Scapă de răceală într-un mod natural şi sănătos

răceală

Săptămâna trecută scriam un articol despre care sunt cauzele adevărate ce te determină să te confrunţi cu simptomele de răceală …iar acum îţi scriu un articol despre cum să tratezi corect şi sănătos simptomele de răceală.

Aşa cum multă lume bănuieşte că răceala este cauzată de frig, viruşi sau bacterii …. la fel de multă lume se îndoapă cu medicamente şi fel de fel de tratamente care sunt menite doar să stopeze simptomele, dar în nici un caz să înlăture cauzele.

„Răceala nu este cauzată de frig, viruşi sau bacterii! … Răceala este cauzată de congestii, mucus, toxine şi alte substanţe chimice dăunătoare organismului – înmagazinate şi depozitate în el.
Simptomele de răceală sunt declanşate de frig, vânt, viruşi, etc, dar nu sunt cauzate de aceşti factori externi. Ei doar iniţiază declanşarea simptomelor.” 

…. acesta era una dintre postările mele de pe Facebook de zilele trecute – o postare care a generat multă discuţie şi îndemn la acţiune.

Îţi spuneam la un moment dat, în articolul trecut, că îţi este foarte uşor să răceşti în acestă perioadă, mai ales atunci când corpul îţi este îmbâcsit şi congestionat. Dar, în acelaşi timp, îţi spuneam totodată că este absolut imposibil şi deloc uşor să răceşti atunci când ai un organism curat, lipsit de congestii, mucus şi alte substanţe dăunătoare şi toxice.

Cauzele principale ale răceliii, cu toate simptomele ei aferente, se învârt în jurul noţiunilor de congestie, mucus, toxine, etc.

După cum poţi observa, cauzele principale ale răceliii, cu toate simptomele ei aferente, se învârt în jurul noţiunilor de congestie, mucus, toxine şi aşa mai departe.

Ani de zile eu răceam atât de uşor!

Spre deosebire de prietenele şi apropiaţii mei, nu ajungeam aproape niciodată la antibiotice, fiindcă ceva dinăuntrul meu îmi spunea că nu e ok, însă aspirină, paracetamol şi alte medicamente de acest gen, luam cu nemiluita. În rest, alegeam să suport consecinţele …

Niciodată nu ştiam ce se petrece în corpul meu şi care sunt cauzele care mă determină să ajung într-o asemena situaţie neplăcută. Mult timp, habar nu aveam ce înseamnă să ai un corp sănătos şi care este cea mai potrivită hrană pentru corpul meu.

Am făcut multe greşeli …. nu-mi cunoşteam corpul, nu ştiam şi nu înţelegeam cum funcţionează el şi nu îl susţineam în nici un fel. Mereu luptam şi acţionam împotriva lui …. după cum eram sfătuită de unii şi de alţii. După multe încercări şi neplăceri, am ajuns să mă cunosc, să înteleg cum funcţionez şi care-mi sunt nevoile. Acum, tot ceea ce îmi rămâne de făcut, este să împărtăşesc şi cu tine din învăţăturile mele …. 🙂

Bun! … dacă aceasta este situaţia, atunci cum poţi să te „tratezi” corect şi să înlături cauzele reale ale simptomelor de răceală?

E foarte simplu! … iar în cele ce urmează o să îţi detaliez care este cel mai bun mod de a aborda simptomele de răceală, însă mai înainte ar fi foarte bine să înţelegi şi tu puţin din cum funcţionează corpul tău … ca să poţi înţelege ce procese au loc atunci când îţi creşte febra, când ai nasul înfundat şi plin de substanţe mucoase, strănuţi, transpiri şi ai tuse cu expectoraţii, etc.

De-a lungul timpului şi din cauza unei alimentaţii necorespunzătoare, corpul tău înmagazinează în el fel de fel de substanţe şi de toxine, care sub nici o formă nu îi sunt folositoare.

Corpul tău este un mecanism perfect şi foarte inteligent!

