Interviu cu Ligia Pop … și alimentația vegană fără foc

Ligia Pop

Pe Ligia Pop am cunoscut-o virtual cu mai bine de 5-6 ani în urmă. Și pot spune că ea a fost prima persoană care mi-a făcut cunoscută noțiunea de hrană vegană fără foc.

În 2008 treceam printr-o perioadă grea din punct de vedere al stării mele de sănătate. Aparent, după n și n controale medicale, eram perfect sănătoasă, dar starea mea generală de zi cu zi îmi demonstra contrariul. Mă simțeam epuizată, bolnavă și cu sănătatea la pământ.

Urma să plec în Franța cu o bursă de studii (perioadă care mi-a schimbat viața radical …. m-a trezit la realitate), dar deja eram foarte îngrijorată de starea mea de sănătate. Iar cel mai mult ma bulversau analizele și controale medicale … care toate erau perfecte. Dar starea mea de sănătate era imperfectă!

Eram supraponderală, balonată, constipată cronic, cu o stare generală de boală, fără energie, cu dureri îngrozitoare de cap și de ochi, palidă, mereu obosită  și fără chef de viață, anemică și poate chiar bulimică …. mereu eram flămândă, oricât aș fi mâncat :))

Atunci nu știam ce înseamnă să mănânci sănătos, ba mai mult, acest concept de „mâncare sănătoasă” mi se părea un moft, o sclifoseală …

Însă după aproape un an de la această realitate, aveam să descopăr beneficiile mâncării sănătoase și îmi schimb convingerile și atitudinile alimentare.

Așa, în căutarea mea asiduuă despre ce înseamnă să mănânci sănătos și cum să îți gătești sănătos, am descoperit-o pe Ligia Pop, care m-a uimit cu rețetele ei vegane fără foc. Am fost cucerită de acest stil de alimentare, încă de la prima vizionare ….

Ligia PopAcum, la 35 de ani, Ligia Pop este autoarea a șase cărţi:

– „Paşi în lumea muzicii”,
– „Reţete vegane fără foc”,
– „Germeni şi vlăstari. Surse de sănătate şi energie”,
– „Deserturi pentru părinţi şi copii sănătoşi”,
– „Jurnal de sarcină. Sfaturi pentru o naştere naturală şi un bebe sănătos „,
– „Sfaturi pentru o viață sănătoasă”.

Aceste cărți se pot găsi în orice librarie din țară și în magazinele mari online.

Ea este, printre altele, un raw food chef recunoscut chiar și la nivel internațional, susţine demonstraţii culinare şi organizează celebrul târg – Raw Generation Expo , un eveniment naţional prin care promovează un stil de viaţă sănătos.

De asemenea, este  gazda unor show-uri TV online („Ligia’s Kitchen“ şi „De vorbă cu Ligia“). Iar în 2011, a câştigat, alături de alţi 15 bucătari din lume, titlul internaţional YouTube Next Chef și este singurul bucătar raw vegan din lume care deține această onoare.

Ligia Pop este licenţiată în muzică la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi. Pentru mai multe detalii despre ea, poți vizita și website-ul ei oficial: ligiapop.com

 

 De vorbă cu Ligia Pop ….

 

Te salut Ligia și mă bucur că ai acceptat să acorzi un scurt interviu Comunității noastre, MultiCrudi – comunitatea oamenilor sănătoși, așa cum îmi place mie să-i spun 🙂
Pentru cei care nu cunosc încă, ce înseamnă o alimentație bazată pe hrană vie (raw food)?

 

Te salut Raluca și mă bucur că mi-ai dat posibilitatea să îți acord acest interviu.    Ligia Pop

Pentru început ar trebui să definim ce înseamnă conceptul de raw food în lumea largă. Nu este așa cum se așteaptă toți și nu va fi niciodată, 100% mâncare nepreparată termic, ci este un procent cât mai mare de crudități, ideal 50-75% crudități cât mai proaspete și cât mai locale (aici nu intră cruditățile aduse din alte țări, în special iarna) și restul de 30-50% alimentație – ori tradițională gătită, ori vegetariană sau vegană, în funcție de cum alege fiecare.

Printre raw foodiștii din întreaga lume există o întrebare comună, și anume: „ce procent de raw food consumi?”

