
Vrei să mănânci sănătos şi te-ai hotărât, sau mai bine zis, ai început să renunţi la consumul masiv de carne şi lactate, în favoarea vegetalelor mai delicate … 🙂
Dar ce te faci, că în curând vin Sărbătorile de Iarnă … şi se ştie că vedetele care vor sta în loc de cinste pe masa de Crăciun, şi de sărbători, sunt: cârnaţii, sarmalele, chifteluţele, caltaboşii, şniţelele, rulourile din carne şi exemplele ar putea continua.
Unde mai adăugăm şi ciorba de perişoare cu multă smântână şi eventual multă grăsime?
Ce te faci, când ştii ce provocări te aşteaptă?
…. cu asemenea provocări, e foarte greu să îţi respecţi bunele tale intenţii sănătoase, mai ales dacă eşti în vizită la nişte gazde generoase …
Şi totuşi, cauţi o soluţie, nu?
Ei bine, există o soluţie!
Cel puţin o soluţie! ….. şi nu e una complicată, care să nu poată fi aplicată.
Relaxează-te şi ai încredere, fiindcă vei fii învingătoare 🙂
Imaginează-ţi că tocmai ai sosit acasă, la părinţii tăi, pentru a vă bucura împreună de un nou Crăciun în familie … e cald şi bine şi miroase atât de minunat …..
…. intri în bucătărie la mama ta …. şi găseşti masa plină de bucate, care de care mai deosebite, special alese pentru voi, musafirii părinţilor tăi. Îndată îţi aminteşti de clipele minunate petrecute în copilărie alături de părinţii tăi din preajma sărbătorilor … îţi aminteşti mesele pline de bucate copioase care erau devorate rapid de întreaga familie.
Acel spirit, Spiritul Crăciunului vă făcea întotdeauna să devoraţi tot ce exista pe platouri şi în farfurii şi să atribuiţi mâncării o valoare specială …. este mâncarea de Crăciun … o mâncare pe care o mănânci doar o dată în an …. şi chiar dacă aveai burta plină şi simţeai că nu mai e mult şi explodezi, tot nu stăteai prea mult pe gânduri când o vedeai pe mama ta cum insistă (de dragul tău) să mai iei un rulou de carne sau o bucată de tobă …. şi rapid te trezeai mâncând încă un şniţel, doar de dragul mamei tale, în semn de mulţumire pentru osteneala şi dedicarea cu care a pregătit această (atâta) mâncare.
Spune-mi, de câte ori ţi s-a derulat acest scenariu prin faţa ochiilor, de câte ori te prindea seara din ziua de Crăciun într-o moleşeală şi oboseală, cum rar te mai întâlneşti cu ea?
De câte ori nu ţi-ai propus să fii mai cumpătată şi să nu mai mănânci atât de mult …, dar de câte ori ai avut tăria să rezişti cu verticalitate în faţa insistenţelor mamei tale dragi?
Cum să îi spui într-un asemenea moment că „ştii mami, eu vreau să mănânc mai sănătos şi aş prefera să nu mai consum atâta carne şi atâtea lactate …” cum să poţi să îi spui aşa ceva, când tu ştii că ea a pregătit special pentru tine atâtea preparate şi „bunătăţuri”? … cum să îi dai o asemenea veste proastă, „o palmă usturătoare” tocmai în seara de Crăciun?
Nu poţi! … şi oricât de puternică crezi că eşti, oricât de tare crezi că ai putea fii, tot ai să cedezi şi ai să îi faci pe plac mamei tale, doar de dragul să nu o superi şi să o faci să sufere într-un asemena mod tocmai de Crăciun!
Nu poţi să fii o persoană atât de indiferentă şi de insensibilă tocmai acum!
Nu te ţine să adopţi o asemena atitudine, tocmai într-o asemenea seară!
Tu ştii că anual, numai în seara de Crăciun, ajung zeci de persoane, chiar sute de persoane, la spital din cauza excesului de mâncare şi băutură?
Nenumărate persoane, victime ale problemelor digestive, îşi petrec seara de Crăciun în suferinţă şi durere acuzând stări de vomă, dureri de stomac, greaţă, etc?
Şi atunci ce îi de făcut?
Cum să împaci „şi capra şi varza” şi să fiţi amândouă fericite, mulţimite şi împăcate?
Foarte simplu!
E atât de simplu, încât nici nu îţi vine să crezi!
Fii atentă! … şi fă-ţi un plan de acţiune încă de pe acuma!
1. Fii precum un radar pentru legume, salate, fructe … orice vegetale
Îndată ce intri în bucătăria mamei tale, fă o inspecţie rapidă şi constată ce este sau va pune pe masă.
Fă-ţi o idee de ansamblu şi ia în vizor tot ce îi vegetal. Ajută-te de intuiţie şi imaginează-ţi cum se vor prelinda toate felurile de mâncare pe masă.
Nu te ambala şi nu te îndopa încă de la primul fel, pentru că insistenţele mamei tale „să guşti măcar puţin şi din asta” se vor ţine lanţ.
2. Laudă (până la exagerare, dacă e cazul) orice salată sau mâncare vegetală existentă pe masă!
Mama ta o să fie de-a dreptul năucită! Nu va ştii ce îi cu tine şi va fi dată peste cap!
