
Cu toate că este atât de sănătoasă, poate şi tu eşti una dintre persoanele care se fereşte să consume nuca, pe motiv că îngraşă. Dacă e aşa şi nu prea ai obiceiul să consumi nucă, ar trebui să te dezveţi de acest obicei nesănătos şi nefolositor.
Într-adevăr nuca are un aport ridicat de calorii, mai ridicat decât carnea, dar gândeşte-te câte minerale, viramine, enzime, proteine, grăsimi sănătoase şi fibre conţine o nucă faţă de o bucăţică de carne de aceeaşi mărime. Dacă nu prea ştii care sunt beneficiile nucii, atunci te invit să citeşti articolul în continuare.
Povestea mea cu nuca este veche, de când mă ştiu 😉
Dintotdeauna mi-au plăcut nucile verzi, pentru că acea coajă astringentă şi amăruie se decojeşte uşor, iar miezul alb rămâne delicios şi gustos.
Nuca îmi aminteşte de clipele plăcute din copilărie, pline de joacă şi adrenalină, când mă căţăram în podul bunicii ca să mai fur câteva nuci şi să le mănânc …
De multe ori mă ascundeam în pod cu totul pentru câteva ore, timp în care decojeam cu grijă fiecare sâmbure de nucă, iar cu multă plăcere şi poftă îl ronţăiam pe urmă. Eram precum şoriceii, ronţăiam nucile bunicii în fiecare zi … până când m-a prins … iar de aici începe o altă poveste :))
Ciudat însă, dar cozonacii cu nucă nu mi-au plăcut niciodată.
Cu toate că în curând vin mult aşteptatele sărbători de iarnă, iar mulţi dintre noi deja poftesc la cozonacii calzi şi aburinzi, dar pe mine nu mă încălzeşte cu minic imaginea lor. Niciodată nu mi-a plăcut nuca în cozonaci … şi am ajuns să cred că nu îmi place nuca, dar asta până într-o zi … până când am descoperit că nuca poate fi folosită şi crudă
Din nucă uscată, dar rehidratată se pot face o minunăţie de prăjiturele, torturi şi lăptic …. parcă şi acum îmi amintesc gustul intens al laptelui cu cacao, pe care bunica mi-l făcea odinioară ….. 🙂
Dar să revenim la proprietăţile nucii asupra sănătăţii tale!
Tu ştii cât de valoroasă e nuca pentru sănătate?
Deşi în general, termenul de nuci este atribuit chiar şi migdalelor, sâmburilor de caju, fistic şi alte fructe cu coajă tare … termenul de nucă se referă strict la nuca „românească”, care este un fruct al nucului (Juglans regia L).
Ştiai că: Doar 25 de grame de nuci conţin peste 90% din DZR de acizi grasi omega 3.
Nuca este un complex de minerale, vitamine, proteine, antioxidanţi, acizi graşi nesaturaţi şi fibre vegetale – aproape tot ce ai nevoie pentru buna funcţionare a organismului tău.
Miezul de nucă conţine o mulţime de substanţe benefice: apă (3-5%), grăsimi „bune” (52,0-77,5%), substanţe proteice (12-25%) din grupa globulinelor (de natura celor din lapte şi ouă), săruri minerale (mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu), provitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, biotina, colina), vitaminele C, D, E, F, P.
Nuca are nenumărate beneficii pentru corpul tău, astfel consumul de nucă (în special nepreparată termic) are nenumărate efecte:
- Nuca ajută la scăderea colesterolului din sânge şi reglează tensiunea arterială, întăreşte vasele de sânge şi reduce riscul de atac de cord. Câteva nuci consumate zilnic menţine vasele de sânge flexibile, inima sănătoasă şi previne apariţia atacului vascular cerebral
- Conţinutul mare de antioxidanţi face ca miezul de nucă să contribuie la reducerea riscului de a face cancer şi chiar în tratarea şi ameliorarea cancerului
- Miezul de nucă este unul dintre cele mai vitalizante şi nutritive alimente pe care le poţi consuma iarna
- Nuca e foarte benefică mai ales atunci când te confrunţi cu stări de slăbiciune şi anemii.
- Nucile sunt o sursă însemnată de fibre alimentare, iar consumul lor te ajută să scapi de constipaţie, probleme digestive. Fibrele alimentare trebuie să facă parte din alimentaţia ta de zi cu zi. Deşi ele nu se digeră, ajută la digestie, iar datorită acestui lucru, şansele ca tu să te îmbolnăveşti de cancer de colon sunt minime. O dietă bogată în fibre alimentare contribuie de asemenea la controlul bolilor cardovasculare, la controlul diabetului de tip II, dar şi la controlul apetitului exagerat.
- Fibrele conţinute de nuci îţi aduc starea de saţietate mai repede şi pentru mai mult timp, motiv pentru care tu nu vei fi tentată să mănânci foarte des.
- Nucile conţin o cantitate însemnată de acizi graşi polinesaturaţi, dintre care cel mai important este omega-3
- Nuca este un stimulent excelent pentru memorie, mai ales că forma fructulul se aseamănă foarte mult cu forma creierului uman
- Nuca este foarte bună de consumat mai ales atunci când te simţi slăbită şi surmenată.