Ca și o definitie, bucătăria fără foc folosește ingrediente de origine vegetală combinate cât mai corect din punct de vedere nutrițional. Se folosesc legume, vlăstari (semințe germinate de legume), frunzoase folosite pentru sucuri, fructe, semințe, nuci, alge marine, superalimente, etc.

 

Denumirea “raw vegan” înseamnă alimentația vegană fără foc (vegan = fără ingrediente de origine animală, ci doar vegetală), în care alimentele de bază sunt:

• Legumele, într-o varietate cât mai largă și multe frunzoase folosite în salate și sucuri.

• Germenii și vlăstarii – semințe germinate de legume crescute în plăntuțe care sunt de 30 de ori mai bogat nutriționale decât plantele mature și care sunt surse majore de proteine complexe, ușor de asimilat și digerat.

• Semințele și nucile, de asemenea surse de proteine complexe și acizi grași esențiali.

• Fructele în stare naturală (ideal) sau uscată, dar nu într-un procent mare.

• Superalimentele, gen algele marine care reprezintă sursa cea mai complexă de minerale din lume și până la cacao raw și diverse prafuri vegetale bogate în nutrienți complecși.

 

Ligia PopEști una dintre cele mai importante persoane din lumea hranei vii în Romania și nu cred că există oameni care să nu te cunoască. Dar totuși, spune-ne câteva cuvinte despre tine și cum ai descoperit tu alimentația raw vegan?

 

Despre preparate din crudități am aflat din copilarie – prin anii ‘ 80, dar încă nu exista aparatura performanta din ziua de azi cu care se pot face atâtea minunății. Pe atunci, totul era foarte simplu și se rezuma la combinații de salate și deserturi din semințe încolțite și nuci combinate cu fructe.

Fiind de o viață în căutarea unei alimentații care să mă facă să mă simt bine, să îmi mențin sănătatea și să mă ajute să îmbatrânesc grațios, am apelat, în timp, la toate laturile vegetarianismului și veganismului, iar în 2008, fiind în SUA, am descoperit preparate raw food „moderne”, care erau total deosebite de tot ce încercasem în Romania, în copilărie.

În timp, am descoperit restaurantele de raw food și institutele de sănătate, care erau de zeci de ani în America, doar că eu și soțul meu nu aflasem mai devreme de ele. Și uite așa, a început căutarea și perfecționarea mea și totodată dorința de a împărtăși cu cei din Romania – prin intermediul site-ului – tot ce învățam și aplicam în această direcție.

Românii aflaseră din anii ’40 de mâncarea crudă, dar era un număr restrans de oameni – adesea marginalizați – care o consumau și niciodată nu s-a mediatizat așa cum trebuia.

Din 2009 și până în prezent, am început, în Romania, o campanie intensă de mediatizare și de publicare de articole, cărți și video-uri. De asemenea am organizat Raw Generation Expo , cu scopul de a aduna împreună magazinele și firmele din domeniu și a le prezenta publicului interesat. Ne bucurăm mult că, de atunci, foarte multe blog-uri au început să promoveze raw food și mai mult de atât, au început – de câțiva ani – să se deschidă tot mai multe cofetării și restaurante raw food, în special în București, dar și în întreaga țară.

 

Sunt doctori și cadre medicale contestă alimentația cu hrană vie. Dar care este convingerea ta? Ne putem îmbunătății starea de sănătate prin consumul de hrană vie?

 

Mulți medici recomandă un procent mare de crudități și o alimentație tradițională diversificată, recunoscând și ei calitatea nutrițională a crudităților. De multe ori se opun celor care își doresc să consume 100% crudități, fiindcă se tem de potențiale carențe nutriționale. Din păcate, aceste carențe intervin și într-o alimentație tradițională și important e să existe mereu diversitate și echilibru.

 

Care au fost beneficile integrării unui procent tot mai mare de crudități (raw food) în alimentația ta?
 

A fost uimitor să urmăresc schimbarile din corpul meu în funcție de proporția de crudități Ligia Popintrodusă, pe parcurs.

Transformările mari se realizează atunci când procentul de crudități diversificate se apropie de 90% și mă refer aici la schimbări miraculoase realizate prin detoxifierea și curățarea organismului.

Aceleași schimbări le-am observat și la mine, prin lipsa constipației, cât și schimbări în ceea ce priveste textura pielii și claritatea ochilor. Iar de celulită nu mai spun, fiindcă tocmai de curând am citit că singura cale prin care poți scăpa de ea, este prin consumul mare de crudități.


