Cum să mănânc sănătos, dacă eu nu gătesc … ?

nu gătesc

Vorbeam, la un moment dat, cu o apropiată cunoştiinţă ce îmi spunea că ei îi este foarte greu să mănânce sănătos, deoarece ea nu găteşte ….

„La mine e mai greu cu mâncatul sănătos, fiindcă eu nu gătesc … „

Întrebarea mea este: Dar de ce nu găteşti şi tu?

Tu ţii la sănătatea ta? …. iar dacă ţii la sănătatea ta, atunci ce te împiedică să mănânci sănătos?

Când te vei îmbolnăvi, pe cine vei trage la răspundere? … pe restaurantul sau cantina la care ai mâncat zi de zi? …. pe producătorii de produse alimentare semipreparate cumpărate din supermarket? …. pe mama sau bunica ta, fiindcă nu au ştiut să îţi prepare exact mâncarea care îţi menţine corpul sănătos şi plin de vitalitate, de energie? … sau pe medicul care nu a ştiut să te trateze corect şi cât mai repede, iar tu să nu ai atâta de suferit? … cine va fi ţapul ispăşitor pentru suferinţele, durerile şi bolile tale? … mă gândesc că tu nu ai nici o vină,  „fiindcă eu nu gătesc ….”  🙂

Înţelegi ironia situaţiei „La mine e mai greu cu mâncatul sănătos, fiindcă eu nu gătesc … „?

E foarte uşor să te sustragi de la orice vină şi orice responsabilitate asupra sănătaţii tale …

E foarte uşor să faci pe altcineva responsabil pentru faptul că tu nu reuşeşti să mănânci sănătos ….

E foarte uşor să dai vina pe mama sau pe bunica, pentru ca ele nu s-au învăţat să gătească mai sănătos, fără atâtea grăsimi, prăjeli, lactate, cărnuri, etc …

E foarte uşor să dai vina pe medicul care nu reuşeşte să găsească şi să trateze corect cauza bolii tale, a stării tale de rău …. dar până la urmă e starea ta de rău, nu a lui!   Nu el (doctorul) ţi-a dat de mâncare în fiecare zi, până când te-ai îmbolnăvit, ci tu te-ai hrănit aşa cum ai considerat de cuviinţă …

E foarte uşor să tragi pe toată lumea la răspundere pentru că tu te-ai îmbolnăvit …. dar e foarte greu să accepţi că TU AI O MARE RESPONSABILITATE pentru faptul că te-ai îmbolnăvit …

Tu esti responsabil atât de sănătatea ta, cât şi de boala ta!   Nimeni altcineva!!!

 

Discutând cu unii şi cu alţii, mai ales cu apropiaţii mei … şi aruncând o privire pe internet, iată ce motive am „descoperit” că au oamenii ca să nu gătească …

  • Eu nu gătesc – pentru că nu am timp.
  • Eu nu gătesc – pentru că mama (soacra sau bunica) e cea care găteşte pentru noi. Eu pur şi simplu mănânc ceea ce mi se oferă sau găsesc prin bucătărie.
  • Eu nu gătesc – fiindcă mănânc la cantina şi la restaurant, uneori chiar la fast-food. Îmi este mai uşor să mănânc aşa, decât să mă apuc să îmi fac de mâncare, mai ales că nu prea am timp de aşa ceva 🙂
  • Eu nu gătesc – fiindcă îmi e frică să nu mă îngraş. Dacă am mâncare în frigider, nu pot să mă abţin deloc. Mai bine comand mâncare acasă sau merg să mănânc în oraş.
  • Eu nu gătesc – pentru că este mai ieftin să îmi cumpăr semipreparate şi să le „gătesc” la microunde …
  • Eu nu gătesc – pentru că vin foarte târziu de la serviciu … Aşa, şi? … e chiar atât de greu să îţi faci un smoothie sau să mănânci un fruct, o salata, etc?

Exemplele ar putea continua, însă nu vreau să închei acest articol doar cu motivele pentru care unii sau alţii aleg să nu gătească.

Totuşi să revenim la mâncarea sănătoasă.  🙂 Pe tine ce te împiedică să mănânci sănătos?

Ştii, majoritatea oamenilor se feresc să gătească, fiindcă au impresia că mâncarea sănătoasă este mâncarea gătită (preparată termic), iar gătitul necesită o grămadă de timp la dispoziţie … iar timpul este resursa la care râvnim cu toţii. Trăim în momentele în care timpul este foarte preţuit, iar gătitul (tradiţional al) alimentelor necesită mult prea mult timp.