- Conţinutul mare de zinc ajută foarte mult în cazul insomniilor, întârzierile de creştere ale copiilor …. şi chiar al asteniilor
- Consumă nuci mai ales atunci când treci prin perioade stresante, iar nucile îţi vor da multă energie. Chiar dacă nuca nu-ţi elimină problema stresantă, consumul ei te ajută să gândeşti mai clar şi să găseştii soluţiile la problema cu care te confrunţi.
Nuca este o plantă oleaginoasă din care se extrage uleiul de nucă.
Uleiul de nucă este o minune culinară. E foarte aromat şi sănătos. Are întrebuinţări multiple, iar cel mai bine merge consumat pe salate. Uleiul de nucă se poate folosi şi ca tratament intern (prevenirea aterosclerozei, creşerea părului, combaterea paraziţilor intestinali – tenia, anemii, astenii, etc), dar şi extern prin fricţionare mai ales în tratarea diferitelor dermatoze, acnee, rahitism, etc.
Alicat pe piele, uleiul de nucă are un efect emolient şi plăcut.
Te întrebi cum poţi să consumi nuca?
E simplu!
1. În stare crudă, mai ales când sunt verzi.
2. Hidratate, dacă nucile sunt deja uscate. Este indicat să consumi nucile hidratate, fiindcă se vor digera mult mai uşor, iar în plus vor avea aceeaşi savoare ca şi atunci când sunt verzi, iar pieliţa se desprinde uşor de pe ele. Cum le hidratezi? Efectiv pui miezul câtorva nuci pentru aproximativ 8 ore (peste noapte) într-un bol cu apă plată. După hidratare, le limpezeşti în 1-2 ape … şi gata!
3. În salate, alături de verdeţuri sau sub formă de ulei de nucă
4. Sub formă de lapte vegetal de nucă.
4. Sub formă de „blat” în tortuleţele raw vegan. Sunt delicioase.
5. Sub formă de prăjiturele
6. Alături de fulgii de la micul dejun. Eu adesea, în perioada rece, când fructele nu mai sunt peste tot (în grădină) aleg să mănânc dimineaţa la micul dejun un pahar plin cu cereale, seminţe, nuci, stafide şi curmale. E delicios, sănătos şi foarte săţios. În plus îmi dă o stare de bine şi multă energie!
Hai să îţi dau reţeta mea de „fulgi cu nucă”, ca să consumi şi tu de acum înainte cu regularitate sâmburele de nucă! 🙂
Reţeta mea de fulgi cu nucă:
Pentru aproximativ 100 gr, ai nevoie de:
- 1 lingură germeni de grâu
- 1-2 linguri fulgi de ovăz
- 1 lingură fulgi de secară
- 1 lingură fulgi de cocos
- 1/2 linguriţă seminţe de susan
- 1-2 linguriţe seminţe de floarea soarelui
- sâmburele mărunţit de la 3 nuci
- 1-2 linguri stafide (brune sau aurii)
- 3 curmale (fără sâmbure) – tăiate mărunt
- 1/2 linguriţă fulgi de quinoa (opţional)
Amestec bine aceste ingrediente, iar apoi adaug puţină apă (sau lapte vegetal), cât să le acopere. Le amestec din noi, până se omogenizează bine şi le las aşa vreo 10 minute. Pe urmă le consum rapid 🙂
De când am „inventat” combinaţia asta, îmi place la nebunie. Fiecare ingredient are rolul lui, iar toate împreună, luate ca întreg, dau un gust şi o textură excepţională. Fulgii se înmoaie, pe când seminţele şi nuca rămân crocante. Stafidele şi cele 3 curmale dau un gust dulce şi plăcut. Iar fulgii de cocos …. o aromă deosebită 🙂
Te provoc să încerci şi tu acest „mic dejun delicios şi gustos”.
Spune-mi cum te simţi după ce îl mănânci.
Ingredientele le poţi cumpăra de la orice plafar sau magazin de produse naturiste, sau chiar de pe internet.
Miezul de nucă este unul dintre cele mai vitalizante şi nutritive alimente cunoscute
şi o minune pentru organism mai ales în timpul anotimpului rece.
Sfat practic:
Alege nucile cu grijă: Învaţă-te să cumperi nucile în coajă, pentru că cele care se vând decojite s-ar putea să fi fost deja atacate de mucegai/râncezeală. În acest caz, nucile nu-şi mai păstrază proprietăţile.
Conservare: păstrează nucile (în coajă sau sâmburi) în spaţii reci, aerisite şi uscate, pentru a evita râncezirea. Dacă apucă să râncezească, atunci grăsimile din nucă se transformă în substanţe destul de toxice pentru corpul tău. Orice aliment este sănătos atâta timp cât îşi păstrază compoziţia naturală.
Aşadar, tu cât de des consumi nucă?
Ştiai, până acum, cât de sănătoasă este ea pentru corpul tău?
Lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi dacă te-ai hotărât să consumi, de acum înainte, mai des sâmburele de nucă 🙂
Share & Like
Foarte utile informatiile! Multumim!
cum poti sati dai seama ca nuca sau simburele sa rincezit
Prin miros si gust 🙂 n-ai cum sa nu iti dai seama, fiindca isi schimba mirosul si in special gustul. Samburii de nuca, ar trebui consumati in cateva zile dupa ce au fost desfacuti din coaja. Si nu ii recomandat sa cumperi samburi de nuca gata desfacuti, ci sub forma de nuci intregi, pentru ca asa esti sigur ca nu sunt ranceziti.
[…] NUCA şi beneficiile ei asupra sănătăţii tale […]