 De asemenea, părul și unghiile devin mai sănătoase și strălucitoare.

In plus, atunci când consum un procent mare de crudități diverse, am energie și claritate, am putere de muncă și o liniște interioară, pe care nu o pot avea dacă aș consuma un procent mare de gătit – care indiferent de ce natura este, vegetală sau animală, tot îngreunează corpul prin consumarea de energie pentru digerarea ei.

Am mai descoperit pe propria piele, că o cantitate mare de crudități de diverse culori și în stare cât mai proaspătă, ne menține tineri la corp și ageri la minte, plini de armonie și pace interioară.

 

Ce ai sfătui pe cineva care dorește să-și schimbe stilul alimentar? Poate suplini o alimentație crudă – raw vegană – toate nevoile organismului?

 

Prima dată, vreau să clarific urmatorul lucru: nu promovez extremismul și niciodată nu am să fac asta, fiindcă nu toata lumea poate să țină din prima un regim 100% raw food și nici nu este recomandat, în special pentru cei neinformați suficient.

Mâncarea gătită și cea tradițională este, de cele mai multe ori consumată, fiindcă suntem atașați emotional de ea (ne aduce aminte de copilărie, mirosul de cozonac sau de sarmale ne aduce aminte de bunica, etc.).

Cea mai mare greșeală este când se abandonează alimentația obișnuită și se pornește direct pe 100% raw food. Procentul eșecului prin cei care au facut asta, este de aproximativ 80% în câteva luni și se ridică la aproximativ 90-95% în 1-2 ani.

Corpul trebuie învățat treptat cu noile gusturi și nu trebuie forțat. Pașii mărunți și păstrarea unui procent de gătit în alimenție este cheia, exceptând pe cei care suferă de vreo afecțiune și care trebuie să meargă pe 100% raw food – însă nu trebuie tratat după ureche, așa cum fac mulți bolnavi,  ci urmând un tratament la un institut specializat în vindecări cu raw food, locuri care au experiență de mai bine de 50 de ani și au, la activ, mii de vindecări de boli letale.

Dacă nu se urmează pașii mărunți, procentul de eșec este foarte mare, fiindcă putem să „cădem” pe parcurs, din lipsa de informație și, implicit, din cauza carențelor nutriționale.

Stilul acesta de viață promovează DIVERSITATEA în alimentație, care, din pacate, nu se prea practică printre adepții ei, fiindcă este un limbaj nou și mulți pleacă la drum neinformați sau introduc un numar limitat de alimente și după aceea se plâng că intervin carențe, blamând alimentația …  când, de fapt, este vina lor. În acest sens, există multe articole pe site-ul meu, pentru incepatori, și le recomand să citească postarea „Vreau să mănânc sănătos, cu ce să încep?” și articolele recomandate în subsol.

 

Știm că ești o mămică minunată și ai o fetiță absolut superbă – ca un îngeraș, Sophie.Ligia Pop
Întrebarea este: poate să fie un copil vegan fericit și sănătos? Din ce este alcătuită alimentația fetiței tale și ce fel de lapte îi dai? Care tip de laptele vegetal îi place cel mai mult?

 

Un copil care este hrănit sănătos, din toate punctele de vedere  – adică minte, trup și suflet – devine un copil echilibrat, sănătos și foarte fericit.

Sophie a mâncat și mănâncă tot ce am mâncat noi, fiindcă am folosit metoda de autodiversificare care este cea mai minunată metoda de diversificare din lume. A fost și este hrănită, pe lângă mâncarea raw și gătită, cu lapte matern.

Un anumit laptele vegetal preferat nu are, fiindcă le adora pe toate.

V-aș povesti mai mult, însă nu voi dezvălui prea în detaliu, fiindcă urmează să scoatem două cărți pe această temă, unde veți citi, pe larg, despre ce a mâncat Sophie de la 6 luni și până în prezent.

 

 

Povestește-ne câteva cuvinte despre târgul de raw food pe care îl organizați la Cluj-Napoca luna aceasta, mai exact pe data de 15 martie. Abia îl așteptăm! Ce se va întâmpla acolo?

Organizăm încă 2010, expoziția unică în Romania, și anume Raw Generation Expo. Ligia PopAcum va avea 3 editii pe an, două la București și o ediție în Ardeal. Anul acesta am ales să fie la Cluj-Napoca, mai exact pe 15 martie – duminica aceasta – între orele 9-19.

