Tu cum îţi mănânci prietenii? Preferi sau nu carne?

porcul carne

🙂 … după articolul în care am scris povestea unui păcat, s-a pornit o întreagă avalanşă de păreri, atât pro, cât şi contra. Lumea începe să reacţioneze tot mai mult la ceea ce scriu, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Mailuri întregi au venit să mă întrebe: De ce nu carne? De unde am eu preconcepţia asta că toată carnea este toxică şi nefastă pentru organismul nostru?

Ba mai mult, unii mi-au zis că ceea ce promovez eu, este o alimentaţie pentru anorexice …. şi apoi ne mai mirăm de numărul imens de fete ce devin pe zi ce trece de-a dreptul anorexice.  🙂  Nu ştiu dacă tu eşti de acord sau nu cu această părere, chiar m-aş bucura din suflet să îmi spui şi tu părerea ta (lăsând un comentariu mai jos, sub articol), dar eu consider că o dietă bazată pe o hrană sănătoasă (preponderent vegetală şi crudă) nu este o hrană care să te transforme într-o anorexică dacă tu nu îţi doreşti acest lucru!

1. Şi totuşi …. de ce nu carne?

Cel mai bun argument ţi-l pot da din perspectiva unei amintiri de când eram mică …

….. era într-o zi friguroasă, dar frumoasă de decembrie, cu puţin timp înainte de Crăciun. Una dintre acele zile în care farmecul şi vraja Crăciunului te cuprind cu mult timp înainte ca el să vină! Oamenii devin mai fericiţi în această perioadă, mai buni, mai iertători, mai darnici :). Pe uliţele din sat şi prin oraş tronează mii de luminiţe vesele şi sclipitoare, care te încarcă cu o energie de nedescris. Iar zăpada ce se aşterne pe jos şi peste tot dă o notă de poveste. Ce mai?!?! E poate cea mai frumoasă perioadă dintr-un an – perioada din preajma Crăciunului.

 Era dimineaţă, zorii zilei abia se ridicau, iar eu încă eram adormită. Nu aveam obiceiul să mă trezesc cu noaptea în cap, dar în acea dimineaţă m-am trezit mult mai devreme decât obişnuiam în general. Eram în patul pufos şi călduros din camera mea şi visam un vis frumos şi liniştit ….. când deodată un ţipăt disperat mă trezeşte! Era un ţipăt de animal în pragul morţii! Un tipăt de animal înconjurat de oameni hotaraţi şi dornici să-l înjunghie! Un ţipăt neajutorat al unui animal în ultimele lui groaznice clipe de viaţă! Un ţipăt de disperare! Un ţipăt de frică! Un ţipăt de durere! Dar …. un mare, îndelungat şi ascuţit ŢIPĂT …. ÎN ZADAR!

Nimeni nu avea să salveze acel speriat şi înspăimântat porc de la moarte şi înjunghierea necruţătoare care avea să îi pună capăt zilelor. Nimeni nu vroia decât să-l vadă înjunghiat, să-l vadă mort şi pârlit de păr, ca mai apoi să-i mănânce pielea …. la propriu! Toţi cei prezenţi acolo îşi doreau şi imaginau (şi pe deasupra salivau) cu maxim de sadism bucata de şoric ce avea să le fâlfâie printre dinţi. Iar această imagine îi făcea să fie şi mai vigilenţi în operaţiunea „Tăiatul porcului”.

O imagine de groază, disperare şi sadism, care m-a scuturat din toate mădularele fiinţei mele. În acea dimineaţă m-am îngrozit şi eu de nemiloasa atitudine umană de-a creşte un porc un an întreg, de-al îngrăşa în ajun, ca apoi să îl omoare în cel mai jalnic mod cu putinţă! Un act cu dispreţ, în care omul ajunge în cel mai josnic punc al existenţei sale. Un punct în care îşi omoară cu maximă cruzime animalul care înainte, pui fiind, era compania de joacă a dragilor lui copilaşi! Şi pentru ce? Doar ca să îl mănânce de Crăciun! Această imagine şi întâmplare m-a trezit în acea dimineaţă şi m-a cutremurat până în cea mai îndepărtată părticică a existenţei mele! Şi gândeşte-te că nu doar porcii sunt tăiaţi pentru a fi devoraţi la cină. Porcilor li se mai alătură şi gingaşii şi drăgălaşii puişori de găină ajunşi deja maturi, ieduţii şi mieluţii, văcuţele bătrâne sau poate chiar bolnave, iar exemplele pot continua. Ce să mai spun de minunaţii iepuraşi care sfârşesc tragic pe grătar sau într-o cratiţă de tocană. Şi toate astea de ce? Doar ca să-i mâncăm!!!