Cu toate că tu nu reuşeşti să îi înţelegi realele lui necesităţi, organismul tău, reuşeşte să se adapteze mereu condiţiilor, în special alimentare, la care tu îl supui. În momentul în care el primeşte un anumit gen de alimente care nu prea îi sunt benefice (şi aici mă refer în special la alimentele de origine animală şi cele vegetale foarte procesate, intens gătite şi rafinate), organismul tău va încerca să se apere de efectele negative ale alimentaţiei tale. Când ai o alimentaţie care este departe de a fi una cât mai naturală şi cât mai puţin procesată, organismul tău este destul de abuzat.

Orice aliment care este gătit, procesat şi conservat, etc – îşi schimbă structura chimică, alcalinitatea şi proprietăţiile lui naturale.

Orice aliment care nu mai este în starea lui naturală (aşa cum se găseşte în natură) din cauză că este supus la anumite modificări (gătire, procesare, artificializare, etc) îşi schimbă structura, alcalinitatea şi proprietăţile naturale, iar acest lucru este rapid sesizat de către organismul tău. Numai prin gătirea termică, majoritatea alimentelor pe care tu le consumi îşi schimbă automat pH şi structura. Dacă înainte de gătire un aliment era alcalin, după prepararea termică, de cele mai multe ori, acesta se transformă într-un aliment acid.

În momentul în care tu te alimentezi în special cu alimente prea acide pentru corpul tău, organismul tău, prin celulele mucoase (care sunt foarte răspândite în ţesuturi) va adopta o reacţie de apărare împotriva acestei acidităţi. Astfel, el va secreta foarte mult mucus, doar ca să apere ţesuturile de diversele inflamaţii şi ulceraţii ce îl pot afecta şi mai mult. Ei bine, o cantitate prea mare de mucus în corp, nu face altceva decât să îl îngreuneze şi să îi perturbe buna lui funcţionare.

Dacă alimentaţia ta continuă să fie una bazată pe prea multe alimente nesănătoase, cantitatea de mucucs va creşte însemnat în corpul tău. În plus, toate substanţele chimice care sunt transformate din naturale în artificiale (prin diverse artificii, gen: prăjire, gătire îndelungată, conservare cu substanţe chimice, etc) sunt interpretate de către corpul tău ca „intruşi” şi corpi străini. De exemplu, proteinele din carne, lactate, etc – îşi modifică substanţial structura în urma procesului de gătire, încât, pe majoritatea, corpul tău nici măcar nu le recunoaşte ca fiind substanţe hrănitoare, motiv pentru care le invadează, le distruge sau le izolează în vederea eliminării lor ulterioare.  Însă din cauza unui sistem limfatic mult prea congestionat şi încărcat de mucus, adesea, toate substanţele dăunătoare şi nefolositoare pătrunse în corp prin alimentaţie (în special), sunt blocate şi stocate prin diverşi ganglioni, ţesuturi şi alte componente din corp (mai ales din sistemul limfatic şi organele de eliminare).

Atâta timp cât organismul tău este mereu în activitate şi în acţiune şi trebuie neîncetat să digere alimentele pe care tu le consumi zi de zi, el nu mai are timp să se ocupe de eliminarea toxinelor, mucusului şi tuturor reziduurilor stocate în organism în celule şi printre celule. De aceea, este suficient ca un simplu virus, bacterie, fungi sau pur şi simplu un aer mai rece să intervină, iar corpul tău, prin declanşarea activităţii sistemului imunitar, va încerca să elimine tot ce este stocat şi îl îmbâcseşte.

Acesta este un proces cât se poate de natural şi de necesar!

….  însă, atunci când încă nu prea îţi cunoşti organismul şi nu prea ştii ce se petrece în el, ai cele mai mari şanse să te sperii şi să apelezi la fel de fel de medicamente şi tratamente doar ca să stopezi evoluţia „simptomelor” de răceală şi să revii la starea de „normal”. Însă ceea ce crezi tu uneori că este „stare de normal”, este adesea o stare de anormal.

 

 Aşadar, cum să abordezi corect simptomele de răceală?

Nu întrerupe şi nu bloca procesele naturale ce se petrec în corpul tău!

