(prima parte a acestui articol o găseşti aici)
Nu ştii cum să faci acest zmuti verde?
Hai că îi simplu!
Fii doar atentă!
La un pahar cu apă adaugă:
1. O mână bună de frunze comestibile (salată, spanac, pătrunjel, morcov, ridiche, sfeclă roşie, etc, dar şi plante medicinale: pătlagină, macrişul iepurelui (are un gust acrişor), păpădie, coada şoricelului, mentă, etc).
- Evită pe cât posibil frunzele prea aromate, prea puternice, cum sunt ceapa şi usturoiul, cimbrul şi mărarul, etc; îi vor da o aromă puternică zmuti-ului tău şi s-ar putea să nu îţi prea placă.
2. Câteva fructe (1-3) tăiate mai mărunt (mere, pere, banane, zmeură, kiwi, pepene roşu sau galben, etc)
iar apoi agaugă-le în blender şi
3. Blenduieşte-le în blender maxim un minut (depinde şi de puterea blenderului) – până se omogenizeată totul bine.
Atenţie: Nu prelungi durata de blenduire, chiar dacă ai un blender de putere mai mică! Mai bine reia blenduirea după câteva minute, decât sa rişti să supra încălzeşti lamele blenderului.
Dacă lamele cuţitului din blender ajung să se supra încălzească, atunci zmutiul tău va deveni un nectar pasteurizat, iar vitaminele, mineralele, enzimele şi clorofila îşi pired proprietăţiile (la peste 38-400C). În acest caz, nu vei mai avea parte de aceleaşi efecte pozitive!
Dacă ai un blender de putere mai mică (sub 1000W), atunci procedează în felul următor:
- Adaugă în blender fructele tăiate mai mărunt (ca şi pentru cartofi nature). Astfel ajuţi blenderul să îşi facă treaba cât mai bine.
- Adaugă frunzele bine spălate şi mărunţite/rupte puţin cu mâna.
- Completează apoi cu puţină apă, cât să acopere doar jumate din fructe.
- Porneşte blenderul şi adaugă treptat apă doar dacă este necesar (este necesar să adaugi puţină apă atunci când vezi că este prea groasă compoziţia şi blenderul nu o poate învârti). Când adaugi apa, ai grijă ca blenderul să fie oprit, dacă nu vrei să îţi zugrăveşti întreaga bucătărie în culoarea delicioasă a zmutiului tău verde 😉
- După ce compoziţia din blender este omogenă şi fină/cremoasă adaugi restul de apă, până obţii suculenţa pe care ţi-o doreşti. Agiţi puţin sau mai blenduieşti 2 secunde şi gata …… Zmutiul tău poate fi servit cu mare drag!
Astăzi poţi începe cu un zmuti cu frunze puţine, că nu vreau să te sperii de la început, iar pe parcurs poţi alterna tipul de frunze şi cantitatea lor.
Cheia zmuti-ului stă în diversitate!
În ce cantitate poţi să îl consumi?
Până la doi litri pe zi, fără nici o problemă!
Îl poţi consuma dimineaţa pe stomacul gol (în locul mesei de dimineaţă) sau seara în locul cinei.
Nu este o regulă, dar cel mai bine este consumat dimineaţa pe stomacul gol, iar după minim 30 de minute îţi poţi lua micul dejun.
Zmuti-ul verde pe care l-ai obţinut îl poţi bea şi de-a lungul întregii zile, cu condiţia să fie ţinut la rece (în frigider sau termos de sticlă).
E important să-i laşi zmuti-ului 30 de minute timp ca să se digere şi să se asimileze în corpul tău şi nu îl zăpăci amestecându-l cu o mâncare gătită. Dacă procedezi astfel, stomacul tău va avea parte de un terci în care anumite ingrediente se vor digera mult mai rapid (cum este şi cazul zmuti-ului), iar altele (cele gătite şi de origine animală) se vor digera mult mai lent. În acest caz, tu vei resimţi cu sigurantă aciditatea din stomac şi poate vei fi tentată să dai vina pe zmuti-ul pe care l-ai băut.