Ei bine, aceste imagini şi scene mi-au ajuns la un nivel de saturaţie, un nivel în care nu mai pot accepta nimic. Ştiu că viaţa pe Pământ nu se rezumă doar la a ne creşte şi omorî animalele care ne înconjoară cu scopul de-a le mânca şi de-a ne umple burta şi îngreuna digestia. Ba mai mult s-a ajuns în situaţia în care toate aceste biete fiinţe (puişori de găină, porcuşori, iepuraşi, mieluţi, etc) sunt înmulţite şi crescute forţat doar ca să ne umple nouă farfuriile, grătarele şi tigăile. Ce poate fi mai dureros, decât tăiatul porcului în familie şi prepararea lui imediată în prima tocană a porcului!?!?!?! Nici nu a apucat carnea să se răcească bine pe porcul recent decedat că şi este sfâşiată de pe el şi aruncată în cratiţa încinsă ce aşteaptă să o gătească în suc propriu! Ţi-e poftă, nu? Şi îţi aminteşti cu mare drag aceste momente speciale petrecute cu familia alături!

taiatul porcului carneNu?!?!?! Nu ai participat încă niciodată la tăiatul porcului?  Atunci te invit să o faci cât de curând! Şi să îmi spui apoi, după ce auzi toate urletele şi ţipetele de disperare şi angoasă a porcului în prag de sacrificare, după ce vezi toate scenele de groază în care bietul porc se zbate să scape cu viaţă din mâinile neînfricoşate şi tirane al oamenilor care îl ţin în loc în direcţia cuţitului ce are să-l înjunghie, când vezi şi bucuria şi fericirea oamenilor ce apare pe chipurile lor în momentul când amărâtul porc îşi dă duhul, iar când vine mătuşa/bunica să îţi aducă o farfurie plină din tocana porcului …. îţi mai vine să mănânci carne? Ei bine, în aceste momente nu prea cred că îţi mai e foame sau poftă de ceva.  Chiar dacă îţi chiorăie maţele de foame, ai să refuzi politicos: ştiţi, încă nu mi-e foame! Poate mai încolo (asta în caz că însistă mai mult)  🙁  E amuzantă scena, nu? Dar în acelaşi timp, în jurul tău, tronează tone de sentimente de frică, de panică, de dispreţ! Şi toate astea de ce? Doar ca să avem ce mânca la cină!

Şi totuşi …. de ce nu carne?

 …. pentru că  “Viaţa este o tragedie a nutriţiei. Omul îşi sapă propria sa groapă cu cuţitul şi furculiţa.”      (Arnold Ehret)

2. Ce este sau nu este carnea? Ce este tăiatul porcului?

„Carnea este un termen care definește carnea ca atare și produsele din carne. În general, carnea este constituită din musculatura scheletului animalelor cu porțiuni de țesut conjunctiv și adipos (gras). În cadrul acestui termen nu sunt incluse măruntaiele, părțile cornoase (copite, păr, pene), țesuturile cartilaginoase și osoase.  După timpul de intrare în consum, carnea poate să fie carne proaspătă sau carne conservată. Conservarea poate fi realizată prin temperatură ridicată (fierbere sau prăjire), sau prin sărare, uscare și afumare. Carnea este diferită și după proveniența sa, după specia de animal din care se obține după sacrificare.

Pe viitor, se estimează că va fi imposibil ca agricultura modernă să livreze necesarul de alimente pentru 10 miliarde de persoane, câți vom fi în câteva decenii. Soluția ar fi ca oamenii să treacă la un regim alimentar vegetarian. Oricum, toată lumea este de acord că animalele crescute pentru hrană secătuiesc apele planetei. Pe deasupra, ele mai și poluează teribil.

În anul 2012, consumul mediu de carne era de 43 kilograme pe an de persoană, față de 34 kilograme în 1992.” (Sursa: Wikipedia)

Tăiatul porcului este ritualul (jalnic) prin care se sacrifică porcii pentru consum, şi are loc, de cele mai multe ori iarna, înainte de Crăciun.

 Pe de altă parte, tu ştiai (?!?!?!) următorul lucru: carnea poartă în ea emoţiile resimţite de animal în timpul sacrificării: toată gama de angoase, frici, spaimă şi groază!

Ce NU ESTE CARNEA?

 • Carnea nu este hrana care să te umple de energie şi bună-dispoziţie! În procesul de digestie, digerarea cărnii până la eliminarea ei din corp este un proces consumator de energie (de energia ta vitală) şi uneori poate dura până la câteva zile (deoarece tractul nostru digestiv este mult mai lung decat cel al animalelor carnivore)
 • Carnea este plină de adrenalină (cauzată de experienţa dramatică prin care a trecut animalul înainte de a fi omorât) ce îţi provoacă ţie, după ce ai consumat-o o stare de nervozitate şi agitaţie subtilă.
 • Carnea nu este singura sursă de proteină necesară corpului.  Proteina vegetală o găseşti în fasole, năut, nuci, seminţe de cânepă, ciuperci, quinoa, cereale, etc.
 • Carnea nu este singura sursa de fier. În lumea vegetală găsim surse importante de fier organic (uşor asimilabil în corp) în pătrunjel frunze, spanac, urzici, păpădie, sucul de grâu, susanul, seminţele de chia, etc. Vezi mai multe aici.