Ea a pregătit pentru tine o grămadă de preparate „vedetă”, iar tu apreciezi, ceea ce ea a neglijat cu bună intenţie: salatele, legumele şi fructele. Chiar nu va înţelege ce se întâmplă. Dar mă gândesc că nu ai vrea să o vezi supărată, auzind versiunea ta despre măncatul sănătos … aşa că NU renunţa la ale tale laude (exagerate) 😉
Laudă-i salatele/vegetalele/fructele şi spune-i că îţi plac atât de tare …. că de mult nu ai mai mâncat ceva atât de bun … şi că îţi cad atât de bine ….. (etc). Mama ta se va simţi exaltată, dar bucuroasă să te vadă că mănânci cu atâta poftă ceva de pe masa ei … şi va ceda/nu va mai insista aşa de tare cu „vedetele cărnoase şi lăptoase”. 😉
3. Provoacă creativitatea mamei tale
Vorbeşte cu mama ta încă dinainte şi spune-i că îţi doreşti o masă „colorată de Crăciun” … şi sugerează-i subtil (sau direct, dacă nu înţelege unde baţi tu) că „masa de Crăciun” o poate colora cu cât mai multe salate, legume, fructe, etc.
Propune-i chiar câteva variante, sau trimite-i nişte poze pline de inspiraţie …
4. Fă o surpriză pentru masa de Crăciun
Pregăteşete-te încă de acasă, dinainte să pleci în vizită …. şi alcătuiaşte un platou vesel şi colorat, în care să domnească vegetalele, chiar dacă mai „scapi” şi câteva bucăţi de carne sau de lactate (brânză, caşcaval, etc) …. asta ca să nu fie prea bătător la ochi, ochii celorlalţi 😉
În cazul în care nu prea găseşti pe masa de Crăciun a mamei tale suficiente vegetale din care „să te saturi”, atunci platoul tău „surpriză” va fi „salvarea ta”. :))
Draga mea, …. indiferent dacă, de Sărbători, mergi acasă la părinţi, sau în vizită la socrii, la prieteni, cunoştiinţe sau rudenii, aceste sfaturi şi îndemnuri sunt mai mult decât binevenite!
Nu lăsa nici un „moment de familie” să îţi afecteze deciziile şi intenţiile personale.
Familia contează enorm de mult, însă tu ştii cel mai bine ce îţi doreşti pentru tine, aşa că joacă-te şi jonglează în orice situaţie …. şi nu lăsa convingerile şi ideile diferite să vă strice clipele frumoase.
Mănâncă şi taci! …. este cel mai bun îndemn pe care ţi-l pot da, atunci când eşti hotărâtă să mănânci sănătos.
Citeşte articolul pe care l-am scris despre acest subiect, cu ceva timp în urmă.
Te pupăcesc dulce … şi îţi urez, încă de pe acum,
Sărbători fericite în familie!
P.S. tu ce alte trucuri şi jonglerii de a-ţi „năuci” gazdele prea generoase şi binevoitoare cunoşti?
Lasă-mi un comentariu … şi hai să învăţăm şi să ne susţinem reciproc. Nu toată lumea ştie cum să gestioneze o astfel de situaţie, aşa că orice idee este bine venită!
Like & Share
Va rog sa imi spuneti cum pot avea retete pt a gati fara carne.Multumesc.
Claudia, atunci când vrei să nu mai mănânci carne, trebuie să faci o schimbare în modul tradiţional de a găti. Nu e sufiecient să elimini carnea din diverse preparate, ci e important să incluzi în alimentaţia ta proteine vegetale, care sunt net superioare celor animale.
In orice caz, un lucru trebuie să reţii: atunci când renunţi la consumul de carne, include în alimentaţia ta cât mai multe proteine vegetale.
Dintre cele mai la îndemână surse de proteine vegetale sunt:
– Lintea, năutul, fasolea, etc. Poţi face din ele supe, pateuri, mâncăruri scăzute, iahnii, etc
– Nucile – nuci româneşti, migdale, alune, etc. Le poţi ronţăi ca atare sau poţi face din ele lapte vegetal şi diverse prăjituri raw vegane.
– Seminţele – dovleac, floarea soarelui, in, susan, etc – la prepararea laptelui vegetal sau a diverselor prăjituri.
– Ciupercile – aproape în orice mâncare vegană crudă sau gătită
– Quinoa, seminţele de chia, seminţele de cânepă,
– Frunzele verzi în salate, zmutiuri (smoothie-uri) verzi, etc
– Spirulina – ca superaliment.
Urmează să postez şi eu pe blog diverse reţete vegane şi raw vegane menite să aducă un plus de proteine în alimentaţia de zi cu zi, dar până atunci poţi să te inspiri din următoarele bloguri:
http://ligiapop.com/retete-vegane-fara-foc/
http://veganufericit.ro/mancare-de-quinoa
http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro/2011/03/carte-de-bucate-raw-vegan-vegetarian.html
Sper să îţi fie de folos aceste indicaţii, iar dacă ai nelămuriri, nu ezita să ceri explicaţii. Spor la preparat mâncare fără carne!