De mult timp mi-am dorit să mănânc un tort de ciocolată cremos, aromat și atât de sănătos, iar acest tort de ciocolată chiar îmi împlinește toate dorințele.
Dar eram într-un impas …
… vroiam să fac un tort raw … un tort aromat, gustos, frumos și cremos.
Dar habar nu aveam din ce fructe și cu ce arome să îl prepar.
Cum în această perioadă de mijloc de mai, fructele proaspete și aromate nu prea există (decât crescute în sere și la niște prețuri exorbitante și foarte slab aromate) chiar eram într-o mare dilemă. Cum să fac?
Așa că mi-am pus mintea la contribuție, am facut un inventar prin bucătarie, am analizat ce stocuri am … și iată ce a ieșit:
Tort de ciocolată cu vanilie și portocale
Ingrediente tort de ciocolată:
Ingredientele și cantitățile pentru acest tort de ciocolată sunt pentru un inel culinar cu diametrul de 17 cm.
Blat:
- 100 g pulpă de nucă hidratată 8-12 ore (merge și pulpa rămasă de la laptele vegetal)
- 1 linguriță masă de cacao topită sau 1 linguriță pudră de cacao
- 3-4 linguri ulei de cocos topit
- 1/2 păstaie de vanilie (se folosesc doar sâmburii)
- 10-15 curmale fără sâmburi hidratate (se poate folosi și alt îndulcitor)
- 3-4 linguri fulgi de cocos
- 1 linguriță făină de in (pentru legarea compoziției)
Crema de portocale:
- 200 gr caju hidratat minim 4 ore
- 4-5 linguri ulei de cocos topit
- 100-150 ml suc proaspăt stors de portocale
- 3-4 linguri miere sau alt îndulcitor natural
Crema de ciocolată:
- 200 gr caju hidratat minim 4 ore
- 1-2 linguri masă de cacao topită (sau pudră de cacao)
- sâmburii de la 1 păstaie de vanilie
- 4-6 linguri ulei de cocos topit
- 1oo-150 ml lapte vegetal (eu am folosit lapte de nucă)
- 15-20 curmale hidratate minim 4 ore
Preparare tort de ciocolată:
Blatul
1. Pentru pregătirea blatului se adaugă toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se procesează câteva secunde sau se adaugă toate ingredientele într-un bol și se omogenizează bine cu mâna.
2. După ce s-a obținut o compoziție lipicioasă, se deșartă compoziția de blat în inelul culinar și se repartizează uniform cu degetele sau cu o spatulă de silicon.
3. Se introduce blatul la congelator până se prepară crema de portocale.
Crema de portocale
1. Se adaugă în blender 100 ml suc de portocale, nucile de caju, uleiul de cocos topit, îndulcitorul și se procesează până se obține o cremă fină.
- Dacă blenderul merge în gol, se mai adaugă suc de portocale și se amestecă ușor cu o spatula. Apoi se procesează din nou cu blenderul.
2. Când crema a devenit fină, se scoate blatul de la congelator și se deșartă peste el. Se uniformizează crema în inelul culinar cu o spatulă de silicon și se introduce din nou la congelator pentru minim 30 min.
- Dacă nu lași crema să se întărească minim 30 de minute la congelator, atunci când vei deșerta crema de ciocolată, poți obține niște forme drăguțe prin îmbinarea neregulată a celor două creme 🙂
Între timp se prepară crema de ciocolată.
Crema de ciocolată
1. Se adaugă în blender nucile de caju, masa de cacao topită, curmalele hidratate împreună cu apa în care s-au hidratat (maxim 50 ml), uleiul de cocos topit, sâmburii de la păstaia de vanilie și maxim 100 ml lapte vegetal.
2. Se procesează progresiv până se obține o cremă fină. Iar dacă robotul merge greu sau se blochează, se mai adaugă lapte vegetal.
3. După ce crema de portocale s-a întărit, se scoate din congelator și se deșartă deasupra ei crema de ciocolată.
Se reintroduce tortul la congelator pentru încă 1-2 ore – timp în care se întărește.
După ce tortul s-a întărit suficient, se ornează după bunul plac (eu am folosit fulgi de cocos și goji uscate) și se păstrează la frigider încă 1-2 ore, după care se consumă cu poftă 🙂
Dacă tortul nu se consumă tot în aceeași zi, se poate păstra 1-3 zile la frigider sau 3-7 zile la congelator.
Poftă bună!
Cu drag și inspirație,
Raluca Andreea Istrate.
Lasă un răspuns