Trebuie să înţelegi că atunci când combini alimentele gătite şi de origine animală cu cele crude şi de origine vegetală vei avea parte mereu de aciditate la stomac. Alimentele vegetale crude se digeră foarte repede, dar când sunt amestecate cu celelalte alimente convenţionale (care au un timp de digerare mult mai lent), vor începe să fermenteze în stomacul tău până când brânzica, şunculiţa şi tot ce ai mai mâncat îşi vor face şi ele digestia completă.
Acum înţelegi de ce toate fructele sunt recomandate a fi consumate înainte de orice masă?
Ia aminte şi respectă această regulă dacă vrei să îţi fie bine 😉
- să slăbeşti uşor şi frumos, fără să fii nevoită să te înfometezi sau să ţii diete drastice.
- să te umpli de energie şi vitalitate,
- să scapi de constipaţie şi oboseală,
- părul tău să strălucească de sănătate şi să devină mult mai rezistent.
- iar celulita să fie doar o amintire veche.
Ar fi minunat, nu-i aşa?
Ei bine, toate astea le poţi avea! Sănătatea, frumuseţea şi vitalitatea sunt la îndemâna ta!
Şi nu uita! Zmuti-ul este cheia ta!
Ce-ţi rămâne de făcut ACUM?
Simplu!
- Du-te şi deschide frigiderul,
- ia două frunze de salată şi una de spanac şi una pătrunjel,
- curăţă un măr şi o jumate de banană,
- pune-le rapid în blender, toarnă puţină apă peste ele, aşa, cam de 1-2 degete şi ……
- PORNEŞTE BLENDERUL!
* Dacă observi că este prea gros şi nu se învârte bine în blender, mai toarnă câteva picături de apă, până se omogenizează bine şi totul devine foarte cremos!
* Mai adaugă apoi apă, până obţi consistenţa care îţi place!
Savurează în linişte şi plăcere!
Spune-mi cum a fost!?!?
Interacţionează, te rog cu mine, şi spune-mi când ai băut prima dată un zmuti şi ce reţete/combinaţii îţi plac cel mai mult?
Nu ai băut încă nici un zmuti? Atunci e musai să începi! Cum arată în viziunea ta combinaţia ideală de zmuti?
Răspunde-mi mai jos la aceste întrebări, fiindcă împreună vom face cel mai bun zmuti pe care ai putea să-l bei vreodată!
Abia aştept să-l bem împreună!
P.S.: Dă un LIKE dacă ţi-a fost util acest articol (ca să înţeleg şi eu acest lucru), iar dacă ai prieneni distribuie aceste informaţii printr-un Share pe Facebook, ca să afle şi ei Puterea unui zmuti!
P.P.S.: rămâi aproape că am să revin cu reţeta de zmuti care îmi place cel mai mult în această perioadă şi care mi-o fac zilnic!
Care este rolul apei? Mie imi place foarte mult combinatia fructe cu frunze, insa fara apa. Mi se pare ca se intensifica gustul frunzelor. Se reduc proprietatile nectarului daca nu adaugam apa?
Raluca, principalul rol al apei folosite in prepararea acestui gen de bautura, este sa ajute blenderul sa omogenizeze cat mai bine fructele cu frunzele si ca sa faca nectarul mult mai usor de baut … in plus iti asigura un nivel de hidratare mai ridicat in corp.
Nu este deloc necesara adaugarea de apa, decat daca blenderul o cere si nu face fata sa amestece si omogenizeze continutul. In rest, apa poate fi chiar omisa. Proprietatile nectarului nu se reduc, daca tu nu adaugi apa in compozitia lui.
[…] smoothie-uri verzi – de exemplu, o combinaţie foarte bună în acest caz ar fi 2 mere cu tot cu coajă (dacă sunt bio) împreună cu un mănunchi bun de pătrunjel şi puţină apă. Eu ador această combinaţie simplă de smoothie – este foart gustoasă, iar gustul de pătrunjel nu se simte deloc. Încearcă şi tu! … şi vezi cum te simţi pe urmă. Doar să bei acest smoothie pe stomacul gol (la vreo 10-15 minute după ce ai băut un pahar mare cu apă), dar nu după mâncare, fiindcă atunci nu mai are nici o proprietate benefică, din contră va vrea şi mai mare acidoză. […]
prefer denumirea romaneasca si mai cunoscuta de nectar;am folosit putin acest tip de bautura/aliment dar sant hotarata sa perseverez; am facut uneori supa cruda cu legume ce se pot consuma crude cu diferite verdeturi,…mai ales vara. sublinierile apartin tastaturii si neandemanarii mele.