 

 1. Nu-i aşa că tu îţi doreşti să fii energică şi plină de chef de viaţă?    Dar cum crezi că poţi avea toate astea mâncând o bucată de carne dintr-un animal mort în chinuri şi groază? Oricât ai condimenta şi îmbălsăma bucata de carne (ca să nu zic CADAVRU), tot spaima, frica şi groaza rămân înscrise şi înfipte adânc în ea şi urmează să se transfere în tine!
 2. Aşa-i că vrei cu orice preţ să scapi de stresul zilnic şi starea depresivă ? …… şi totuşi, …  tu continui să mănânci carnea plină de adrenalină, ca urmare a morţii prin care animalul a trecut. Toată aceasta adrenalină, ştii ce are să îţi ofere? O stare de nervozitate şi angoasă zilnică! …. Şi TU aşa vrei să scapi de stres?

 

Nu contest că trecerea la o alimentaţie care să te sprijine în atingerea obiectivelor tale este una tocmai uşoară. Este o cale lungă şi plină de provocări, dar care au menirea să te ducă mai aproape de tine, de corpul tău, de obiectivele, visele şi dorinţele tale. Nu te mai lăsa convinsă de multitudinea de argumente pro şi contra, de fricile şi spaimele care troneaza în fiecare din noi şi în jurul nostru. Pur şi simplu treci şi  EXPERIMENTEAZĂ şi TESTEAZĂ! INFORMEAZĂ-TE! Nu ai absolut nimic de pierdut!

Caută-ţi propriul tău adevăr! Nu mai trăi şi da viaţă fricilor celorlalţi! („dacă renunţ la carne, de unde o să îmi iau proteinele, dar sursa de fier?” …  „Fără carne nu se poate trăi!” => Dar tu unde ştii? Ai mai testat vreodată? Şi ai murit cumva doar fiindcă ai renunţat la carne?). Ai grijă ce argumente aduci consumului de carne. Sunt chiar argumentele tale? Sau le-ai preluat de la alţii?    Eu îţi propun să nu ai încredere în nimeni, decât în tine! Începe-ţi călătoria spre tine chiar de ACUM!

3. Nu ştii cum să începi?

Dacă nu ştii ce să faci şi simţi că timpul este pierdut pentru tine, îţi dau câţiva paşi simpli care au să te ajute să descoperi şi tu energia, bună-dispoziţia şi bucuria unei hrane pline de viaţă, sănătate şi puritate. Fără frici, fără angoase, fără prea multă adrenalină nedorită 😉

 1. Propune-ţi ce anume intenţionezi să experimentezi. De exemplu: să slăbeşti 2 kg, să te simţi mai plină de energie, să ai o digestie mai uşoară, să reduci stresul şi să îţi crească starea de bucurie, bunădispoziţie şi entuziasm, etc.
 2. Stabileşte-ţi perioada de timp în care eşti dispusă să faci experimentele. De exemplu: în săptămâna ce urmează vreau să testez starea mea de spirit dacă nu mai consum carne ci doar hrană vegetală.
 3. Informează-te şi hotărăşte-te asupra a ceea ce urmează să faci: ce ai să mănânci, la ce ai să renunţi, ce ai să introduci nou în alimentaţia ta.
 4. Notează-ţi experienţa într-un jurnal. Asta o să te ajute să îţi dai seama ce a funcţionat şi ce ai învăţat despre tine. Fii atentă la tine şi ce se petrece cu tine! Notează tot ce ai mâncat+băut, cum te-ai simţit imediat după ce ai mâncat (ţi-ai simţit stomacul plin sau ai avut energie în continuare, fără să te mai simţi moleşită după fiecare masă). Seara, găseşte un moment în care să fii doar tu cu tine şi să tragi în linişte şi sinceritate concluziile întregii zile. Este esenţial să faci acest lucru! O faci pentru tine, nu pentru altcineva!
 5. La sfârşitul perioadei de test, formulează-ţi o concluzie generală asupra întregii experienţe şi a beneficiilor aduse în favoarea OBIECTIVULUI propus.

