În urmă cu mai bine de 10 zile a fost ziua mea. Am avut invitaţi variaţi, de toate vârstele, dar numai prieteni buni şi persoane dragi mie. Îmi place să mă înconjor doar de persoane pozitive, alături de care să am mereu parte de clipe minunate.
Am vrut să creez momente unice, momente în care fiecare invitat să se simtă apreciat şi răsfăţat. Răsfăţarea am gândit-o şi printr-un tort. Un tort care să fie pe placul tuturor, dar mai presus de toate să-i încânte la culme şi să-şi dorească şi o a doua porţie. Un tort care să le încânte şi răsfeţe simţurile şi papilele gustative.
Şi aşa a şi fost!
Nu mă aşteptam să reuşesc să fac un tort atât de bun, fiindcă toate torturile raw făcute până acum îmi plăceau şi mi se păreau bune. Nu credeam că pot obţine ceva mai bun decât atât, dar mi-am dat seama cât aveam să mă înşel şi câte mai am de învăţat şi de descoperit, în acelaşi timp.
Am făcut suficiente torturi raw, crude cruduţe până acum, dar ăsta a fost cireaşa de pe tortul torturilor raw vegane de până acum. Un aspect impecabil şi încântător din a cărui felii de tort se iveau „inimioare” din căpşuni ce dădeau tortului un farmec aparte.
…. iar despre gust, aromă şi textură, nici nu am cum să exprim în cuvinte. Mai degrabă vă pun o poză cu rezultatul final şi vă las să vă imaginaţi cum savuraţi această delicatese 🙂
Hai să vă dau reţeta şi să vă spun cum l-am făcut şi să nu vă mai ţin de vorbă!
Tortul a fost făcut într-un inel culinar cu diametrul de 26 cm. Iar nucile, caju, stafidele, curmalele au fost puse la hidratat de cu o seară înainte … în total le-am ţinut vreo 15 ore la înmuiat.
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat:
- 200 grame nucă (sâmburi) hidratată minim 8 ore
- 8-10 curmale hidratate minim 2-3 ore + apa în care s-au hidratat
- 3-4 linguri pudră de roşcove (carob)
- 3-4 linguri fulgi de cocos
- 2 linguri făină de in – ajută în legarea compoziţiei
- 50 grame stafide hidratate minim 2-3 ore
Ingrediente pentru crema roz:
- 400 grame caju hidratat minim 8 ore
- aproximativ 200 ml lapte concentrat de cocos
- o păstaie de vanilie (merge şi mai mult, dacă vrei o aromă mai puternică)
- 3-4 linguri miere (sau mai mult, dacă preferi mai dulce)
- şi SURPRIZĂ: 2 cuburi ca pentru gheaţă din pigment-zeamă naturală roz bombon obţinută, din opărirea şi stoarcerea frunzelor de lobodă roşie 🙂
Ingrediente pentru crema maro:
- 4 banane mari şi bine coapte
- 200 grame prune deshidratate şi rehidratate în 50-80 ml apă minim 2-3 ore
- o jumătate linguriţă pudră de scorţişoară
- 2 mere golden coapte bine, fără coajă şi fără sâmburi
- opţional miere dacă vrei să fie mai dulce (eu nu am mai pus)
- lapte de cocos – doar dacă e prea groasă crema, iar blenderul o învârte greu
Decor: căpşuni, kiwi şi fulgi de cocos
Preparare:
De cu o seară înainte se pun la hidratat în apă din abundenţă şi în boluri separate – sâmburii de nucă şi nucile de caju. Curmalele, stafidele şi prunele se pun deasemenea la hidratat, însă în apă doar cât să le acopere. Nu mai mult, fiindcă apa o vom folosi în tort. Hidratarea e necesară, nu doar pentru înmuierea ingredientelor şi mixarea lor uşoară, ci şi pentru activarea enzimelor conţinute în aceste ingrediente, mai ales în nuci şi caju.
Înainte de prepararea efectivă a tortului, am preparat un lapte de cocos concentrat … pentru că mi-am dorit o aromă mai specială. Se poate folosi orice alt lapte vegetal sau se poate adăuga puţin ulei/unt de cocos.
