Supraponderal, obez sau cu greutate normală?

greutate normala

Azi, vorbind cu o prietenă la telefon, mi-am amintit de un moment aparent haios, care s-a petrecut acum 3 ani, un moment legat de noţiunea de greutate normală.

Era vară, era cald şi eram la mare … în Costineşti – staţiunea care mi-a marcat înr-un fel perioada studenţiei (o perioadă frumoasă, plină de bucurie, entuziasm şi fericire). Eram împreună cu o parte din prietenii mei buni ….. ca să petrecem clipe de neuitat. A fost minunat.

Ziua mergeam la plajă, unde soarele duios şi gingaş ne răsfăţa cu razele lui blânde şi calde, apa mării ne răcorea şi vitaliza cu energia şi puterea ei, iar valurile ne încântau auzul atunci când se-ntâlneau cu ţărmul, iar pescăruşii ne dădeau de veste că nu suntem singurii care facem „gălăgie” pe plajă. Îmi amintesc şi acum gustul intens şi aromat al nectarinelor zemoase pe care le mâncam când imi era prea sete şi vroiam ceva dulce, suculent şi răcoritor … erau delicioase (mi se face poftă şi acum).

Seara ne plimbam adesea printre tarabele care se aflau amplasate pe străzile staţiunii din preajma litoralului. Îţi era mai mare dragul (şi poftă) să simţi mirosul îmbietor de mâncare caldă, porumb fiert, îngheţată şi dulcegării pe care le puteai cumpăra din 2 în 2 metri. Ţi se facea foame/poftă instant şi foarte greu te puteai abţine să nu mănânci şi tu ceva, cu toate că mai înainte tocmai ce ai ieşit de la restaurant (cu stomacul plin).

Într-una din seri, am schimbat planul, nu ne-am mai petrecut seara plimbându-ne printre tarabele pline de haine colorate şi sclipicioase, mâncăruri aromate şi îmbietoare şi muzică variată şi asurzitoare, ci am preferat să mergem la karaoke, iar pentru asta, aveam de traversat Costineştiul. Aşadar, am început să ne îndreptăm spre terasa unde se anunţase o seară de karaoke.

În fuga/plimbarea noastră în ritm ceva mai alert, am văzut multe haine şi mulţi oameni, am mirosit multe parfumuri şi multe arome, am auzit multe zgomote şi cântece, dar deodată, unul dintre prietenii mei, Alex, a zărit, în faţa unei farmacii ……… ghici ce? …. un aparat de măsurare a indicelui masei corporale, un aparat care îţi scana înalţimea şi îţi cântărea greutatea, ca mai apoi să îţi ofere (pe o hartiuţă de genul unui bon fiscal) valoarea indicelui tău personal al masei corporale. Alex părea foarte încântat şi entuziasmat la vederea acestui aparat, încât ne-a atras atenţia la toţi cei care eram cu el. El era un băiat frumos, înalt, brunet, corpolent, atrăgător şi simpatic. Era încrezător în fizicul lui şi în şarmul pe care îl avea. Cred că în sinea lui se gândea că avea să se mândrească cu rezultatul pe care aparatul urma să il dea. Aşa că, nu a mai stat pe gânduri, ne-a chemat pe toţi să mergem şi să ne cântărim, el fiind primul care, cu mult entuziasm şi curaj „a spart gheaţa”. S-a urcat bucuros şi zâmbăteţ pe aparatul respectiv, iar după ce acesta şi-a „făcut programul” a aşteptat cu nerăbdare rezultatul.Bucuria, mândria şi orgoliul se vedeau pe faţa lui … ştia că arăta bine, dar vroia o nouă confirmare …. o confirmare care avea să îl dea peste cap, o confirmare care avea să îl năucească, să-l zăpăcească şi să îi strice buna dispoziţie pe care o avea. Biletul emis de acel aparat avea să îi strice nu numai seara, ci întreaga vacantă petrecută la mare.

Rezultatul mult aşteptat de Alex (care în sinea lui avea să îi confirme cât de bine arată) era clar şi precis: indicele masei lui corporale (IMC) avea o valoare cuprinsă între 25,0-29,9 şi era considerat SUPRAPONDERAL! …. şi el care credea că are o greutate normală! Un rezultat devastator, un rezultat la care nu se aştepta în nicu un fel, nici el, insă nici noi, prietenii lui. Am rămas cu toţii uimiţi de faptul că un astfel de băiat era considerat ca fiind supraponderal. Bineînţeles, că în acea seară, Alex nu a mai avut chef nici de cântat la karaoke, nici de mâncat, ci doar de băut … apă plată cu lămâie, adică limonadă fără zahăr. Mai în glumă sau mai în serios, dar gestul prietenului meu Alex, era într-un fel un gest de disperare, chiar dacă, noi cei care eram cu el, am început să râdem de faptul că tocmai el era supraponderal! (mai ales că eu, de exemplu, în acea perioadă eram cam „plinuţă” însă cu o greutate normală).

