Murături lacto-fermentate. Reţete raw vegan

murături raw vegan

Acest tip de murături sunt raw vegane, foarte SĂNĂTOASE şi se prepară la rece, fără apă fierbinte şi fără nesănătosul oţet alimentar.

Alimentele fermentate lactic (numite şi murături) sunt alimentele care ar trebui să fie mereu prezente în alimentaţia fiecăruia.

Ele sunt pline de vitamine, minerale, fibre, oligoelemente şi nu în ultimul rând probiotice naturale (bacterii digestive) şi ENZIME.

Murăturile sunt atât de benefice pentru digestia şi absorbţia nutrienţilor în organismul nostru, încât sunt precum un izvor de sănătate … şi nu exagerez deloc când spun acest lucru 🙂

Lacto-fermentaţia oferă cea mai sănătoasă, uşoară şi la îndemână variantă de a păstra şi consuma hrana vie (vegetalele crude) în timpul anului, dar mai ales de a le conserva penru iarnă, însă fără a le fi afectată valoarea lor nutritivă. Din contră, acest procedeu de conservare îmbunătăţeşte şi creşte conţinutul alimentelor în vitamine şi enzime. În plus, conservarea prin lactofermentaţie dezvoltă în alimente o serie de substanţe extrem de preţioase pentru flora intestinală.

În procesul de fermentaţie lactică, proteinele crude sunt descompuse în aminoacizii care le compun şi care sunt direct absorbiţi şi utilizaţi de către organismul nostru. Într-o manieră asemănătoare amidonul şi zaharurile complexe sunt transformate în zaharuri simple, în timp ce lipidele sunt descompuse în acizii graşi din care au fost formate. Cele mai multe dintre enzimele necesare digestiei intestinale sunt deasemenea sintetizate de către microorganisme în timpul procesului de fermentaţie lactică. … acestea sunt câteva dintre motivele pentru care alimentele rezultate din fermentaţia lactică sunt atât de apreciate şi au proprietăţi ce favorizează digestia hranei ingerate.

Principalii agenţi ai fermentaţiei lactice sunt bacteriile ce aparţin familiei de lactobacili (L. Acidophilus şi L. Bifidus).

Lactobacilii sunt bacterii lactice care se găsesc în mod natural în organismul nostru uman, mai ales în sistemul digestiv (stomac, intestin subţire, colon, etc), aparatul excretor şi în sistemul genital. Lactobacilii ajută în prevenirea şi tratarea multor afecţiuni precum: infecţii provocate de fungi, afecţiuni şi dereglări ale sistemului digestiv (inclusiv hemoroizi), diaree şi constipaţie, infecţii respiratorii, infecţii urinare, afecţiuni ale pielii (acnee, micoze), diverse infecţii bucale, etc.

 

Cum se prepară un borcan de murături prin fermentaţia lactică?

În primul rând vreau să îţi spun că aceste murături se prepară în totalitate la o temperatură ambiantă şi nu trebuiesc opărite, fierte sau dunstulite. În plus, folosirea oţetului alimentar este total nerecomandată.

Legumele pe care vrei să le transformi în murături cu ajutorul fermentaţiei lactice trebuie să fie intacte, nelovite şi nestricate. Înainte de a le aşeza în borcanul de murături, le vei spăla cu apă din abundenţă, astfel încât să fie curate şi lipsite de praf, chimicale şi alte substanţe nedorite.

 

Ce ingrediente se folosesc la prepararea acestui gen de murături?murături raw vegan

Pentru a obţine murături lacto-fermentate, ai nevoie de legume (cele pe care vrei să le murezi), sare grunjoasă, apă, usturoi, boabe de muştar, rădăcină de hrean, tulpini de mărar şi cimbru, foi de dafin şi alte plante aromatice pe care le preferi.

