
…. de când ne-am mutat la casa nouă, cu grădină şi livadă ….
… şi de când mă încântă, în fiecare amiază de primăvară, florile superbe de păpădie, ca un covor de voie bună …
… mă tot încarc cu energie … cu energia florilor, a albinuţelor şi a adierilor gingaşe de vânt. E minunat să simţi bucuria, frumuseţea şi naturaleţea unui asemenea loc, în fiecare zi.
Tot stând eu şi admirând aşa florile vesele şi galbene … multe zile la rând … mi-am amintit că păpădia e o plantă medicinală foarte apreciată … iar, dacă stau bine să mă gândesc, tatăl meu obişnuia să facă primăvara o cură de detoxifiere a ficatului, consumând în fiecare dimineaţă câteva tulpini de flori de păpădie.
Ei, la conştientizarea unei asemenea amintiri, nu mare mi-a fost mirarea să îmi dau seama că tocmai mănânc o floare de păpădie cu tulpina ei cu tot :))) …. şi e chiar bună la gust, puţin amăruie, dar bună.
De aici şi până la prepararea unui smoothie verde cu flori de păpădie, nu e cale prea lungă :)) aşa că, hai să îţi dau reţeta mea de smoothie verde din această dimineaţă (de fapt, era cam pe la amiază).
Apropo, m-am uitat într-o carte despre plantele medicinale şi iată ce proprietăţi medicinale deosebite are păpădia:
– curăţă sângele şi organismul de toxine,
– stimulează şi îmbunătăţeşte activitatea ficatului,
– ajută în vindecarea diabetului, constipaţiei, anemiei, acneei, obezităţii, celulitei, reumatismului, problemelor cauzate de hemoroizi, fermentațiilor intestinale, diverselor tulburări de metabolism, eczemelor, inflamației diverşilor ganglioni limfatici, gutei, diverselor probleme biliare şi renale,
etc.
Aşadar, păpădia nu doar că e frumoasă, relativ gustoasă, dar e şi foarte sănătoasă!!! 🙂 … iar sănătatea este exact ceea ce urmărim cu toţii, nu-i aşa?
Iată ce spune şi sfatul medicului despre florile de păpădie „Florile de păpădie au proprietăţi antioxidante şi pot ajuta la întărirea sistemului imunitar”.
Uite, poţi citi aici, aici şi aici mai multe despre proprieţăţile păpădiei asupra sănătăţii tale …
Ce ingrediente am folosit pentru prepararea acestui smoothie verde cu flori de păpădie?
(mi-au ieşit două pahare pline de smoothie verde)
vreo 10 flori de păpădie (cu tot cu tulpiniţele aferente) + câteva frunzuliţe de păpădie (frunzele sunt recomandate a fi culese dimineaţa, înainte de înflorire – ca să nu fie amare)
- vreo 10 frunze proaspete de salată verde
- 2 frunzuliţe de lămâiţă (i se mai spune melisa sau roiniţă) – pentru aromă (lămâiţa este o altă plantă medicinală extrem de apreciată)
- 2 mere dulci
- apă plată – cât este necesar (eu am folosit cam 150 ml)
- şi mult entuziasm şi voie bună 🙂
Cum am preparat acest smoothie verde cu flori de păpădie?
La fel de simplu ca orice smoothie verde …
1. Ia merele, spală-le bine cu apă de praf şi alte impurităţi şi curăţă-le de sâmburi, iar dacă nu eşti sigură că sunt şi bio, atunci curăţă-le şi de coajă. Apoi taie-le în bucăţi mai mici şi adaugă-le în blender.
2. Sub un jet puternic de apă spală bine frunzele de salată, de lămâiţă, de păpădie şi florile de păpădie, iar apoi rupe-le puţin cu mâna (sau cu un cuţit) şi adaugă-le peste bucăţile de măr din blender.
3. Adaugă puţină apă plată (un sfert de pahar) şi porneşte blenderul.
Notă:
Pe măsură ce observi că amestecul din blender se învârte şi se omogenizează greu, mai adaugă câte puţină apă.
