simţim, însă cu timpul, bolile îşi fac din ce în ce mai des apariţia şi în viaţa noastră …. şi atunci ajungem să ne întrebăm „De ce?” …. „Cu ce am greşit, Doamne, de mă pedepseşti atât de rău şi îmi dai să îndur una ca asta?”

… ei bine, nimeni nu te-a pedepsit deloc, tu ţi-ai atras boala tocmai prin faptul că nu te-ai învăţat să fii atentă la tine, la corpul tău, la gândurile tale, la atitudinile şi la acţiunile tale, etc.

Poate ai să îmi spui că Dumnezeu de aceea ţi-a dat bolile pe care le ai, ca să te „ajute” să ajungi să fii cât mai aproape de El.

Dar am să îţi spun următorul lucru: Cu cât eşti mai sănătos, cu atât eşti mai aproape de Dumnezeu!

Dar, hai să nu mă mai întind cu vorba …. şi să îţi dau reţeta mea de ciorbă de linte roşie … îmi place atât de mult această ciorbă şi ori de câte ori o prepar, simt că nu mă mai satur mâncând din ea 🙂 Eu o consum mai ales iarna, când este frig afară. Este ideală pentru toţi cei care vor să renunţe la carne şi toate proteinele de origine animală 😉

Cu toate ca cele mai bune proteine sunt cele vegetale în stare crudă: nuci, seminţe, frunze verzi, ciuperci, etc, nu sunt de evitat nici leguminoasele gatite, cum este si această ciorbă de linte 🙂

 

Ciorbă de linte roşie …. hmmm, o minunăţie 🙂

 

Ai nevoie de următoarele ingrediente: (pentru aproximativ 4-6 porţii)

– 2-3 linguri ulei de măsline sau de floarea soarelui  (după preferinţa fiecăruia – iese gustos în ambele variante) – doar să fie presat la rece, ca să nu îţi mai introduci în corp şi alte substanţe chimice dăunătoare (rezultate din rafinarea uleiului)

– un ardei roşu sau un gogoşar tocat mărunt (merge şi jumătate dacă ţi se pare că e prea mare)

– 1-2 cepe (de mărime medie) tocate mărunt

– 3-4 căţei de usturoi (merge şi mai mulţi)

– 1-2 frunzuliţe de dafin

– o crenguţă mică de cimbru (aprox 5-8 cm) sau un vârf de linguriţă de cimbru mărunţit uscat

– 1/2 linguriţă seminţe de chimen

– 200 grame (aproximativ o cană) de linte portocalie spălată şi limpezită bine

– 1 rosie mare

– sare de mare, piper, turmeric – dupa gust

– apă în clocot (1 – 2 litri)

– pătrunjel verde tocat mărunt … cat mai mult, daca iti place gustul 🙂


Mod de preparare:

1. Aproximativ 200 grame de linte (o cană aproape plină) – o speli şi o limpezeşti bine … iar apoi o laşi într-un bol cu apă – la înmuiat, până pregăteşti celelalte ingrediente.

2. Aproximativ 1,5 – 2 litri de apă în clocot –  o încălzeşti într-un fierbător electric sau într-un vas pe foc (plită, aragaz)

3. Pui pe foc oala pentru ciorba de linte şi adaugi treptat ingredientele. Mai intai 50-100 ml apa, apoi:

4. Ardeiul roşu – feliat sau taiat cubulete.

5. Ceapa şi usturoiul – tocate marunt.

6. Rosia decojita si taiata cubulete mici

7. Pui capacul si lasi totul sa se inabuse la foc mic (5-10 minute), timp in care iti pregatesti boabele de linte (le limpezesti in mai mutle ape).

8. Apoi adaugi în oală şi restul condimentelor: seminţele de chimen (1/2 linguriţă), sarea, piperul, cele două frunzuliţe de dafin si crenguţa de cimbru şi apa în clocot.