Tu ştii ce este indicele masei corporale (IMC)?

Indicele de masă corporală (IMC) este un indicator statistic a masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective. (sursa: Wikipedia). Nu se calculează în cazul copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor foarte în vârstă sau sportivilor de performanţă. Acest indicator este recunoscut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţi.

Tu ştii dacă ai o greutate normală?  Sau ai o tendinţă spre îngrăşare/supraponderabilitate/obezitate?

Cum poţi afla? Fii atentă, urmează să îţi explic!

Hai să îţi spun cum îţi poţi calcula chiar acum indicele masei tale corporale, ca să afli dacă greutatea pe care o ai, ţinând cont şi de înălţimea ta, este o greutate normală.

Ai nevoie să-ţi cunoşti:

 1. valoarea exactă a greutăţii tale în kilograme;

 2. valoarea înălţimii tale în metri. (vei avea nevoie să afli pătratul înălţimii tale)

Procedează astfel:

 • împarte numărul kilogramelor tale (de acum) la valoarea înălţimii tale ridicată la pătrat.

Ca să înţelegi mai bine, îţi dau exemplul meu (actualizat la valorile pe care le am în prezent):

 1. Greutatea = 59 de kilograme

 2. Înălţimea = 1.62 m

Relaţie de calcul:greutate normală

59 : 1,62 X 1,62 = 59 : 2,6 = 22,69

Aşadar, indicele masei mele corporale este 22,69.

Indicele masei tale corporale cât este?

Cum interpretezi acum acest indice?

Simplu! Uite, am structurat informaţia în acest tabel, pentru a-ţi fi mai uşor să o utilizezi.

IMC

Risc pentru sănătate

Clasificare după IMC

Sub 18,5

Ridicat (eşti mult prea slabă)

Subponderal

18,5-24,9

Minim/scăzut

Greutate normală

25-29,9

Scăzut/moderat

Supraponderal

30-34,9

Moderat/ridicat (schimbă-ţi dieta acum!)

Obezitate (gradul I)

35-39,99

Ridicat (Greutatea iți afectează în mod radical sănătatea. Scapă de surplusul de greutate!)

Obezitate (gradul II)

Peste 40

Foarte ridicat

Obezitate morbidă

 

Totuşi ce te faci dacă constaţi că ai o greutate mai mare decât indicele dat de o greutate normală?

Treci la acţiune! Dar în nici un caz nu începe o dietă sau un regim. Primul pas, pe care te provoc să îl faci chiar acum, este să mergi să bei un pahar de apă (eventual cu lămâie) şi să mănânci un fruct/salată la cină, iar de mâine înainte să-ţi începi dimineaţa cu un pahar mare de apă pe stomacul gol. Iar la micul dejun poţi consuma cât mai multe fructe/salate/crudităţi.

Aşadar, bea un pahar de apă chiar acum! Fii sigură că nu am să fug, tot aici ai să mă găseşti 😉

În rest, ai răbdare cu tine, fiindcă te voi învăţa cum să slăbeşti sănătos, armonios şi uşor.

Am să revin cu un articol viitor în care îţi explic mai detaliat cum am slăbit eu sănătos, cum mi s-a reglat mie metabolismul şi care au fost „secretele” pe care le-am folosit în acest sens. Acum pot afirma cu bucurie că mă bucur de o greutate normală, care se păstrează constant, iar metabolismul meu mi s-a reglat.

Lasă-mi, te rog, un comentariu în care să îmi spui dacă ai o greutate normală (şi ce faci/ai făcut în acest sens) sau nu ai încă o greutate normală motiv pentru care, comentariul tău mă va ajuta să te ajut să o obţii (eventual ce ai făcut până acum şi nu a funcţionat?).

 

Pupici, şi contez pe a ta părere!

Raluca Andreea Istrate.

 

Comments

comments

17 comentarii la articolul Supraponderal, obez sau cu greutate normală?

 • Dora Manuela Cretu  spune:

  Am citit cartea si sunt deacord cu tine……sa mancam sanatos, fructe legume,seminze,peste. orez integral,multe salate …fara paine …dar pentru cei dragi imi place sa gatesc si sa le fac pe plac…cateodata nu pot sa ma abtin asta e greseala mea …dupa care urmatoarea zi mananc mai putin ,cateodata nu manac seara ….o seara buna!