Atenţie:  renunţând la carne o săptămână, ceea ce nu îi nici foarte mult, dar nici foarte puţin, s-ar putea ca în primele zile să te simţi slăbită şi să ai ameţeli. Acest lucru nu ar trebui să te sperie prea tare! Nu ai să mori! Acesta este un semn că organismul tău reacţioneaza la schimbare şi începe să se detoxifice! În momentul în care organismul îşi începe procesul de curăţire şi detoxifiere, va prelua toxinele existente deja în corp (sub formă de celulită mai ales), le va introduce din nou în sânge, urmând ca mai apoi să le elimine total din corpul tău! Reintroducând toxinele în sânge, tu vei resimţi stări de ameţeală şi poat chiar moleşeală. E un proces normal şi absolut firesc, iar acest lucru nu poate decât să te bucure, fiindcă corpul tău îşi face treaba şi te ajută în atingerea obiectivului propus. Şi ăsta e un lucru bun! 🙂

bucurie fara carne

4. Imaginează-ţi cum ar fi, ca după o săptămână în care nu ai mâncat carne şi ai consumat cât mai multă şi variată hrană vie, să constaţi cu multă bucurie şi entuziasm că ai slăbit câteva kilograme, eşti mai energică, mai veselă şi mai plină de viaţă! Iar stresul … nici nu mai şti când a dispărut 😉

Ar fi de vis, nu-i aşa?

 

Ei bine, toate astea sunt alegerea ta!

Nu mai aştepta!

Treci la primul pas şi gândeşte-te ce ai vrea să experimentezi! Restul paşilor îi şti! Nu e nimic complicat 🙂

Hai, spune-mi chiar acum ce ai vrea să experimentezi şi să testezi nou pentru tine! Lasă-mi un comentariu mai jos, iar acest lucru fii sigur că o să te inspire şi motiveze nu doar pe tine, ci şi pe celelalte cititoare care ne urmăresc cu drag.

Fii exemplu pentru ele! Ai curajul şi afirmă-te!

Ieşi acum din capcana anonimatului!

Ia atitudine pentru tine şi pentru viaţa ta!

 

P.S.: Nu uita:

 • LIKE – dacă ţi-e util şi te motivează acest articol 🙂
 • SHARE – ca să-ţi mobilizezi prietenele şi prietenii!

 

Nu eşti singură! Noi suntem mereu alături de tine. Dă-ne doar de veste şi noi te susţinem! 

Comments

comments

29 comentarii la articolul Tu cum îţi mănânci prietenii? Preferi sau nu carne?

 • Lavinia Berechet  spune:

  In viata putem face tot ce ne dorim! Iar alimentatia e unul dintre lucrurile ce pot fi schimbate. Fiti pregatiti insa sa gasiti solutii pentru a inlocui nutrientii pe care nu ii gasiti in vegetale.
  Un supliment cu B12, unul pe baza de Omega3, proteina extrasa din mazare sau soia si multa multa informatie! 🙂
  Indrumatorii mei in nutritie si copiii lor au ales sa fie vegetarieni si au analizele perfecte, ii invidiez!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Lavinia, de multe ori am stat si m-am intrebat: Ce e cu avalansa asta de boli, dureri si alte inconveniente? E anormal ce se intampla! Nu cred ca noi, oamenii, ne-am nascut pe Pamant doar ca sa ne imbolnavim si sa suferim. Viata este mai mult decat atat!

   Legat de proteine, am citit in atatea carti si studii de cercetari, ca avem nevoie in alimentatia noastra de maxim 10% proteine. Insa, daca te uiti in jurul tau, observi ca oamenii consuma enorm de multe proteine, in special proteine de origine animala (din lactate, carne, oua, la care mai adauga faina alba, zaharul alb, si alte alimente nocive. Se stie deja ca proteinele de origine animala favorizeaza aproape, daca nu toate bolile si afectiunile existente, cancerul, bolile de inima, diabetul, etc. Este demonstrat stiintific, in atatea studii, ca celulele canceroase nu se dezvolta decat in prezenta proteinelor animale. Si sunt atatea exemple de oameni care traiesc frumos si sanatos cu o dieta bazata doar pe vegetale (crude si gatite), incat nu mai ai cum sa ai vreun dubiu, ca alimentatia bazata pe vegetale este o alimentatie nesanatoasa. Cartea care mi-a deschis mie ochii cel mai tare e „Studiul China”, dar nu e singura carte. Oamenii merita sa traiasca frumos si sanatos!

   • Lavinia Berechet  spune:

    Subiectul este unul mult prea controversat ca sa intram in detalii. Dincolo de teorie exista rezultatele reale. Pune unul langa altul doi oameni unul care consuma proteine, unul care nu consuma suficiente (indiferent daca vorbim de proteina vegetala, proteina animala) si unul care consuma macar doza zilnica recomandata.

