De ce să bei lapte vegetal? … + 3 reţete delicioase de lapte vegetal

lapte vegetal migdale

Poate te-ai întrebat şi tu ce e cu toată agonia asta de a renunţa la laptele de origine animală şi a începe să consumi lapte vegetal.

Dar hai să îţi spun o poveste, care mi-a stârnit curiozitatea şi multe semne de întrebare.

Când am fost mică, îmi placea tare mult laptele … îmi spunea şi mama că mereu căutam prin cămară şi în frigider după oala cu lapte. De cele mai multe ori, ea era nevoită să ascundă laptele de mine ca să nu îl beau eu pe tot şi să îi mai ramană şi surioarei mele mai mici.

Cu timpul, am crescut mai mare, iar laptele de vacă era în continuare aliatul meu, dar de această dată nu pentru că îmi plăcea la nebunie, ci pentru că mama îmi spunea că laptele îmi ajută să îmi crească oasele puternice şi dinţii sănătoşi.

E paradoxală partea cu dinţii sănătoşi, fiindcă dinţii mei erau mereu bolnăvicioşi şi se cariau foarte repede, dar cum eu credeam că mama îmi spune adevărul (care şi ea la rândul ei credea că are dreptate) ….. consumam foarte mult lapte şi lactate.

Am ajuns la facultate, iar treptat şi inconştient am cam scos din alimentaţia mea laptele. La această vârstă, laptele nu mai era o atracţie pentru mine. Ori de câte ori mergeam acasă, mama mă aştepta cu un pahar mare de lapte cald, iar eu adesea ajungeam să îl refuz, fiindcă nu îmi trebuia.

Reacţia mamei mele era mereu aceeaşi: dar ce ce nu vrei lapte, că ţie mereu ţi-a plăcut laptele? … ei bine, laptele îmi plăcea când eram mică, dar acuma nu mai îmi place, mi se pare prea gras şi greţos laptele de vacă pe care îl aducea mama în fiecare seară de la nişte vecini. Chiar nu mai puteam bea deloc laptele de vacă nedegresat. Mi se făcea de-a dreptul greaţă de la el!

După mulţi ani de insistenţe din partea mamei mele – cu paharul cu lapte, întâmpinate de refuzul meu vehement, am început să mă întreb de ce nu îmi mai place atât de mult laptele, care odată mă fascina la nebunie? 🙂

Cu timpul, am ajuns să aflu şi să înţeleg că laptele de vacă nu este tocmai ceea ce pare.

 

Odată cu înaintarea în vârstă, corpul nostru nu mai poate digera laptele.

Laptele animal conţine lactoză.

Lactoza este un carbohidrat macromolecular compus din două molecule: glucoză şi galactoză. Pentru ca lactoza să fie absorbită în intestin, ea trebuie să fie mai întâi divizată în cele două molecule conţinute. Enzima care se ocupă cu absorbţia şi divizarea lactozei este numită lactază şi este localizată la suprafaţa celulelor mucoasei intestinale.  Aşadar, pentru ca laptele să poată fi digerat, este nevoie ca în stomacul şi intestinul nostru subţire să existe o enzimă specifică, numită lactază – menită să descopună -în zaharuri simple- lactoza din lapte.

Ei bine, omul, încă de la începutul existenţei sale a fost programat ca imediat după „înţărcare” să piardă capacitatea de a digera lactoza.

Organismul adultului nu mai produce enzima lactaza,

cu ajutorul căreia poate digera lactoza din lapte.

O altă enzimă care ajută la digerarea laptelui este renina. Ei bine, şi această enzimă este produsă cu uşurinţă de către stomacurile copiilor mici, însă stomacurile adulţiilor nu o mai produc.

Interesant, nu? Şi stai să vezi ce am mai aflat atunci!

Laptele de vacă este bogat în calciu, dar organismul uman nu îl poate asimila.

Laptele de vacă, despre care se spune că este atât de bogat în calciu şi este indispensabil omului, nu este chiar aşa.

Într-adevăr laptele de vacă este bogat în calciu, dar asta nu înseamnă, că prin consumarea lui, corpul nostru chiar beneficiază de calciu.

Organismul nostru nu poate asimila calciul din lapte, din mai multe motive:

 

a) Laptele reacţionează precum un acid, iar corpul nostru are nevoie de alimente alcaline.

Pentru a susţine viaţa, sângele trebuie să fie uşor alcalin (aproape de nivelul neutru al pH-ului), iar laptele de vacă este acid. În aceste condiţii, atunci când tu consumi o cantitate de lapte sau orice alte lactate, creşte aciditatea în corpul tău, deoarece reacţia de metabolizare a proteinelor animale – conţinute de lapte este o reacţie acidă. Sângele tău va face tot ce îi stă în putinţă ca să neutralizeze această reacţie. El va sustrage calciul existent deja în oase.

Sângele este programat să menţină corpul în viaţă şi va face acest lucru cu orice preţ,

chiar dacă trebuie să sustragă calciul din oase şi dinţi.