Tehnica de preparare pentru aceste murături este foarte simplă: pur şi simplu vei aşeza legumele în borcan (în straturi), adăugând progresiv căţei de usturoi, tije de hrean şi tulpini de cimbru şi mărar, iar la urmă vei adăuga boabele de muştar (şi alte boabe aromatice preferate).

După ce toate legumele şi plantele aromate au fost aşezate în borcan, se prepară saramura care va umplea toate spaţiile goale din borcan.

Saramura se prepară în felul următor: 1 lingură mare de sare grunjoasă (sare de mare, nicidecum iodata) se dizolvă într-un litru de apă şi se agită bine, până la omogenizarea completă a soluţiei saline.

 După ce saramura este adăugată în borcan, iar toate spaţiile libere au fost umplute, borcanul se sigilează cu un capac. Timp de 2-3 zile borcanul se agită uşor (îl răstorni în mâini de câteva ori), astfel încât saramura să se omogenizeze cât mai bine.

După aceste 2-3 zile, murăturile se păstrează la rece (dacă vrei să le consumi la iarnă) sau la temperatura bucătăriei (dacă vrei să le consumi imediat -în maxim 1 săptămână). Dacă vrei să consumi murăturile în maxim 2-3 zile, atunci păstrează-le la soare şi ele se vor mura extrem de repede.

 Atentie:

 1. chiar din a doua zi, murăturile vor începe să fermenteze!!! … însă este un proces cât se poate de firesc şi de normal. Nu trebuie să te sperie absolut deloc acest lucru. Murăturile vor ieşi excelente. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât murăturile vor fermenta mai repede, iar cu cât temperatura ambiantă este mai scăzută, cu atât fermentaţia se va produce într-un ritm mai lent.
 2. e posibil ca saramura să curgă din borcan!!! …. atunci câd borcanul este prea plin. Ca să eviţi acest lucru, nu umplea borcanul atât de tare, lasă-l gol de câţiva centimetri. Totuşi, dacă saramura curge din borcan, atunci aşează borcanul într-o farfurie, ca să nu se murdărească spaţiul din jur, iar data viitoare lasă borcanul mai gol.

Exemple de variante şi combinaţii de murături obţinute prin lactofermentaţie

 

Practic, variantele şi combinaţiile din aceste murături sunt infinite, deoarece poţi obţine murături în acelaşi borcan din toate tipurile de legume şi chiar fructele pe care tu le preferi. Nu există o regulă în acest sens, deoarece combinaţiile de orice fel sunt permise atunci când vine vorba de murături fermentate lactic.

 

Totuşi, ca să îţi faci o idee şi să ai o sursă de inspiraţie, am să îţi divulg câteva dintre variantele de murături pe care eu obişnuiesc să le fac în fiecare an …. şi ne plac foarte mult!

 

murături raw vegan din conopidă şi gogoneleMurături cu morcovi, gogonele şi conopidă

Această combinaţie de legume oferă gogonelelor un gust deosebit, iar morcovii şi conopida primesc o savoare de zile mari. Sunt nişte murături foarte gustoase, foarte aspectuoase şi, bineînţeles, extrem de sănătoase.

Eu, pur şi simplu, mă declar îndrăgostită iremediabil de aceste murături ….

Pentru un borcan de 3 litri ai nevoie de:

 • 1-2 kg gogonele
 • 1-2 morcovi mari
 • 1 conopidă mică
 • 1 căciulie usturoi (6-7 căţei)
 • 1 rădăcină de hrean (groasă cât un deget)
 • 1-2 linguri boabe de muştar
 • 1 ardei roşu
 • 4-6 tulpini de mărar (lungi de aproximativ 10-15 cm)
 • 2-3 tulpiniţe de cimbru
 • 1 rădăcină mică de ţelină sau câteva frunze
 • 1 ardei iute întreg  sau 1-2 linguri boabe de piper (opţional)
 • 3-4 frunze de dafin (opţional)
 • etc

