E momentul să ai grijă de tine! Şi de sănătatea ta!

sănătatea ta

… din ce în ce mai multă lume resimte durerea, oboseala, moleşeala, slăbiciunea, apatia, lipsa de chef de muncă sau de viaţă! Tot mai multă lume este cu sănătatea la pământ!

Tot mai multă lume se îmbolnăveşte şi moare, iar tot mai mulţi oameni se întreabă şi exclamă în acelaşi timp: „vai, săracul, ce necaz a dat peste el …. a murit atât de tânăr! Mai demult oamenii trăiau mai mult, dar acum … cu atâtea chimicale în mâncare nu mai ai cum să trăieşti mult şi bine, nici nu mai ştii … ce să mănânci?”

Ei bine, te anunţ că aceasta, e o întrebare retorică pe care poate ţi-o pui şi tu şi te asigur că mi-am pus-o şi eu de nenumărate ori. Credeam că sunt prinsă într-o capcană din care nu mai am cum să scap. Credeam că soarta morţii sau a vieţii mele este scrisă/dictată de altcineva. Dar nu e aşa!

Tu eşti creatorul propriei tale vieţi! … a propriei tale sănătăţi!

Aşa cum spunea şi Buddha „Fiecare om este autorul propriei sale sănătăţi sau boli.”

Poate te intrebi de ce pledez pentru sănătate? dar hai să îţi spun cum a început totul.

Eu, într-o frumoasă zi de primăvară acum vreo 15 ani  scriam cu entuziasm un eseu pentru şcoală. Eram în grădina din spatele casei, când deodată sună telefonul. Era bunica mea, care cu mare durere în suflet avea să îmi anunţe vestea morţii unui unchi drag mie. M-am întristat foarte tare. Pe cât de cald şi de frumos era afară, cu adieri blânde de vânt, cu ciripit melodios de păsărele, cu mirosul ierbii şi a florilor parfumate de mai, pe atât de trist şi mohorât devenea sufletul meu. Era unul dintre unchii mei favoriţi, care mereu ne aducea dulciuri şi jucării cânde eram mici, iar mamei mele multe flori. Era florar – cultiva, îngrijea şi dăruia flori. Era o persoană minunată, care avea grijă de toată lumea şi de toată fiinţa…. mai puţin de el însuşi. Poate ai avut şi tu un astfel de unchi, care acum ne priveşte de sus.

Prinsă fiind în acea stare de profunzime (din care mereu scriam cele mai bune esee, cu mult adevăr şi claritate), am început să mă întreb de ce este Dumnezeu atât de crud cu noi şi ne ia persoanele dragi, la care ţinem mult. Era prea dureros ceea ce simţeam eu atunci, iar în naivitatea şi prostia mea am încercat să dau vina pe altcineva, iar cum moartea venea de la Dumnezeu, l-am învinuit pe El de cele întâmplate. Dar ce prostuţă eram!

Tot stând, gândind, reproşând şi frământându-mă în mine, deodată am schimbat macazul. Din atitudinea de „victimă”, în care toţi ceilalţi sunt vinovaţi pentru cele întâmplate –  în afară de persoana în cauză, am început să pun întrebări, să mă întreb din ce cauză mor oamenii care nu sunt nici prea bătrâni, nu au fost nici omorâţi de altcineva şi nu au avut nici măcar un accident fatal. Aşa că mi-am pus mii de întrebări … fără răspuns pentru acel moment.

Dar starea de curiozitate, de a vrea/încerca să elucidez problema şi de-a afla răspunsurile m-a însoţit mereu, chiar şi azi încă îmi mai pun mii de întrebări şi caut răspunsuri. Aceasta este o dovadă că sunt conştientă de mine, de viaţa mea, de starea mea 🙂

De ce îţi spun toate astea acum? Pentru că eu consider că a venit momentul să ai cu adevărat grijă de tine!

A avea grijă de tine nu se rezumă doar la a îţi face analizele din când în când şi a lua vitamine şi minerale comprimate – multe din ele fiind obţinute pe cale sintetică.

A avea grijă de tine nu înseamnă să îţi aplici mii şi mii de creme şi loţiuni pe faţă doar ca să îţi treacă toate coşurile.