 

1. Dacă începi să ai febră, nu te speria şi nu o întrerupe prin medicamente

Respectă-ţi corpul şi permite-i să îşi crească temperatura, pentru a putea elimina din reziduurile, toxinele, mucusul şi congestiile care-i încurcă activitatea. Prin creşterea temperaturii organismului, ţesuturile se dilată şi astfel o parte din toxine, mucus şi reziduuri pot fi transportate şi eliminate din corp.

Deasemenea, numeroşi paraziţi sunt distruşi în timpul momentelor febrile. Aşadar, febra este un proces cât se poate de natural, prin care organismul elimină şi distruge tot ceea ce îi este dăunător şi nu îi este necesar.

Totuşi, e important să îţi supaveghezi mereu febra şi să nu o laşi să crească prea mult.

„Majoritatea adulţilor fac febră până la 39,5 oC sau chiar mai mare. În mod normal şi firesc, copiii fac febră între 40 o şi 40,5 oC, aşa că nu trebuie să intraţi în panică. […]

Specialiştii susţin că febra de peste 41 oC ucide celulele cancerigene. La o temperatură de 43 oC începe procesul de distrugere a celulelor sănătoase.”

– Robert Morse –

Totuşi, cum să îţi scazi febra într-un mod natural şi sănătos atunci când simţi că este prea mare?

Foarte simplu …

Atunci când febra e prea mare şi vrei să o mai scazi puţin, iată la ce trucuri naturale poţi apela – cu multă încredere:

 • duşuri mai reci – să simţi că apa este puţin mai rece decât corpul tău
 • împachetări cu cearceafuri reci – cel puţin în anumite zone ale corpului tău – dacă febra este prea mare
 • comprese cu apă rece pe ceafă şi tâmple
 • felii de cartof în palme, pe frunte şi pe abdomen – este un leac bătrânesc, care adesea funcţionează foarte bine.
 • HIDRATAREA PERMANENTĂ a organismului!!!

 

2. Hidratează-ţi permanent organismul

Singurul lucru de care trebuie să îţi fie frică atunci când te confrunţi cu simptomele de febră, răceală şi gripă este deshidratarea organismului!!!

Deshidratarea corpului se produce foarte uşor atunci când ai puţină febră, cauzată de simptomele de răceală.

Deshidratarea organismului conduce adesea la o slabă activitate a ţesuturilor, iar această hipoactivitate poate determina chiar moartea ţesuturilor. Aşadar, nu permite să te deshidratezi!!

Evită să mănânci consistent – pentru a nu îţi îngreuna şi congestiona şi mai mult colonul. Evită sub orice formă constipaţia! … findcă în acest caz eliminarea reziduurilor prin colon este imposibilă, iar acestea au şanse mari să fie preluate înapoi în sânge şi în corp.

Adoptă o alimentaţie bazată pe cât mai multe crudităţi şi bea cât mai mutle lichide – minim 2 litri pe zi!!!

În aceste momente este foarte important să bei:

 • cât mai multă apă,
 • ceaiuri din ghimbir, echinaceea, brusture, urzică, pătlagină, soc, mentă, rozmarin, busuioc, măceşe etc. Aceste plante, în special echinaceea şi brusturele, pot fi folosite şi ca tinctură – în apă, ceiuri sau sucuri proaspete.
 • sucuri proaspete din fructe şi legume.

Sucurile din fructe şi legume sunt esenţiale în această situaţie, fiindcă organismul tău are nevoie de minerale şi vitamine pentru a-şi putea continua detoxifierea cu succes. Cele mai rapide sucuri le poţi obţine din citrice.

Ghimbirul este foarte util în tratarea simptomelor de răceală şi nu ar trebui să îţi lipsească din casă în nici un caz. Ajută mult în descongestionare (eliminarea mucusului din plămâni, sinusuri, zona cerebrală, etc), intensifică circulaţia limfatică şi sanguină, stimulează eliminarea toxinelor prin transpiraţie.

