Odată ce ţi-ai înţeles corpul şi ai priceput cum funcţionează acesta, dar şi care sunt alimentele şi nutrienţii reali de care organismul tău are nevoie, încerci să cauţi şi să înlocuieşti ingredientele şi alimentele uzuale (nesănătoase) cu alimente mai sănătoase.
Aşa este şi în cazul acestei salate.
Mie mi-a plăcut dintotdeauna salata de boeuf, dar după ce m-am documentat mai bine – mi-am dat seama că nu mai vreau să îi fac corpului rău cu mâna mea şi să îl necăjesc, iar pe de altă parte să mă aştept la o sănătate perfectă.
Am înţeles care sunt cele mai sănătoase alimente pentru corpul meu, însă trecerea la o dietă cu adevărat adecvată nu am putut să o fac peste noapte … aşadar, am căutat şi inventat reţete de „mijloc”. Aşa a luat naştere şi reţeta aceasta.
Cea mai potrivită alimentaţie pentru corpul nostru este hrana vie, adică vegetalele în stare crudă.
Ele oferă cei mai necesari şi mai adecvaţi nutrienţi, pe care corpul nostru îi poate descompune şi metaboliza uşor. Dar cum drumul spre o dietă sănătoasă, bazată predominant pe hrană vie, nu este atât de scurt pe cât ne-am dori noi, mai apelăm uneori şi la hrana vegană gătită (doar alimente de origine vegetală).
Salata de boeuf nu este niciodată alegerea perfectă atunci când vrei să mănânci cu adevărat sănătos. Însă reţeta pe care ţi-o voi da imediat, este o variantă mai sănătoasă a reţetei originale. Te poţi ajuta de ea, ori de câte ori ţi se face poftă şi îţi aduci cu drag aminte se sărbătorile petrecute în familie şi momentele în care nu lipsea niciodată salata de beouf de pe masă …
Tu ştii totuşi că, mulţi dintre noi mâncăm pe bază emoţională?
Emoţiile pe care le trăieşti atunci când faci o anumită activitate sau mănânci o anumită mâncare , creierul tău le asociază cu activitatea în sine sau cu mâncare în cauză. Aşadar, ţine cont şi de acest aspect, când ţi se face poftă de o anumită mâncare … 🙂
Cum pregăteşti „salata de boeuf” în variantă vegană?
Destul de simplu!
Ai nevoie de următoarele ingrediente:
– 2 morcovi mărişori
– 4-5 castraveţi muraţi cornichon (sau chiar şi mai mulţi)
– o gulie medie
– 2 cartofi mici
– 1/2 ţelină mică (opţional)
– 3-4 linguri cu seminţe de floarea soarelui crude (indicat a fi hidratate peste noapte)
– 5-6 linfuri de ulei de floarea soarelui presat la rece
– zeama de la 1/2 lămâie
– sare de mare neiodată/sare de Himalaya
Instrumente/aparate utile:
– un bol pentru salată
– o oală în care să fierbi morcovii şi gulia
– o oala mică în care fierbi cei 2 cartofiori – îi fierbi în coajă
– un cuţit şi opţional un curăţător de legume
– un tocător de lemn/sticlă pe care vei mărunţii legumele
– un blender pentru mixarea seminţelor de floarea soarelui
– un robot de bucatarie/tocator electric de legume cu lama în S
Mod de preparare:
1. Speli bine cu apă călduţă morcovii, cartofii, gulia şi lămâia (şi ţelina dacă o foloseşti). Obişnuieşte-te să speli toate vegetalele, înainte de a le folosi, pentru că astfel eviţi contaminarea cu diverşi agenţi patogeni, viruşi, bacterii nedorite, etc.
2. Pui să fierbi cei 2 cartofi într-o oală mai mică, cu puţină sare. Adaugi apă în oală, puţin peste nivelul cartofilor. Adaugi capacul şi îi laşi să fierbă la foc mic. Sunt fierţi – când intră uşor furculiţa în ei.
3. Cureţi morcovii, (ţelina) şi gulia de coajă şi le limpezeşti uşor ca să înlături resturile de coajă.
4. Tai morcovii în 2-4 bucăti şi gulia în 6-8 bucăţi (ţelina în bucăţi mai mici) şi le pui la fiert într-o altă oală. Adaugi apă cât să le copere bine. Adaugi puţină sare şi capacul peste oală. Le laşi să fiarbă la foc mic aproximativ 30 minute. Verifici cu o furculiţă dacă s-au fiert.
5. După ce s-au fiert cartofii, îi strecori şi îi cureţi de coajă. Laşi, câteva minute, să se răcească.
6. Intr-un blender adaugi seminţele de floarea soarelui hidratate, uleiul presat la rece, zeama de lămâie, puţină sare şi aprox. 4-5 linguri de apă. Blenduieşti bine câteva secunde, până de omogenizează.
7. Sfermi puţin cartofii şi îi adaugi peste pasta de floarea soarelui din blender. Mai adaugi, dacă este cazul, câteva linguri cu apă. Blenduieşti până se omogenizează. Această operaţie se face mai uşor într-un robot cu lama în S, sau într-un tocător electric de legume. E mai simplu şi uşor de golit conţinutul. Cartofii vor da o consistenţă cremoasă amestecului, care este de fapt maioneza salatei.
8. După ce au fiert legumele le tai mărunt pe un tocător din lemn sau sticlă. Tai şi castraveţii în cubuleţe mici. Amesteci totul într-un bol ceramic.
9. Adaugi maioneza din blender peste legumele şi castraveţii tăiaţi cubuleţe. Condimentezi cu sare şi amesteci bine. Guşti, iar dacă e prea „dulce” mai adaugi 1-2 castraveciori tăiaţi cubuleţe, după gust. Amesteci, guşti şi repeţi operaţia dacă e cazul … 🙂
10. Aranjezi salata pe o farfurie sau pe un platou şi o decorezi după preferinţe. Poftă bună!
Notă:
- dacă tu consideri că ar fi interesant să adaugi şi alte legume în această salată, te încurajez să experimentezi! Cel mai important lucru, pe lângă latura sănătoasă, este să îţi placă ceea ce mănânci.
Sper să îţi fie de folos această reţetă şi să te bucuri de ea.
Îţi amintesc totuşi, că legumele preparate termic, nu sunt tocmai cea mai bună şi mai sănătoasă alegere, dar sunt mai adecvate corpului nostru decât preparatele de origine animală.
Cea mai sănătoasă hrană pentru corpul nostru, sunt alimentele vii.
Consumă cât mai multe fructe şi legume crude, dar în situaţiile de „compromis”, până te obişnuieşti cu o hrană vie, alege mereu preparatele vegane gătite (cum este şi această salată) în locul preparatelor tradiţionale cu ingrediente de origine animală, cum este cazul salatei de boeuf în varianta originală.
Şi ţine minte:
„Boala nu se instalează într-un ţesut sănătos.”
Dr. Robert Morse
Cu drag,
Raluca Andreea Istrate.
Like & Share dacă ţi-a plăcut reţeta.
Lasă un răspuns