Orez cu lapte de cocos și stafide … gust de copilărie, într-o variantă vegană

Cui nu-i plăcea o porție, două sau trei de orez cu lapte pregătit de mama când era copil? :))

Eu eram îndrăgostită de acest simplu și modest desert. Îmi plăcea la nebunie.

Cu timpul, însă, am crescut, m-am maturizat și mi-am schimbat principiile alimentare. Și am renunțat la ideea dulciurilor și deserturilor pe care le consumam în copilărie, pe ideea că nu erau atât de sănătoase. Dar până într-o zi …. când îmi era așa de poftă de acel simplu și banal orez cu lapte, încât mi-am inventat propria rețetă vegană de orez cu lapte și a ieșit minunat!! … încât și azi o mai prepar în aceași variantă.

 

Ingrediente pentru orez cu lapte (aprox. 4 porții ):

  • 1 litru lapte de cocos (îl poți prepara puțin mai concentrat) – dacă nu știi cum să prepari laptele de cocos, am creat acest ghid ca să te învăț
  • 200 gr orez basmati
  • o ceașcă stafide brune sau mai mult dacă îți place foarte dulce
  • extract de vanilie, scorțișoară sau aroma pe care o preferi
  • un praf de sare
  • 1 linguriță zahăr brun

De ce atît de puțin zahăr? Mai mult nici nu trebuie … stafidele sunt suficient de dulci, încât să confere desertului dulceața de care are nevoie. În plus și laptele de cocos are dulceața lui 🙂

Preparare orez cu lapte:

Orezul cu lapte de cocos se prepară foarte simplu.

Se adaugă într-o oală cu capac laptele de cocos cu praful de sare și se pune la foc mediu. Când laptele începe să fiarbă se adaugă boabele de orez limpezite în mai multe ape.

Orezul se fierbe aproximativ 10-15 minute sub capac, la foc mediu spre mic, timp în care se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de oală.

După ce orezul a fiert, se adaugă extractul de vanilie, zahărul și stafidele și se amestecă ușor. Apoi se ia de pe foc, dar se lasă în oala cu capac pentru aproximativ 20 minute, ca să se pătrundă aromele, iar stafidele să se hidrateze. Abia apoi e gata de servire.

orez cu lapte de cocosNotă: orezul nu se fierbe prea mult timp, tocmai ca sa nu devină un terci. Chiar dacă ai impresia că încă nu a absorbit tot lichidul, nu încerca să îl mai lași la fiert, fiindcă lichidul se va absorbi pe măsură ce se răcește și se hidratează stafidele. În plus, va căpăta o textură cremoasă.

Sper să te inspire această rețetă de orez cu lapte de cocos și să ți-o prepari atunci când gândul îți fuge la copilărie și la deserturile care te răsfățau.

 

Poftă bună!!

 

Sunt curioasă, ție cât de mult îți plăcea să te răsfeți cu o porție de orez cu lapte?

Cum ți se pare această rețetă? Dacă ai încercat-o, lasă-mi, te rog, un comentariu și spune-mi cât de mult îți place.

Comments

comments

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.