Iată o reţetă de băutură cu ghimbir, citrice şi apă, ideală pentru hidratarea organismului în stările de răceală:

 • La 2 litri de apă plată adaugi o felie groasă de ghimbir curăţat de coajă şi ras (pe răzătoarea cu găuri mici) şi sucul de la o lămâie şi eventual 2-3 portocale. Dacă simţi necesar, adaugi 1-2 linguri de miere şi amesteci bine.
 • opţional, pentru un efect şi mai puternic, poţi adăuga şi un vârf de cuţit de pudră din piper roşu de Cayenne.

 

 3. Odihneşte-te cât de mult poţi şi nu îţi supune organismul la eforturi suplimentare în aceste zile

Probabil nu ai cum să stai în pat o zi întreagă, dar măcar seara ţi-o poţi petrece la căldurică, în pat.

E important să îţi odihneşti organismul şi să nu îl determini să depună eforturi suplimentare. Energia pe care o mai are, trebuie canalizată spre detoxifiere şi eliminarea mucozităţiilor, congestiilor, toxinelor şi tuturor substanţelor nefolositoare. De aceea, este atât de importantă odihna într-un loc călduros.

 

4. Fă câte o baie fierbine, pentru a ajuta şi mai mult procesul de eliminare

Atunci când nu ai febră prea mare şi mai degrabă te confrunţi cu frisoane, este ideal să faci o baie fierbinte (atât cât de fierbinte suporţi).

Apa fierbinte ajută şi mai mult în dilatarea capilarelor şi eliminarea toxinelor şi a congestiilor prin piele şi nu numai. Pentru un efect şi mai pronunţat, poţi adăuga în apa din cadă câteva bucăţi de ghimbir, ardei iute sau piper de Cayenne.

inhalatie răcealăDeasemenea poţi să faci şi o baie de abur pentru faţă şi căile respiratorii – cu ajutorul unei saune faciale, la care poţi adăuga câteva picături de uleiuri esenţiale din pin, rozmarin, eucalipt, mentă sau tea tree.

Dacă nu ai saună facială, pune într-un ligean apă fierbinte şi stai cu capul acoperit (de un prosop) deasupra ligheanului pentru 10-15 minute.

 

5. Când ai dureri puternice în gat, nu le combate prin medicamente nenaturale

Durerea este cauzată mai ales într-un ţesut inflamat din cauza acidozei în organism.

Bacteriile şi viruşii se instalează doar într-un mediu prea acid. Aşadar, cea mai bună variantă de a combate durerile în gât sunt preparatele naturale.

Consumă cât mai multă zeamă de lămâie (în lichidele pe care le bei) pentru că are proprietatea de a-ţi alcaliniza organismul, iar pentru a calma durerile de gât caută să te tratezi cu comprimate naturale pentru supt, pe bază de echinaceea, propolis, cătină, salvie, etc. Nu-ţi administra orice comprimat găsit în farmacii, caută mai degrabă acele comprimate naturale făcute din plante – le găseşti în magazinele de produse naturiste.

Deasemenea, mierea sau  gargara cu apă călduţă şi sărată – sunt leacuri eficiente.

 

6. Adoptă varianta antibioticelor naturale

Sunt utile în lupta cu bacteriile şi viruşii! … şi nu îngreunează, nici nu dăunează organismului tău.

Usturoiul, ceapa, propolisul şi thea tree sunt considerate antibiotice naturale. Cum poţi să beneficiezi de proprietăţile lor? Foarte simplu:

 1. consumă câţiva căţei cruzi de usturoi pe zi – în mâncare sau ca atare – eventual tăiaţi în bucăţele şi înghiţiţi precum un medicament.
 2. consumă ceapă proaspătă şi crudă sau tai-o în jumătăţi şi las-o peste noapte undeva la capul tău. Atât ceapa, cât şi usturoiul au proprietatea de a atrage bacteriile din mediul înconjurător lor. Dacă le înghiţi vor atrage bacteriile din organismul tău, iar dacă laşi cepa lângă patul tău, va absorbi bacteriile din aerul pe care îl respiri. Nu consuma niciodată ceapă sau usturoi, decât proaspăt curăţat, dacă vrei să nu te încarci cu bacteriile din mediul în care au fost lăsate să stea.
 3. propolisul îl poţi folosi ca tinctură adăugată în ceai sau apă sau îl găseşti în diverse comprimate pentru supt.
 4. tea tree îl găseşti adesea sub formă de ulei esenţial în magazinele de produse naturiste. Uleiurile esenţiale pot fi folosite atât intern (conform prospectului), cât şi prin inhalaţie din aerul în care au fost volatizate. Pune într-o candelă cu apă fierbinte câteva picături de tea tree şi respiră aerul aromatizat pe care îl emană. Deasemenea şi uleiurile esenţiale de mentă, pin, eucalipt, rozmarin, etc au un efect foarte benefic în situaţiile de răceală.