Însă …  să mănânci sănătos, nu înseamnă că trebuie să îţi pierzi timpul – cu orele – în bucătărie, gătind un timp îndelungat!

Nicidecum!

E atât de simplu să mănânci sănătos! … şi este atât de relaxant şi de frumos …. 🙂

 

Iată 5 variante rapide în care îţi poţi „găti” ceva sănătos, săţios, uşor şi delicios … ca să nu mai ai motiv să spui „eu nu gătesc”

 

1. Smoothie din fructe:

  • îţi alegi 1-3 fructe preferate, le speli şi cureţi de coajă (mai ales dacă nu sunt bio), le mărunţeşti şi le adaugi în blender …
  • adaugi aromele tale preferate (scorţişoară, vanilie, cacao, etc) şi puţină apă. Eventual, dacă simţi nevoia, îndulceşti cu miere, sirop de arţar, câteva curmale, etc.
  • Porneşti belnderul, iar după aproximativ 30 de secunde ai cel mai rapid, delicios, sănătos şi săţios smoothie.

E atât de simplu! … şi nu ai nevoie decât de maxim 5 minute pentru a pregăti această „măncare” (cu tot cu spălatul vaselor – adică blenderul, cuţitul şi paharul).

 

2. Smoothie verde (cu fructe şi frunze verzi):

  • îţi alegi 1-3 fructe preferate, le speli şi cureţi de coajă (mai ales dacă nu sunt bio), le mărunţeşti şi le adaugi în blender …
  • speli un mănunchi de frunze verzi (salată, spanac, urzici, pătrunjel, etc), le mărunţeşti puţin cu mâna şi le adaugi în blender peste fructe …
  • adaugi puţină apă şi … porneşti blenderul, iar în câteva secunde vei avea un smoothie verde plin de vitamine, enzime, fibre, minerale, etc – un smoothie verde care te va umplea de energie, vitalitate şi sănătate … şi nu îţi va mânca timpul în bucătărie 😉

Simplu, nu-i aşa? …. în maxim 10 minute eşti gata cu toată treaba – pregătit smoothie-ul verde, curăţat şi spălat vasele.

 

3. Salată de legume: fie legume de sezon, fie varză, fie rădăcinoase, fie frunze verzi …. orice îţi face plăcere

  •  o salată gustoasă din legume de sezon: roşii, castraveţi, ardei, dovlecel, etc. Speli şi cureţi legumele de coajă, le mărunţeşti bine şi le adaugi într-un bol mare de sticlă.
    • „Condimentezi” cu ceapă, usturoi, frunze de pătrunjel, sare de mare şi 1-2 linguri ulei presat la rece (de floarea soarelui, masline, susan, etc). Amesteci bine … iar în 10-15 minute ai o salată delicioasă din legume proaspete şi gustoase. O poţi consuma ca atare sau împreună cu diverse nuci şi seminţe hidratate, paste integrale sau câteva linguri de cuş-cuş. Gustos şi săţios!
  • salată de rădăcinoase: cureţi de coajă şi speli bine un morcov, o gulie mică, o sfeclă roşie mică, o ridiche  … şi tot ce mai ai poftă … le dai pe răzătoarea cu găuri mici (în afară de gulie – care o dai pe răzătoarea cu găuri mari)
    • le condimentezi cu zeamă de lămâie, ulei presat la rece şi eventual cu câteva seminţe de floarea soarelui hidratate …. şi gata! Te poţi bucura şi savura o salată foarte sănătoasă şi săţioasă. De cât timp ai nevoie pentru a pregăti această salată? … maxim 10-15 minute. E mult?
  • salată de varză: cureţi de frunzele uscate sau lovite o varză mică (500-700 grame) şi o speli bine. O tai în jumătate, iar fiecare jumătate o dai pe răzătoarea cu găuri mari. Condimentezi varza cu sare de mare, oţet de mere (zeamă de lămâie) şi 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece (oferă o aromă tare gustoasă).
    • În maxim 10 minute ai o salată de varză foarte gustoasă şi săţioasă. O poţi consuma ca atare, în loc de altă „mâncare”.
  • nu gătesc salatasalată de frunze verzi: din frunze de spanac, salată verde, pătrunjel, etc … condimentate cu 2-3 căţei de usturoi daţi pe răzătoarea mică şi eventual un sos din seminţe de floarea soarelui -> 2-3 linguri seminţe de floarea soarelui hidratate câteva ore (pentru a se activa enzimele ce ajută la digestie) + 2-3 linguri zeamă de lămâie + sare de mare (după gust) + 2-3 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece (opţional).
    • Poţi consuma această salată ca atare, sau alături de 2-3 cartofiori gătiţi la cuptor sau legume gătite la aburi. Delicios!!!

