Cum am slăbit eu? Secretul neştiut al curelor de slăbire

slabeste sanatos

În articolul precedent, ţi-am povestit despre cum am slăbit eu pe termen scurt şi metodele care nu au funţionat şi m-au îngrăşat. Acum vreau să îţi dezvălui din experienţa mea cu diversele cure de slăbire.

În tot peregrinajul meu prin tărâmul curelor de slăbire am învăţat un lucru: Nici o cură de slăbire nu te ajută să îţi păstrezi silueta pe termen lung! (şi asta pentru că diferă destul de mult de stilul tău de alimentare obişnuit)

Dar hai să îţi spun cum a început şi decurs totul!

După nopţile albe în care plângeam şi mă uram pentru că sunt grasă (despre care ai aflat aici) am început să ţin diverse cure de slăbire. Mă informam din ziare şi reviste pentru adolescenţi. Acolo reuşeam să găsesc multe cure de slăbire care promiteau să mă ajute şi pe mine. Eram încrezătoare. Nu aveam internet pe atunci, iar la ţară, revistele erau principala mea sursă de informare. Testam tot ce prindeam! (o mare prostie, dar folositoare experienţă).

Aşa am ajuns să probez efectele a nenumărate cure de slăbire (unele no name), care fie se bazau pe un soi de înfometare, fie pe dietă/alimentaţie dezechilibrată, fie pe combinaţii nefaste de alimente.

Au trecut anii şi am ajuns adolescentă, o adolescentă supraponderală, o domnişoară grăsuţă şi plinuţă. Te întrebi de unde ştiu că eram supraponderală? Vezi aici …

Eram deja în liceu, iar kilogramele mă însoţeau mereu. În ciuda nenumăratelor cure şi diete pe care le ţineam, nu reuşeam să scap prea mult timp de kilogramele nedorite. Ţi s-a întâmplat şi ţie aşa ceva? Pentru că eu am păţit-o cu nemiluita! 😉

Când ţineam cura eram foarte atentă să respect dieta, iar când nu eram la cură, mă simţeam atât de liberă şi uşurată că pot mânca orice. Eu practic, profitam de momentele când nu eram la cură – şi nu aveam restricţii. Ştii cum sunt copii când le interzici ceva? Parcă înadins ar face ce le-ai interzis … sunt atât de tentaţi să guste din pomul/mărul interzis! Mai are rost să îţi reamintesc de povestea cu Adam şi Eva? Exact aşa eram şi eu. Mă manifestam întocmai ca şi un copil şi nu mai conta, în acest caz, că trecusem deja de vârsta majoratului.

Cum noaptea este un sfeşnic bun, iar eu eram cu puţin timp înainte de BAC, învăţam noaptea. Era extraordinar – atunci când toată lumea dormea, eu mă puteam concentra, dar nu mă puteam destresa … decât mâncând/ronţăind tot ce prindeam. Naivă şi nepăsătoare fiind, preferam biscuiţii, eugeniile şi pufuleţii.

Aşa se face că după 3 săptămâni de studiu, neieşit din casă (mişcare deloc) şi refulat în mâncat emoţional, cu o zi înaintea primei probe de la BAC, nu mă mai încăpea costumaşul cumpărat pentru aşa ceva 🙂

Cea urmat apoi? Confruntarea cu lumea! Colegii, cunoştiinţele, prietenii au sărit în capul meu intonând parcă în cor: Vai, da ce te-ai îngrăşat! Reacţia mea? ÎNFOMETAREA! Parcă spusesem că mi-am învăţat deja lecţia, nu-i aşa? Dar înfometarea mi se părea cea mai rapidă cură de slăbire pe care am ţinut-o până la acel moment.

Am ajuns la facultate … şi am constatat cu stupoare că eram cea mai grasă din cameră (am stat în cămin).

Din nou cura de slăbire era inamica şi aliata mea … cea care îmi punea mereu restricţii şi-mi făcea schimbări în dieta şi silueta mea! Toate aceste cicluri succesive de slăbit-îngrăşat mi-au lăsat urme adânci în pielea mea. Să nu crezi că au trecut neobservate. Nu!

Vergeturile au apărut ca ciupercile după ploaie!

Într-o bună zi m-am îngrozit! (din nou) Eram grasă şi plină de vergeturi! Trebuia să fac ceva, dar de data asta ultima!

Dacă înainte încercasem înfometarea şi o sumedenie de cure de slăbire, acum nu mai puteam să risc – să slăbesc şi să mă îngraş din nou!

Deja conştientizasem că alimentaţia mea este de vină! Am început să caut mai amănunţit, să citesc mai multe şi diverse surse, să mă documentez mai intens, să probez, să testez şi să concluzionez: dietele şi curele de slăbire nu sunt bune dacă  nu te învaţă să mănânci sănătos şi să-ţi schimbi stilul de viaţă.  Nu ştii de ce? Foarte simplu! Pentru că, după ce vei slăbi destul de rapid şi vei scăpa de un anumit număr de kilograme, efectul nu va mai persista în momentul în care vei reveni la vechile tale obiceiuri alimentare, motiv pentru care te vei îngrăşa la loc.

