Pizza … în stil vegan

pizza in stil vegan

Dacă au existat perioade în viaţa ta în care erai fan pizza, atunci e imposibil să nu pofteşti din când în când la câte o pizza mare, aburindă, fragedă şi gustoasă.

Când faci trecerea de la o alimentaţie nesănătoasă, spre una mult mai sănătoasă, bazată, în principal, doar pe vegetale şi crudităţi, … de câte ori nu ţi s-a făcut poftă de o pizza?

Dar ce te faci, fiindcă ştii cât de nesănătoasă pentru organismul tău este o pizza mâncată în oraş?

Cu toate că gustul şi emoţia pe care le simţeai când mâncai o astfel de pizza, te dădeau peste cap, acum ştii că nu mai vrei să mănânci atât de nesănătos.

Dar ce te faci cu pofta şi cu emoţia care te năuceşte şi aproape că te face să pui mâna pe telefon şi să comanzi o pizza acasă?

Foarte simplu … o potoleşti! Te apuci şi îţi prepari o pizza acasă … Există nenumărate variante de a-ţi prepara pizza vegană sau raw vegană, în funcţie de preferinţele şi de poftele proprii.

Astăzi vreau să îţi prezint o variantă de pizza în stil vegan.

 

Pizza …  în stil vegan.

Deşi prepararea acasă a unei pizza în stil vegan necesită ceva timp, merită tot efortul, pentru că este foarte gustoasă şi mult mai sănătoasă decât o pizza obişnuită. Iar satisfacţia pe care o ai când o scoţi din cuptor, e uriaşă! 🙂

Ingrediente:

  • 300 – 700 gr. aluat de pizza (în funcţie de cât de mare e tava în care vei coace pizza)
  • 1 vânătă
  • 1 dovlecel mai măricel
  • o conservă de porumb
  • 3-4 roşii
  • 1 ardei roşu
  • măsline (opţional)
  • 400 gr. ciuperci champignon
  • ulei de floarea soarelui presat la rece
  • sare marină neiodată
  • 2-3 linguri fulgi de drojdie inactiva
  • 1-2 căţei de usturoi (opţional)
  • alte condimente/legume la alegere (opţional)

 

Pregătirea pizzei:

 

Pentru a prepara pizza în stil vegan acasă, ai nevoie de aluat de pizza. Poate găseşti de cumpărat, dar eu am ales să îl prepar în casă, în maşina de pâine.

Pentru prepararea aluatului de pizza, am folosit reţeta pe care o am în cărticica de instrucţiuni şi reţete a maşinii de pânie. Pentru 750 gr. de aluat ai nevoie de: 250 ml apă călduţă, 1/2 linguriţă sare, 2-3 linguri ulei de măsline, 380 gr. făină integrală de grâu, 2-3 linguri germeni de grâu (se pot folosi şi diverse seminţe), 1/2 pachet de drojdie (eu am folosit mai puţin). Am adăugat ingredientele în maşina de pâine (în ordinea lichide-solide) şi am programat maşina pe programul „aluat”. După 1 oră şi 50 de minute aluatul a fost gata.

Etape de preparare:

aluat pizza in stil vegan1. Se întinde o foaie de aluat în strat cât mai subţire, după care se adaugă în tavă. Eu am întins (cu mâinile) aluatul de pizza pe blatul de lucru, uns în prealabil cu puţin ulei de floarea soarelui presat la rece, iar apoi l-am aşezat în tavă. Ca să nu ţi se lipească aluatul de mâini, unge-ţi şi mâinile cu puţin ulei. După ce am pus aluatul în tavă, l-am mai întins până când s-a adaptat şi a luat forma tăvii. Aşează tava (poţi chiar să o acoperi cu un prosop) într-un loc călduţ şi lasă aluatul să mai dospească până când îţi feliezi legumele şi prepari sosul roşu.

2. Prepară un sos pentru a unge aluatul de pizza şi ulterior pentru a îl servi împreună cu pizza (în loc de ketchup). Pentru sos, foloseşte 1-2 roşii, 1-2 căţei de usturoi (opţional), o bucată de ardei roşu, puţină sare, 1-2 linguri ulei presat la rece (de floarea soarelui am folosit eu), 2-3 linguri fulgi de drojdie inactivă şi diverse condimente la alegere (opţional). Adaugă toate ingredientele în blender şi mixează până obţii un sos omogen. Unge aluatul din tavă cu acest sos. Restul sosului păstrează-l pentru a-l consuma peste pizza caldă.

 pizza in stil vegan3. Peste aluatul uns cu sos începe să adaugi felii subţiri de dovlecel, vânătă, porumb (boabe), champignon, ardei roşu şi roşii. Dacă preferi, adaugă şi măsline sau alte legume. Totul ţine de creativitatea şi inspiraţia de moment 🙂 Eu am mai adăugat nişte seminţe de floarea soarelui şi pătrunjel verde tocat mărunt.

Sfat practic (opţional):

  • dacă vrei un pus de savoare şi gust, atunci feliază-ţi legumele (cel puţin vânăta şi dovlecelul) mai repede cu aproximativ 30 de minute şi presară-le pe amblele părţi cu un amestec din sare marină şi turmenic pudră (şi eventual alte condimente preferate). În acest caz, legumele vor primi un gust mai special şi vor elimina şi o parte din apa conţinută. În caz contrar, apa din legume va fi eliberată pe pizza în timp ce se coace.

4. Pregăteşte cuptorul la 200 grade şi aşează tava în cuptor pentru aproximativ 40-50 minute.

5. După ce pizza s-a copt, las-o puţin să se răcească, apoi porţioneaz-o în felii.

Savurează fiecare felie, alături de sosul roşu pe care l-ai pregătit anterior.

Bineînţeles, deasupra pizzei calde poţi presăra bucăţele de brânză vegetală, salată verde sau orice altceva îţi mai vine în gând …

 

 

Poftă bună!! … ştiu că o să ai 🙂pizza in stil vegan

 

 

Sper să îţi fi plăcut reţeta de pizza în stil vegan pe care ţi-am prezentat-o acum şi sper să ţi-o prepari ori de câte ori îţi este poftă de o pizza. E destul de simplu de preparat, iar gustul minunat 🙂

 

Dacă ţi-a plăcut reţeta, împărtăşeşte-o şi cu prietenii tăi.

Like & Share

 

Cu pasiune,

Raluca Andreea Istrate.

(fondator MultiCrudi)

Comments

comments

2 comentarii la articolul Pizza … în stil vegan

  • mioara panait  spune:

    Draga Raluca sant bucuroasa sa te regasesc pe mail;…pretextul lipsei banilor pentru o mancare mai sanatoasa este de fapt teama de-a iesi din starea de confort-rutina;sortimentele de legume si fructe sant mai numeroase decat cele de carnuri;
    multumesc pentru retete si iti doresc sanatate si sarbatori cu bucurie.

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.