Raw Generation Expo o organizam până acum bi-anual în Bucuresti, primăvara și toamna, iar de anul acesta am vrut să facem o ediție și în zona noastră, a Ardealului.

Scopul expozițiilor este simplu – încercăm să învățăm publicul că într-un stil de viață sănătos, nu doar alimenția este importantă, ci tot ansamblul – adică minte, trup și suflet sănătos.

Evenimentul nu este doar pentru cei care sunt vegetarieni, vegani sau raw foodiști, ci este destinat tuturor celor care doresc să își îmbunătățească stilul de viață.

La acest eveniment, vizitatorul va descoperi o ofertă largă de produse utile și naturale și este un adevarat eveniment de clasă. Pentru mai multe amănunte și poze de la evenimentele anterioare, dar și detaliile acestui eveniment, vă invit să vizitați site-ul oficial al expozitiei: http://www.rawgenerationexpo.com/

 

 

Pe scurt, cum apreciezi activitatea și informațiile de pe www.multicrudi.ro? Sunt utile pentru cei care vor să adopte un stil de viață și de alimentare sănătos?

 

Informațiile bine puse la punct sunt mereu apreciate de public și mă bucură faptul că pe www.multicrudi.ro se pot găsi o diversitate mare de rețete și sfaturi folositoare.

Raluca, îți urez succes în continuare și să auzim de bine!

 *****

Îți mulțumesc, Ligia, atât pentru urări, cât și pentru interviul acordat și abia aștept să vin la Raw Generation Expo de la Cluj-Napoca!

Ligia Pop Raw Generation Expo

Cluj-Napoca este un oraș de suflet pentru mine, doarece am petrecut mai bine de 5 ani în acest oraș din inima Transilvaniei. Sinceră să fiu, am așteptat cu atâta emoție și interes acest târg în Ardeal, încât nu pot să nu fiu prezentă la acest târg. 🙂

Așadar, am să fiu și eu prezentă la această expoziție, iar dacă vrei să stăm la o vorbă, dacă vrei să mă cunoști personal sau dacă vrei doar să deguști o înghițitură, două, trei de lapte vegetal …. te aștept cu brațele deschise la expoziție.

Te voi întâmpina cu un zâmbet larg, cu multă căldură și emoție. 🙂

 

Te invit și pe tine la Raw Generation Expo!!!

Pe 15 martie 2015 la Cluj-Napoca, duminică, între orele 9-19 la Grand Hotel Italia, Str. Trifoiului – Vasile Conta.

Expozitia va avea intrarea liberă – GRATUITĂ – și va fi deschisă publicului larg între orele 9-19.

Website-ul oficial unde se pot gasi toate detaliile este: http://www.rawgenerationexpo.ro/.

 

„Expoziția Raw Generation este dedicată unui stil de viață sănătos și cât mai natural, fiind la înaltă căutare printre evenimentele de clasa din țară. Expoziția este cu vânzare și va fi întinsă pe o suprafață mai mare de 570 mp, plus încă o sală de prezentari, iar intrarea va fi gratuită.

În cadrul evenimentului se vor ține prezentări de sănătate, demonstrații culinare live și ateliere ce țin de promovarea unui stil de viață sănătos și armonios. Prezentările (demonstrațiile culinare) se vor desfășura între orele 10:00-19:00. Programul va fi afișat în cadrul evenimentului.”

 

Te așteptăm cu mare drag!!

 

Ne întâlnim la expoziție?

Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi că vii și tu 🙂

 

Te îmbrățișez cu mare drag,

Raluca Andreea Istrate,

fondator MultiCrudi.

Comments

comments

2 comentarii la articolul Interviu cu Ligia Pop … și alimentația vegană fără foc

 • Gladiola  spune:

  As veni cu mare drag dar locuiesc peste ocean si nu ma pot deplasa asa ușor. Oricum, sunt fericita sa primesc mesaje pe care le consider valoroase si incerc sa le aplic cu prudenta, având alaturi un partener diabetic. Multumesc ca existați.
  Cu drag,
  Gladiola

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Ma bucur, Gradiola, ca te incanta ,mesajele pe care ti le trimit 🙂 … poate vom avea altadata ocazia sa ne vedem 🙂

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.