Cum am descoperit eu reţeta unui zmuti delicios şi sănătos. Află şi tu!

zmuti (smoothie)

… hai să îţi spun cum am descoperit eu reţeta unui zmuti delicios. A fost un întreg proces lung şi insinuos, dar în cele din urmă m-a ajutat să fac cele mai gustoase zmutiuri.

Acum 3 ani de zile treceam printr-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere a stării mele de sănătate, eram mai tot timpul balonată, constipată lipsită de energie şi vlagă. Dimineaţa mă trezeam cu o stare de oboseală şi moleşeală din care foarte greu reuşeam să ies.

La un moment dat, am ajuns atât de rău, încât orice mic efort fizic sau intelectual pe care trebuia să îl fac mă epuiza atât de tare, încât trebuia musai să mă odihnesc din nou. Dar cum, în ideea mea, nu aveam timp să mă odihnesc suplimentar fiindcă aveam foarte multe proiecte de făcut pentru şcoală, bâjbăiam prin cameră şi pe internet fără nici un scop, doar ca să nu dorm. Dacă mă puneam să dorm, mă simţeam precum o laşă care fuge de munca sa, iar această postură nu prea îmi plăcea.

Oboseala cronică deja îşi spunea şi ea cuvântul. Eram ca un zombi. Nu mai eram eu, cea de altă dată. Alimentaţia era capitolul pe care îl neglijam cel mai tare, nu îmi păsa de ceea ce mănânc, mâncam şi eu ce apucam.

La un moment dat, una dintre prietenele mele mi-a spus că ar fi timpul să mănânc şi eu mai sănătos, „nu vezi cum arăţi? … Arăţi ca şi moartea!”

Chiar îmi amintesc, cum într-una din zile, am avut un mic incident cu această prietenă. Mergeam pe stradă cu o altă prietenă, iar întâmplător (sau nu) ne-am întalnit cu prietena în cauză. Eu eram îmbrăcată în negru, aşa s-a potrivit. Când ne-am întalnit cu prietena mea, în loc de veşnicul salut şi îmbrăţişarea călduroasă, aceasta a avut o reacţie absolut ciudată şi anormală (în opinia mea de atunci):

Tzikişor! (aşa cum îmi spunea ea) … ce-i cu tine? …… Arăţi atât de rău! Eşti atât de palidă! Arăţi ca şi moartea!   Vai, da ce m-am speriat de tine! (iar interpretarea artistică şi actoricească a fost pe măsura celor zise de ea).

Mai mănâncă şi tu ceva ….. că foarte rău arăţi! Mai ia un fruct, o mâncare mai sănătoasă, mai mergi din când în când la cantină … că e atât de aproape de tine! Dar fă ceva!

Pe moment nu am ştiut cum să reacţionez şi să interpretez reacţia ei. Credeam că joacă teatru, dar de fapt nu juca. Eu chiar arătam rău. Eram foarte palidă şi slăbită, chiar dacă kilogramele îmi erau într-un număr însemnat. În ziua aceea m-am simţit destul de răvăşită! Nu-mi venea să cred ceea ce îmi spusese prietena mea. De ce tocmai ea? şi nu altcineva?

Am fost tentată să o ignor, să nu o ascult şi să mă încăpăţânez să continui în stilul meu,  …….. dar, până într-o zi, când venind de la facultate, mi s-a făcut rău, simţeam că nu mai simt pământul de sub picioare, simţeam că mă afund şi mă scufund, eram ca un fulg, care plutea prin aer …

Ajunsă acasă, am intrat direct pe internet şi am început să caut şi să mă informez despre starea mea de sănătate. Atunci mi-am dat seama că stau destul de rău, că mă simt şi arăt aşa, deoarece corpul meu nu are parte de vitamine, de minerale, de enzime, de energie, de vitalitate şi prospeţime. Atunci mi-am dat seama că alimentaţia pe care o am este cea mai proastă alegere posibilă pentru un corp sănătos.

Prima dată, am început  să caut şi să mă documentez despre ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. Am aflat atunci că o alimentaţie  plină de vitamine, minerale, care îţi dă energie, vitalitate şi putere este alcătuită din cât mai multe fructe şi legume crude şi proaspete. În acea clipă mi-am dat seama că starea mea lipsită de energie şi putere de concentrare se datora alimentaţiei haotice şi dezorganizate pe care o aveam.