    Sau doi oameni care sunt in dieta. Unul consuma proteina macar DZR, altul care nu.
    E o chestiune de alegere pana la urma, dar eu traiesc printre exemple.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

     Subiectul pare controversat atunci cand auzi prea multe pareri, atat pro, cat si contra si nu mai stii ce sa crezi, dar atunci cand descoperi care tip de alimentatie ti se potriveste si care hrana te face sa te simti cel mai bine, atunci stii sigur ce este cel mai bine pentru tine. In fond, alegerea hranei care te implineste este o calatorie spre tine insati, o calatorie de recunoastere si cunoastere a propriei tale persoane …

 • […] Tu cum îţi mănânci prietenii? Preferi sau nu carne? […]

 • Mihaela Stanciu  spune:

  Felicitari! Ma bucur de fiecare data cand intalnesc o persoana careia nu-i e teama sa se ridice si sa strige „NU” la toata oroarea care se intampla.
  Fara carne? Viata mea s-a imbunatatit. Am slabit 15 kg intr-un an, nu mai port ochelari, Ca si Fe sunt putin sarite peste limita superioara desi inainte eram anemica si faceam des crize din cauza lipsei calciului, nu imi mai cade parul, nu mai am nici o urma din depresiile urate in care cadeam, durerile insuportabile asociate ciclului s-au redus la minim.
  SUNT VIE! Si ma bucur de viata.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Mihaela ….. ce de beneficii (la care multi visam sa le obtinem)ai obtinut renuntand la carne! Minunat!

   Referitor la Calciu şi Fier, si eu eram anemică când consumam regulat carne. Dar acum nu mai am astfel de probleme, fiindca acum beau regulat zmuti-uri (smoothie) cu frunze verzi, iar analizele mele sunt perfecte, in sfarsit!

   Ma bucur pentru tine si iti multumesc pentru ceea ce ai impartasit cu noi. cu siguranta lucrurile astea o sa-i ajute pe cei care vor citi!

   Te invit sa mai impartasesti cu noi asemenea experiente favorabile.

 • Marcel P  spune:

  Pentru Gabriela:

  e adevărat că în Biblie scrie că poţi să mănânci anumite animale, dar MULT MAI ÎNAINTE DE ACEASTA tot în Biblie, scrie „Să nu ucizi”.
  Poruncă primită direct de Dumnezeu.
  Cum rezolvi această dilemă ?

  Şi dincolo de ce scrie în diverse cărţi (fie chiar Biblia), tu ce simţi când vezi cum e omorât un animal pentru a fi mâncat?
  Dacă nu ai avut ocazia să vezi asta pe viu, caută filmul „Furculiţe în loc de cuţite” (Fork over knives) şi spune-mi ce părere ai.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Marcel, interventia ta e mai mult decat bine venita!

   Pana observa Gabriela si iti raspunde si ea, ma incumet sa imi dau si eu cu parerea 😉
   E greu sa iti dai seama de gravitatea omorului unui animal, atata timp cat nu ai luat parte la o astfel de scena. Iar daca noi nu suntem in masura sa judecam faptele de omor, tot ceea ce putem face este sa fim atenti la ce sentimente se trezesc in noi cand privim cum, sub ochii nostrii, porcusorul sau puiul de gaina isi da duhul in urma injunghierii infaptuite de noi.

 • Bordeanu Bianca  spune:

  Consider ca fiecare are dreptul la o opinie, fiecare e liber sa isi urmeze calea. Eu consum carne, si pentru asta nu ii blamez si nici nu ii judec pe vegetarieni. Asa ca nu mi se pare corect ca altii sa ii judece pe cei care consuma carne. E decizia fiecaruia si trebuie respectata. Cat despre alegerea " unui stil de viata sanatos ", consider ca doar timpul va decide cine a ales sau nu "calea cea dreapta".

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Asa si este Bianca, fiecare are dreptul sa aleaga ce ii tip de alimentatie ii cade bine. Tu esti totodata responsabila pentru hrana ce o consumi, la fel ca si mine. Si doar tu insuti poti stii ce hrana te implineste si te sustine mai bine.

   Ma bucur ca impartasesti cu noi din experienta ta.
   Sunt bucuroasa ca esti impacata cu alimentatia pe care o ai si asta te energizeaza si ajuta in fiecare zi. Si fii atenta mereu la beneficiile pe care le resimti atunci cand mananci. Asemenea experiente o sa iti ajute sa te descoperi mai mult.

   Nu este vorba de a blama carnivorii sau vegetarienii, ci de a fi constienti de ceea ce mancam si impacati cu stilul nostru de trai. Atata timp cat alimentatia ta te sustine in ceea ce iti doresti, este perfect!

   Nu exista un singur stil de trai sanatos pentru toata lumea, ci fiecare are propriul lui stil de trai si de hranire care il face fericit si implinit 🙂

   Iti multumesc pentru cuvintele tale sincere!