A avea grijă de tine nu se rezumă la a îţi aplica diverse măşti pe părul tău, pentru ca acesta să îşi redobândească vitalitatea şi sănătatea de odinioară.

A avea grijă de tine nu se rezumă la a te cremui din cap şi până în picioare, doar ca să îţi rehidratezi pielea uscată şi îmbătrânită prematur.

A avea grijă de tine, nu se rezumă la a lua zeci de medicamente în cazul în care deja te-ai îmbolnăvit.

A avea cu adevărat grijă de tine presupune să te iei cu adevărat în serios, să priveşti în interiorul tău, să devii conştientă de propria ta persoană, să fii atentă la ce faci, ce mănânci, ce spui, ce gândeşti, ce iubeşti şi cum iubeşti.

A avea grijă de tine porneşte de la a avea grijă de ceea ce mănânci, a fii atentă la ceea ce consumi şi bagi în guriţa ta 🙂 Mâncarea are rolul de a te revigora, de-a te face să trăieşti sănătos, iar mâncarea din lăcomie şi inconştienţă nu are să îţi aducă rezultate bune.

Toate aceste conştientizări de-ale mele mi-au dat posibilitatea să devin conştientă de propria-mi persoană şi să constat că eu până acum cativa ani nu am avut grijă de mine. Nu am ştiut să am grijă de mine.

Aşadar, am început căutarea spre mine, spre cine sunt. Am căutat să aflu ce mâncare îmi face bine, ce mă împlineşte şi ce mă ajută cu adevărat pe mine, pe corpul meu fizic, starea mea emoţională, etc.

Cel mai important lucru în căutarea spre tine este SINCERITATEA pe care o ai faţă de sine.

De ce consider că este atât de importantă sănătatea ta? Pentru că: sănătatea

„Sănătatea se definește în mod curent ca starea unui organism la care funcționarea tuturor organelor se face în mod normal și regulat.” (Wikipedia)

Organizația Mondială a Sănătății a propus în 1946 următoarea definiție pentru sănătate: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mintal cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.

Dean Ornish –  doctor, profesor, fondator şi preşedinte al Institutului de Cercetare în Medicina Preventivă,  spunea că   „Sănătatea proastă nu e din cauză că nu aveţi, ci din cauză că deja aveţi ceva ce o face proastă. Sănătatea nu e ceva ce trebuie să obţi, e ceva ce deţii deja dacă nu o deranjează altceva!”

„Să îţi doreşti să fi sănătos este o parte din sănătate.” (Seneca)

„Boala este încălcarea legilor naturii.” (Charles Simmons)

„Sănătatea nu e pur şi simplu lipsa de boală.” (Hannah Green), sănătatea este starea de excelenţă umană.

Sănătatea este starea pe care majoritatea dintre noi o avem încă de când ne naştem, dar  o pierdem pe parcurs, iar mai apoi  ajungem să tindem cu toţii la ea, însă puţini devenim conştienţi cu adevărat de această dorinţă ascunsă a noastră.

 

De ce să neglijezi şi să pierzi ceva atunci când ai, ca să cauţi când nu mai ai? E un paradox, nu?

Sănătatea nu este preţuită până când nu apare boala, aşa cum afirma şi Thomas Fuller. Însă de ce să aştepţi până te îmbolnăveşti ca să înveţi să preţuieşti ceea ce deja aveai înainte?

Poate nu ai fost învăţată să ai cu adevărat grijă de tine, dar a venit momentul ca tu să ai grijă de tine, să te preţuieşti, să te apreciezi şi să te respecţi!

Adoptă o alimentaţie sănătoasă dacă vrei să ai o viaţă frumoasă!

Doar tu poţi face acest lucru şi nimeni nu este în măsură să ia decizia în numele tău!

Superficialitatea şi neglijenţa faţă de propria ta persoană  te fac să trăieşti mai rău, mai prost şi mai puţin decât bunicii şi străbunicii nostii. Ei nu erau atat de bolnavi precum noi, cei care trăim acum, dar nici nu aveau atâtea hale de creştere intensivă a animalelor, îşi cresteau porcul, găinile şi văcuţa singuri şi le duceau la păscut, dar acum ai observat că toate astea sunt reduse la o boxă de maxim 1m patrat?