Laptele şi brânza, având multe proteine şi fiind acide, scad pH-ul sângelui şi îl acidifică. În această situaţie, organismul se apară şi, obligatoriu, scoate calciul din oase, ca să echilibreze pH-ul sângelui şi să poată să rămână normal. Astfel, aceste alimente consumate în cantităţi mari, ajung să ne fure calciul din oase şi devin nişte hoţi de calciu. (…) Este adevarat că laptele are mult calciu, dar în acelasi timp, laptele este acid, pentru că are aminoacizi şi va face ca şi sângele să fie acid. Pentru a se apăra, organismul absoarbe calciul din oase, ajungând în situaţia în care calciul din lapte să nu se absoarbă.”   

-Dr. Virgiliu Stroescu-

 

b) Calciul are nevoie de un anumit echilibru de minerale ca să poată fi asimilat.

Pentru ca organismul nostru să poată asimila calciul în corp, mai are nevoie şi de prezenţa anumitor minerale, cum ar fi magneziul şi borul. Ei bine, se pare că laptele de vacă nu prezintă aceste proprietăţi.

Calciul de origine vegetală este cel mai bun, se potriveşte excelent nevoilor corpului nostru. Calciul vegetal este echilibrat în magneziu, a cărui prezenţă este esenţială pentru absorbţia şi asimilarea calciului în organism, iar acest lucru este valabil şi pentru bor, un element care se găseşte exclusiv în vegetale.

„S-a descoperit că, calciul, pentru a putea fi asimilat şi folosit de oase, are nevoie de un anumit echilibru de minerale. Laptele bovin are un conţinut extrem de mare în fosfor, ceea ce împiedică asimilarea calciului de către organism. Calciul neasimilat va fi scos din organism prin urină. Acest lucru va determina ca pH-ul urinei să fie prea alcalin şi va crea o predispoziţie a persoanelor la infecţii urinare.”   (…) „Laptele de vacă este carent în magneziu şi nu are bor, ceea ce face imposibilă utilizarea conţinutului său în calciu de către om.”

-Dr. Michael Klaper-

Ei bine, când auzi şi înţelegi toate aceste lucruri … şi mai citeşti şi concluziile cercetăriilor ştiinţifice de-o viaţă a dr. T. Colin Campbell din „Studiul China„, atunci nu mai ai nici o speranţă că laptele de vacă chiar îţi redă sănătatea.

În aceste condiţii, începi să cauţi alternative sănătoase, care să înlocuiască celebrul şi păcătosul lapte de vacă.

Şi începi să renunţi de bună voie şi treptat la toate produsele lactate.

„Spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grasimi de origine vegetală, nesaturate.” 

-Prof. dr. Mencinicopschi-

Lapte vegetal. Un aliment foarte sănătos, gustos şi hrănitor.

lapte vegetal amande

Din ce poţi face lapte vegetal?

Laptele vegetal îl poţi face din foarte multe nuci (cocos, migdale, nuci, alune de pădure, arahide, caju, etc), seminţe (floarea soarelui, susan, cânepă, etc) şi cereale (ovăz, quinoa, orez, mei, etc). Eu prefer varianta laptelui vegetal crud, aşadar laptele din soia iese din discuţie, după părerea mea. În plus, poate nici măcar nu este chiar atât de sănătos precum se zice, iar în plus, mai trebuie şi tratat termic şi aromatizat.

Cel mai gustos lapte vegetal îl obţii din cocos, nuci româneşti, migdale, semnite de susan, seminţe de floarea soarelui, caju, quinoa, etc.

 Mai jos, îţi dezvălui 3 variante de lapte vegetal … şi anume laptele din migdale, cocos şi susan.

Atunci când eşti încă la început şi nu prea ai făcut cunoştinţă cu laptele vegetal sau ai gustat doar laptele de soia, atunci laptele de migdale e cea mai potrivită alegerea de a ţi-l prepara acasă. Este un lapte cremos, uşor dulceag şi foarte gustos. E un lapte pe care toată lumea îl agrează, indiferent de preferinţele alimentare a fiecăruia.

Laptele de migdale, precum aproape orice variantă de lapte vegetal (excepţie laptele de soia) este un lapte bogat în minerale (Ca, Mg, etc) şi oligoelemente esenţiale, proteine, vitamine (mai ales cele din complexul B), enzime, acizi graşi esenţiali, fibre, etc. Este un lapte nu doar gustos, dar şi foarte sănătos.

 

Lapte vegetal din migdale * (sau nuci)

Ingrediente:

 • o cană de migdale înmuiat (hidratate) peste noapte (minim 8 ore)
 • 3-4 curmale – înmuiate şi ele minim o oră sau o linguriţă de miere sau chiar zahăr brun
 • aprox. 800-1000 ml apă
 • un vârf de cuţit cu sare marină (opţional)

Preparare:

1. Migdalele se pun la înmuiat într-un bol cu aproximativ 500 ml apă şi se lasă aşa peste noapte sau cel puţin 8 ore.

2. A doua zi se limpezesc, se curăţă de coajă (opţional) şi se adaugă în blender. Se adauga acum şi curmalele, sarea şi o cană de apă şi se blenduiesc până la omogenizare (aproximativ 30 de secunde, depinde cât de puternic este blenderul tău). După ce se obţine o pastă omogenă, se adaugă şi restul cantităţii de apă şi se mai blenduieşte câteva secunde.