 • ela  spune:

  Articolul e minunat si sunt perfect de acord cu el..eu am fost carnivora inraita pana am ramas insarcinata…pe perioada sarcinii nu am putut manca deloc carne…surpriza mare a venit cand am inceput diversificarea si fi-miu a refuzat categoric carnea..atunci am inceput sa citesc mult mai mult decat pana atunci….stiam ce face carnea la nivel spiritual insa dependenta si comoditatea m au facut sa mananc in continuare carne………dar baiatul meu are 2 ani si nu a mancat niciodata carne,nu are carente,e bine facut si f sanatos..nici eu nu mai mananc de 1 an,si niciodata n am fost mai sanatoasa…niciodata nu m am simtit mai libera decat acum….
  in alta ordine de idei mi se pare eextrem de amuzat cand apare cate un sustinator al carnii,care atunci cand nu mai are argumente spune ca a fost vegetarian o multime de ani,!!! sa fim sinceri , cine a scapat de carne inapoi nu se mai intoarce……e vb de un grad de evolutie la care ai ajuns…ai reusit sa intelegi esenta vietii,iubirea pt toate fiintele,ajungi la o comuniune cu ele….nu ai cum sa reincepi sa le mananci :)))))))))

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Ela, iti multumesc pentru aprecierile tale!
   E minunat ce spui tu aici, legat de beneficiile aduse corpului ca urmare a dietei fara carne. Iar copilasul tau, daca nu accepta carnea, stie el de ce. Iar faptul ca il lasi pe el sa decida daca vrea sau nu carne, dovedeste ce mama extraordinara esti.

   Da, e interesant si poate chiar neobisnuit, ca dupa o perioada indelungata de timp de vegetarianism sa revii la carne, dar fiecare isi are drumul lui, iar experientele traite il fac sau nu sa actioneze intr-o anumita maniera, iar conceptiile se schimba. Stii cum se zice: nebanuite sunt caile Domnului, nu iti poti da seama cum lucreaza, insa toate acestea duc la tine, la cum sa te cunosti mai bine 🙂

 • Mic  spune:

  Eu am incercat o luna sa nu mai mananc carne, pot spune cu mana pe inima si fara sa fi fost influentata in vreun fel de acest articol ca ma simteam extraordinar, usoara, relaxata, era o stare de bine si de lejeritate in corpul meu, nu senzatia de greu la stomac si de leneveala ca atunci dupa ce mananc o friptura. Este drept, in primele zile ma simteam cam infometata, insa usor, usor aceasta senzatie a disparut. Intre timp s-au mai strecurat bucatele de carne in dieta mea din motive obiective, ca sa le zic asa, dar stiu ca vreau sa revin la aceasta alimentatie, cel putin in momentul de fata carnea este in cantitati mult mai reduse si ocazii nu foarte dese in „farfuria” mea. Un articol foarte aproape de cititori si simpatic!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Mic, ma bucur ca ne-ai impartasit din experienta ta si iti multumesc pentru asta!

   Bucatele de carne care s-au strecurat intre timp in dieta ta, nu sunt intamplatoare! Au rolul lor si scopul sa te invete ceva (eu sunt sigura de asta). Fara acele preparate de carne, poate nu ai fi reusit sa faci atat de bine diferenta intre o dieta cu carne si una fara. Gandeste-te si analizeaza mai bine situatia asta si sa nu iti para rau ca, din anumite motive, ai renuntat la dieta fara carne.

   Bucura-te de tot ceea ce experimentezi, fiindca toate aceste experiente au rolul lor, iar in urma lor, tu devii mai constienta de corpul tau si ce ii face bine lui (si implicit tie).

 • Gabriela  spune:

  Iisus a fost vegetarian?
  Iisus a dat vreo invatatura pro vegetarianism? (Sa ne amintim faptul ca inmultea peste si paine sa dea multimii sa manance. Mai amintim si faptul ca Simon Petru era pescar si chiar Iisus a mers cu Petru la pescuit pe mare, dandu-i o lectie de credinta, cu acea ocazia prinsesera foarte mult peste. Oare de ce?)

  Vechiul Testament, Deuteronomul, Cap. 14.
  „3. Să nu mâncaţi nici un lucru necurat.
  4. Iată dobitoacele pe care le puteţi mânca:
  5. Boul, oaia, capra, cerbul, gazela, antilopa, ţapul, cerboaica, boul sălbatic şi capra sălbatică.
  6. Orice dobitoc care are copita despicată, cu spintecătură adâncă între amândouă părţile copitei şi care dobitoc îşi rumegă mâncarea, se mănâncă.
  7. Dintre cele îşi rumegă mâncarea sau îşi au copita despicată printr-o spintecătură adâncă, numai acestea nu se mănâncă: cămila, iepurele de casă, pentru că, deşi acestea îşi rumegă mâncarea, dar nu-şi au copita despicată, acestea sunt necurate pentru voi.
  8. Nu se mănâncă porcul, pentru că, deşi are copita despicată, nu îşi rumegă mâncarea; acesta este necurat pentru voi. Carnea acestora să n-o mâncaţi şi de stârvurile lor să nu vă atingeţi.
  9. Din toate vietăţile care sunt în apă, să mâncaţi pe acelea care au aripi şi solzi;
  10. Iar pe toate celelalte, care n-au aripi şi solzi, să nu le mâncaţi; necurate sunt pentru voi.
  11. Orice pasăre curată să mâncaţi.
  12. Dar din ele să nu mâncaţi pe acestea: vulturul, vulturul răpitor şi vulturul de mare,
  13. Corbul, şoimul, uligaia cu soiurile ei,
  14. Tot soiul de ciori,
  15. Struţul, cucuveaua, pescăruşul şi uliul cu soiurile lui,
  16. Huhurezul, ibisul şi lebăda,
  17. Pelicanul, porfirionul şi corbul de mare,
  18. Cocostârcul, pupăza cu soiurile ei şi liliacul.
  19. Toate înaripatele târâtoare sunt necurate pentru voi; să nu le mâncaţi.
  20. Orice pasăre curată s-o mâncaţi.”

