Această tocăniţă raw de dovlecel cu sos de vişine, este una dintre tocăniţele raw care îmi place cel mai mult. Este uşor acrişoară şi cu acea aromă inconfundabilă de vişine.
Ideea pentru această tocăniţă raw de dovlecel mi-a venit pe moment … aveam poftă de un sos de vişine, pe care am învăţat să îl fac de la bunica. Însă cum varianta acelui sos nu era nicidecum raw vegană, mi-am adunat puţin gândurile, ideile şi inspiraţia şi iată cam aşa a ieşit reţeta de azi de tocăniţă raw de dovlecel cu sos de vişine, integral din hrană vie.
Nu ştiu dacă observi deja, dar eu nu obişnuiesc să consum doar salate atunci când vine vorba de mâncarea crudă, raw vegană.
Mereu încerc să inovez reţete noi şi să creez preparate culinare care pot fi servite ca şi fel principal la prânz, la cină sau poate chiar la micul dejun. Iar uneori, deşi poate pornesc de la o idee de mâncare gătită termic, ajung întotdeauna la una raw vegan, din hrană vie 100 %.
M-am convins că hrana vie este cea care îmi menţine sănătatea,
aşa că vreau să profit din plin de aceste bunătăţi şi crudităţi.
Astfel te încurajez şi pe tine să faci … să începi să îţi creezi reţetele tale proprii, să experimentezi şi să te joci cu aromele, ingredientele şi culorile … asta este bucătăria raw vegană. Este o mâncare sănătoasă, gustoasă, iar uneori destul de greu de reprodus, fiindcă de fiecare dată, te poţi juca într-un fel puţin diferit cu aceleaşi ingrediente şi arome, iar rezultatul final poate să nu mai fie acelaşi 😉
Tocăniţă raw de dovlecel cu sos de vişine – ingrediente şi mod de preparare
Ingrediente tocăniţă raw de dovlecel: (pentru o porţie)
- 1 dovlecel mediu
- 2-3 linguri făină de floarea soarelui
- 1/2 linguriţă fulgi de drojdie inactivă
- 1-2 linguriţe ulei de floarea soarelui presat la rece
- 1 roşie
- 100 grame vişine fără sâmburi
- 1 vârf linguriţă pudră de turmeric
- sare marină, după gust
Preparare tocăniţă raw de dovlecel:
1. Dovlecelul se spală, (se curăţă de coajă, dacă nu e bio) şi se taie în cubuleţe mici (cu cât sunt mai mici, cu atât devin mai moi şi mai uşor de mâncat) şi se deşartă într-un bol.
Notă:
* dacă eşti la început în ceea ce priveşte hrana vie şi tu consideri că nu poţi să mănânci dovlecelul crud, pentru că ţi se pare prea tare şi crocant, atunci opăreşte-l în apă în clocot, pentru câteva minute. Apoi condimentează-l cu exact aceleaşi condimete şi pregăteşte sosul de vişine în acelaşi mod, ca şi pentru dovlecelul crud. Dacă nu vrei să îl opăreşti, însă ai vrea să fie mai moale şi nu atât de crocant, atunci ai putea să îl razi pe răzătoarea cu găuri mai mari.
Se condimentează cu sare marină, turmeric şi se amestecă energic cu mâna, până când cedează o parte din sucul propriu, iar dovlecelul începe să se înmoaie uşor.
Se degustă, iar dacă mai trebuie sare, se mai adaugă puţin. Acum, în această fază, dovlecelul trebuie să fie puţin mai sărat decât normal, fiindcă va absorbi în el sarea, în timpul marinării.
2. Se lasă la marinat aproximativ 30 de minute sau chiar mai mult dacă ai timp la dispoziţie.
Dacă ai timp să ţii dovlecelul mai mult timp la marinat, este ideal. Chiar şi o noapte întreagă nu e mult, cu condiţia să îl păstrezi la frigider. E chiar mai gustos, dacă stă mai mult timp la marinat.
3. În timp ce dovlecelul se marinează, se pregăteşte sosul de vişine.
Roşia tăiată în bucăţele mai mici se adaugă în blender, alături de turmenic, uleiul de floarea soarelui şi puţină sare şi se blenduieşte până devine o pastă omogenă.
Apoi se adaugă şi vişinele fără sâmburi şi se mai blenduieşte 2-3 secunde, nu mai mult, doar atât cât să se zdobească puţin vişinele, dar să rămână şi câteva bucăţi mai mari.
4. După marinare, se strecoară zeama cedată de pe cubuleţele de dovlecel.
Peste dovlecelul rămas se adaugă făina de floarea soarelui şi sosul de vişine cu roşii. Se omogenizează cu o lingură şi se degustă. Dacă e necesar, mai adaugi nişte sare.
5. Deşerţi tocăniţa pe o farfurie şi o decorezi după intuiţia de moment.
Iar apoi mănânci cu multă poftă şi plăcere.
Poftă bună!
Notă:
… această tocăniţă raw de dovlecel cu sos de vişine o poţi servi alături de o salată de crudităţi de sezon: roşii, castraveţi, ardei şi 2-3 căţei de usturoi condimentaţi cu sare marină, un strop de oţet de mere şi doi stropi de ulei presat la rece de floarea soarelui. Gustos şi hrănitor! … şi mai presus de toate, atât de sănătos şi natural. 100% raw vegan.