3. Laptele obţinut se strecoară de pulpa rezultată, printr-un tifon dublu sau printr-un săculeţ special stoarcerii laptelui vegetal, deasupra unui bol mare … şi gata … se poate savura în pace!

Este un lapte onctuos şi destul de cremos. Se poate păstra la frigider 1-2 zile, dar cel mai bun este în prima zi.

Pulpa rămasă o poţi mânca aşa cum este sau alături de cereale şi fulgi. Este delicioasă. Deasemenea, poţi prepara din ea diverse prăjiturele raw vegane, bânzică raw vegană, etc … sau chiar nişte bombonele tare gustoase. Vezi aici despre ce e vorba http://multicrudi.ro/bombonele-raw-din-nuca-cocos-si-curmale-cu-gust-de-ciocolata/

*Notă: La fel procedezi şi la fel respecţi proporţia ingredientelor şi atunci când vrei să îţi faci lapte vegetal din nuci. Singura diferenţă e că în loc de migdale, pui nuci 😉

 

Lapte vegetal din seminţe de susan

Ingrediente:

 • 3/4 cană (100 gr.) cu seminţe de susan (hidratate) peste noapte (minim 3-4 ore)
 • 3-4 curmale – înmuiate şi ele minim o oră sau o linguriţă de miere/sirop de arţar
 • aprox. 800-1000 ml apă
 • un vârf de cuţit cu sare marină (opţional)

Preparare:

1. Seminţele de susan se pun la înmuiat peste noapte.

2. A doua zi se limpezesc şi alături de toate ingredientele, se adaugă în blender şi se blenduiesc până la omogenizare (aproximativ 30 de secunde … sau depinde cât de puternic este belnderul tău).

3. Strecori apoi laptele obţinut, printr-un tifon dublu, deasupra unui bol mare … şi gata … se poate savura în pace!

Este un lapte mai light, cu un gust aparte şi foarte bogat în calciu. E gustos.

 

 Sfat practic:  Pentru o mărunţire şi omogenizare foarte bună a ingredientelor, procedează astfel: adaugi în blender, prima dată, ingredientele solide, iar apoi adaugi puţină – doar să fie puţin peste nivelul solidelor. Porneşti blenderul şi laşi să se facă o pastă destul de omogenă. Apoi adaugi restul de apă şi mai blenduieşti câteva secunde pentru omogenizarea completă. Pe urmă strecori  şi … savurezi lăpticul 😉

 

Lapte vegetal din pulpă proaspătă de cocos

Ingrediente:

 • o nucă mare de cocos (doar miezul)
 • aprox. 800-1000 ml apă

Preparare:

1. Mai întâi găureşti nuca de cocos şi goleşti tot lichidul din ea.

* (una din cele 3 găurele va ceda în momentul în care vei înfige şi răsuci vârful unui cuţit în ea).

2. Apoi spargi nuca cu un ciocan sau lama unui cuţit gros, bătând circular asupra nucii. După ce va ceda şi se sparge în două părţi, vei desprinde miezul cu vârful unui cuţit.

3. Pulpa de cocos o mărunţeşti în robotul de bucătărie. Apoi adaugi în blender toate ingredientele din reţetă şi mixezi până când apa albă devine precum laptele (30-60 de secunde).

4. Filtrezi conţinutul printr-un tifon sau săculeţ special.

5. Pulpa obţinută o poţi integra în compoziţia diverselor prăjiturele raw.

Atenţie: laptele de cocos, dacă îl păstrezi la frigider după preparare, va separa deasupra un strat de grăsime. Este vorba de untul de cocos. Daca vrei poţi să îl selectezi şi foloseşti la alte preparate, dacă nu, atunci păstrează laptele înainte de consum la o temperatură ambiantă mai caldă. Astfel grăsimea se va topi şi se va omogeniza perfect cu laptele.

………………………………………………………………………………………

Sunt curioasă …..  ai încercat laptele vegetal până acum? Ce motive ai avut?

Lasă-mi, te rog, un comentariu mai jos …

… şi nu-mi lăsa curiozitatea să aştepte prea mult 😉

 

P.S. Există foarte multe variante de a prepara şi pregăti laptele vegetal, iar în viitor o să ţi le dezvălui pe toate, astfel încât să ai de unde alege.

 

Te pup şi o zi excelentă să ai!

Raluca.

LIKE  &  SHARE.