9. Mai laşi totul să fiarbă, la foc mic, 15-20 de minute. Boabele de linte fierb foarte repede.

10. După ce sunt aproape fierte boabele de linte, guşti ciorba – poate mai vrei să adaugi sare sau alte condimente … sau apă fierbinte (dacă ţi se pare ciorba prea groasă).

11.La final, dupa ce e gata ciorba si o iei de pe foc, adaugi patrunjelul tocat marunt, uleui presat la rece si putina pudra de turmeric (o sa ii dea o culoare frumoasa uleiului).

 

Pui ciorba în farfurii … si astepti sa se raceasca 🙂

 

Si gata! Poftă bună! … e atât de bună, încât ţi-e greu să te abţii şi să nu o mănânci aşa fierbine.

Ai doar grijă să nu te arzi 🙂

 

Notă:

  • dacă încă nu ai preparat niciodată boabe de linte roşie, dar nici macar nu ştii cum arată aceste boabe de linte, iată mai jos o fotografie în care poţi observa boabele de linte roşie … (dă click pe poză şi se deschide mai mare)
  • boabe de linte roşie sunt destul de micuţe şi rotund turtite, dar tare drăgălaşe şi viu colorate 🙂

linte rosie boabe

Comments

comments

8 comentarii la articolul Ciorbă de linte roşie (portocalie)

  • marina  spune:

    Lintea portocalie si meiul sunt minunate! Din ele eu imi fac supele cele mai simple si gustoase. Simplu si la minut: fierb apa cu sare adaug meiul si am cea mai gustoasa supa, seamana cu supa de taietei!!!pe care tb s-o cocolosesti nu gluma!!! Cu lintea idem procedez: apa cu sare la fiert, linte portocalie si in max 20 de minute am o supa minunat de sanatoasa si gustoasa!!!

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Asa e Marina! …. din linte iese o supica minunata, rapida si gustoasa 🙂
      Din mei, sa stii ca inca nu am gatit supica. O sa incerc cu prima ocazie, sa fac si supica din mei 🙂 … iar daca imi place si e gustoasa o sa postez si pe site reteta 🙂

  • Cris  spune:

    Raluca, eu mai pun si o lingurita de menta uscata. Ii da un gust deosebit.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Wow … interesant, Cris!
      Am sa incerc si eu varianta cu menta cu prima ocazie … doar ca de azi am inceput pregatirea pentru o detoxifiere mai profunda a organismului si acum urmez un meniu DETOX pentru curajosi 😉 … asadar doar cruditati am in farfurie zilele astea 🙂

      Mersi mult pentru „secretul” impartasit. :*

  • nicoleta  spune:

    Doamne ce delicioasa e supa asta….deja imi faci pofta, dar cum sunt la lucru mai am de asteptat ;). De cand am renuntat l proteina animala, eu imi pregatesc saptamanal linte,atat supa cat si scazuta, salata, patè…etc. Multumesc de articol Raluca! 🙂

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Nico, aceeasi parere o am si eu despre supa asta!!!
      … si pot spune ca, pur si simplu, m-am indragostit si eu de linte 🙂 … si eu pregatesc aproape in fiecare saptamana o mancare din linte. Acum, iarna consumam in special sub forma de ciorba, iar toamna … vedeta „proteina” a fost salata de linte verde cu ceapa rosie – e foarte buna! O sa public si reteta de linte cu ceapa rosie pe site. E atat de simplu de preparat lintea! … si e atat de gustoasa … si rapid de facut … 🙂

  • Ovidiu  spune:

    Ciorba de linte rosie este foarte gustoasa;din cand in cand fiica mea cea mica, Lavinia ,face pentru ea si imi da si mie cateva portii !

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Da, e absolut delicioasa aceasta ciorba de linte! … si noi cand o pregatim, mancam vreo 2-3 portii … si altceva nimic nu ne mai trebuie :))

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.