
Ciuperci Champignon cu sos de usturoi preparate în stil raw vegan este o mâncare 100% din hrană vie, gustoasă, săţioasă şi sănătoasă.
Practic aproape tot ce este pregătit din hrană vie, nu poate decât să fie sănătos şi plin de vitamine, minerale, enzime şi alţi nutrienţi esenţiali corpului tău.
Cred că ştii deja despre aceste ciuperci Champignon că sunt bogate în proteine, minerale (în special seleniu), vitamine (mare parte din gama de vitamine B), etc. Iar despre usturoi că este un antibiotic natural excelent.
Însă ceea ce s-ar putea să nu ştii încă, dar să afli în curând, este că sosul de usturoi pregătit pentru această reţetă este pe bază de seminţe de floarea soarelui, nişte seminţe absolut uimitoare, româneşti, care sunt foarte bogate în minerale, vitamine, grăsimi sănătoase şi enzime (în special dacă sunt hidratate).
Aşadar, această mâncărică de ciuperci Champignon cu sos de usturoi, este o mâncare plină de nutrienţi esenţiali corpului tău, care o să te încarce de energie şi bunădispoziţie.
Eu zic să nu ne mai lungim cu proprietăţile şi laudele şi să trecem la treabă. Să îţi spun care sunt ingredientele şi cum se prepară aceste minunate ciuperci Champignon cu sos de usturoi. Tu ce zici? Te-ai pregătit? 🙂
Ingrediente – pentru 1 porţie de ciuperci Champignon
- 4-6 ciuperci Champignon tăiate felii
- 1 vârf de linguriţă pudră de turmeric – e foarte sănătos pentru organism, dar şi foarte gustos
- 2 linguri zeamă de lămâie/oţet de mere
- 1-2 linguri ulei presat la rece de floarea soarelui (sau un alt ulei preferat)
- sare marină
- verdeaţă după gust şi preferinţe (eu am folosit pătrunjel verde)
Ingrediente pentru sosul de usturoi
- 3-5 linguri seminţe de floarea soarelui hidratate în prealabil minim 4-6 ore (sau de pe o zi pe alta)
- 1 vârf de linguriţă cu praf de turmeric – ţi-am mai spus că e şi gustos şi sănătos 🙂
- 1 vârf linguriţă sare marină
- 2 căţei (mari) de usturoi
- 50 ml apă – sau cât e necesar
- 1 lingură zeamă de lămâie (opţional)
Preparare ciuperci Champignon cu sos de usturoi
Pentru a prepara aceste ciuperci Champignon cu sos de usturoi, este nevoie să parcurgi 2 etape:
- Pregătirea şi marinarea ciupercilor Champignon
- Prepararea sosului de usturoi
Ciuperci Champignon – preparare şi marinare
1. Spală cele 4-6 ciuperci Champignon, iar după ce se scurg puţin de apă, taie-le felii aşa cum doreşti.
2. Aşează feliile de ciuperci Champignon într-un bol ceramic şi adaugă peste ele restul ingredientelor: zeama de lămâie, praful de turmeric, sarea marină, uleiul presat la rece şi verdeaţa.
3. Amestecă omogen ciupercile cu restul ingredientelor, iar apoi lasă toate aceste felii de ciuperci Champignon să se marineze pentru minim 20-30 de minute.
* În această etapă, feliile de ciuperci Champignon trebuie să fie puţin mai sărate şi mai acrişoare decât gustul tău. Pentru că în faza de marinare vor absorbi aceste „arome” şi în interiorul lor.
Sosul de usturoi – preparare
* De regulă, sosul de usturoi se prepară după ce feliile de ciuperci Champignon s-au marinat. De ce? Pentru că usturoiul, fiind un excelent antibiotic natural, el odată ce este desfăcut din coajă, va absorbi bacteriile nesănătoase din mediul în care se află. Iar dacă tu nu îl consumi imediat după ce a fost curăţat, el va începe să absoarbă bacteriile nesănătoase din aer. Aşadar, obişnuieşte-te să consumi usturoiul cât mai proaspăt preparat, ca să nu introduci în corpul tău bacteriile pe care usturoiul le-ar putea absoarbi din mediul în care îl ţii după ce a fost curăţat şi preparat.
1. Adaugă în blender seminţele de floarea soarelui hidratate şi limpezite ulterior în câteva ape, praful de turmeric, sarea, căţeii de usturoi şi puţină apă.
2. Blenduieşte amestecul şi mai adaugă apă dacă blenderul o cere (dacă observi că merge în gol, iar seminţele stau lipite de pereţii vasului).
3. Gustă pasta care s-a format şi mai adaugă, daca tu consideri că e necesar sare, apă sau zeamă de lămâie. Bineînţeles, poţi adăuga şi câteva frunze de verdeaţă dacă vrei să obţii un gust mai intens. Mai blenduieşte apoi până la omogenizare.
Când feliile de ciuperci Champignon sunt deja marinate, iar sosul este preparat, aranjează-le toate pe o farfurie, aşa cum îţi este inspiraţia de moment şi consumă-le alături de o salată de crudităţi sau împreună cu batoane de gulie, gogoşar, castravete, felii de roşii, etc.
Poftă bună!!!
Sper să îţi placă reţeta şi să o prepari cât mai des 🙂
Cu drag şi prietenie,
Raluca Andreea Istrate, fondator MultiCrudi.
Ma bucur de o noua reteta care sper ca -mi va place.Multumesc ,dar as dori s-o printez .Cum procedez?
Gina, ca sa o printezi, ar trebui sa copiezi textul intr-un document word si sa ii dai printare de acolo. Anunta-ma daca nu te descurci. Sper sa iti placa reteta 🙂
Si eu cred ca sanatatea noastra depinde de alimentatie si stilul de viata si ca o putem tine sub control,bineinteles exceptand situatiile in care deteriorarea sanatatii se datoreaza accidentelor de tot felul ce pot surveni in viata noastra,poate aici ar putea interveni Dumnezeu,ferindu-ne de ele…dar din pacate,nu e asa…cat despre rugaciune,in general,depinde de educatia primita de fiecare dintre noi!
Foarte bune si utile retetele prezentate,multumesc mult!
Cu mare drag, Paula!
P.S. Eu sunt de parere ca si accidentele tot noi ni le atragem intr-un fel sau altul in viata. Dumnezeu ne-a dat liberul albitru si El nu incalca acest principiu. Noi suntem creatie a lui Dumnezeu, iar El face parte din noi in orice moment, dar nu acctioneaza in locul nostru, nu ne fereste, nu ne limiteaza experienta. Iar daca avem un accident, totul e cu un scop, probabil avem nevoie de un soc ca sa ne dam seama de anumite lucruri si sa putem evolua mai departe, atat noi, cat si cei de langa noi. Nimic nu e intamplator 🙂