Împarte cu prietenii aceste informaţii sănătoase, nu le ţine doar pentr tine 😉

Comments

comments

46 comentarii la articolul De ce să bei lapte vegetal? … + 3 reţete delicioase de lapte vegetal

 • Mario  spune:

  Felicitari pt pagina si articol.Sper sa va fie de ajutor, laptele de ovaz , grau, secara sunt bune optiuni. Vad ca multi inteleg gresit stilul de viata sanatos, multi spun ca este pentru bogati, altii spun ca bunicii ori parintii traiesc pana la 80…90 de ani si invingand si boli, altii ca asa au invatat de la parinti, de acord dar de ce nu putem folosi un pic mai mult internetul pentru a invata mai mult decat ceea ce stim pana in prezent.De ce am trecut de la bunici si mancare …la a invata….pentru ca e simplu….Evolutia..cu ea…Tecnología si Stiinta…..Avansam…..se demonstreaza zi de zi , lucruri despre care credeam diferit…dar acum ne putem folosi de acest lucru… si putem judeca altfel lucrurile…..A trai si a ajunge ca din 10 personas. ..8 sunt bolnave….ceva facem rau. Are logica nu? Daca parintii au mancat branza de vaci…ssu au baut lapte. …dar in timp corpul lor a suferit…..ceva au facut rau…Logic , nu? Din pacate , mama a suferit un cancer la stomac, si a decedat, din cauza unei educatii alimenatra precara, si asta pentru ca nu se stiau multe, nu intereseaza o schimbare, etc….Stiinta a ajuns sa demonstreze cum digera stomacul, ce sucuri gastrice se necesita pentru fiecare aliment, ceea ce este toXic. ….etc….Logic este sa.ti doresti sa traiesti mai mult…deci inveti a iti scjimba obuceiul rau….Eu m.am facut bine….ma refer la 5 chisturi…..de creatina…nimic de gen cancerigen…toate la zona capului….decat prin a scjimba alimentatia….Am 36 de ani….traiesc in spania….si pentru a va incuraja pe voi dar si pe mine ,,,Stiu ca a face o schimbare este greu….dar merita sa te gandesti si sa folosesti acest dictionar ampplu de cunostinte….Internetul….cu bune ai rele….Dar fiecare éste destul de inteligent de a folosi acele cunostinte pt a ajunge la o logica….chiar si cu mancarea …chiar si cu ceva despre care habar nu aveti….fitzi xa un politist….Gen….a avut boli de stomac…LOGIC….este ca a mancat ceva care nu .i.a facut bine…etc.. Bafta in continuare!!!!

 • Stanciu Andreea  spune:

  Buna Raluca, am un bebe de 9luni, suspect de aplv si as vrea sa ii prepar gris, tapioca, fidea cu lapte vegetal. Am auzit pareri cum ca laptele vegetal din comert nu se fierbe, ci doar cel facut in casa. Ma poti ajuta, te rog? Multumesc, zi frumoasa!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Buna Andreea,

   Nici eu nu iti indic sa ii dai bebelusului tau lapte vegetal din comert. Fa-i in casa orice lapte vegetal si pregateste-i asa. In ghidul Laptele Vegetal am detaliat pe indelete cum poti prepara laptele vegetal in casa.

 • Mariana Aristide  spune:

  Un kilogram de migdale in coaja romanesti am vazut la Obor toamna cu 8 lei kg, o nuca de cocos am cumparat-o de la Kaufland cu 3 lei, pot sa coste si 2 lei si ceva, iar susanul romanesc este foarte ieftin, cui ii place sa faca lapte de susan, nu este vorba de cat costa, eu una simt ca lactatele nu-mi fac bine si atunci renunt sa le mai consum si caut sa gasesc alternative…cei care sunt in varsta asa si-au obisnuit organismul, dar eu una vreau sa traiesc ca populatia HUNZA, undeva in Pakistan…http://travel.descopera.ro/6744222-Taramul-nemuritorilor-Hunza-Valea-Vietii

 • Mariana Aristide  spune:

  O singura data am facut lapte din migdale inmuiate facut, cu storcatorul de fructe si legume prin presare la rece si a iesit fantastic de bun si gras,(as vrea sa cumpar migdale in coaja romanesti de la tarani si sa le sparg de coaja), de susan am facut de mai multe ori, ultima data din susan integral si a iesit amarui si nu-mi place, mi-am cumparat o nuca de cocos si vreau sa fac lapte din miezul de cocos proaspat si va tin la curent…

 • Mariana Aristide  spune:

  Laptele de animale nepasteurizat(exclus din magazine, tot laptele si toate produsele lactate sunt pasteurizate, adica moarte)cumparat de la tarani si/sau aparatele cu dozator de la diverse firme, e recomandat pana la varsta de maxim 12 ani, dupa aceea stop, ati observat in natura ca puii de animale sug laptele doar cand sunt mici, de ce ar fi altfel la oameni??? Ce ar face toate fabricile cu produse lactate si toti taranii producatori de lactate daca nu ar mai avea cumparatori? Traim majoritatea in ignoranta, sunt atatea informatii despre tot ce ne intereseaza pe Internet, ramane doar sa cautam si vom gasi…

 • Lavy  spune:

  Din batrani : orice animal sau om bolnav prima data primea lapte de
  vaca sau lapte prins (dupa ce sa luat smantana de pe el) . Caju , migdale si tot felul de bunatati din Orient sau tari cu fructe exotice ??
  Hai va rog sa reveniti pe meleagurile pamantene mai precis in Romania , mergeti in piete si cumparati de la tarani : mere , pere , prune , nuci ,fructe si legume de sezon tot ce este facut autohton si la tara . Invatati sa faceti diferenta dintre fructele si legumele aduse din alte tari sau cele stropite cu insecticide si derivatele acestora . Am fost printre cele mai sanatoase popoare din lume si nu manca nimeni ca si acuma tot felul de fleacuri scumpe si care promit : tinerete fara de batranete si viata fara de moarte ! Bine mersi Romania este una dintre statele lumii in care sunt produse bio adevarate nu falsuri la preturi umflate si culmea la preturi asa de mici incat ti se face uneori mila de cei care le vand deoarece muncesc atat si la urma se aleg cu aproape nimic si bine mersi vin tarile straine sa ne vanda tot felul de fructe si legume care promit tot felul de bazaconii care sunt de cele mai multe ori neverificabile ! Cate persoane stiti voi de 60-70-80 de ani sau macar varste venerabile care au ajuns la asemenea varste venerabile mancand lapte vegetal ??

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Lavy, daca nu esti adepta laptelui vegetal, nu este nici o problema, poti sa bei lapte de vaca, capra sau ce vrei tu. Si sa ai grija de sanatatea ta asa cum consideri tu ca e mai bine pentru tine.
   O zi frumpoasa, Raluca.

 • alexandra  spune:

  Buna,
  Apa pentru preparearea laptelui vegetal trebue sa fie rece sau calduta, eu vreau sa fac lapte vegetal pentru prajituri de post, ce seminte, nuci imi recomanzi chiar combinatii sa iasa bun la gust si ieftin, dar frisca vegetala sti cumva, se poate face doar din lapte de cocos sau si din altceva? Multumesc anticipat. O zi buna

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Buna Alexandra,
   Apa pe care o folosesti la prepararea laptelui vegetal ar fi bine sa fie mai calduta, decat rece. Dar nu fierbinte. De ce usor calduta? Pentru ca uleiurile si grasimile din nucile si semintele folosite se vor omogeniza mai bine intr-o apa calduta decat intr-o apa prea rece.

   Pentru prajiturile de post, teroretic se poate folosi orice lapte vegetal atata timp cat iti place la gust, dar ca si idee iti spun, ca cel mai potrivit lapte mi se pare cel din migdale … are si un apspect ff alb, dar confera si o aroma deosebita. Laptele din nuci romanesti, de exemplu, daca este gatit la temperaturi de peste 38-40 de grade Celsius, capata un aspect cafeniu inchis … ceea ce poate modifica aspectul prajiturilor tale.

   Totusi, daca vrei sa faci prajituri de post cu lapte vegetal, eu te-as indemna sa inveti sa faci dulciuri raw vegane. Sunt mai sanatoase si cele mai bogate in nutrienti.

 • Răzvan-Dan Urdă  spune:

  Laptele animal este alcalin, nu este acid. Faptul ca am ajuns la aceasta parte m-a facut sa ma opresc din citit. Nu contest ca e bun laptele vegetal, dar nu denaturati realitatea.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Razvan e alegerea ta sa citesti atat cat doresti.

   Intradevar, laptele crud este alcalin, dar informatiile despre reactia acida pe care laptele animal care se regaseste in comert (pasteurizat) o genereaza in corpul nostru sunt vehiculate de naturopati si doctori importanti, nu doar de mine. Dar fiecare dintre noi citim si aplicam atat cat putem accepta 🙂

   O zi minunata sa ai!

 • crina  spune:

  Buna Raluca! Iti multumim pentru toate informatiile pe care le impartasesti cu noi. Am gustat si eu din laptele de nuci pe care l-ai preparat la expozitia Ligiei Pop de la Cluj, un lapte super delicios. As dori sa te intreb tu de unde iti cumperi migdalele, citeam ca cele din SUA si din China ar fi radiate. O zi placuta!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Crina, ma bucur mult ca ai fost la expozitia raw de la Cluj si ai apucat sa degusti laptele din nuci romanesti pe care l-am preparat eu acolo.

   Sincera sa fiu, eu ma axez mult pe prepararea laptelui din nuci romanesti, alune si seminte de fl soarelui sau susan si mai rar imi prepar din migdale si alte nuci de origine externa. Imi place sa ma axez cat mai mult pe ingredientele de origine autohtona. Dar, cu toate astea, migdalele le cumpar din magazinele naturiste specializate sau din supermarket.

   O zi minunata si tie!

 • Vasi  spune:

  Lapte: Lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor(dafinitia) sau poate însemna și sucul alb al nucilor de cocos,restul sunt doar sucuri care imita laptele,singurul lapte vegetal e cel din nuca de cocos,nu va mai mintiti pe voi.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Vasi, la care suc alb al nucilor de cocos te referi?
   Lichidul care se afla in interiorul nucilor de cocos este un lichid apos transparent si are o compozitie asemanatoare plasmei care formeaza sangele uman. Iar laptele de cocos se obtine din mixarea pulpei de cocos cu apa si strecurarea ei ulterioara.