Preparare blat:
1. Din sâmburii de nucă am făcut mai întâi un lapte vegetal şi abia apoi am folosit pulpa pentru blatul tortului. Laptele l-am făcut aşa: se limpezesc sâmburii de nucă în câteva ape, după care se adaugă în blender, alături de 800 ml apă, puţină sare şi puţină miere. Se blenduieşte totul până la omogenizare, după care se strecoară printr-un tifon. Pulpa se stoarce destul de bine, însă nu extrem de mult, să nu fie nici prea seacă.
2. Curmalele se blenduiesc câteva secunde, împreună cu apa în care s-au hidratat.
3. Într-un bol se amestecă toate ingredientele şi se omogenizează bine, până când se obţine o pastă uniformă. Dacă este prea moale blatul, mai adaugi fulgi de cocos, făină din seminţe de in sau din alte nuci sau seminţe, inclusiv cereale. Dacă e prea tare compoziţia, mai adaugi puţin lapte vegetal.
4. Când ai obţinut o compoziţie omogenă, o răstorni într-un inel culinar şi o întinzi uniform cu degetele şi eventual o paletă de silicon, pe toată suprafaţa tăvii. Introduci inelul culinar cu blatul în congelator, până prepari crema roz.
Preparare crema roz:
Surpriza şi farmecul acestei creme este culoarea! Înainte de prepararea cremei, ar fi bine să dezgheţi cuburile de pigment roz: concentrat (zeamă) de lobodă sau chiar să opăreşti în puţină apă câteva frunze de lobodă roşie şi apoi să le strecori bine. Ştiu că sună ciudat acest ingredient, dar ăsta e farmecul culorii şi a cremei. Culoarea roz nu este de la căpşune, ci de la acest ingredient „minune”. Zeama asta de lobodă nu schimbă, sub nici o formă, gustul cremei, ci poate chiar o îmbunătăţeşte. Dacă nu ai această zeamă, nu e nici un bai, poţi eventual să adaugi nişte fructe roşii (coacăze, zmeură, etc) sau nu adaugi nimic. Eu am vrut o cremă dulce şi onctuoasă, cu aromă clară de vanilie, iar fructele roşii sau căpşunele probabil ar fi făcut-o mai acrişoară şi i-ar fi schimbat aroma. Alegerea îţi aparţine ţie.
1. Limpezeşti în câteva ape nucile de caju, apoi le adaugi în blender. Adaugi acum şi restul ingredientelor şi porneşti blenduirea.
2. Eu am blenduit în mai multe serii de câte 20-30 de secunde, cu pauze între ele (pentru odihnirea blenderului), timp în care amestecam puţin ingredientele din blender, cu o paletă din silicon.
*Dacă observi că amestecul e prea gros, şi blenderul nu se prea descurcă să-l învârtă, poţi să mai adaugi câte puţin lapte de cocos.
Eu am mai adăugat nişte lapte de cocos.
3. După ce obţii o cremă fină, scoţi blatul din congelator şi răstorni puţină cremă peste el, chiar în mijloc. În centru, aşezi sub formă de cerc, vreo 8-10 căpşune, una lângă alta. Când vei tăia feliile de tort, amprenta căpşunelor va da un farmec aparte.
4. Răstorni şi cealaltă parte din cremă şi uniformizezi puţin cu o paletă de silicon. Apoi dai toată tava la rece, în congelator, până când prepari şi cealaltă cremă.
Preparare crema maro:
1. adaugi prunele şi stafidele în blender împreună cu apa în care s-au hidratat (dar nu mai mult de 50 ml de zeamă). Blenduieşti amestecul pentru câteva secunde, până devine omogen.
2. Decojeşti bananele, le mărunţeşti puţin cu mâna şi le adaugi în blender. Adaugi şi restul ingredientelor. Blenduieşti totul până devine un amestec omogen şi cremos (maxim 30 secunde).
3. Scoţi tortul din congelator şi răstorni crema în forma culinară. Nivelezi puţin cu o paletă de silicon şi o bagi din nou în congelator. După vreo 30 de minute, pe când se mai întăreşte puţin, vei orna şi decora tortul.