Dacă oservi că frunzele rămân suspendate în blender, opreşte blenderul şi apasă-le cu o paletă de silicon, astfel încât să ajungă la lamelele cuţitului din blender. Apoi mai blenduieşte puţin, până totul devine un amestec omogen.
……….
Cam acesta este tot procesul de preparare a acestui smoothie verde cu flori de păpădie.
Simplu, nu-i aşa?
(!) Dacă doreşti ca amestecul tău de smoothie verde să fie mai subţire, mai lichid, atunci mai adaugă apă, după preferinţă.
Mie personal îmi place să fie mai gros, iar uneori să îl consum cu linguriţa.
Iată cum arată un pahar plin din acest smoothie verde cu flori de păpădie:
Cum este la gust … acest smoothie verde cu flori de păpădie?
…. după gustul meu, EXCELENT!!! :))
… este dulce şi puţin amărui, cu un parfum aparte şi o aromă suavă de lămâiţă şi destul de cremos, iar culoarea …. nici nu am cuvinte.
Chiar acum beau dintr-unul dintre cele două pahare care m-au ieşit şi …. îmi place atât de mult!!! …. iar culoarea lui de verde crud mă încântă foarte tare!!
Nu ştiu cât de bine am reuşit să surprind în această poză, culoarea vie a paharului meu cu smoothie verde cu flori de păpădie, însă te poftesc să îţi prepari şi tu o porţie de smoothie verde cu flori de păpădie şi să îmi spui cât de mult îţi place gustul şi nunanţa minunată de verde crud cu picături de galben … pe care numai acest smoothie verde cu flori de păpădie poate să le aibă 😉
…. cred că au un rol important şi merele pe care le foloseşti, fiindcă dacă sunt dulci şi parfumate, şi amestecul tău de smoothie verde va fi dulce şi aromat.
* Dacă nu ai mere dulci, nu-i stres prea mare, poţi adăuga o jumătate de banană. În plus, banana dă o consistenţă cremoasă mult mai puternică.
Sunt curiasă să aflu dacă îţi place şi ţie atât de mult acest smoothie verde cu flori de păpădie 🙂
… aşa că, după ce îţi prepari şi tu o astfel de porţie de smoothie verde, nu ezita prea mult şi lasă-mi părerea ta printr-un comentariu mai jos.
P.S. dacă nu ai grădină sau dacă nu ai flori de păpădie în grădină, atunci cel mai nepotrivit loc pentru a-ţi culege florile de păpădie este marginea drumului.
Păpădia este o plantă care creşte din belşug pe marginea drumului, fiindcă îi plac locurile foarte însorite, însă marginea drumului nu este cel mai indicat loc din care să te aprovizionezi cu o astfel de plantă, atât de sănătoasă 😉 Caută şi culege florile de păpădie de pe un câmp, o păşune sau o grădină lipsită de praf şi noxe de eşapament şi alte chimicale.
Ajută-te de imaginaţie şi aminteşte-ţi ce locuri cu iarbă verde naturală (nu cu gazon) sunt în zona ta … cel mai probabil sunt pline de păpădie 😉
Multă baftă la cules de flori de păpădie! 😉
Like & Share
Mariana, florile de papadie le gasesti din plin primavara pe camp, in iarba din parcuri, etc. Acum, toamna, florile de papadie nu mai exista, insa poti cauta frunze de papadie in parc (daca le cunosti) si sa le folosesti la smoothie.
cum putem face rost de papadii in Bucuresti? 🙂
Salut,
ai avut dreptate, este delicioasa reteta ta 🙂 eu nu an avut roinita, asa ca am pus 2 feliute de lamaie…mie mi-a placut la nebunie!!!!
Tocmai ma pregateam sa incep cura de primavara cu tije de papadie. anul trecut le-am mestecat ca atare, acum mi-ai oferit o varianta mai placuta 🙂
Cu prietenie,
Elena.
Salut Elena,
ma bucur tare mult ca iti place reteta! si pentru mine, acest smoothie, are un gust absolut delicios, tare mult imi place!!!
Acum poti tine orice cura cu tijele de papadie, fiindca totul este gustos 😉