Tu cum privesti această situaţie?

Nu şti ce să faci ca să ai grijă de tine? Nu ştii de unde să începi şi cu ce să începi?

 

Iată câţiva paşi de acţiune care vin în întâmpinarea ta:

1. Fă-ţi ordine în alimentaţia ta! Redu consumul masiv de carne, lactate, ouă şi mâncare mult prea procesată şi introdu în alimentaţia ta hrană vegetală cât mai variată şi cât mai crudă, mai naturală (nuci, seminţe, uleiuri vegetale presate la rece, germeni, vlăstari, etc). Mănâncă cât mai mule crudităţi (indicat pe stomacul gol): fructe, salate, legume, frunze verzi, zmuti-uri (smoothie-uri) şi învaţă să combini corect alimentele. Fii atentă la sursa şi provenienţa alimentelor tale şi alege-le pe cele care au parcurs traseul cel mai scurt până la tine. Mănâncă cât mai local, fiindcă fiecare fruct, legumă sau cereală se încarcă cu energia locului din care creşte, iar tu ai nevoie de energia zonei în care trăieşti 🙂

2. Iartă! Iartă-te pe tine şi acceptă-te aşa cum eşti! Iartă-i pe ceilalţi şi acceptă-i aşa cum sunt.

3. Iubeşte-te pe tine şi pe cei din jurul tău! Nimeni nu vrea să facă rău în mod intenţionat. Dacă cineva acţionează într-un mod negativ, o face din lipsă de iubire faţă de propria-i persoană şi implicit faţă de semeni. Dacă tu pe tine nu te accepţi, nu te ierţi şi nu te iubeşti nu ai cum să îi accepţi, să îi ierţi şi să îi iubeşti pe cei de lângă tine!

4. Fă mişcare fizică în aer liber! Fie că ieşi la o plimbare în parc, fie că lucrezi ceva în grădină (aşa cum fac eu), fie că ieşi la o drumeţie pe jos prin pădure/natură, fie orice, dar rezervă-ţi în fiecare săptămână (dacă nu poţi zilnic) timp în care să îţi încarci bateriile cu energia mişcării şi a naturii.

5. Hidratează-te! Vezi aici mai multe despre hidratare.

6. Începe să foloseşti produse de îngrijire/cosmetice naturale. Un exemplu ar fi să îţi înlocuieşti deodorantul cu unul natural, iar ceea ce îţi recomand cu dragă inimă este piatra de alaun. Din câte deodorante naturale am încercat până acum, această piatră de alaun mi se pare extraordinară, e naturală şi ţine foarte mult (aproximativ un an), se consumă atât de puţin! E important să renunţi la a mai aplica pe corpul şi pe pielea ta multitudinea de substanţe chimice la care uneori nici măcar nu le poţi pronunţa numele.

7. Evită, pe cât posibil, îmbrăcămintea sintetică – mai ales acum în timpul verii. Sunt câţiva ani de când am renunţat în mare parte la hainele sintetice şi acum folosesc haine din ţesături cât mai naturale. Hainele din bumbac îmi plac foarte mult, mă simt atât de bine în ele 🙂

8. Adoptă soluţii naturale de îngijire a casei şi a hainelor – cum ar fi detergenţii naturali, săpunurile naturale (făcute chiar şi manual), NUCILE   DE   SĂPUN, bibarbonatul de sodiu, etc. Vei simţi diferenţa 😉

9. Informează-te şi citeşte cu atenţie etichetele produselor pe care le foloseşti (hrană/cosmetice). Alege doar ceea ce îţi face cu adevărat bine corpului tău. Nu te mai păcăli şi fii sinceră cu tine! Iar dacă vreun ingredient e greu de pronunţat, înseamnă, cel mai probabil că nu e natural, ci obţinut pe cale chimică/sintetică.

Orice este împotriva naturii (artificial/de sinteză) afectează sistemul imunitar.
Eu aleg să-l întăresc, nu să-l slăbesc! 🙂

„Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă.” (Michel de Montaigne)

„Când vine vremea să mănânci corect şi să începi să faci exerciţii , nu există “Voi începe de mâine”. Mâine este o boală.”  (V.L. Allineare)

sănătatea

Imaginează-ţi cum ar fi să te simţi în fiecare zi plină de energie,

de voie bună, de chef de viaţă?