 Pregătirea legumelor pentru murături:murături raw vegan din conopidă şi gogonele

1. Speli gogonelele şi conopida, iar apoi desfaci conopida în bucheţele mai mici.

2. Speli morcovii şi hreanul, îi cureţi de coajă şi îi tai în fâşii subţiri şi lungi de vreo 6-8 cm.

3. Cureţi căţeii de usturoi şi îi tai în două dacă sunt prea mari

4. Speli ardeiul roşu şi îl cureţi de cotor şi de sâmburi, iar apoi îl tai în fâşii mai mici

5. Cureţi şi limpezeşti ţelina, după care o tai în bucăţi mai mici (fâşii sau cubuleţe)

 

Prepararea borcanului cu murături:

După ce îţi speli toate legumele cu apă din abundenţă, cureţi de coajă morcovul şi hreanul şi îi tai în fâşii subţiri, cureţi căţei de usturoi, rupi conopida în bucheţele mai mici, etc … ghidează-te după următoarele etape:

1. Aşează în borcan 2-3 bucăţi de morcov şi de ardei roşu, 1 fâşie de hrean, o tijă de mărar şi 2-3 căţei de usturoi.

2. Apoi adaugă un strat de gogonele şi unul de conopidă.

3. Printre bucăţile de conopidă şi gogonele înfige 4-5 fâşii de morcovi, 2-3 fâşi de hrean, 2-3 tulpini de mărar şi o crenguţă de cimbru. Presară 4-5 căţei de usturoi şi câteva bucăţi de ardei roşu şi de ţelină.murături raw vegan din conopidă şi gogonele

4. Mai adaugă un strat de gogonele şi unul de conopidă, după care iar câţiva căţei de usturoi, mărar, morcov, hrean, ţelină, ardei roşu, etc. Procedează în acest fel până se umple borcanul. Când borcanul este plin, adaugă boabele de muştar, o tijă de hrean, 2-3 fâşi de morcovi şi 2-3 căţei de usturoi.

Atenţie: Borcanul nu îl umplea până la vârf, ci lasă-l gol de vreo 5-6 cm.

5. Prepară saramura şi deşart-o în borcan până se umple borcanul astfel încât toate legumele să fie acoperite. Saramura o prepari dizolvând 1 lingură mare de sare la 1 litru de apă plată.

Sfat practic: ca să îţi fie mai uşor de preparat saramura, prepară-o în sticle cu capac, după care agită sticla energic, până când toată sarea se dizolvă în apă.

 

Sigilează borcanul şi agită-l uşor de câteva ori. Dacă nivelul saramurii a scăzut, completează saramura la loc. Păstrează borcanul pentru 2-3 zile în bucătărie şi agită-l uşor de câteva ori pe zi. După 2-3 zile transferă-l într-un loc răcoros şi întunecos.

 

murături raw vegan din castraveţi Murături din castraveţi proaspeţi

Şi aceste murături se prepară exact în acelaşi fel cu murăturile din gogonele, conopidă şi morcovi, doar că în loc de gogonele şi conopidă, vei aşeza castraveţi proaspeţi şi mici.

Deasemenea, printre castraveţi poţi aşeza în borcan şi alte legume, depinde de preferinţele tale şi de cât de asortate vrei să realizezi murăturile.

Eu personal, obişnuiesc să adaug pe lângă castraveţi: morcovi, hrean, boabe de muştar, usturoi, boabe de piper, tulpini de mărar, rondele de ceapă şi bucăţi de ardei. Este o combinaţie plăcută  din care rezultă nişte murături foarte gustoase şi sănătoase.

 

 

Murături din păstăi de fasole verde

Păstăile murate de fasole verde – sunt un aliment nemaipomenit de sănătos, foarte gustos şi bogat în nutrienţi esenţiali corpului tău. Au un gust deosebit de murături şi sunt foarte uşor de consumat şi integrat în orice salată crudă sau alături de o mâncare gătită termic.murături raw vegan din fasole verde

Această idee, de a mura păstăile mi-a venit cu ceva timp în urmă când, din dorinţa de a nu găti termic păstăile şi de a le păstra principiile nutritive intacte, mă gândeam cum aş putea să le mănânc aşa cum sunt ele în natură … în stare crudă, netratată termic.