Dacă ai nasul înfundat şi simţi că abia mai poţi să respiri, atunci pune-ţi câteva picături din uleiurile esenţiale amintite mai sus pe un disc demachiant (sau şerveţel) şi inspiră din parfumul lor. Vei simţi imediat cum nasul ţi se desfundă, iar aerul îţi ajunge bine până în plămâni. Poţi mirosi aceste uleiuri esenţiale, ori de câte ori simţi nevoia sau poţi aromatiza aerul din cameră cu parfului lor – cu ajutorul unei candele. Au doar efecte benefice auspra căilor respiratorii şi ajută foarte bine în desprinderea şi eliminarea congestiilor şi redobândirea stării de bine.

………..

 

Nu întotdeauna simptomele de boală sunt cu adevărat ceea ce tu crezi, de aceea este bine să te informezi şi să te documentezi mereu despre cum funcţionează corpul tău şi cât de complex este el.

Nu îţi fie frică niciodată de natură, de Dumnezeu şi de organismul tău!

Organismul tău, întotdeauna ştie mai bine ce are de facut pentru a-şi recăpăta sănătatea, decât ştii tu! Aşadar, ai încredere în corpul tău şi susţine-l în tot ceea ce face.

 

Niciodată corpul tău nu va lupta împotriva ta!

 

Corpul tău este astfel proiectat încât să îşi menţină viaţa cat mai mult timp, indiferent de condiţii!

… aşadar, chiar dacă tu nu îl alimentezi corect, aşa cum el ar avea nevoie, el va face tot ce îi stă în putinţă ca să îşi menţină viaţa. Va face fel de fel de artificii şi tot va rezista agresiunilor alimentare la care tu îl supui.

Dar singura diferenţă pe care o poti simţi, este calitatea vieţii pe care tu o trăieşti.

 

Tu ce alegi să trăieşti? …. Sănătatea? ….. sau boala?

Nu uita niciodată că alegerea este mereu de partea ta.

Tu eşti singura persoană care ai control total asupra ta! … doar că uneori îţi place să-ţi cedezi controlul şi puterea altora.

Recapătă-ţi puterea şi alege să te însănătoşeşti!

 „Organismul dispune de o inteligenţă proprie pe care noi suntem obligaţi să o înţelegem.

Nu trebuie să ne temem niciodată de procesele naturale la care recurge organismul cu scopul de a-şi menţine starea de sănătate.”

– Robert Morse –

Lasă-mi un comentariu mai jos şi spune-mi cât de important este pentru tine să înţelegi cum funcţionează corpul tău?

… ca să ştii cum să te tratezi şi să te alimetezi corect …. ca să poţi alege să trăieşti sănătatea în viaţa ta!

 

Sănătate şi vitalitate îţi doresc! … şi o zi minunată.

 

Cu drag, dăruire şi prietenie,

Raluca Andreea Istrate.

 

P.S. lasă, printr-un comentariu mai jos, toate remediile naturale pe care tu le-ai testat şi ai observat că funcţionează.

P.P.S. Tot ceea ce am scris mai sus, este din ceea ce eu am testat, a funcţionat şi m-a ajutat să-mi descongestionez corpul şi să îmi recapăt starea de bine.

P.P.P.S. Distribuie acest articol tuturor celor cărora crezi că le-ar fi util. Hai să nu rămânem indiferenţi faţă de sănătatea noastră şi a celor din jurul nostru 😉

Like & Share

Comments

comments

2 comentarii la articolul Scapă de răceală într-un mod natural şi sănătos

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.