Educaţia – primul pas către un stil de viaţă sănătos

sanatos sănătos

În ultimul timp, s-au întamplat anumite evenimente în jurul meu.

Cel mai recent a fost moartea unui fost coleg de-al meu … un baiat tânăr, proaspăt tătic şi cu un viitor minunat înainte … dar, pentru care, o moarte bruscă a survenit în viaţa lui … Cea mai mare ironie este că înmormantarea lui a coincis tocmai cu ziua lui de naştere. În ziua când trebuia să împlinească 29 de ani, a fost îngropat.

Nu vreau să te întristez cu această poveste, nu ăsta este scopul acestui mail trimis către tine acum, dar vreau să îţi reamintesc cât de importantă este educaţia ta în ceea ce priveşte sănătatea ta, echilibrul tău interior şi fericirea pe care tu o ai (sau nu o ai).

Poate vestea neaşteptatei morţi a colegului meu ţi-a stârnit puţin curiozitatea. Şi eu am fost extrem de nerăbdatoare să aflu ce s-a întâmplat. Nimeni nu se aştepta la o asemenea veste şi cu toţii aşteptam o nouă aniversare a lui. Dar nu a mai fost să fie …

Andrei, am ales să nu pomenesc numele lui real, era răcit, ca mai toată lumea în acest sezon.

 

În aceasta perioadă, când temperatura scade tot mai mult, pare ceva  „normal” ca majoritatea oamenilor să fie răcită.

Aşa era şi el … răcit … şi nu îl prea stresa acest lucru.
Cu ani în urmă şi eu eram la fel … răceam extrem de des şi neglijam acest lucru, dar mai presus de toate nu întelegeam care sunt cauzele reale ale vreunei boli. Nu ştiam cum funcţionează organismul meu, care îi sunt necesităţile şi ce anume îl deranjează şi îmbolnăveşte.
Nu îmi place să merg la doctori şi să iau medicamente, dar majoritatea oamenilor ignoră semnele răcelii şi se neglijează total. Puţini dintre noi ştim ce semnifică, de fapt, o raceală şi ce vrea corpul nostru să ne transmită prin aceste simptome …

 

În aceste două articole găseşti mai multe explicaţii despre motivele/cauzele pentru care tu încă răceşti:

Scapă de răceală într-un mod natural şi sănătos
Cum să descifrezi CORECT simptomele de răceală?
ala e o afecţine care te ia mereu pe nepusă masă. E suficientă o adiere mai puternic – See more at: http://multicrudi.ro/cum-sa-descifrezi-corect-simptomele-de-raceala/#sthash.IGD93BWy.dpuf

Cum să descifrezi CORECT simptomele de răceală?

Scapă de răceală într-un mod natural şi sănătos

Scapă de răceală într-un mod natural şi sănătos

 

În cazul lui Andrei, primele semne ale răcelii s-au agravat tot mai mult, iar când, într-un târziu, a mers la doctor, acesta i-a spus să meargă la spital …

Dar nu a mai apucat …. pentru că a murit în drum spre spital … şi nu din cauza vreunui accident rutier, ci pur şi simplu pentru că organismul lui a cedat în faţa bolii (o comună pneumonie).

În urma lui a ramas o tânără soţie cu un copil mic în brate şi mult şoc şi multă durere în sufletul celor care-l cunoşteau.

 

Nimănui nu-i venea să creadă când auzea aceasta veste.

Cu totii eram în stare de şoc şi nu puteam concepe această moarte. Câteva zile, şocul ne-a cuprins pe toţi cei care îl cunosteam pe Andrei. Iniţial credeam că nu e adevărat şi  sigur s-a creat vreo confuzie … dar nu exista nici o confuzie, ci doar şocul care ne cuprinsese pe toţi.

 

În urma acestei tragice întâmplări, am ramas cu un singur gând:

Cât de fragilă poate să fie viaţa!

… şi cât de puţine lucruri cunoaştem despre ea!”

 

Credem că viaţa ne-a fost dată ca să fie trăită, dar cei mai mulţi dintre noi, nu suntem conştienţi de fragilitatea vieţii pe care o trăim. 

Astăzi eşti, dar mâine s-ar putea să nu mai fii. Iar în asemenea situaţii, înclinăm să dăm vina pe Dumnezeu, să punem în seama lui toate întâmplările nefericite care se produc şi pe care ne vine greu să le acceptăm.

Credem că Dumnezeu este responsabil de moartea cuiva drag nouă, că El este neindurător şi necruţător cu viaţa sau că l-a iubit prea mult pe cel pe care ni L-a luat de lângă noi. Dar nu este deloc aşa!!!