   La fel ca laptele de cocos, se obtin si celelalte tipuri de lapte vegetal.
   Intr-adevar, laptele vegetal poate fi numit doar un suc preparat pe baza de nuci, seminte si apa, deoarece nu este o bautura bogata in hormoni animali, secretata de glandele mamare al vreunui animal. Ai mare dreptate in aceasta privinta!

   Dar aceasta bautura vegetala, adesea numita lapte vegetal, este foarte bogata in vitamine, minerale, proteine si grasimi sanatoase. Nu creaza colesterol sau alte probleme sanatate. 🙂

 • adelina  spune:

  se poate face trecerea de la lapte praf direct la lapte vegetal? am avut lapte matern pana la 1 an si 2 luni lapte praf pana la 2 ani si 2 luni si acum am inceput sa ii dau lapte din orez sanovita din comert si abia astept sa incerc retetele pt acasa. dar am citit despre cel de migdale ca nu ar fi recomandat f des . cam ce lapte este mai adecvat pentru copilasi de 2 ani?

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Cel mai bun lapte pe care il poti oferi copilului tau, este cel preparat acasa din nuci si seminte. Ideea e ca poti alterna de la o zi/zile la alta, nuca/samanta din care ii prepari laptele, astfel incat sa primeasca nutrientii intr-o varianta cat mai diversificata.

   Insa de ceea ce trebuie sa tii cont atunci cand ii introduci in alimentatie un nou tip de lapte este:
   – sa nu prezinte vreo alergie la nuca/samanta din care ii prepari laptele
   – sa introduci laptele in alimentatia copilului prin metoda de diversificare a alimentatiei la copii
   – sa ii placa la gust. aici se mai poate jongla si prin aromatizarea lui sau introducerea lui in diverse milkshakeuri, budinci sau dulciuri raw.

 • titi  spune:

  vorbiți numai de lapte dar nu spuneți nimic despre iaurturi,sana sau chefir cu grăsimi scăzute ,ce fac cei dela țară care trăiesc o viață numai cu lapte de vacă și ajung la80-90 ani ,acum 30-40 ani nici nu știam că se face lapte din semințe am 81 ani și am băut numai lapte de vacă sau capră,nu cumva aceste rețete sunt pt. cei bogați .

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   cei de la tara care traiesc o viata numai cu lapte de vaca si ajung la 80-90 de ani sunt perfect sanatosi? Traiesc o batranete lina si usoara sau mereu ii doare cate ceva?

   Normal ca se poate trai cu lapte si produsele lactate aferente, dar calitatea vietii pe care o traiesti este net diferita (din punctul meu de vedere).

   Aceste retete sunt pentru cei care tin la sanantatea lor si fac tot posibilul sa si-o mentina la cel mai inalt nivel.

   • Vioris  spune:

    Nu pot sa nu comentez…cand vad atatea indemnuri la a trai sanatos…parintii nostrii traiesc 80-90 ani si au mancat lapte si derivate din laptele animalelor lor…noi oare cu atata reclama de a trai sanatos vom muri inaintea lor? Vreau doar sa va spun ca mama are 82 ani si mananca lapte ,chiar mai mult decat alte alimente si a invins multe boli…De ce spuneti ca-i sanatos laptele vegetal cand in multe boli este contraindicat,cand migdalele si nucile nu sunt tolerate de orice corp si multe altele…credeti ca laptele de soia modificata genetic ne va face sanatosi? Nu mai vorbiti prostii! Sau oare este mai sanatos pentru copii nostrii laptele praf decat laptele mamei? Sau credeti ca asta inseamna a trai sanatos? Daca sunt bolnava este din cauza stresului in care traiesc si a conditiilor de munca si de viata!Si sa stiti ca nu lipsa banilor m-a facut sa comentez ci felul in care tratati aceasta problema.

 • cristina  spune:

  Nu am nici o obiectie cum ca nu ar fi buna imitatia de lapte insa nu mi se pare ca aveti notiunea banilor.Este 60 de ron un kg de migdale la care adaugi si banii de transport deoarece migdalele si nucile de cocos nu se gasesc la colutl strazii.Intrebarea este cine isi permite sa bea asa ceva? Cu siguranta omul de rand NU!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Da, e posibil, Cristina să nu am noţiunea banilor. Dar atunci când îţi doreşti să te hrăneşti sănătos, cauţi în mai multe părţi migdalele, nucile de cocos, susanul, etc, … şi să nu fii prea surprinsă dacă le găseşti la preţuri mai mult decât decente.

   În supermarketuri:
   – nucile de cocos sunt în jur de 3 lei şi faci din miezul unei nuci aproximativ 1 litru de lapte
   – migdalele sunt în jur de 8-9 lei 200 de grame şi faci din ele vreo 2 litri de lapte
   – susanul este în jur de 3 lei 100 de grame şi faci din el 1 litru de lapte.