4. Suc de legume: poate constitui sau ţine locul unei gustări din timpul zilei sau a unei cine sănătoase. Cum obţii sucul de fructe? …. foarte simplu dacă ai un storcător de fructe / legume prin presare la rece. Cureţi legumele (ce vrei tu – morcovi, sfeclă, roşii, etc), le limpezeşti şi le dai prin storcătorul prin presare.

  • Daca nu ai un storcător prin presare, atunci mărunţeşti legumele în bucăţi mai mici, le adaugi în blender împreună cu apă (cât să le acopere). Blenduieşti bine aprox 1 minut, iar apoi strecori amestecul printr-un tifon dublu. Obţii un suc de legume suficient de gustos şi plin de minerale, vitamine, enzime, antioxidanţi, etc … numai bune pentru a-ţi menţine energia la un nivel înalt într-o zi solicitantă. De cât timp ai nevoie pentru a-ţi pregăti un suc de legume? … să fie oare 10 minute?

5. Pate de avocado:  amesteci într-un bol miezul de la un avocado, o ceapă roşie dată pe răzătoarea mică, 2-3 căţei de usturoi raşi pe răzătoarea mică, sare, zeamă de lămâie – după gust şi eventual 2-3 linguri de seminţe de floarea soarelui râşnite sau blendute cu puţină apă.

  • Poţi consuma acest pate de avocado pe felii de legume sau pe o felie de pâine integrală alături de un bol de salată sau o salata de ceapă (ceapa tăiată felii subţiri amestecată cu puţină sare, ulei presat a rece de floarea soarelui şi zeamă de lămâie sau oţet de mere).

    Totul e gata în maxim 10 minute!

1 avocado (1/2 dacă mănânci singură)

– 3-4 linguri semniţe de floarea soarelui înmuiate în prealabil (3-8 ore), dar merge şi neînmuiate, dacă te apucă pofta pe nepusă masă. Cantitatea se reduce la 1-2 linguri – dacă mănânci doar tu, iar ceilalţi numai gustă.

– 1 (chiar şi 2) ceapă roşie medie (1/2 ceapă roşie – dacă mănâncă o singură persoană)

– 2-3 căţei mărişori de usturoi

– sare de mare – după gust

– zeamă de lămâie – după gust

– See more at: http://multicrudi.ro/pasta-pate-de-avocado-cu-ceapa-rosie/#sthash.LRMfUcIF.dpuf

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 Nu trebuie să păstrezi ideea că salata nu este mâncare sau că fructele se consumă doar după mâncare!

Este total nesănătoasă această abordare!

Practic ce este mâncarea? … tot ceea ce poţi să consumi şi îţi oferă nutrienţii necesari corpului tău. Iar salata sau fructele de ce nu crezi că îţi oferă toţi nutrienţii necesari? Crezi că mâncarea gătită termic este mai bogată în nutrienţi şi apă pură?

Debarasează-te de astfel de idei şi preconcepţii!!! … dacă vrei să îţi menţii sănătatea la cote maxime 😉

 

Acum ţi-aş pune o întrebare întrebătoare 🙂 … o întrebare – folosită adesea şi în coaching …

Cât timp NU ai … ca să „găteşti” … şi să mănânci sănătos?

Mai ai îndoieli şi nelămuriri faţă de motivul din cauza căruia nu reuşeşti să mănânci sănătos,  …. poate fiindcă tu nu „găteşti”?

… ţi se mai pare greu, lipsit de sens sau că durează prea mult?

Ţi se pare că e mai „sănătos” să mănânci în altă parte, la un restaurant, la o cantină sau să îţi încălzeşti ceva gătit de alţii?

Nu ai nici 5 minute ca să îţi prepari un mic dejun sau o cină sănătoasă? … iar dacă nici 5 minute dintr-o zi nu ai ca să îţi pregăteşti o „mâncare” sănătoasă, atunci pentru ce mai ai timp?

…. să nu te superi dacă am să te întreb:  … dar, mai ai timp ca să trăieşti?

Iar dacă, nu e vorba despre timp, atunci de ce nu găteşti?

 

Care este adevăratul tău motiv pentru care amâni să mănânci sănătos şi pentru care nu reuşeşti să îţi „găteşti”?

Lasă-mi răspunsul tău mai jos …. 🙂

 

Cu drag,

Raluca Andreea Istrate,

Fondator MultiCrudi – Comunitatea oamenilor sănătoşi şi bucuroşi.

Like  &  Share

Comments

comments

2 comentarii la articolul Cum să mănânc sănătos, dacă eu nu gătesc … ?

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.