Cum este această salată de năut?
… pur şi simplu delicioasă, săţioasă şi sănătoasă 😉
… iar prepararea unei porţii de salată de năut este destul de simplă şi rapidă, atâta timp cât ai hidratat şi fiert năutul.
Este o salată de năut bogată în proteine vegetale de calitate (datorită năutului), care îţi oferă un nivel ridicat de saţietate.
Iar, în funcţie de restul ingredientelor pe care le adaugi salatei, creşte cantitatea de vitamine, minerele, enzime, etc.
Salată de năut
Ingrediente – salată de năut: (pentru 2 porţii)
- 200 grame năut hidratat minim 12 ore şi fiert ulterior 1-2 ore
- 1-2 cepe roşii medii
- 1 castravete mediu
- 1 ardei roşu mediu
- sare marină
- 1 vârf de linguriţă cu pudră de turmeric (ador gustul dat de turmeric şi este foarte benefic organismului nostru)
- 3-4 linguri cu ulei presat la rece de floarea soarelui
- 1-2 linguri cu oţet de mere sau zeamă de lămâie, portocală, etc
- opţional alte legume, măsline, etc
Preparere – salată de năut
1. Pune la hidratat boabele de năut cu cel puţin 12 ore înainte de prepararea salatei.
* Dacă este vară, iar temperatura ambiantă este relativ ridicată, schimbă apa de pe boabele de năut o dată la 6-8 ore, ca să nu înceapă să fermenteze.
Eu prefer să pun la hidratat boabele de năut seara, iar a doua zi prepar porţia de salată de năut pe la prânz. Aşadar, boabele de năut au suficient timp să se hidrateze, în voie.
Alteori, prefer să îmi hidratez mai mult năut o dată, iar o parte din năutul hidratat îl pastrez în frigider mai multe zile la rând, până când îmi prepar o nouă salată de năut. În frigider, năutul hidratat îl păstrez tot în apă şi am grijă să îi schimb apa în fiecare zi.
2. După ce năutul a fost hidratat, limpezeşte-l în câteva ape, iar apoi pune-l la fiert la foc mic aproximativ 1-2 ore. Ideal ar fi ca după ce dă năutul în clocot, să schimbi apa de 1-2 ori. De regulă aşa se procedează cu acest tip de leguminoase.
* În apa finală în care o să fierbi boabele de năut adaugă nişte sare marină şi câteva condimente preferate (frunze de ţelină, crenguţe de cimbru, etc). Năutul o să fie astfel mai gustos.
3. Când boabele de năut sunt fierte (vor fi destul de tari şi după fierbere), le strecori şi le pui în bolul de salată ca să se răcească puţin.
4. Până când se răcesc boabele de năut, cureţi ceapa roşie, castravetele şi ardeiul roşu. Începi să le tai mărunt (cubuleţe sau feli, după plac).
5. Adaugi legumele mărunţite peste boabele de năut şi le condimentezi cu sarea marină, praful de turmeric, uleiul presat la rece şi oţetul de mere/zeama de lămâie.
Amesteci până se omogenizează totul, guşti şi eventual mai adaugi anumite condimente, legume, verdeţuri … după gust.
Salata de năut e gata!
Poţi consuma această salată de năut imediat sau pe parcursul zilei.
Poftă bună!!!
Sper să îţi placă reţeta şi să o prepari cât mai des 🙂
Cu drag şi prietenie,
Raluca Andreea Istrate, fondator MultiCrudi.
Azi am încercat salata de năut. E super. Mai ai rețete aşa de bune?
Azi am încercat rețeta de salată de năut. E super. Mulțumesc
Ma bucur tare mult că ţi-a plăcut această salată! Şi noi o preparăm şi o mâncăm cu tare multă poftă 🙂