Smoothie de portocală, măr şi scorţişoară

smoothie portocala mar si scortisoara

… ce poate fi mai frumos decât o dimineaţă începută în plină formă, cu răsfăţ şi aromă de scorţişoară ….

Azi dimineaţă ma simt excelent, iar pentru a-mi prelungi starea de bine, iată ce mic dejun mi-am pregătit:

Smoothie (nectar) de mere roşii, portocale şi scorţişoară …. hmmm e atât de gustos, încât îţi vine să îl bei pe tot şi să nu mai ţii cont de restul familiei.

De ce este ideal acest smoothie a fi băut dimineaţa?

Pentru că te umple de energie, de vitamine, de minerale, de enzime, de fibre, antioxidanţi, etc … şi te învăluie într-un parfum şi o aromă de zile mari.

Eu ador această aromă …. gustul fin şi delicat al acestui smoothie 🙂 Aceste vitamine, minerale, fibre, enzime, etc îţi asigură nutrienţii de care organismul tău are nevoie pentru a funcţiona normal şi eficient. În plus, acest nectar îţi oferă şi hidratarea de care corpul tău are nevoie, încă de dimineaţă.

Cred că ştii deja că fructele sunt ideal a fi consumate pe stomacul gol.

E un adevăr cunoscut de multă lume deja şi mă găndesc că nu e o informaţie tocmai nouă pentru tine. Dar, să ştii că, deşi multă lume (din jurul meu) cunoaşte acest adevăr, puţini chiar îl pun în practică.

De cele mai multe ori, primează obiceiurile vechi, pe care şi le-au format cu rigurozitate. Nu mare mi-e mirarea când merg în vizită pe la neamuri, iar după ce mă servesc cu fel de fel de preparate gătite (cu mâncare „adevărată”), aduc pe masă şi desertul, adică fructele … dar ce să faci, uneori nu e chiar aşa uşor să te dezveţi de anumite obiceiuri vechi, mai ales dacă nu te preocupi prea mult de acest lucru.

Dimineaţa, corpul nostru este plin de energie, iar din acest motiv, nu trebuie să îi perturbăm acest plus de energie. Dacă noi, la micul dejun, înfulecăm cu poftă mâncăruri care se digeră mai greu – cum ar fi sandvichurile, mezelurile, brânzeturile, etc – vom deregla nivelul energiei din corp.

În loc să profităm de energia pe care organismul nostru a acumulat-o peste noapte, prin somn, noi îi dăm de lucru, încă de la prima oră şi, în loc să conservăm această energie şi să o utilizăm într-un mod practic, noi forţăm corpul să îşi folosească energia în procesul de digestie al micului nostru dejun consistent.

Şi astfel intrăm într-o capcană, un cerc vicios de slabă energie şi vitalitate.

Ne vom simţi adesea vlăguiţi şi storşi de putere, iar singura idee care ne vine în gând e …. hmmm, am nevoie de o cafea sau un ceai verde sau negru … poate chiar şi un energizant.

Acest smoothie este o combinaţie corectă de ingrediente?

Este o combinaţie corectă de ingrediente.

Nectarul (smoothie-ul) de măr, potrocală şi scorţişoară este o combinaţie de fructe acide cu fructe sub-acide, iar această combinaţie e foarte uşor de asimilat şi digerat. Mărul, care e, în general, un fruct sub-acid, se poate combina de minune cu portocala, care e un fruct acid. Scorţişoara le va da o aromă cu totul şi cu totul specială … deci e sănătos, gustos şi aromat 🙂

Cum prepari smoothie-ul de măr, portocală şi scorţişoară?

Foarte simplu. Ai nevoie de următoarele …

Ingrediente pentru o porţie:

 • 1 măr
 • 1 portocală
 • 1/2 vârf de linguriţă de scorţişoară pudră
 • 1 linguriţă îndulcitor natural (miere, sirop de agave sau zahăr brun) – opţional, dacă fructele sunt prea acrişoare
 • aprox. un pahar cu apă

Ustensile:  Cuţit & Blender … şi un pahar mare 🙂

 

Preparare:

1. Speli bine – cu apă călduţă, mărul şi portocala, pentru a înlătura eventualii microbi, bacteri şi alţi agenţi nedoriţi şi neprielnici sănătăţii noastre.

2. Cu ajutorul unui cuţit, cureţi portocala de coajă. O desfaci în felii subţiri, pe care le mărunţeşti ajutându-te de un cuţit. Le pui în blender.

Notă:

Dacă mărul e bio, îl foloseşti cu coajă, dacă nu e bio, ar fi indicat să înlături coaja, fiindcă pe coajă se găsesc foarte multe substanţe chimice, provenite din agricultura convenţională, care nu se elimină în totalitate prin spălare.

3. Tai mărul în felii şi scoţi sâmburii şi căsuţele sâmburilor. Eventual le cureţi de viermi (în cazul merelor naturale, bio). Mărunţeşti feliile, pentru a nu îţi suprasolicita blenderul, iar apoi le agaugi peste portocale, în blender.

4. Adaugi aprox. un pahar de apă peste fructe (nivelul apei din blender să nu depăşească nivelul fructelor) şi pudra de scorţişoară. Blenduieşti toate ingredientele câteva secunde, până când observi că s-au omogenizat bine. Maxim 30 de secunde.

5. Guşti, iar dacă e prea acrişor, adaugi puţină miere, sirop de agave sau zahăr brun. Mai adaugi apă dacă ţi se pare prea gros. Mai blenduieşti câteva secunde, pentru o ultimă omogenizare şi … gata! Poftă bună!

Atenţie:  nu folosi scorţişoara în exces, fiindcă, în timp, are tendinţa să constipe. Dacă îţi place atât de mult acest smoothie, încât l-ai bea în fiecare dimineaţă o bună perioadă de timp (cum fac şi eu în această perioadă – când portocalele sunt atât de bune …), atunci redu la minim cantitatea de scorţişoară, sau evită să o adaugi la fiecare smoothie 🙂

Ţine minte:

Orice smoothie este indicat a se consuma imediat după preparare, fiindcă, în caz contrar, apare oxidarea şi radicalii liberi, iar aceştia  nu constituie un avantaj pentru sănătatea noastră.

 

Sper să îţi placă această reţetă de smoothie şi să îţi începi şi tu dimineţiile într-o formă maximă.

 

Cu drag,

Raluca Andreea Istrate.

 

Like  &  Share dacă îţi place reţeta şi vrei să o împărtăşeşti cu prietenii.

Comments

comments

Taguri:  ,

4 comentarii la articolul Smoothie de portocală, măr şi scorţişoară

 • Cristina  spune:

  Foarte bun. Azi l-am incercat si eu si ne-a placut tuturor, mai ales fetitei de 3 ani si 8 luni. Am adaugat si miere de salcam.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Minunat, Cristina! … ma bucur tare mult ca v-a placut! De acum il puteti prepara ori de cate ori vreti sa va incepeti ziua cu voie buna 🙂
   Te pup :*

 • Zdupeș  spune:

  și eu am început să adaug miere la smoothie-ul de dimineață, multe erau acrișoare.
  combinația asta n-am încercat-o încă, dar sună foarte bine

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.