Decorul e realizat din felii subţiri de Kiwi, căpşune şi fulgi de cocos. Arată cam aşa:
Se poate consuma după câteva ore de la terminare sau chiar şi după mai multe zile. Mie mi-au mai rămas vreo 2 felii pe care le-am devorat peste vreo săptămână şi au fost la fel de gustoase.
Sfat practic: dacă tortul este prea tare îngheţat şi nu se poate tăia, lasă-l 1-2 ore să se mai dezgheţe şi feliază-l pe tot. Dacă nu îl consumi pe tot o dată, atunci nu va mai trebui să dezgheţi întreg tortul ca să îţi poţi tăia o felie. Pur şi simplu vei avea deja feliile porţionate şi îţi va fi mult mai uşor.
Cel mai bun gust îl simţi atunci când tortul este perfect decongelat, chiar aproape topit. Atunci când felia de tort bălteşte într-o zeamă colorată şi aromată, precum un fel de toping, are gustul del mai uniform şi potenţat. Dacă îl consumi destul de îngheţat, nu vei simţi gustul la adevărata lui valoare. Alegerea îţi aparţine 😉
Poftă bună!!!
P.S. să mă anunţi când prepari acest tort şi spune-mi dacă îţi place şi ţie precum mie 😉
Like & Share dacă îţi place reţeta 😉 … nu o păstra doar pentru tine, împarte-o cu prietenii!
Buna Raluca
Cremele de la acest tort dupa dezghetare curg de pe blat? sau forma feliei ramane asa frumoasa cum e cand o scoti din congelator si doar balteste intr-un sirop de la ea?
Crema ramane cremoasa sau se simt ace de ghiata in ea dupa dezghetare, cand zici ca iese doar siropul?
Nicoleta, dupa dezghetarea completa, cremele devin putin mai moi, iar felia de tort nu isi pastreaza forma intacta. Totul depinde de cat de moale ai preparat crema de la inceput. Pentru a o face cat mai consistenta se poate adauga tarate de psyllium sau faina de in sau unt de cocos topit, etc si cat mai putin lapte vegetal. Oricum, in momentul in care se dezgheata, mai intai se sa separa partea lichida din felia de tort, care se va prelinge pe farfurie, iar crema va ramane putin mai consistenta, dar oricum se va modela putin si ea dupa felia de tort.
Odata dezghetate, cremele sunt cremoase, iar acele de gheata prea au cum sa se simta. Mie imi plac mult genul asta de creme, iar ca sa iti dai seama si tu daca iti place, poate ar fi bine sa incerci sa prepari o cantitate mica de crema si sa testezi cum se comporta dupa dezghetare.
Raluca tin sa iti multumesc pt reteta de tort cu capsuni, am incercat-o saptamana trecuta si a iesit foarte bun, desi pentru unii e cam ciudat sa mananci un tort care sa nu contina blat copt in cuptor.Toti cei care au gustat au spus ca e foarte bun, desi li s-a parut ciudat nefiind procesat termic nimic. Primul blat cel cu nuca mi-a iesit un pic cam moale cred, dar data viitoare o sa imi iasa mult mai bine.
Apropo de laptele vegetal, la prima impresie si contact cu laptele vegetal, mie mi-a placut mai degraba cel de nuca decat cel de nuca de cocos. Mersi inca o data si cu siguranta am sa mai incerc retetele postate de tine. te pup
Mirela ma bucur tare mult ca ti-a placut cum a iesit tortul si te felicit pentru incercarea ta si reusita aferenta!
E normal sa nu iti iasa chiar perfect de la prima incercare, in toate trebuie sa perseverezi ca sa ajungi la perfectiune 😉 … apropo de blat, daca iti iese prea moale, mai poti adauga niste pudra de in, faina de migdale, de nuci, etc sau niste tarate de psyllium, etc.
Si laptele vegetal de nuca e tare gustos si mie imi place tare mult. Oricum gusturile si aromele sunt destul de variate, incat uneori eu nici nu imi pot da seama care imi place mai mult :))
[…] Tort raw cu căpşune, prune şi lapte de cocos […]
Arata minunat!
Aşa e!! Mersi 🙂