 

Dumnezeu ne-a dat viaţa ca să o trăim, dar modul în care o trăim depinde doar de noi!

 Noi înşine suntem responsabili de modul în care ne alegem (conştient sau inconştient) să ne trăim viaţa.

Aparent, suntem înclinaţi să credem că oamenii bogaţi, care mănâncă bine, cărora nu le lipseşte nimic de pe masă, trebuie să fie sănătoşi … 

… că oamenii bine făcuţi, corpolenţi (ba chiar grăsuţi) sunt oamenii care o duc bine şi implicit sunt sănătoşi …

… dar ne înşelăm atât de mult atunci când credem că mâncarea „bună” ne asigura o stare de sănătate excelentă …

 

De cele mai multe ori, mâncarea este cea care ucide!

… şi ucide într-un mod atât de subtil, încât nici nu iţi vine să te gândeşti şi să crezi că alimentele pe care tu le consumi zi de zi sunt în stare să te ucidă sau să îţi asigure o stare de bine şi o sănătate nemaipomenită.

 Este un adevăr şi o certitudine pe care puţini dintre noi o cunosc, şi anume aceea că hrana este medicament (sau otravă).

Atunci când alegi să mănânci nesănătos, haotic şi dezordonat –  nu o sa ai parte de o viaţă sănătoasă, dar atunci când devii conştient de importanţa hranei în viaţa ta şi înveţi să te hrăneşti sănătos – ai toate şansele să te bucuri de o viaţa minunată, sănătoasă şi fericită.

 

Nu este vorba de noroc sau ghinion atunci când ne referim la sănătate sau la boală.

Sănătatea nu este un lucru care pică din cer şi ne loveşte în creştetul capului. Aşa cum nici boala nu apare la întâmplare în vieţile unora dintre noi.

Atât sănătatea, boala, cât şi moartea ni le atragem noi, noi înşine – prin atitudinea, comportamentul şi acţiunile pe care le întreprindem.

Nu exista un Dumnezeu necruţător care ne îmbolnăveşte şi ne ia viaţa.

Există doar oameni care nu îşi preţuiesc viaţa pe care Dumnezeu le-a dat-o …

 

E foarte uşor să nu îţi preţuieşti viaţa pe care o ai şi pe care ai primit-o în momentul în care te-ai născut.

E foarte uşor să îţi trăieşti viaţa într-un stil total nesănătos ţie.

Iar acest lucru este atât de posibil pentru că nu ai fost învăţat la şcoală cum să trăieşti sănătos.

Nicăieri, în şcoală, nu ne învaţă cum să trăim sănătos, cum să ne hrănim sănătos şi care sunt principiile de bază ale unui stil de viaţă sănătos.
Nu este interesul nimănui (dintre cei care au puterea să ne conducă la nivel mondial) să ne înveţe să trăim şi să ne hrănim sănătos.

Nici un om, nici o organizaţie, nici o companie care are un intreres strict financiar, nu se va implica în educaţia oamenilor în ceea ce priveşte trăirea unei vieţi sănătoase, fericite şi împlinite. Acest lucru, din pacate sau din fericire, trebuie să îl descoperim singuri.

 

Singuri trebuie să învăţăm cum să trăim sănătos, cum sa ne hrănim sănătos, cum să gândim sănătos şi aşa mai departe.

Singuri trebuie să ne educăm în această privinţa. Singuri avem datoria să descoperim viaţa şi principiile ei.

Educă-te, citeşte, învaţă şi experimentează!

… doar aşa poţi reuşi să trăieşti sănătos, fericit şi împlinit.

 

Viaţa ţi-a fost dată!

… dar este problema ta ce faci cu ea.

… este responsabilitatea ta cum alegi să o trăieşti.

… este alegerea ta să o trăieşti într-un mod conştient sau inconştient.

 

Aşa cum un om viu se deosebeşte de un om  mort, tot aşa educaţia este cea care face diferenţa dintre o viaţă sănătoasă, împlinită şi fericită sau o viaţă plină de suferinţă, durere şi boală.

 

„Educaţia este cea mai bună provizie pe care o poţi face pentru bătrâneţe.”    

(Aristotel)

 

Aşadar, investeşte în tine, investeşte în educaţia ta permanentă.

Învaţă despre …

… viaţă,

… despre sănătate,

… despre cum să trăieşti sănătos,

… despre cum să te hrăneşti sănătos,

… despre cum să gândeşti sănătos

… şi vei avea parte de o viaţă lungă, sănătoasă, frumoasă, liniştită şi fericită.