 • Dora Manuela Cretu  spune:

  Draga Raluca , mulzumesc ca te preocupa …..felicitari, cartea este foarte reusita,…i-mi place sa mananc sanatos, de 4ani de cand sunt in italia..greutatea mea era de 78kg,.acum am o greutate normala 65kg -1,70m,.nu mia fost usor…slabesc foarte greu si ma ingras foarte repede.fac foarte multa miscare, nsingurul lucru care ma deranjeaza este ca nu reusesc sa scap de burta, mi-a ramas dupa ce am nascut ..ma preocupa ca sut trecuti 22 de ani..sut fericita ca am cu cine sa vorbesc.Am vazut ca si tu esti nascuta in mai..stii bine ca tauri sun buni bucatari , le place sa manance bine……..multumesc inca o data …sa ai o zi buna!!!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Asa e Dora … taurilor le place să mănânce bine şi mult…. suntem nişte gurmanzi de toată frumuseţea. Şi eu sunt mâncăcioasă din fire, dacă îmi place ceva, foarte greu mă pot limita 🙂 ) Apropo de slăbit şi îngrăşat, am scris de puţin timp 3 articole despre cum am reuşit eu să slăbesc fără să mă mai îngraş. Cum am trecut prin sumedenia de cure de slăbire şi înfometare … până am ajuns să descopăr că ceea ce mâncam eu era ceea ce mă îngrăşa. Aşa au început căutările mele în cele de-ale hranei sănătoase, bogate în cât mai multe crudităţi şi aşa am ajuns eu să slăbesc şi să mă menţi, fără să mă mai îngraş 🙂 Poate te inspiră şi pe tine. Fă-ţi puţin timp şi aruncă o privire.

 • dora manuela cretu  spune:

  am o greutate normala…dar doresc sa slabesc in continuare macar 4kg..

 • Ioana  spune:

  Buna dimineata , am inceput cu un pahar de apa cu lamaie si i mi doresc f mult sa scad in greutate . cu 90 kg la 1,64 …o sa plec in concediu, dar la 1 sept sunt aici. Astept articolul urmator…cu respect

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   E bine ca ai inceput cu paharul cu apa baut dimineata pe stomacul gol. O sa iti ajute sa iti spele toxinele din intestine si cel putin sa nu se mai depuna prin corp.
   Un concediu linistit su plin de bucurie iti doresc, si ai grija de corpul tau!

 • Neacsu Vili  spune:

  Pe CNN a aparut singurul produs pt reglarea metabolismului in mod natural. Se numeste RVL, si puteti citi despre el aici http://www.monavie-ro.wix.com/monavie-vili

 • Istrate Raluca  spune:

  Mariana, urmareste in continuare articolele mele si accepta provocarile pe care le lansez, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara 😉

 • Mariana Iacob  spune:

  interesant articolul .Sper sa ma ajute si pe mine sa slabesc citeva kg

 • Marius CG  spune:

  Foarte interesant.

 • Istrate Raluca  spune:

  Eli, îmi pare bine că ai găsit util articolul meu.

 • Elinorela Moca  spune:

  Bun articol, informatii utile.

 • Istrate Raluca  spune:

  Diana, mă bucur nespus că ţi-a plăcut articolul meu.
  Indată am să revin cu secretele pe care eu le-am descoperit si m-au ajutat sa slabesc, sa imi reglez metabolismul si sa ma mentin la o greutate nromala!
  Stai, asadar, pe aproape si fii pe faza!
  O zi mununata sa ai!

 • Diana Grigore  spune:

  Foarte dragtu articolul tau 🙂 Il astept cu nerabdare pe cel cu secrete.

 • Ionut  spune:

  Salut…Exact asta am facut acum o luna …mi-am calculat coeficientul si m-am pus pe treaba….am coeficientul peste 25 si cu 14 kg in plus fata de greutatea ideala….
  Asa ca am acceptat Provocarea 18 a lui Doru Dorobat…Dupa 3 săptămani am date jos 3 kg,,,,si am inca toata vara inainte:)

  • multicru  spune:

   Super tare Ionut! Mă bucur că ai acceptat provocarea lui Doru Dorobăţ.
   Şi nu te grăbi să slăbeşti rapid, ca nu cumva să cazi în capcana efectului yo-yo (slăbeşti/te îngraşi/iar slăbeşti). Exerciţiile fizice combinate cu o alimentaţie sănătoasă, care să te susţină în atingerea obiectivului tău, mi se par uneltele ideale.
   Multă baftă în atingerea obiectivului tău, şi te invit să ne ţii la curent cu evoluţia ta!

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.