Din acel moment, am început să mănânc tot mai multe fructe şi salate crude, ca să mă vitaminizez şi energizez. Am continuat această abordare vreo 2 luni de zile. Am început să mă simt mai bine, să fiu mai energică, mai veselă, iar cheful de viaţă  şi-a revenit simţitor. Nu îţi mai povestesc că am prins şi puţină culoare în obraji, puterea de concentrare mi-a crescut, starea de oboseală şi moleşeală s-a diminuat, iar aspectul meu fizic s-a bucurat de tot mai multe îmbunătăţiri, inclusiv părul meu a început să-şi revină, să nu mai fie atât de tern, lipsit de vitalitate şi strălucire.

Gata, mi-am revenit, acum pot să trec din nou  la alimentaţia mea de altă dată!

Acesta era un lucru bun, aşa că mi-am zis: Gata, mi-am revenit, acum pot să trec din nou  la alimentaţia mea de altă dată. Eram bucuroasă de schimbările pozitive de care am avut parte şi hotărâtă să pun punct efortului de a-mi mai face vreo salată de crudităţi. Cu fructele mă împăcam destul de bine, nu-mi era greu să le mănânc 🙂

Am continuat apoi, o bucată de timp să mănânc doar fructe din când în când, iar legumele proaspete şi crude, mai ales salatele, au devenit doar o amintire.  ….. dar nu pentru prea mult timp, fiindcă starea mea de vitalitate şi energie s-a apucat să se înrăutăţească din nou.

Am început să caut iar şi să mă informez despre cum aş putea aduce şi mai multă vitamină în alimentaţia mea. Ideea vitaminelor comprimate în pastile şi tablete nu era preferata mea, motiv pentru care nici nu se găsea în alegerea mea.

Am aflat atunci  despre sucurile poaspăt stoarse din fructe şi legume. Mi-au plăcut mult. Mergeam, în acea perioadă, destul de des la cel mai apropiat aprozar care oferea şi sucuri proaspete stoarte pe loc din legume şi fructe. Erau tare gustoase. Mă simţeam tare bine după un astfel de suc 🙂

Cu timpul mi-am dorit un storcător de fructe, ca să îmi pot face de acasă toate aceste delicioase sucuri. Ştii proverbul acela „Ai grijă ce îţi doreşti, fiindcă s-ar putea să se întâmple?” Ei bine, aşa a fost şi în cazul meu, am primit cadou un storcător de fructe. Avea şi culoarea verde, era preferata mea 🙂

Entuziasmul sucului proaspăt stors din fructe şi legume acasă nu ma ţinut nici el foarte mult timp. De la un moment dat, am început să mă plictisesc şi de acest mod de a-mi prelua vitaminele şi mineralele esenţiale. Începuse să mi se pară greu şi complicat să tot spăl sita şi toate componentele storcatorului de fructe. În plus, atunci stăteam în cămin şi nu aveam bucătăria mea proprie, ca să mă pot desfăşura în voie.

BLENDERUL! O nouă achiziţie

Am trecut la o altă etapă în viaţa mea: BLENDERUL! O nouă achiziţie, credeam că este cea mai bună la acel moment! 🙂 Mi-am luat un blender slăbuţ, avea doar 400 de W, eram încântata, dar nu aveam de unde să ştiu că nu îmi va mărunţi suficient de bine morcovii şi toate fructelele mai tari, astfel încât să le beau cu mare plăcere. Aşa că am început din nou căutăriile în materie de alimentaţie sănătoasă …. şi am descoperit un nou aliment, care de atunci face parte tot mereu din alimentaţia mea. Este o „hrană” foarte nutritivă, săţioasă (conţine fibre din frunzele verzi), plină de vitamine şi minerale, care îţi dă o energie de nedescris. În plus nu te balonează, nu te constipă, este foarte gustoasă şi cremoasă …… şi este vorba de …… zmuti  (smoothie)!

Acum să nu crezi că din prima am descoperit reţeta ideală de zmuti! 😉 Nu, nu a fost aşa. Dacă iniţial am încercat să respect anumite reţete preluate de pe site-urile existente la acea vreme cu hrana vie, am finalizat prin a testa şi inova mereu. Anumite combinaţii mi-au iesit bune, altele mai rele, dar ăsta era farmecul jocului de a testa şi experimenta. Nu de puţine ori au fost momentele când pregăteam cu multă emoţie şi nerăbdare o nouă combinaţie de zmuti şi ….. ajungeam să o arunc în wc. Chiar dacă acum, toate aceste lucruri şi întâmplări par amuzante şi haioase, pe moment nu era tocmai aşa. Îţi dai seama, cred, cum toată nefericirea şi deznădejdea mă cuprindea. Dar asta e povestea mea 🙂

zmuti-mar verde-spanac-lamaie

 