Mi-am dat seama de un lucru! Nu sunt indicate dietele care:

 • sunt sărace în calorii – îţi privează organismul de nutrienţi, îţi dau peste cap metabolismul  şi determină scăderea masei musculare, iar după ce renunţi la dietă –  accelerează acumularea grăsimilor .
 • sunt sărace în carbohidraţi – la începutul dietei slăbeşti mult pentru că pierzi multă apă, dar pe termen lung este greu  să îţi menţii greutatea corporală dacă revii la vechile tale obiceiuri alimentare.
 • dietele cu suplimente pentru slăbit – acele suplimente alimentare care garantează că stimulează metabolismul sau că scad pofta de mâncare. Dar multe dintre aceste sumplimente care promit să facă minuni nu au fost testate suficient pentru a ne asigura că le putem folosi în siguranţă.

Pentru câteva luni am decis să mănânc regulat – la ore fixe, „echilibrat” şi variat.

Am ales să mănânc „sănătos” – mâncare gătită, fără pic de fast food. Mâncam foarte variat: carne, ouă, lactate, legume, fructe şi crudităţi în fiecare zi. Ştiam că trebuie să mănânci echilibrat, din toate câte puţin, aşa că la fiecare masă mâncam cel puţin un aliment din fiecare grupă enunţată mai sus.

După aceste câteva luni de echilibru, varietate şi regularite în dietă, m-am îngrăsat câteva kilograme. Cu toate că auzisem şi citisem că mesele regulate sunt indicate, pe mine mă făceau să mănânc chiar dacă nu îmi era încă foame, era ora mesei, iar eu trebuia să îmi respect regimul.

Pe de altă parte, combinarea anumitor alimente este nefastă pentru digestie: lactatele, ouăle şi carnea nu se combină la o singură masă! Îngreunează mult digestia şi provoacă stomacul „să-şi ia lumea în cap”. Pentru a digera carnea, stomacul trebuie să secrete un anumit suc gastric, pe când pentru lactate este nevoie de alt tip de suc gastric. Astfel, stomacul este pus într-o mare încurcătură! Digerarea a ceea ce mâncasem înainte îmi consuma şi ultima „picătură de energie”. Mai târziu am înţeles şi eu de ce mereu eram mereu obosită după masă.

În altă ordine de idei, tu ştii oare că o simplă bucată de carne stă în corpul tău până la câteva zile şi abia apoi este eliminată? În acest timp ea intră în stare de putrefacţie în tine – în intestine, iar ceea ce se asimilează din  ea, în mare parte sunt doar toxine, fiindcă (în această stare) nu ştiu câte proteine mai sunt în ea .

Credeam că acesta – mâncatul la ore regulate, echilibrat şi variat este secretul siluetei ideale, dar aveam să mă înşel din nou. Pentru mine nu a funcţionat nici această metodă! (a meselor regulate, echilibrate şi variate)

slabeste cu otet de mere Atunci, în criză fiind, mi-am început documentarea din nou şi am descoperit varianta detoxifierii organismului: eficacitatea oţetului  de mere.

Am continuat să mănânc la ore regulate pentru înca vreo 2 luni, dar am scos din alimentaţie carnea, preparatele grase, o parte din pâine … şi am inclus mai multe legume şi crudităţi. Am crescut doza de fructe proaspete şi salate variate (nu doar frunze verzi, ci şi legume/rădăcinoase – morcov, ţelină – rase şi amestecate cu un amestec de ulei de măsline presat la rece, puţin muştar şi zeamă de lămâie).

Am băut de 3 ori pe zi câte un pahar mare de apă cu o linguriţă de oţet de mere diluat, astfel:

 1. dimineaţa pe stomacul gol – un pahar de apă cu o linguriţă de oţet de mere în el.
 2. înainte de masa de prânz şi cină, cu o jumatate de oră – încă câte un pahar de apă cu o linguriţă de oţet de mere.

Oţetul de mere este foarte bogat în minerale. Conţine magneziu, potasiu, calciu, fosfor, sodiu, fier, sulf, cupru, siliciu şi un complex benefic de vitamina A, vitamine din complexul B, o doză mare de vitamina C, dar şi vitamina E şi beta-caroten.

Oţetul de mere intervine în dezintegrarea celulelor adipoase. Are în compoziţia sa o serie de substanţe care stopează depunerea grăsimilor în organism şi în acelaşi timp ajută la eliminarea acestora. Pe mine, oţetul de mere m-a ajutat şi în tratarea migrenelor şi a oboselii cronice care în acea perioadă mă bântuiau mereu.

După prima lună în care nu am mai mâncat carne, preparate grase şi atât de multă pâine şi am început o formă uşoară de detoxifiere cu ajutorul oţetului de mere, am slăbit câteva kilograme. Şi ce era minunat – nu mă mai simţeam privată de mâncare. Nu simţeam că trebuie să mă abţin de la ceva anume. De carne chiar nu îmi era poftă, fiindcă aveam o dorinţă mai mare şi mai puternică: să slăbesc, să ajung odată la o greutate normală, să îmi reglez metabolismul şi să nu mă mai îngraş! Dacă îmi era poftă de ceva, gustam o îmbucătură-două şi pofta trecea.