 

Educaţia o dobândeşti din cărţi şi experienţe de viaţă.

 

Nu uita să citeşti şi să înveţi mereu ….

 

În articolul urmator, am să revin cu o listă de cărţi ce merită a fi citite dacă vrei să afli cum să trăieşti sănătos şi frumos.

Viaţa e minunată, dacă ştii să o trăieşti 😉

 

Cu multă iubire, prietenie şi dedicare,

Raluca Andreea Istrate

fondator multicrudi.ro

 

 

Comments

comments

6 comentarii la articolul Educaţia – primul pas către un stil de viaţă sănătos

 • cornelia  spune:

  Buna. Nu stiu daca e bine ca scriu aici, dar nu am gasit alt loc 🙂 imi cer scuze daca nu e locul potrivit. Am probleme mari cu digestia si nu stiu ce sa mai fac. De cateva luni iau aproape zilnic ceai de ghimbir, chimen, fenicul, sunatoare etc, argila dar daca nu le mai iau problemele revin. Am balonari puternice la stomac si ma deranjeaza foarte rau, nu pot dormi daca nu scap de ele, si ziua am o stare de nervozitate din cauza lor pt ca am un fel de dureri care imi radiaza in mai multe parti ( dupa ce se rezolva de la ceaiuri, fac vanturi si ma simt foarte bine). Carne nu mananc de cateva luni, prajeli foarte, foarte rar. Lactate mananc dar nu chiar zilnic. Spuneti.mi va rog cum imi pot repara mai rapid si chiar bine flora intestinala? Observ ca daca las ceaiurile balonarile revin. Am luat ceva vreme si probiotice dar deocamdata inca nu le.am simtit eficienta,ma gandesc ca probabil flora mea e distrusa la maxim.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Cornelia, conteaza foarte mult cum combini alimentele intre ele. Ca sa nu iti provoci probleme digestive, trebuie sa tii cont de combinarea corecta a alimentelor.

   In al doilea rand, cred ca ar fi indicat sa tii pentru o perioada o cura usoara de detoxifiere – in care sa renunti pentru cateva zile macar la alimentele solide si sa bei multe sucuri proaspete din fructe (citrice), legume, ceaiuri, etc.

   In al treilea rand, sa iti tii un jurnal alimentar si sa notezi ce mananci in fiecare zi si cum combini alimentele intre ele. In orice caz, ca reguli generale de combinare: fructele se mananca intotdeauna pe stomacul gol. Carnea, lactatele si ouale nu se combina intre ele. Se consuma separat doar cu legume si salate proasepete din legume. Carbohidratii (orez, paine, paste, cartofi, etc) nu se combina cu proteinele (carne, oua, branzeturi, etc), etc. Eu personal ti-as recomanda sa-ti scoti din alimentatie si lactatele animale si sa le inlocuiesti cu variantele vegetale – nuci, seminte, lapte vegetal, etc.

   Iar pentru refacerea florei intestinale ar fi foarte bine daca ai reusi sa iti prepari ceai de kombucha, rejuveleac din cereale, apa enzimatica, etc. Sunt bauturi bogate in enzime care ajuta la refacerea florei intestinale.

   • cornelia  spune:

    Multumesc pt sfaturi. Am consumat o vreme nuci si susan, dar imi sunt grele pt digestie si ma balonez. Ma balonez de la orice, chiar si de la salata verde, orice leguma usoara, si chiar daca nu va vine sa credeti, este cand ma balonez pur si simplu de la apa ( nici mie nu imi vine sa cred, nu stiu de ce se intampla asta) dimineata pe stomacul gol beam spa, si incepeam sa ma balonez. Mai folosesc seminte de chimen sa ma ajute, ulei de sunatoare…trebuie ceva neaparat sa folosesc ca altfel nu sunt bine. Adevarul e ca am in spate o istorie cam grea de sanatate, si asta are legatura cu digestia. Marea majoritate a bolilor le tin sub control de cand am lasat carnea, dar digestia imi da mari probleme acum. Si la medic nu vreau sa mai merg pt asta pt ca am ramas dezamagita de ei. Si bani stricati, si probleme cu digestia pe urma medicamentelor. Si nici de capat nu mi.au dat, doar un naturist mi.acauzele’bubele’ cu un aparat special. Am sa incerc cu ceaiurile, dar nu stiu unde sz le gasesc, nu am mai auzit de ele. Si apa enzimatica unde o pot gasi va rog?

 • STANCA DOMNICA  spune:

  IMI PLACE .

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.