Nu de puţine ori am dat fuga în grădină cu ideea să îmi rup o păstaie din tufa de fasole şi să o mănânc aşa crudă cum este, dar tot de atâtea ori, intenţia mea a eşuat imediat ce am îmbucat din păstaia proaspătă şi crocantă. Concluzia a fost certă: nu pot consuma păstăile în starea lor naturală, fiindcă mie mi se par prea puternice la gust!

…. dar ştiam că păstăile de fasole verde sunt atât de sănătoase, atât de bogate în proteine de cea mai bună calitate, în enzime, vitamine, minerale …. Şi totuşi, nu vroiam să renunţ la ideea de a găsi o metodă de a consuma păstăile în stare pur şi simplu nepreparată termic.

Am răsfoit nenumărate cărţi, nenumărate bloguri şi site-uri de internet române şi străine, până când mi-a venit ideea: hai să murez păstăile … să fac păstăi murate …. de fasole verde. Am făcut murături din păstăi de fasole şi am rămas uimită cât de gustoase pot să fie … au un gust exact ca şi de murături.

La fel ca toate tipurile de murături şi aceste minunate păstăi murate sunt bogate în acid lactic, iar cantitatea de enzime necesare digestiei este mult îmbogăţită.

Modul de prepararea a acestui tip de murături din păstăi de fasole verde este exact ca şi în celelalte reţete de murături, cu diferenţa că în loc de legume (gogonele, conopidă, castraveţi) se adaugă doar păstăi întregi sau rupte în bucăţi mai mici. Eu nu le-am murat întregi, ci le-am rupt în bucăţi mai mici. În orice caz, sunt foarte simplu de preparat şi atât de gustoase, încât nu îţi vine să crezi cât de gustoase pot să fie păstăile crude … dar sub formă de murături 🙂

 

 muraturi

Te invit şi pe tine să îţi faci astfel de murături raw vegan şi să te bucuri de gustul, savoarea şi proprietăţile lor. Chiar sunt deosebite. Atât de simple şi totuşi atât de gustoase şi sănătoase!

 

Lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi dacă te tentează şi pe tine să îţi faci murături raw vegan?

 

Aştept răspunsul tău!

…. şi spor la murături să ai 😉

 

 

Te îmbrăţişez cu drag,

Raluca Andreea Istrate, fondator MultiCrudi.

Comments

comments

40 comentarii la articolul Murături lacto-fermentate. Reţete raw vegan

 • Flory  spune:

  Buna ziua am si eu o problema cu murăturile zeama e baloasa si conopida sa inmuiat la cotoare ce trebuie facut va rog sa ma ajutați daca stie careva vreau sa specific ca e primul an in care pun murături asortate am luat o reteta de pe net astept raspuns va mulțumesc.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Flory, cel mai probabil ori nu ai pus suficienta sare, ori nu ai agitat borcanele in primele zile, astfel incat sa se omogenizeze complet saramura cu legumele din borcan.

   Ceea ce ai putea sa faci acum e sa refaci muraturile, nu stiu daca legumele mai sunt in stare comestibila daca s-au inmuiat, iar zeama este baloasa …

   • Flory  spune:

    Buna ziua aveti dreptate nu am amestecat murăturile in primele zile nu stiam ca trebuie neapărat dar daca pun niste conservant in ele credeti sa le salvez

 • cristiro  spune:

  Super cool acest articol.
  Totusi cuvantul ‘Raw vegan’ este cam bagat cu forta. O moratura buna este buna si sanatoasa si daca o mananci cu carne si atunci nu mai e raw vegan.
  Deci muraturile nu sunt raw vegan ci raw vegan facultativ.