Cum ar fi dacă ai avea silueta ideală/normală, părul sănătos, mătăsos şi strălucitor, pielea hidratată şi faţa curată?

Cum ar fi să te simţi împlinită, iubită şi acceptată?

Cum ar fi să ai sufletul împăcat şi curat?

Ar fi de vis, nu-i aşa? Dar toate astea le poţi avea! E doar alegerea ta! 🙂

Tu ai grijă cu adevărat de tine?

Ce-ai putea face chiar de acum, ca să ai într-adevăr grijă de tine?

Primul pas ar fi: Ia-ţi 10 minute libere chiar acum. Bea un pahar mare cu apă (ca să te hidratezi corespunzător) şi gândeşte-te ce aspecte te deranjează la tine? Fii sinceră şi nu ascunde nimic. Nu e momentul acum să maschezi şi să te minţi! Poate nu îţi place că eşti grăsuţă, poate nu îţi place că ai părul prea degradat, poate nu îţi place că ai unghiile moi şi fragile, poate nu îţi place că eşti tristă şi ai sufletul neîmpăcat, nu ai iertat, cine ştie ce nu îţi mai place … Tu ştii cel mai bine ce nu îţi place la tine. Scrie toate astea pe o hârtie şi reciteşte-le la urmă.  Apoi acceptă-te aşa cum eşti. Fii conştientă de starea ta, de ceea ce îţi lipseşte, acceptă tot ce ai şi ce nu ai şi fă-ţi un plan de acţiune. Şi apoi treci la treabă! Fă pace cu tine şi cu trecutul tău. Acum eşti în prezent şi trăieşte-ţi prezentul cu iubire pentru propria-ţi persoană, ca să îi poţi iubi cu adevărat şi pe ceilalţi. Nu te mai chinui neacceptându-te pe tine. Dacă tu nu te accepţi, nu te iubeşti şi eşti mereu nemulţumită de cine eşti, de ceea ce eşti, cum ai vrea să trăieşti? FERICITĂ?

Aşadar primul pas este ACCEPTAREA DE SINE! Împacă-te cu tine!

Odată ce tu eşti împăcată cu tine, toate celelalte vin de la sine 🙂

Ai încredere în tine!

Interacţionează cu mine. Vrei să faci o schimbare în viaţa ta?  Răspunde-mi cu NU sau DA 😉

Simplu şi uşor.

„Nu e destul să ştii, trebuie să aplici. Nu e destul să vrei, trebuie să faci.” (Goethe)

Scrie-mi un comentariu mai jos 😉

Nu mai aştepta ca fericirea şi împlinirea să vină singure la tine, ele nu-şi pot găsi locul într-un suflet nemulţumit şi un corp îmbolnăvit. Aşadar, treci la acţiune!

Pierre Claude La Chaussee zicea „Să facem ceea ce trebuie să facem şi nu ceea ce se face.”

Nu pleca fără să spui ce gândeşti. Hai să facem într-adevăr ceva pentru sănătatea şi fericirea ta!

NU sau DA?

 

 LIKE   &     SHARE   Kiss

Comments

comments

4 comentarii la articolul E momentul să ai grijă de tine! Şi de sănătatea ta!

  • Gradinaru Ana Alina  spune:

    Ma bucur ca te-am gasit! Ai dreptate in toate articolele, si am de gand sa le urmez din acest moment, „nu de maine”. O zi buna si o viata cat mai frumoasa, fara boli, cu multe zambete, fericire!

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Alina, ma bucur tare mult ca ti-ai dat seama ca e momentul sa ai grija de tine si ca toate indemnurile din articolele mele iti sunt de folos 🙂

      Te felicit pentru schimbarea in bine pe care o faci pentru tine! Bravo!!!

      O zi minunata si plina de bucurii iti doresc si tie,
      Ralu.

  • Alexandru Ursu-Bukowina  spune:

    Sfaturi de bun simţ! Bravo ţie Raluca!

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.