   Ti se pare chiar atât de scump laptele vegetal?

   Sau doar ai impresia ca este scump si ca tu nu iti permiti sa bei asa ceva? …. daca acum nu iti permiti sa bei lapte vegetal, preparat acasa, gandeste-te – ai sa iti permiti sa cumperi medicamente daca te imbolnavesti?

   S-ar putea sa nu fie chiar atat de scump sa iti prepari si sa bei lapte vegetal, ci mai degraba doar sa ti se para ca este scump si ca nu ti-l permiti.

 • Liliana  spune:

  Si eu am citi aceleasi lucruri despre laptele de vaca si am hotarit sa consum lapte vegetal,am facut si eu lapte de migdale si a iesit foarte bun,dar in general consum lapte de soia si din cinepa imi place,am sa incerc si din seminte de susan pentru ca imi plac mult,si binenteles reteta de ciorba raw cu salata,multumesc pentru retete!!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Liliana, in acest articol nici macar nu sunt toate iformatiile pe care le-am citit despre laptele de vaca :)) … sunt mult mai multe aspecte negative a acestui aliment … de aceea am si renuntat sa il mai consum.

   Lapte de soia eu nu mai beau deloc, ci doar lapte din nuci si seminte, imi plac foarte mult la gust si sunt crude, nu necesita fierbere, iar lucrul asta ma incanta mult.

   Ma bucur mult ca iti sunt binevenite retetele de pe site, iar ciorba de salata e preferata mea in acest sezon. Inainte, cand mai aveam spanac proaspat, imi preparam ciorba cu spanac si capsune … un delicu! Acum cea de salata, iar cand se termina salata verde, vedem noi ce retete mai inventez si postez pe site 🙂 Ramai doar aproape de site, ca retete o sa tot postez …. 🙂
   Pupici si o seara faina sa ai!

 • sorina  spune:

  Buna Raluca!
  Ma bucur ca azi am gasit acest articol despre ,,celebrul,, lapte!
  Nici mie nu-mi face bine laptele de vaca.
  Consum lapte vegetal facut din migdale, nuca de cocos, susan..am consumat o perioada si cel din soia, dupa care nu m-am simtit asa bine. Azi am aflat ca nu prea am voie sa consum soia in hipotiroidie.. Multumesc muult ptr cartea primita cadou! Am citit-o imediat!
  Ma bucur mult ca azi am aflat atatea despre tine!
  Esti o Scumpa!!! <3
  O seara Superba iti urez!
  cu drag Sorina

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Sorina, iti multumesc mult pentru complimentele tale! Si tu cred ca esti la fel de scumpa, pentru ca altfel nu ai remarca aceasta insusire de-a mea :*

   Legat de laptele din soia, nici eu nu il mai consum. Am citit prea mutel iformatii pro si contra, iar intuitia imi indica sa nu il mai consum. In plus nici macar nu mi se pare bun.

   Ma bucur ca a ajuns acest articol la tine si ca te-ai abonat la site si ai citit si carticica mea despre cum am slabit si am descoperit hrana vie.

   O seara minunata sa ai si tu!
   Pupici, Ralu.

 • […] 200 ml lapte vegetal (eu am folosit un lapte combinat din nuci, seminţe de floarea soarelui şi puţin orez, dar merge bine şi un lapte doar din nucă sau migdale – reţeta de preparare o găseşti în articolul de aici) […]

 • marian  spune:

  sugestie: mi-a fost foarte greu sa folosesc butonul de google + pentru ca imi fuge pagina (folosesc firefox)
  am reusit pana la urma doar mergand pe google plus si intruducand linkul https://plus.google.com/u/0/+marianrujoiu1/posts/gfJku9stBZu

 • Mioara Gheorghita  spune:

  Noi am renuntat la laptele de vaca de peste un an si consumam cel mai des lapte de cocos…este delicios! Fetele mai consuma lapte de vaca la gradinita dar acasa le fac fie din cocos, fie din migdale sau susan (o excelenta sursa de calciu). Uneori fierb paste integrale in apa si dupa ce se racesc le amestec cu laptele facut din cocos, curmale, scortisoara si vanilie…o nebunie! 🙂

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Într-adevăr, e o adevărată nebunie delicioasă şi sănătoasă laptele vegetal!! 🙂

 • mioara  spune:

  Incerc sa adopt laptele vegetal;-se pot folosi fulgi de cocos in locul nucii de cocos?-In vizita(persoane mai putin apropiate)spun ca nu am voie de la medic sa consum mancaruri grele,mezeluri,sosuri,prajeli….Va doresc Pace,curaj,bucurie Lumina si armonie!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Mioara, se pot folosi si fulgii de cocos, dar in prealabil lasa-i la inmuiat in apa 1-2 ore. Am observat ca multi prefera sa ii inmoaie 10 minute cu apa in clocot, dar prin oparire se pierd mult din proprietati, chiar daca se hidrateaza si se umfla rapid.
   Toate cele bune :*

 • dora manuela cretu  spune:

  Buna seara,draga Raluca….eu folosesc de 2ani produse de soia lapte ,iaurt,cu produse integrale…in general imi place f. mult bastonase(sunt crocante) de tarate cu vitamine si fer.,miere de albine ,o lingurita pe zi,nu folosesc zahar din 1995, in ficare zi suc din fructe proaspete,seminze de migdale,nuci etc,multicrudi,peste f.rar carne de curcan… multumesc mult…retetele tale sunt f. interesante cu drag ..Manuela

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Manuela, ma bucur mult ca ti se par interesante retetele mele. Anunta-ma cand le testezi 😉

 • Adrian  spune:

  Astazi am incercat laptele de cocos.A fost destul de bun data viitoare am sa incerc sa l combin cu banane si cacao.Asa incet o sa incerc toate retetele tale sa vad care e mai bun.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Minunat! Sunt curioasa care iti place cel mai mult. Eu de laptele de cocos aproape ca nu ma mai satur :))

   Gaseste combinatia care iti plce cel mai mult si savureaz-o ori de cate ori ai ocazia! Spor la facut lapte vegetal 😉

 • […] De ce să bei lapte vegetal? … 3 reţete delicioase de lapte vegetal […]

 • alice  spune:

  Foarte atragatoare retetele de lapte vegetal, nu am incercat pana acum decat de la supermarket:D. Totusi…am unele mici obiectii legate de articol.Experienta presonala legata de fiorosul lapte de vaca mi-a demonstrat ca in ciuda multelor „pericole” este o sursa de calciu demna de luat in considerare. Orice problema legata de lipsa de calciu (cadere de calciu, hemoragii) este rezolvata instantaneu prin ingestia unui pahar de lapte. Am simtit asta pe pielea mea si nimeni nu ma poate convinge de contrariu:).Un pahar de lapte este incomparabil mai eficient fata de orice comprimat efervescent, fiola sau pastila. Si daca tot facem referiri stiintifice…lactoza nu este o proteina ci un zahar http://ro.wikipedia.org/wiki/Lactoz%C4%83. Nu este obligatoriu sa stim chimie, dar nici nu ne obliga nimeni sa folosim denumirile chimice daca nu le cunoastem:D

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Alice dragă, aşa e, laptele de vacă are în compoziţia sa mult calciu şi în multe situaţii poate fi un aliment salvator. Însă consumat pe termen lung, s-ar putea ca lucrurile să nu fie atât de favorabile. Nimeni nu trebuie să te convingă de nocivitatea laptelui, tu singură trebuie să constaţi dacă îţi face bine consumul de lapte sau nu. Mă bucur că mi-ai atras atenţia la faptul că am scris greşit că lactoza este o proteină. Aşa e, lactoza nu e o proteină, ci un carbohidrat complex care se aseamănă foarte mult cu un zahar, datorită glucozei conţinute. Am corectat neatenţia 🙂
   În legătură cu consumul de lapte, eu m-am convins că mie nu îmi face bine. De când am înlocuit laptele de vacă cu lapte vegetal, nu mai îmi apar coşuri (care înainte erau la ordinea zilei), nu mai sunt balonată, nu mai am gaze, nu mai am dureri groaznice la menstruaţie (plus că nu mai este atât de abundendă şi nici nu mai durează o săptămână), iar dimineaţa, respiraţia mea nu mai miroase deloc rău. Eu sunt mai mult decât mulţumită de rezultate, încât nu mai am nici un motiv raţional să ma reîntorc la lactatele de altă dată. Deci fiecare trebuie să probeze şi testeze pe pielea lui ce îi face bine şi ce nu, iar fiecare îşi găseste propria hrană care îl mulţumeşte. Nu trebuie să fim reticenţi la informaţii, fiindcă informaţiile sunt cele care ne trezesc semne de intrebare pertinente, deci rolul informaţiei este să circule şi să ajungă la cei ce au nevoie de ea. O zi minunată îţi doresc, Raluca.

   • Raluca Andreea Istrate  spune:

    Alice, anunţă-mă când încerci să îţi faci lapte vegetal. Îs curioasă dacă îţi place 🙂 Cred că cel mai bine ar fi să începi cu laptele de cocos. E de-a dreptul excelent, dacă îţi place aroma de cocos, bineînţeles. Spor la făcut lăptic 😉

 • Adrian  spune:

  Multumesc mult de retete deabia astept sa le incerc !

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Adrian, abia aştept să îmi spui cum a fost lăpticul pe care ţi l-ai pregătit!

   • Emilia  spune:

    Eu sunt incepatoare
    I. M inlocuit bebitei mele de 10 luni laptele praf cu cel vegetal. Doar o masa …cea de la pranz…azi am ncercat pt prima oara lapte din seminte de in negru si i a placut…ce alte feluri de lapte vegetal ii mai pot da te rog ?

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

     Practic ii poti da fetitei tale lapte vegetal din diverse nuci si seminte, dar abia dupa ce ai testat daca nu cumva este alergica la vreun ingredient. Iar ca orice aliment nou, il vei introduce prin metoda diversificarii 🙂

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.