
Pe cât de complicat pare să fie, pe atât de simplu este de făcut acest tort de ananas.
Și mai are rost să amintesc cît de sănătos poate să fie?
Ananasul, cu toți nutrienții pe care îi conține (fibre, fitonutrienti, pectine, potasiu, magneziu, fier, mangan, acid folic, vitamina C, B5, B6, B1, antioxidanti, polifenoli – betacaroten, bromelină – un compus extrem de eficient în digestia proteinelor) are excelente proprietăți antiinflamatorii, purgative, detoxifiante, antidepresive, etc.
În plus, fructul de ananas are un efect revigorant asupra organismului și este nemaipomenit și în curele de slăbire. Așadar, nu ai cum să te simți vinovată când te răsfeți cu o felie din acest tort de ananas.
Să trecem la treabă!
Foarte simplu!
Ai nevoie de un ananas mare (aprox. 1,5 kg), dulce și frumos – pentru că el este vedeta acestui tort de ananas, un inel culinar cu pereti detașabili, câteva ingrediente și multă pasiune 😉
Notă: Cantitățile ingredientelor din acest tort de ananas le-am folosit pentru un inel culinar cu diametrul de 26 cm. Dacă ai un indel culinar diferit, adaptează cantitățile după cum consideri.
Tort de ananas
Ingrediente tort de ananas:
Ingrediente pentru blat:
– 10-15 curmale fără sâmburi hidratate 3-4 ore în 50 ml apă
– 40-50 gr. alune măcinate și făcute făină
– 80-100 gr. semințe de floarea soarelui transformate în făină (sau poți folosi pulpă de nuci rămasă de la prepararea laptelui vegetal)
– 3-4 linguri fulgi de cocos
– 3-4 linguri unt de cocos topit
– 2-3 linguri pudră de roșcove
– aromă de vanilie, scorțișoară, rom – după gust/preferințe
Ingrediente crema dublă de ananas:
– 400-600 gr. bucăți proaspete de ananas
– 400 gr caju crud hidratat minim 4 ore
– 3-6 linguri zahăr brut sau alt îndulcitor natural
– 8-10 linguri unt de cocos topit
Notă: Aceste ingrediente se vor procesa în blender în două etape: jumătate din ele în prima fază – constituie primul strat al cremei de ananas, peste care se pune un strat de bucăți de fructe, iar apoi se procesează a doua jumătate – care va constitui al doilea strat de cremă.
Fructe de pus în tort:
– stafide, bucăți de ananas sau alte fructe preferate
Preparare tort de ananas
Cu minim 4 ore înainte de preparare, se pun la hidratat sâmburii de caju și curmalele.
Pentru a îți ușura munca, pune sâmburii de caju în două boluri la hidratat, câte 200 gr în fiecare bol.
Blat:
Pentru a prepara blatul tortului de ananas, se parcurg următoarele etape:
1. Adaugă într-un bol curmalele împreună cu apa în care s-au hidratat și mărunțește-le ușor cu mâna.
2. Peste curmalele mărunțite, adaugă făina de alune, făina de floarea soarelui/pulpa rămasă de la laptele vegetal, uleiul de cocos topit, fulgii de cocos, pudra de roșcove și aromele tale preferate.
3. Omogenizează aceste ingrediente – cu mâna sau cu o spatulă de silicon, gustă și mai adaugă arome sau îndulcitor dacă tu consideri că mai este necesar.
4. Îmbracă fundul unui inel culinar cu o folie alimentară, după care răstoarnă compoziția obținută în inelul culinar și încearcă să o distribui uniform pe toată suprafața lui. Dacă blatul e prea lipicios, umezește-ți câte puțin degetele/spatula și încearcă să modelezi cu degetele/spatula ude.
Până prepari primul strat al cremei de ananas, introdu blatul tortului la congelator.
Notă: daca blatul este prea tare, mai poți adauga ulei de cocos sau câteva picături de lapte vegetal. Când blatul este prea moale, se mai pot adăuga fulgi de cocos, făină de alune sau din alte semințe.
Crema de ananas – preparare:
1. Primul strat de cremă – Introdu în blender jumătate din cantitățile fiecărui ingredient al cremei de anans și mixează până la omogenizare.
Notă: Dacă crema e prea groasă, iar blenderul merge în gol, oprește-l, amestecă ușor cu o spatulă și mai poți adauga ulei de cocos topit sau câteva picături de lapte vegetal, însă ai grijă să nu subțiezi prea mult crema.
2. Răstoarnă crema peste blatul de tort și așează peste ea bucățele de anans, stafide și alte fructe preferate. Introdu apoi din nou tortul în congelator.
3. Prepară acum stratul al doilea de cremă de ananas, după care așează-o peste tort. La final, se păstrează tortul la congelator pentru minim 4-5 ore, timp necesar ca să se întărească.
Înainte de consum, decorează tortul după bunul tău plac, iar apoi lasă-l la dezghțat minim 2 ore în frigider sau 30 minute la temperatura camerei.
Pentru decor, eu am folosit felii de kiwi și semințe decorticate de cânepă.
Poftă bună! 🙂
Cu prietenie,
Raluca Andreea Istrate.
Tocmai ce am facut acest tort. Abia astept sa il scot de la congelator, am gustat din blat si crema si mi-am facut deja o imagine cam cum este la gust, dar astept sa il gust impreuna cu toate ingredientele. Iti multumesc Raluca pt tot ceea ce impartasesti cu noi. Sarbatori Binecuvantate iti doresc si un An Nou plin de idei noi, sanatate si fericire.
Buna! Ce fel de robot folosesti pentru a obtine o crema fina ? vreau sa-mi cumpar si eu si nu stiu exact ce-ar trebui. M-am chinuit sa fac si eu o crema cu un mini robot si nu mi-a placut, s-au simtit bucati destul de mari.
multumesc,
Salut Mihaela,
Crema eu o fac intr-un blender mai puternic. Al meu are 1250 W, dar merge si intr-unul mai slabut, de la minim 800 W.
Ca si truc, atunci cand prepari crema, se pun mai intai ingredientele solide, iar cele lichide se pun cat sa le acopere pe cele solide. Si se incepe mixarea. Iar ulterior se mai adauga lichid putin cate putin, pana crema devine omogena.