  • cristiro  spune:

   Deci corect ar fi :
   Produse raw vegan: muraturile lactofermentate
   Pentru ca nu exista o reteta de muraturi lactofermentate care nu este raw vegan.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Hei, muraturile preparate astfel tot raw vegan raman, chiar daca le consumi alaturi de carne sau alte produse de origine animala 😉

 • Aristide Mariana  spune:

  Super idee cu pastai murate!

 • Miha  spune:

  Am pus si eu acum o saptamana castraveti si gogonele cu conopida pe care o ador, este prima data cand pun cu apa rece. Ce rugaminte am, te rog spune mi daca este normal sa se faca apa tulbure, le vantur de 3 ori pe zi, le am pus in borcane de 2l si 3l, am observant ca morcovul nu este crocant sper sa nu se inmoaie. Miros frumos a muraturi:) Trebuie sa astept sa se mureze, acreasca sau sa le scot pe balcon la rece? Mi ar pare nespus de rau sa nu mi iasa ca mi am pus mari sperante in ele si nu numai eu:) Astept raspunsul tau cu nerabdare. Te pup si merci mult de reteta.:)

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   E normal ca apa de pe muraturi sa se tulbure putin in momentul in care incepe sa fermenteze. Insa cu timpul, se va limpezi. Iar legumele, cu toate ca se inmoaie putin fata de starea lor cruda, tot oarecum crocante trebuie sa ramana. Nicidecum moi. Daca se inmoie prea tare, iar apa e prea tulbure, atunci ceva nu ai facut bine. Cel mai probabil e prea mare temperatura din mediul ambiant.

 • Adriana  spune:

  Eu nu am vazut niciodata in comert sare de mare neiodata (exista doar sare de mare mica si mare, dar iodate), drept pt. care la muraturi folosesc sare grunjoasa neiodata, pt. muraturi. In nici un supermarket nu am gasit sare de mare neiodata, ci numai iodata.

 • Indrani Devi  spune:

  Draga Raluca, te rog spune-mi daca ai incercat reteta si cu gogosari. Multumesc.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Indrani Devi, am adaugat gogosari printre alte legume, dar nu am pus niciodata un borcan intreg de gogosari dupa aceasta reteta. Mie cel mai mult imi plac muraturile asortate facute in varianta asta raw, in care pun gogonele, conopida, morcovi, gogosari, castraveti, etc.

 • VreauSaStiu  spune:

  Ştiu un veganist convins – http://drcalinmarginean.blogspot.ro – care susține (cu argumente!) că prin aciditatea indusă, MURĂTURILE DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII, deoarece organismului uman, este BAZIC prin definiție (v. minutele 45-53 din video- conferința nr.5) Astfel, potrivit părerii sale, castravetele (cea mai bazică legumă), evident benefic în stare crudă, devine automat nociv prin murare… Care vra să zică, dacă ce spune dânsul e adevărat… „ io cu cine mai votez” ?!?! :((

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Cu ce-ti dicteaza inima 😉

   Totusi, esti sigur ca Dr. Calin Marginean nu se refera doar la muraturile regasite in comert care sunt oparite si acrite cu otet alimentar? Care nu mai sunt crude, nu mai au enzime, vitamine, etc? Acestea, e clar ca sunt total nesanatoase. Pe cand cele lactofermentate, preparate la rece, in stare cruda, ma cam indoiesc 😉

 • Renata  spune:

  supr idée,ca strabunica…am deja azi gata borcanul cu pastai si prune verzi murate,am incercat si ciuperci creasta cocosului,sunt deosebite!imiplac la nebunie legume murate si legume crude,stropite cu ulei de floarea soarelui!

 • Pavelescu Manuela  spune:

  imi puteti spune ce fel de sare folositi la muraturi? (eu nu folosesc sare cu iod), multumesc

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Manuela, e foarte bine ca nu folosesti sare cu iod!! La muraturi poti folosi foarte bine sarea de mare.