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Gabriela, cu toate ca porcul nu este indicat a fi mancat, fiindca e necurat, cati dintre noi nu il mananca frecvent, si mai ales de Craciun, de Nasterea Domnului nostru Iisus?

   Iar toate acestea au fost spuse acum 2000 de ani, dar de atunci lumea a evoluat spiritual (cel putin asa trebuia sa se intample, iar hrana se schimba odata cu evolutia sufletului nostru 😉

   • Gabriela  spune:

    Sa inteleg ca Iisus nu prea era evoluat (totusi nu era vegetarian si nu-i indemna nici pe ceilalti sa fie), asa reiese din raspunsul tau, oamenii nu erau prea evolutati spiritual pe atunci, acum noi cei de acum am evoluat foarte mult. Bine, hai sa acceptam ca noi suntem mai evoluati decat cei de acum 2000 de ani (desi hai sa ne uitam cate razboaie s-au dus si se duc, ba, unii ar spune ca s-a involuat… in fine, Dumnezeu stie mai bine cum e cu evolutia). Dar trupul nostru nu a evoluat, biologic nu am mai evoluat, tot asa suntem, tot asa mancam (pe gura), tot asa digeram ( prin sistemul digestiv), tot asa eliminam , tot asa ne inmultim… si exemplele continua. Unde este evolutia la nivel biologic, ca pana la urma hrana este mai degraba destinata hranirii trupului. Cu totii stim, ca in lumea de dincolo, unde suntem numai suflete acolo nu se mananca hrana pamanteasca, sufletul se hraneste cu lumina, cu iubire…

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

     Gabriela, ai perfecta dreptate, in lumea de dincolo, cand suntem doar suflete, nu mai avem nevoie de hrana pamanteasca!

     Dar inca suntem pe Pamant. Nu toata lumea a trait si traieste aceleasi experiente. Insa experientele traite de fiecare, ne fac sa luam sau nu anumite decizii si sa ne schimbam punctul de vedere!
     Fiecare e liber sa aleaga ca hrana doar ce ii cade bine atat corpului, cat si sufletului, iar in lipsa unei anumite experiente nu prea poti sa iti dai cu parerea, de aceea eu aleg sa testez si experimentez mereu.

     • Gabriela  spune:

      Draga mea, am fost vegetariana 15 ani, nu mi-ar fi greu sa continui, dar mi-este mult mai bine asa, mai ales ca asa ne e dat sa ne hranim,si stiu asta din proprie experienta, stiu cum ma simteam si stiu cum ma simt.

      Tocmai aceasta spuneam si eu, ca suntem inca pe pamant si trupul nostru are nevoie de hrana,de hrana adecvata care sa hraneasca trupul, sufletul se hraneste si aici si dincolo cu lumina, iubire…

     • Raluca Andreea Istrate  spune:

      Gabriela, e minunata experienta ta si ma bucur ca ai invatat ceva. Ma bucur ca ti-ai gasit tipul de hrana/dieta care iti face cel mai bine. E minunat sa descoperi asta, iar hrana potrivita pentru noi, doar noi insine o stim/descoperim.

      Iti multumesc ca impartasesti cu noi toate aceste invataturi!

      P.S.: Totusi, ce te-a determinat sa revii la consumul de carne? Ce iti lipsea inainte?

   • Gabriela  spune:

    Faptul ca oamenii mananca porc este din nestiinta lor, faptul ca se considera crestini dar nu-si cunosc credinta este adevarat, dar asta nu inseamna ca Dumnezeu nu a spus ce e bun pentru noi pentru a ne hrani. Dumnezeu ne-a facut si stie mai bine care este „manualul” nostru de functionare „corecta”, cine nu respecta suporta consecinte, si aici ma refer la boli.

    • Raluca Andreea Istrate  spune:

     Asa e, cine nu „respecta”, suporta consecintele, insa putini isi dau seama deocamdata care le este cauza bolilor lor (din pacate).
     Insa eu sunt de parere, ca noi, trebuie sa fim atenti si la ce semnale ne da corpul si intuieste sufletul. Totul porneste din interiorul nostru, iar Dumnezeu e parte din noi si se afla in sufletul nostru (iar noi de la Dumnezeu venim).