Am scăpat şi din capcana periculoasă a efectului de yo-yo, metabolismul mi s-a reglat şi nu m-am mai îngrăşat 🙂

În articolul viitor, am să îţi dezvălui mai multe despre cum am învăţat să îmi ascult corpul, despre cum am reuşit să îmi reglez metabolismul şi despre alimentaţia pe care am adoptat-o în continuare şi care mi-a ajutat să slăbesc până la greutatea normală şi să mă menţin la acest prag.

Toate astea m-au ajutat să slăbesc sănătos, până la greutatea normală şi să mă menţin la o astfel de greutate, fără să mai fluctuez cu kilogramele. Este minunat! …  şi sunt bucuroasă că am reuşit să învăţ acest lucru!

Aşa că, draga mea, învaţă din experienţa mea şi nu o repeta pe cea rea!

Cura de slăbire nu este aliata ta în dosarul numit „SILUETA MEA”. Degeaba ţii azi o cură şi mâine alta, fiindcă numai rău ai să îţi faci.

Dacă vrei cu adevărat să ai o greutate ideală şi o stare de sănătate bună este cazul să adopţi o alimentaţie care să te susţină în acest sens. Nu te mai juca cu tine şi cu corpul tău. Nu mai eşti o copilă tânără şi naivă! Nu mai ai nici o scuză pentru starea în care te afli!

E momentul să ai grijă de tine!

E momentul să începi să te gândeşti la corpul tău – ca şi la un templu-  care este menit să te găzduiască în cele mai bune condiţii. Degeaba îţi construieşti un templu din nisip, dacă tu vrei să ai o viaţă lungă, lipsită de griji, probleme, dureri şi boli. Dacă vrei să profiţi de această viaţă la maxim, ar fi momentul să te gândeşti serios la cum îţi poţi întreţine corpul în cele mai bune condiţii.

Spune-ne şi nouă, tu ce fel cure de slăbire ai ţinut şi cât te-au ajutat pe termen lung? Ţi-ai recăpătat silueta mult visată?

Cu ce probleme te confrunţi acum?

Paradoxul nebuniei este:  să faci mereu acelaşi lucru şi să te aştepţi la rezultate diferite!

Adevărata libertate şi fericire o descoperi în momentul în care îţi oferi oportunitatea de-a te cunoaşte cu adevărat! Cunoaşte-ţi corpul!          Şi ai grijă de el!

E doar alegerea ta- modul în care îţi vei trăi tu viaţa!

Şi ţine minte: „Nu e importantă mâncarea din viaţa ta, ci viaţa din mâncarea ta!” ( Steve Meyerowitz)

Iar „Sănătatea nu reprezintă totul în viaţă, dar fără sănătate, totul nu valorează nimic!” (Dr. Bernard Jensen)

E adevărat şi pentru tine?

Lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi tu cum gândeşti? Şi ce-ţi doreşti?

Sper că ai ţinut minte, că eu sunt aici ca să te susţin în calea ta, în alegerile pe care le faci ca să ai viaţa pe care ţi-o doreşti!

SHARE sau distribuie  acest articol dacă ţi se pare util, şi dă-i un LIKE dacă îţi place.

Comments

comments

5 comentarii la articolul Cum am slăbit eu? Secretul neştiut al curelor de slăbire

 • […] încet am trecut la o altă etapă – etapa curelor de slăbire – care îţi promiteau marea cu sarea, dar despre astea o să îţi vorbesc în următorul […]

 • Mititiuc Elena  spune:

  masajul=elimina mirosul urat din gura, regleaza tranzitul intestinal, mentine vitalitatea organismului;,, clubul siluete''

 • Mititiuc Elena  spune:

  am facut n cure de slabire;in momentul de fata practic inotul mananc tinand cont de felul cum combin alimentele, nu mananc f.mult, beau si apa iar seara dupa ce m-am asezat in pat , relaxata, ochii inchisi, masez abdomenul[cercuri mici-mari, invers-pornire-ombilic]in sensul acelor de ceasornic si invers-2'-3';in primele 2-3 saptamani nu se observa mare lucru, perseverand incet, incet ne place sa cautam hainele pe care voiam sa le dam de pomana;estimare-1 an de zile 20 kg minus;doamne ajuta!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Elena te felicit pentru grija pe care ţi-o porţi! Inotul este un sport frumos, iar apa – un mediu care imi place şi mie tare mult. Masajul abdominal mi se pare foarte interesant şi uşor de practicat … Pana acum nu am stiut de aceasta tehnica, aşa că aseara am si efectuat în probă masajul … si mi se pare un gest dragut 🙂

   Iti multumesc pentru informatiile valoroase pe care ni le aduci la cunostiinta!

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.