Mioara, si eu preferam initial denumirea romaneasca, cea de nectar, insa de multe ori lumea era confuza si am observat ca unii oameni asociaza denumirea de nectar cu o bautura fiarta/pasteurizata … asa ca, o vreme, am folosit denumirea de zmuti – fiindca astfel se face diferenta intre fiert si pasteutizat/fiert. Acum, tot mai mult prefer sa folosesc termenul original din engleza smoothie … pentru a nu mai crea nici o confuzie. Important este sa ne preparam aceasta bautura si sa o bem cat mai des posibil, fiindca este exact ceea ce corpul nostru are nevoie.
Te incurajez sa bei cat mai des si chiar si de mai multe ori pe zi cate un pahar de nectar. Experimenteaza mereu si gaseste combinatiile care iti plac cel mai mult, dar tine totusi cont si de combinatia corecta a vegetalelor intre ele. Daca vrei sa nu gresesti, atunci respecta regula – fructele se combina corect doar cu frunzele verzi.
Spor la facut si baut cat mai multe nectaruri!
mm bucur mult ca am descoperit acest site am facut mai multe combinatii de fructe si verdeturi sunt foarte sanatoase,intradevar ca sa aiba efect se iau pe stomacul gol cu 0,5ore inainte de masa .oare merg si cu legume?
Mariana Florea, combinatia de fructe si frunze verzi e cea mai potrivita, se digera usor si rapid, fara sa ingreuneze deloc stomacul … cat despre combinatia de legume si frunze verzi – nu pot spune acelasi lucru, nu e o combinatie prea favorabila pentru digestie, iar in plus nu e nici chiar foarte delicioasa. E important sa iti placa ce consumi-ce bei si sa nu consumi doar de dragul sanatati, iar gustul sa te dezguste 😉
Iar majoritatea frunzelor provin de la legume, deci combinatia ideala e fructe cu frunze de legume.
N-am eu blenderul la mine, ca frunze de sfecla rosie, patrunjel, telina, menta, papadie, coada soricelului……. plina gradina si livada!
Consuela, e musai sa faci rost cat mai repede de un blender!
Pana atunci, poti poti sa profiti din de energia acestor plante in salate (printre rosii, castraveti, ardei,etc strecoara si cateva frunzulite, rezultatul final o sa te incante cu siguranta) si eventual ceaiuri 🙂
Foarte, foarte interesant !
Intr-adevar e foarte interesant, dar sa vezi cat de gustos e! (si pe deasupra si atat de sanatos)
[…] chiar şi în bucătărie şi farfurie. Îmi plac şi mă simt excelent după câte un pahar de smoothie din frunze verzi şi fructe (pe care le culeg cu drag din propria-mi […]
[…] copac, de o plantă şi rupe-i o frunză, două, trei (în ideea că te-ar ajuta să îţi faci un zmuti sau o salată). Ce simţi […]
imi place zmuti acesta…..cred ca o sa incerc si eu!
Cornelia, sa imi spui cum a fost. Abia astept parerea ta!
Ma bucur mult ca am descoperitblogul. Sunt fan „zmuti” 🙂
Ana si eu ma bucur tare mult sa aud ca esti fan zmuti :)! Si mie imi place tare mult aceasta bautura care nu doar ca e foarte satioasa, dar e si foarte sanatoasa!!!
Azi, ce combinatie de zmuti ti-ai facut?
Interesant articol.
Am citit undeva cum ca aceasta ar fi „bautura zeilor”. Dupa parerea mea, pentru a face bautura mai usor de inghitit pentru unii, as adauga o felie de lamaie si cateva frunze de menta.
Astept cu interes urmatoarele… retete.
GG, ma bucur mult ca trezeste interesul aceasta bautura numita Zmuti.
O fi sau nu bautura zeilor, dar sa stii ca e o bautura foarte buna. Nu e greu de baut, cum poate ar parea pentru unii. Si eu am fost desut de sceptica la inceput, dar gustul si textura sunt absolut bune 🙂
… iar despre combinatia de fructe si frunze verzi … ramane la latitudinea fiecaruia sa combine cum si ce vrea, important este sa TRECI LA ACTIUNE!