     Asa ca, sa avem incredere si in noi si ce ne indeamna inima, fiindca Dumnezeu ne calauzeste pasii, doar noi sa vrem sa ii urmam 🙂

 • Anca  spune:

  Tatal meu nu a mancat carne nicioadata datorita religiei sale si nu a murit..nici nu este anorexic…In familie am crescut cu foarte putina carne si aia de obicei din cea slaba.
  De un an jumatate prietenul meu nu mai manaca deloc, a inceput cu un experiment, acum se simte foarte bine.
  Eu am intrat pe o cale a spiritualitatii de ceva vreme si am inteles ca mancatul carnii aduce toxine, aduce emotiile negative ale animalului/acea groaza, chin/. M-am simtit imediat mai usoara si cu siguranta corpul meu este mai curat, un canal mai bun pentru energia Universala.
  Destul de taios articolul dar intr-adevar ca si concluzie ai mare dreptate.

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Anca, tatal tau este un exemplu viu ca se poate trai mult si bine si fara carne 🙂

   Ma bucur pentru voi si pentru invataturiile pe care le trageti din ceea ce experimentati.
   Iti multumesc pentru ca ne faci si pe noi partasi la experientele si opiniile tale

   Da, intr-adevar, articolul are o nota destul de dura si taioasa, dar cand imi amintesc nenumaratele scene de taiere a porcilor (si nu numai) la care, fara sa vreau, am luat parte, nu pot sa le descriu ca pe-o poveste cu printese 😉
   E dureros sa vezi, sa auzi si sa simti tot ce se petrece in acele momente. Te cuprinde groaza si fiorii.

 • Anca  spune:

  Ai dreptate, Raluca, cam in toate gospodariile taranesti unde se creste un porc pentru a fi sacrificat de Craciun, i se da si un nume, face parte din familie si e partenerul de joaca al copiilor,insa toata lumea stie care va fi soarta lui.
  Insa omul nu a fost creat sa fie carnivor, cand Dumnezeu l-a creat pe Adam, i-a spus sa manance din toti pomii raiului. Nu intamplator s-a observat ca marii consumatori de carne se imbolnavesc de cancer sau osteoporoza, iar calugarii nu mananca deloc carne si sunt foarte longevivi. Ei spun ca nu e indicat sa se consume carne fiindca impiedica progresul spiritual. Asiaticii sunt si ei longevivi fiindca mananca mai mult soia, peste si fructe de mare.
  Si eu am avut cosmaruri in copilarie legate de clisme datorita constipatiei desi nu mancam multa carne. Am priceput diferenta abia cand am inceput sa tin post si e o adevarata binecuvantare. Eu nu am renuntat de tot la carne, desi nu sunt mare consumatoare, insa cand se apropie un post, il astept cu mare bucurie.
  Se stie ca si stomacul are mai mult de furca atunci cand trebuie sa digere carne si in loc sa dai randament mare dupa ce mananci, ti se face somn si apoi trebuie sa bei cafea ca sa te tii treaz sa poti munci.
  Felicitari pentru hotararea si puterea ta!

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Anca, cate dreptate ai si tu!

   Pe mine, taierea porcului m-a cutremurat si marcat rau de tot, insa cand iti cumperi sunca si salamul din supermarket nu prea iti dai seama, ca pentru bucata aia de carne a fost omorat cu multa cruzime un biet animal. E dureros sa asisti la un astfel de „proces”. Cand auzi bietul animaluţ cum screme de frica si durere ti se rupe inima.

   Iar despre calugari, se vede clar cat de calmi, linistiti si impacati cu ei sunt. Si asta nu doar de la rugaciunile pe care le fac. Alimentatia si traiul in natura sunt printre principalii factori care iti cresc durata vietii sicalitatea ei.

   Ma bucur sa aud ca astepti cu multa bucurie posturile, acum, mai ales cand suntem in post.

   Pupici si incurajari!
   Si multe felicitari pentru grija pe care o ai fata de tine!

 • Raluca Muresan  spune:

  Felicitari pentru articol. Iar titlul este foarte sugestiv 🙂
  Altceva nu-mi mai vine sa zic pentru ca rezonez profund cu tot ce ai scris tu aici. Asa ca…doar felicitari! Si multumesc

  • Raluca Andreea Istrate  spune:

   Raluca, ma bucur din suflet ca rezonezi cu articolul meu! Conteaza mult ceea ce imi spui tu acum, iar faptul ca prin ceea ce am scris eu aici, am reusit sa iti trezesc anumite sentimente, ma umple de bucurie 🙂

   Iti multumesc, esti o fata deosebita (foarte valoroasa)!

Lasă un răspuns

În comentariu se poate folosi cod HTML, ca de exemplu: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.