Cum ţi se pare această tocăniţă raw de dovlecel şi sos de vişine?
Ce zici, cât de mult te tentează să ţi-o prepari?
Lasă-mi un comentariu mai jos, chiar acum. Abia aştept să îmi împărtăşeşti reacţiile.
Dacă îţi place reţeta, iar tocăniţa raw de dovlecel cu sos de vişine ţi se pare gustoasă, atunci împarte-o şi cu prietenii.
Distribuie-le şi lor reţeta şi fii sursa lor de inspiraţie.
Like & Share
Draga Raluca te salut; am citit E-mail-urile trimise,m-am inspirit,am preparat si ne-am bucurat-eu,sotul,si nepotii(3).Am folosit apa enzimatica(stiu de aceasta de mult timp de la o prietena dar eu o foloseam rar) smooti-urile dimineata….personal,folosesc rar dovlecelul; resetez aceasta neglijare si voi pregati toate felurile propuse de tine, probabil si altele…
Am(inca) o perioada cu|niste dificultati de sanatate si|utilizare o calculatorului.
Raluca,te rog ajuta-ma sa aflu unde si cum sa gasesc Zn in special si Mg in alimente ; am de peste 10ani o afectiune o foliculului pilos(radacina firului de par)
multumesc; I-ti doresc sanatae,inspiratie,bucurie si armonie.
Mioara ma bucur tare mult ca iti vin in ajutor retetele si mailurile pe care ti le trimit. Da, si eu cu timp in urma nu prea foloseam dovlecelul, au fost cativa ani in care nu l-am folosit chiar deloc, insa atunci nu aveam o alimentatie sanantoasa … dar acum, folosesc dovlecelul din plin, mai ales cand il vad ce frumos imi creste in gradina şi când ştiu cât de sănătos este 🙂
Zincul şi magneziul se găsesc în aproape toate vegetalele crude, însă în cantităţi şi concentraţii variate.
Totuşi, alimentele cele mai bogate în magneziu şi zinc sunt nucile, seminţele, frunzele verzi, algele marine, germenii, etc. Pe langa acestea, zincul se afla in concentratii mari si in semintele de dovleac (dar cred ca si in dovlecel), ciuperci, ceapă, grâu germinat, etc … iar magneziul îl mai găseşti din plin şi în smochine, ananas, ţelină, avocado, banane, mazăre, CAISE, cereale integrale … in foarte multe fructe, legume de culoare verde inchis, etc.
Încearcă să consumi cât mai multe vegetale în stare crudă, pentru că toate sunt bogate în minerale şi vitamine, încât nici nu îţi poţi da seama ce paort îţi aduc sau ce bine îţi fac.
Afecţiunea de care suferi, s-ar putea să aibă o altă cauză decât lipsa anumitor minerale în corp. Nu ştiu dacă tu mai consumi lactate animale, fiindcă acestea crează foarte multe probleme de acest gen.
Dovlecelul cu sos de visine nu stiu daca mi-ar place? Visinile din gradina mea s-au trecut!Combinatia de fructe cu legume cat este de buna si sanatoasa?
Da, e posibil sa nu iti placa aceasta reteta, desi eu am indragit-o de la prima degustare, dar asta datorita sosului de visine … de care imi era atat de dor, insa nu mai vroiam sa il prepar gatit la foc, asa ca am inventat aceasta reteta. Oricum, reteta este ca sursa de inspiratie si se poate modifica dupa propriul tau plac.
Se pot folosi si visine congelate pentru acest sos, isi pastreaza destul de mult aroma.
In foarte multe carti de specialitate in ceea ce priveste hrana vie, combinatia de fructe cu legume nu este indicata si sanantoasa, insa, pe mine o mare perioada de timp m-a blocat şi m-a impiedicat sa imi mai prepar hrana. De frica sa nu fac vreo combinatie gresita, ma multumeam doar cu rontaitul unui morcov sau al unui bol cu visine. Insa cum nu mai puteam sa mananc toata ziua numai visine, dar nici nu ma puteam lipsi de ele pentru mult timp, m-am gandit ce reteta de mancare as putea sa imi fac din ele. Si asa am ajunt sa concep aceasta combinatie.
Mie mi s-a parut o combinatie destul de usoara pentru digestie. Dar, tu fii mereu atenta si vezi cum te simti dupa o astfel de reteta.
Invata sa iti cunosti corpul si sa stii ce iti cade bine si ce nu.
Cum sa marinezi dovlecelul doar cu sare? Pai iese acrisor?
Mariana, eu am marinat dovlecelul doar cu sare si putina pudra de turmenic si mi s+a parut suficient, fiindca sosul de visine este destul de acrisor. Daca tu vrei ca si dovlecelul sa fie acrisor, atunci poti sa adaugi zeamă de lămâie sau oţet de mere. Eu nu am adaugat, insa alegerea iti apartine tie. Retetele pe care eu le postez sunt adaptate gustului meu, insa tu adaptează-le mereu gustului tau si considara-le o sursa de inspiratie.