Nu mi-am pierdut speranţa şi încrederea, am continuat să combin şi să obţin variante delicioase. Acum mi-am dat seama că orice eşec, sau orice şut în fund e un pas înainte. Dacă eram mulţumită doar luându-mi reţetele puţine, dar existente deja pe internet, nu ajungeam să gust şi savurez atâtea bunătăţi de zmuti-uri. Nu este genul meu ca să mă mulţumesc cu puţin, cu varianta cea mai uşoară. Îmi place să mă complic (cum spunea o prietenă de-a mea), să caut şi să descopăr varianta mea, adevărul meu …. şi asta mă umple şi mai mult cu energie.

Îmi place să personalizez şi testez mereu.

Aşadar, am ajuns să îmi schimb şi blenderul ….. cu unul mai puternic. Acum am un blender de 1000 W. Este un blender bun, iar dacă vrei să bei nişte zmuti-uri nu goar delocioas şi gustoase, dar pe deasupra şi cremoase, ai nevoie de un blender puternic, iar cele de peste 800 W sunt cele recomandate şi indicate în acest caz.  Şi nu te speria că aceste blenderuri costă o groază de bani. Există şi variante ieftine şi suficient de fiabile, dacă nu eşti dispus să dai prea mulţi bani pe un blender de firmă.                      (De exemplu caută aici)

Zmuti (măr verde, spanac, lămâie, 1/2 banană)

Cu noul şi puternicul meu blender distracţia a început.

Am combinat atâtea variante de zmuti, până am ajuns la nişte variante cu totul şi cu totul deosebite. Şi nu zic asta doar din punct de vedere al gustului, al texturii şi al culorii, cât şi al aportului de minerale, vitamine şi energie. Iar pe de asupra este şi combinaţia corectă dintre legume şi fructe. Cred că ştii deja că fructele şi legumele nu se combină între ele, dar fructele şi cu frunzele verzi comestibile ale anumitor legume sunt combinaţia ideală şi genială!

Mi-au ieşit nişte reţete atât de bune, încât din acel moment mi-am dat frâu liber imaginaţiei şi creaţiei. Nu am mai simţit nevoia să mai consult vreodată internetul în materie de reţete de zmuti!

Am început să-mi invit prietenii şi familia la câte un pahar de zmuti. Iar când aveam cunoştiinţe în vizită, adesea le serveam cu un pahar de zmuti proaspăt preparat.

Satisfacţia finală a fost atunci când, una dintre prietenele mele s-a hotărât că vrea şi ea un blender ca să îşi facă zmuti. A fost o bucurie imensă să vad cum reţetele şi degustările de zmuti au dat roade 😉                                                                                         A fost un moment magic, un moment de glorie.

Aşa că pentru tine, draga mea cititoare, …..am propus un joc – spune-mi ce zmuti ţi-ai face? Nu o să te invit la mine acasă ca să te servesc cu un zmuti proaspăt şi delicios, pentru că sunteţi foarte multe şi mulţi (şi băieţii citesc câteodată), nu o să te invit nici la un restaurant unde poţi să deguşti această licoare magică, dar te invit în continuare săptămânal să fii cu ochii pe site, fiindcă am să postez special pentru tine tot mai multe dintre reţetele mele favorite de zmuti şi câte două articole pe săptămână în care am să-ţi explic toate seretele care stau în spatele unei alimentaţii sănătoase şi a unui stil de viaţă sănătos.

În plus te invit să te abonezi la site-ul meu şi să primeşti cartea cadou, în care  găseşti povestea mea despre cum m-am îngrăşat şi devitaminizat printr-o alimentaţie nesănătoasă şi secretele mele care m-au ajutat să slăbes sănătos, să scap din cercul vicios al efectului yo-yo şi să nu mă mai îngraş niciodată pâna acum. Aceste secrete m-au ajutat să îmi reglez metabolismul, să devin o persoană energică, sănătoasă, voioasă, să scap de constipaţie şi balonare, iar părului meu să îi revină strălucirea şi vitalitatea.

Descarcă acum cartea cadou din formularul din dreapta aflat în partea de sus a paginii!

indexPuterea vine din interiorul tău, ai grijă de ea! Şi de alimentaţia ta!

Comments

comments

Un comentariu pentru Cum am descoperit eu reţeta unui zmuti delicios şi sănătos. Află şi tu!

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.