 • Constantin Ioana  spune:

  le voi incerca si eu,multumesc pt. reteta

 • Cornelia Cocolan  spune:

  foarte bune si usor de preparat (y) multumesc !

 • Sorina Markhus  spune:

  Arata demential, vreau sa incerc si eu. Problema mea cea mai mare este ca aici in Norvegia nu am vazut hrean, se poate face si fara??

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Sorina, pentru iarna nu stiu cat de bine stau muraturile fara hrean, dar pentru toamna, cu siguranta vor iesi bune. Eu toata vara mi-am murat pastai si nu am pus de fiecare data hrean. Insa dupa ce pastaile erau murate (dupa vreo 7 zile) le pastram in frigider pana le consumam in totalitate.

   Eventual incearca sa iti prepari muraturi in cantitate mica ca sa vezi daca iti plac la gust si sa probezi cat de mult iti stau fara hrean.

 • Ilariana Mk  spune:

  buuune! (Y)

 • Dumitrescu Camelia  spune:

  sunt bune si delicioase si le voi incerca pe toate;pofta buna

 • zenovia  spune:

  Doamne,imi lasa gura apa! Multumesc ptr. retete. Abia astept sa le pregatesc. Te inbratisez si iti doresc numai bine!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Zenovia, cand ai sa vezi cat de gustoase pot sa fie aceste muraturi preparate doar cu saramura, cu siguranta ai sa te indragostesti de ele. Abia astept sa ti le prepari. Spor sa ai!!

 • octavian  spune:

  Cu siguranță voi pune în practică aceste retete, sunt foarte tentante , deja salveze, mulțumesc pt.articol, te pup , o zi bună

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   O zi minunata iti doresc si tie, Octavian! … si spor la preparat muraturile, sunt convinsa ca o sa iti placa 🙂

 • ioana-50  spune:

  multumesc mult pt retete,reteta cu morcovi,gogonele si conopida am notat-o deja si saptamana viitoare am sa prestez,castravetii iam pus deja tot in saramura fara conservanti iar fasole verde nu am decat de cea lata galbena dar la anu o sa pun si de cea verde oloaga ca am avut intr-un an si tare a fost buna. multumesc inca odata si mai astept retete raw vegan.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Ioana, cred ca si fasolea galbena ar fi gustoasa sub forma de muraturi. Poti sa incerci sa iti prepari un borcan mic pe care sa il tii la soare sau la caldura pentru cateva zile. In maxim o saptamana ar trebui sa fie murate si asa poti sa iti dai seama daca iti plac la gust. Spor la preparat muraturi 😉

 • Doina  spune:

  Iti multumesc pentru articol! Mi se pare foarte interesanta partea cu pastaile. In viitorul foarte apropiat le voi incerca cu siguranta.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Abia astept sa ma anunti daca iti plac pastaile murate. Mult spor sa ai la preparat muraturile!

 • popescu aurerlia  spune:

  Multumesc,astept cu nerabdare postarile tale ,te imbratisez cu drag!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Ma bucur mult, Aurelia! Te imbratisez si eu!

   • pandelea mihaela  spune:

    Interesante retetele si ma bucur ca inca nu am facut aprovzianarea pt iarna.Ideea cu pastaile murate este buna.Eu puneam pastai cu ardei iute si le foloseam la ciorbe(in loc de ardei iute),sunt mai gustoase.Mai am o intrebare,gogosari pusi la murat fara otet se poate?As vrea reteta daca se poate.Multumesc pt idei si astept alte sfaturi.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

     Mihaela, ca sa pui gogosari la murat, procedezi la fel, ca si in retetele de mai sus. Pur si simplu, adaugi gogosari in loc de gogonele sau castraveti, iar restul ingredientelor le adaugi la fel. Practic, in cazul acestor muraturi, poti face orice combinatie iti doresti si poti mura orice legume sau fructe preferi. Toate vor iesi gustoase si sanantoase … si vor avea un gust autentic de muratura.

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.